Prvenstvo Hrvatske

Poslije 14 godina u finalu

S Zgb Mla 180312Zagreb je u trećoj, odlučujućoj utakmici polufinala doigravanja za naslov prvaka Hrvatske svladao Mladost čime se uvrstio u finale. "Veprovi" su svih šezdeset minuta vodili tešku i neizvjesnu borbu protiv mladostaša koji su u ovom susretu vidjeli spas za izuzetno lošu sezonu koju su ostavili za sobom. Zagrebaši su tijekom prve trećine imali više od igre, ali su svoju premoć okrunili tek u završnici trećine. Mladost je izjednačila početkom drugog dijela susreta nakon čega se razvila ravnopravna borba u kojoj su glavnu riječ vodili suci. Kad se činilo da brojna isključenja neće utjecati na rezultat druge trećine, "veprovi" su u samoj završnici iskoristili brojčanu prednost i stekli minimalnu prednost pred posljednju trećinu. Jureći rezultat, "mamuti" su u trećoj dionici utakmice zagospodarili ledenom plohom. Zagreb se dugo i uspješno branio, a kad je protivnik izvukao vratara, "veprovi" su pogodili nebranjenu mrežu i s 3:1 izborili dugo čekani nastup u finalu dogravanja.

Zagreb - Mladost 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 12.3.2018.
Gledatelja: 90
Suci: Krčelić, Prezelj, Belić i Saković

Strijelci:

1:0 ZGB Stančić T. (Jarčov) 17' PP1
1:1 MLA Martinić (Šutevski) 22'
2:1 ZGB Polašek (Novotny) 40' PP1
3:1 ZGB Stančić T. 60' EN

Udarci na gol:
Zagreb 22
Mladost 34

Isključenja:
Zagreb 14 + 10 (Jačmenjak) min
Mladost 14 min

Zagreb: Filipec, Hergešić-Adamović - Srketić, Videk, Jačmenjak, Blagus, Kaleb - Stančić T., Polašek, Novotny, Jarčov, Čizmadija - Stančić P., Babić, Selitaj, Jović, Novak L. - Joja, Slade, Crnec, Tadić. Trener: Miljak

Mladost: Štimac-Rojtinić, Rastovski - Ljubić, Matošić, Kopajtić, Novak M., Plahutar - Borić, Kramarić, Šutevski, Martinić, Trstenjak T. - Dobrić, Cerovečki N., Grgurić, Grahovar, Cerovečki R. - Kuzmanović S., Pleština, Večerina, Kozina, Ivšac. Trener: Franjković

Zagreb se u velikom stilu vratio u polufinalni dvoboj protiv Mladosti. Poslije iznenađujućeg poraza u prvoj utakmici, "veprovi" su zbili svoje redove i pregazili suparnika kojeg su tijekom redovnog dijela sezone bez poteškoća pobjeđivali. Zagrebaši su se za "majstoricu" skupili u punom sastavu jer se u momčad vratio i juniorski reprezentativac Joja. U odnosu na prethodnu utakmicu, trener Miljak napravio je samo jednu izmjenu, uvrstivši Selitaja u treći napad. Uzevši u obzir težak poraz kojeg su nanijeli mladostašima u prošloj utakmici, "veprovi" su uživali psihološku prednost nad protivnikom.

Mladost nije imala začim žaliti nakon druge utakmice. Izuzev prvih pet minuta, "mamuti" su bili u potpuno podređenom položaju i mogli su i gore proći. Tjedan dana između druge i treće utakmice omogućili su treneru Franjkoviću da na raspolaganju ima nešto više igrača nego što je to bio slučaj u prve dvije utakmice. U postavu su se vratili oporavljeni braniči Kramarić i Nikola Cerovečki te napadači Robert Cerovečki, Martinić i Večerina. I dalje nije bilo braniča Nikše Trstenjaka i delića te napadača Smerdelja niti Čunka. U odnosu na prošlu utakmicu Kramarić se pridružio Boriću u drugom braničkom paru dok je Dobrić s Nikolom Cerovečkim činio treći par. Martinić je zauzeo svoje mjesto u napadu između Šutevskog i Trstenjaka, a Grgurić je u trećoj navali dočekao Grahovara i Roberta Cerovečkog. Poslije dugo vremena, Mladost je mogla postaviti i četvrti napad.

Početak utakmica obilježila je oprezna igra obje momčadi. "Mamuti" su još vidali rane od teškog poraza u drugoj utakmici, a zagrebaši nisu htjeli ponovo sustizati protivničku prednost. Prvi su se stoga oglasili suci koji su u trećoj minuti isključili Jovića. Bilo je to prebrzo za "žute" koji tijekom dvije minute s igračem više nisu uputili ni jedan, jedini udarac prema protivničkim vratima. Čim su se snage izjednačile, Zagreb je preuzeo igru u svoje ruke. Naleti "plavih" nizali su se jedan za drugim i uskoro je Štimac-Rojtinić imao pune ruke posla. Vratar Mladosti zaustavio je više teških udaraca održavajući rezultatsku ravnotežu.

"Mamuti" su bili u podređenom položaju i tek su povremeno prelazili na protivničku polovicu leda. "Veprovi" su držali igru u svoji rukama i činilo se kako je samo pitanje vremena kad će prijeći u vodstvo. Nakon jednog neuspješnog izleta "žutih", Blagus je odjurio u protunapad i završio ga snažnim udarcem sdesna kojeg je Štimac-Rojtinić ukrotio. Minutu kasnije Mario Novak se probio iza Zagrebovih vrata odakle je uposlio Ljubića u sredini čiji udarac nije pronašao put do mreže. Jarčov je u 14. minuti zaprijetio udarcem sdesna, a minutu kasnije Kramarić dobija dvije plus dvije minute na klupi za kažnjene zbog nehotičnog udarca visokom palicom.

Zagreb je krenuo po vodeći pogodak. "Mamuti" su se uporno branili no u 16. minuti Tibor Stančić propušta pogoditi nebranjenu mrežu udarcem iz sredine. Dvadesetak sekundi prije nego što će branič "žutih" izdržati prvi dio kazne, "veprovi" su zatresli mrežu. Jarčov je tukao iskosa s desne strane, pak je izmigoljio do crte gola odakle ga je Tibor Stančić ugurao u mrežu. Zagreb je sada imao još dvije minute brojčane prednosti tijekom kojih je mogao učvrstiti svoju prednost. Međutim, mladostaši nisu izgubili glavu nego su discipliniranom igrom sačuvali svoju mrežu sve od izjednačenja snaga na ledu.

U preostalih minutu i pol do kraja trećine vidjeli smo po jednu prigodu na obje strane, a neposredno pred odlazak na odmor prekršaj Matošića je dao "mamutima" razlog za brigu. "Žuti" su izdržali 41 sekundu do kraja trećine no u nastavku i je čekalo više od minute s igračem manje. Zagreb je bolju igru tijekom prvih dvadeset minuta pretvorio u minimalnu prednost koja u ovakvim utakmica više znači nego u susretima tijekom redovnog dijela sezone. Mladost je morala podići razinu svoje igre ako se htjela vratiti u utakmicu.

Tek što je počela druga trećina, Mladost je riješila svoj glavni problem. Šutevski je iz lijevog kuta ubacio pak u sredinu odakle Martinić udarcem iz prve pogađa mrežu. Nakon izjednačenja suparnici su nastavili s ravnopravnom borbom. Nakon par prilika s obje strane, Dobrić je u 26. minuti zaprijetio udarcem s plave linije. Minutu kasnije, Jović udarcem iz sredine pogađa stativu. Borba se vodila uglavnom uz ogradu i po srednjoj trećini tako da nije bilo previše prilika za pogotke. U 29. minuti zbog uzajamnih prekršaja isključeni su Polašek i Kramarić. Ni jedni niti drugi nisu bili posebno raspoloženi za igru četvorice protiv četvorice. Čim su suparnici zaigrali s punim postavama dosuđen je novi prekršaj. Na klupu za kažnjene sjeo je Kopajtić.

Prije nego što su "veprovi" stigli bilo što napraviti prekršaj pravi Jačmenjak. Zagrebov veteran se nikako nije mogao složiti sa sudačkom odlukom pa je zaradio i disciplinsku kaznu što je značajno oslabilo navalu "plavih". Tridesetak sekundi kasnije, na klupu za kažnjene sjeda Tibor Stančić. "Žuti" su sada više od minute imali četvoricu protiv trojice. Nakon toga su još dvadesetak sekundi imali dvojicu igrača više no u cijelom tom razdoblju stigli su uputiti samo jedan udarac prema vratima kojeg je Filipec sigurno zaustavio. Jedna za drugim, isključeni zagrebaši su se vratili u igru, a "mamutima" je ostalo samo žaliti za propuštenim prilikama.

Blagus je u 34. minuti udarcem slijeva zadao dosta poteškoća vrataru Mladosti. Minutu kasnije, prekršaj Roberta Cerovečkog ostavlja "plave" s igračem više. Mladost se odlično branila ne dopustivši protivniku nijedan udarac prema vratima. Zagreb je tek u 37. minuti zaprijetio udarcem Novotnog s desne strane. Minutu kasnije, ponovo se na klupi za kažnjene našao Robert Cerovečki. "Mamuti" su za malo propustili priliku da preokrenu omjer zgoditkom s igračem manje. Međutim, pak kojeg je Mario Novak skrenuo pred vratima prošao je tik pored gola. "Veprovi" su se u zadnjoj minuti trećine vratili u vodstvo. Novotny je iz lijevog kuta vratio pak u sredinu odakle Polašek puca prema vratima, a pločica se nekako dovukla do mreže "žutih".

Zagrebaši su mogli zadovoljno poći na drugi odmor no bili su svjesni da će protivnik u posljednjoj trećini krenuti na sve ili ništa. Psihološka prednost u svakom je slučaju bila na strani "veprova". Zagreb je bolje otvorio treću dionicu susreta. Jarčov je u 43. minuti udarcem iz sredine pogodio stativu. Minutu kasnije Plahutar uzvraća pokušajem iz neposredne blizine. Mladostaši su preuzeli inicijativu i stvarali više prigoda no Zagrebove prigode bile su opasnije poput one Čizmadije u 46. minuti kad je Štimac-Rojtinić uz dosta napora zaustavio udarac iz sredine. Minutu kasnije Videk ispucava pak prekod ograde što daje "žutima" priliku za izjednačenje.

Mladost je pritisnula protivnika i u par navrata zaposlila Filipeca koji nije dopustio nijednom paku iza sebe.  Neposredno pred povratak braniča "plavih" u igru, na klupi za kažnjene pridružio mu se Jačmenjak. Zagreb je izdržao 14 sekundi s dvojicom igrača manje no potom su se "veprovi" našli pod pravom opsadom. Filipec je bio izložen kanonadi sa svih strana, no njegova je izvedba i dalje bila vrhunska. Pokušaji mladostaša da izjednače propadali su jedan za drugim. Najbolju priliku za pogodak imao je Grahovar u 54. minuti no njegov udarac iz blizine nije pronašao put do mreže.

Pritisak Mladosti doveo je i do novog isključenja Jačmenjaka u 55. minuti. "Mamuti" su ponovo sabili protivnika u njegovu trećinu i zasipali vrataa Zagreba nizom udaraca. Trener Miljak je u 56. minuti morao pozvati pola minute predaha kako bi odmorio svoje igrače. Kad se Jačmenjak nakon izdržane kazne vratio u igru, "veprovi" su dobili dodatni poticaj da izdrže i ostvare najveći uspjeh kluba od 2004. U predzadnjoj minuti Mario Novak je imao sjajnu prigodu kad je iz neposredne blizine pucao prema vratima, a Filipec u padu sjajnom intervencijom uhvatio pak. Izvlačenje vratara nije Mladosti bilo od koristi. Tibor Stančić je 15 sekundi prije kraja pogodio praznu mrežu i postavio konačnih 3:1 za Zagreb.


Zagreb se nakon 14-godišnje stanke probio u finale državnog prvenstva. Klub koji je u prvim godinama po sticanju nezavisnosti bio najuspješniji u hrvatskom prvenstvu, vremenom je postao "vječiti drugi", da bi od 2004. ušao u "brončano doba" iz kojeg nakon dugo peripetija izlazi. Puno je hokejaša prodefiliralo kroz redove "veprova" u tom razdoblju, a mnogi su prerano otišli iz hokeja. Nadajmo se da će ovaj uspjeh potaknuti zagrebaše da nastave s dobrim radom kako im se više nikad ne bi ponovila 2009. kad su praktički ostali bez seniorske momčadi. O "veprovima" ćemo još više pisati tijekom finalnog dvoboja protiv Medveščaka, a posljednju ovosezonsku utakmicu ćemo iskoristiti za osvrt na Mladost.

"Mamuti" su ove sezone odigrali 29 utakmica od čega 26 u IHL-u i 3 u doigravanju PH. Dobili su samo 7, a izgubili preostale 22 utakmice. U međunarodnoj ligi su ostali na pretposljednjem mjestu zbog čega im je izmaklo doigravanje, a u domaćem prvenstvu su poslije 14 godina ostali bez nastupa u finalu. Kako god se okrene, sezona 2017/18 predstavlja veliki sportski neuspjeh za mladostaše. Dres Mladosti nosila su 32 hokejaša od kojih su 11 bili juniori bez kojih bi nerijetko bilo nemoguće prikupiti dovoljno hokejaša za utakmicu. Nijedan hokejaš nije odigrao sve utakmice, a najviše nastupa je skupio veteran Ivšac. Najučinkovitiji igrači bili su napadači Smerdelj i Novak.

Trener Franjković je tijekom sezone imao dosta poteškoća s nazočnošću igrača na utakmicama, posebno gostovanjima. I dok se još može razumijeti nesklonost dalekim putovanjima do Novog Sada ili Beograda, potpuno je neprihvatljivo da je pojedincima bilo teško potegnuti do Maribora ili Ljubljane na utakmicu subotom uvečer. Unatoč navedenim problemima Mladost je ipak odigrala sve utakmice osim jednog gostovanja u Celju kojeg se nije moglo odgoditi jer je bilo neophodno zaključiti poredak nakon dva kruga natjecanja.

Navedene poteškoće dovele su do propitivanja unutar kluba o svrsishodnosti daljeg nastupa u ne toliko jeftinoj ligi poput IHL-a. Premda se može razumijeti zabrinutost zbog trošenja novca na put i opremu za momčad koju je teško skupiti za utakmicu, bilo kakvo odustajanje od međunarodne lige i zaključavanje na Velesajam bili bi pogubni za dalji opstanak seniorske momčadi, a onda i kluba kao takvog. Upravo primjer Zagreba koji je posljednjih desetak godina u par navrata dizao ruke od seniorske momčadi i čekao da "stasaju nova godišta" zorno pokazuje pogubnost takvog pristupa. Klub koji ne vodi računa o seniorskoj momčadi prvo napuštaju svi iole ambiciozniji igrači (čitaj: reprezentativci), a potom i najbolji juniori koji ne vide dalju svrhu ostanka u klubu koji nema nikakvih ambicija.

Ako Mladost želi ostati relevantni čimbenik na hrvatskoj hokejaškoj sceni, onda je nužno otkloniti svaku dvojbu oko nastupa u IHL-u u sezoni 2018/19 i već sada početi razgovarati s igračima na koje se računa u predstojećoj sezoni. Mladost može i mora igrati u međunarodnoj ligi jednako kao i Zagreb i Medveščak. Bilo kakvi eksperimenti sa seniorskim Teamom Zagreb bi samo naštetili hrvatskom hokeju. Pred "mamutima" je dugo proljeće tijekom kojeg se moraju donijeti ispravne odluke, jer o njima ovisi ne samo iduća sezona nego i budućnost kluba koji ne može opstati bez ozbiljne seniorske momčadi.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information