Prvenstvo Hrvatske

Medveščak je prvak

medvescak prvak 2017 2018Medveščak je obranio naslov prvaka. U brzopoteznom finalu doigravanja koje se zbog lošeg vođenja natjecanja u prvenstvima Hrvatske moralo odigrati na samo dvije dobivene utakmice, "medvjedi" su dobili i drugu finalnu utakmicu čime su na svoju zastavu dodali 22. zvjezdicu. Medveščak je rano došao u vodstvo no "veprovi" su fanatičnom borbenošću ne samo preokrenuli omjer nego i pobjegli na dva razlike. Medveščak je do kraja trećine smanjio zaostatak, a u nastavku susreta nadmoćnom igrom s četiri uzastopna pogotka slomio otpor sve umornijih zagrebaša. Zagreb je u posljednjoj trećini pokušavao vratiti neizvjesnost u utakmicu no novi pogodak prvaka samo je potvrdio očekivanja. "Veprovi" su do kraja utakmice uspjeli samo ublažiti poraz na konačnih 7:4.

Zagreb - Medveščak 4:7 (3:2, 0:4, 1:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 31.3.2018.
Gledatelja: 250
Suci: Krčelić, Novak, Saković i Grozaj

Strijelci:

0:1 MED Janković 3' SH1
1:1 ZGB Stančić T. (Blagus, Jačmenjak) 8'
2:1 ZGB Blagus (Jarčov F.) 14'
3:1 ZGB Jarčov L. (Blagus) 17' PP1
3:2 MED Fičur (Simšič) 20' PP1
3:3 MED Simšič (Kegalj) 28'
3:4 MED Miličić (Čepon) 31' PP1
3:5 MED Čepon (Simšič) 36'
3:6 MED Miličić (Simšič) 39'
3:7 MED Vedlin (Fičur) 50'
4:7 ZGB Kaleb (Novotny, Jarčov F.) 56'

Udarci na gol:
Zagreb 24
Medveščak 39

Isključenja:
Zagreb 10 + 10 (Polašek) min
Medveščak 8 min

Zagreb: Filipec, Hergešić-Adamović - Srketić, Videk, Jačmenjak, Blagus, Jarčov L. - Stančić T., Polašek, Novotny, Jarčov F., Kaleb - Stančić P., Babić, Novak, Jović, Čizmadija - Joja, Slade, Selitaj, Tadić J. Trener: Miljak

Medveščak: Ružić I., Nikolić - Čepon, Kegalj, Mirić, Fičur, Vedlin - Senzel, Pleško, Mikulić, Brenčun, Jazbec - Šimunović, Tadić M., Simšič, Janković, Miličić - Kovaček, Žižanović, Ružić L., Buković. Trener: Kolombo

Suočeni s naprasnim krajem sezone u slučaju poraza u drugoj finalnoj utakmici, hokejaši Zagreba bili su odlučni dati sve od sebe ne bi li pokvarili komfor odgovornih koji nisu bili u stanju ni osam utakmica doigravanja za naslov prvaka Hrvatske odigrati po redu i rasporedu. Treneru Miljaku nije ostalo previše aduta u rukama. U odnosu na sastav koji je izgubio prvi susret, Luka Jarčov je premješten iz druge u prvu navalu. Njegovo mjesto u drugom napadu zauzeo je Kaleb. Momčadi su se pridružili juniorski reprezentativci Joja i Selitaj kao i mladi reprezentativac Patrik Stančić. Od standardnijih igrača nedostajao je jedino napadač Crnec.

Medveščak je u uzvratni susret finalnog dvoboja ušao pun samopouzdanja. Visoka pobjeda od 10:4 jasno je davala do znanja tko je favorit. Uz svo dužno poštovanje protivniku i njegovoj poslovičnoj borbenosti, "medvjedi" su na kvalitetu Zagreba mogli odgovoriti svojom, ali zato "veprovi" nisu imali širinu kojom bi odgovorili na Medveščakovu dugu klupu. Postavu prvaka pojačali su povratnici u sastav, Mikulić i Buković pa je trener Kolombo imao na raspolaganju pune četiri navale i bez izostalog Lazića. Obrambene redove pojačao je Senzel, ali je zato izostao Smolec pa su "medvjedi" i u ovoj utakmici imali tri branička para. Slovenci Simšič i Čepon su ponovo bili u momčadi, a Puzić ni ovog puta nije isklizao protiv matičnog kluba. Zanimljivo je da je Nikolić ostao na klupi dok je između vratnica stajao Ružić.

Mrkli mrak koji je dočekao gledatelje na klizalištu na Velesajmu na trenutak je izazvao bojazan kako je trošno zdanje s druge strane Save naposljetku pokleknulo pred višegodišnjim neodržavanjem. Srećom po hrvatski hokej, radilo se samo o izvedbi organizatora utakmice koji je uz mrak, vatru i dim najavio drugu finalnu utakmicu doigravanja za PH. Moramo priznati da nam se svidio dodatni trud kojeg je KHL Zagreb uložio u organizaciju ovog susreta i voljeli bismo kad bi se svi naši klubovi i savezi malo više potrudili oko animacije kako gledatelja i javnosti tako i budućih mladih hokejaša bez kojih nema opstanka ovom sportu.

Zagreb je od prvog bulija krenuo na sve ili ništa. Ružić je počeo nizati obrane, a posebno se istaknuo obranivši "bombu" Tibora Stančića s plave linije. Pleško je u drugoj minuti uzvratio udarcem slijeva, a minutu kasnije prekršaj Simšiča ostavlja "veprove" s igračem više. Dvadesetak sekundi kasnije, pločica se zakoprcala u mreži, Zagrebovoj. Jačmenjak je iz svoje trećine pokušao dijagonalom uposliti nekog od svojih suigrača no Janković je presjekao pak u sredini i preciznim udarcem svladao iznenađenog Filipeca. Jačmenjak je nešto kasnije pokušao popraviti svoju pogrešku udarcem s plave linije no to je ujedno bilo sve što su "plavi" uspjeli učiniti prije nego što su se snage na ledu izjednačile.

Simšič je malo poslije svog povratka u igru udarcem iz sredine zaposlio Filipeca, a minutu kasnije vratar "plavih" odličnom je obranom zaustavio projektil Keglja iz sredine. U osmoj minuti, "veprovi" se vraćaju u utakmicu. Blagus je s plave linije spustio pak po desnom krilu za Tibora Stančića koji je izmiješao nekolicinu "medvjeda", obišao vratara i poslao pak u nebranjenu mrežu. Zagrebaši su imali najbolju namjeru nastaviti s napadima no prekršaj Jačmenjaka u desetoj minuti zaustavio je ofanzivu "plavih". "Medvjedi" su u istoj minuti zaprijetili uarcem Čepona s plave linije, a malo kasnije Filipec je skupio još jednu obranu. Zagreb je iz kazne izašao bez posljedica.

U 12. minuti Ružić brani dva opasna udarca iz sredine, prvo Blagusov, a potom i Jačmenjakov. Medveščak je također imao svoje prilike no u 14. minuti Zagreb preokreće omjer. Jačmenjak je pobjegao u samostalni prodor no Ružić mu je izbio pak. Pločica dolazi do Tibora Stančića koji puca s desne strane. Vratar "modrih" odbija pločicu, ali samo do Blagusa koji iz neposredne blizine ubacuje pak u nebranjeni dio mreže. Suparnici su nastavili s ravnopravnom borbom pri čemu je Zagreb koristio samo dvije postave dok su prvaci u vatru bacili veći broj igrača. Brenčun je u 15. minuti uputio jak udarac iz sredine, a Filipec je i taj, kao i pokušaj istog igrača minutu kasnije bekhendom iz blizine, uspješno zaustavio.

Prekršaj Šimunovića je malo kasnije ostavio "modre" s igračem manje. "Veprovi" su smjesta krenuli po novi pogodak. Ružić je skupio par obrana no nije prošla ni minuta, a Zagreb je iskoristio brojčanu prednost. Jačmenjak je opalio s plave linije, Ružić odbija pak, ali samo do Blagusa koji puca iz neposredne blizine. Vratar "modrih" je još jednom na mjestu no pločica se odbila do Luke Jarčova koji iz neposredne blizine pogađa mrežu. Zagrebaši su stvorili dva pogotka prednosti manje od četiri minute prije završetka trećine. Obje su momčadi stigle stvoriti po jednu priliku prije nego što je Filip Jarčov tri minute prije odmora morao poći na klupu za kažnjene.

Tek što se igra nastavila, Luka Jarčov je iz svoje trećine ispucao pak preko ograde iza Ružićevog gola. Ova nesporetnost ostavila je "veprove" s dvojicom igrača manje u trenutku kad ih je već počeo hvatati umor. Medveščak je prepoznao ponuđenu priliku. "Modri" su navalili iz sve snage ne bi li uhvatili priključak prije završetka trećine. Zagrebova vrata našla su se pod opsadom. Udarci su sijevali sa svih strana no Filipec je svaki put bio na mjestu. Unatoč naporima "modrih" vrijeme je prolazilo, a pak nikako nije htio u mrežu Zagreba. Vratio se u igru i Filip Jarčov no deset sekundi kasnije, Medveščak je iskoristio brojčanu prednost. Simšič se probio pred vrata no Filipec je odbio njegov udarac, pak dolazi do Fičura koji iskosa s desne strane postiže pogodak.

Prije nego što je sirena označila završetak trećine, u prilici se našao i Vedlin čiji udarac iz sredine nije pronašao put do mreže. Na odmor se pošlo s golom razlike u korist "veprova". Uzevši u obzir prikazano, obje su momčadi mogle biti zadovoljne ostvarenim. Zagrebaši su bili u prednosti, a "medvjedi" nisu dopustili raspoloženom suparniku da stvori značajniju prednost pred nastavak utakmice. Ostalo je za vidjeti u kojoj će se mjeri "izraubani" zagrebaši oporaviti za drugu trećinu jer nam se činilo da je trener Miljak ipak previše skratio klupu posebice u napadu gdje bi treća navala Zagreba imala što pokazati kao što je uostalom činila tijekom cijele sezone.

Uvodne minute nastavka susreta obilježila je oprezna igre obje momčadi. Zagreb je i dalje igrao sa samo dvije postave oslanjajući se na predah poslije prve trećine dok je trener "medvjeda" ipak imao više pouzdanja u svoju klupu. Na prvu priliku čekalo se do 24. minute kad je Simšič zaprijetio udarcem iz blizine. "Plavi" su odgovorili preko Tibora Stančića koji je minutu kasnije opalio s plave linije. Potom je uslijedilo zatišje tijekom kojeg su "veprovi" održavali prednost koje je potrajalo sve do 28. minute. Kegalj je tada opalio s plave linije, a Filipec odbio pak visoko u zrak. Pločica se spustila pred sama vrata odakle je Simšič pospremio u mrežu.

Nes(p)retno primljeni pogodak narušio je unutarnju ravnotežu zagrebaša koji već u idućoj minuti griješe pri letećoj izmjeni. Polašek je prežestoko prosvjedovao na ovu odluku svojih kolega sudaca pa se našao na klupi za kažnjene u trajanju od deset minuta. Bio je to težak udarac za obranu Zagreba koja je do tada igrala sa samo četvoricom braniča. "Veprovi" su odlično igrali obranu ne dopuštajući protivniku da makar i jednom zapuca prema Filipecu. Međutim, kad je do isteka kazne preostalo samo dvadesetak sekundi, Čepon je tukao s plave linije, Filipec kratko odbio, a Miličić iz neposredne blizine pogurnuo pak u mrežu. Dva jeftino primljena zgoditka i Medveščak se ponovo našao u prednosti.

Zagreb je priliku za odgovor dobio za manje od minute jer je na klupu za kažnjene sjeo Kegalj. "Veprovi" su slabo odigrali s igračem više tako da je Ružić bio bez ikakvog posla sve dok "modri" nisu zaigrali u punom sastavu. Čim su se snage izjednačile, Medveščak je preuzeo inicijativu. Zagrebaše je sve više hvatao umor pa bi su igru pojedinačno počeli ulaziti i igrači iz treće postave. Filipec je nizao obranu za obranom, a onda je u 36. minuti ponovo morao vaditi pak iz mreže. Simšić je izmaknuo pažnji svojih čuvara te završio svoj prodor udarcem prema vratima. Vratar "plavih" brani no pak dolazi do Čepona koji ga posprema u nebranjeni dio mreže. Malo kasnije izbijen je komad pleksija pa su igrači pošli u svlačionice.

Tijekom stanke za čišćenje leda popravljen je i pleksi. Suparnici su prvo odigrali nekoliko preostalih minuta druge trećine. Prvo je Kegalj izveo samostalni prodor iz kojeg je Filipec izašao kao pobjednik, a minutu kasnije Simšič tuče iz sredine, Filipec odbija pak, ali samo do Miličića koji bekhendom iz neposredne blizine pogađa mrežu. Da su izdržali makar ovih nekoliko minuta, zagrebaši bi imali izgleda vratiti se u utakmicu. Ovako, suparnici su zamijenili strane i nastavili igrati treću trećinu koja bi se ukratko mogla opisati kao počasni krug "medvjeda".

Medveščak je u zadnju trećinu sezone krenuo napadački pa je vrlo brzo stvorio par prilika. Ofanzivu "medvjeda" prekinuo je već u 42. minuti prekršaj Vedlina. Demoraliziranim zagrebašima ništa nije polazilo za rukom tako da Ružić nije imao posla unatoč brojčanoj prednosti "plavih". Dvadesetak sekundi pred povratak Medveščakovog napadača. prekršaj pravi Filip Jarčov. Nisu se ni "medvjedi" posebno istaknuli u igri s igračem više. Samo je Čepon u 45. minuti udarcem s plave linije zaposlio Filipeca. "Bijeli" su zadržali napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu. Vratar Zagreba i njegovi suigrači su nekoliko minuta pružali uspješan otpor no u 50. minuti pločica se ponovo zakoprcala u mreži.

Fičur je osvojio buli, a Vedlin je udarcem iz sredine iznenadio protivničkog čuvara mreže. Igra se potom nastavila kao da pogotka nije ni bilo. Minutu i pol kasnije, Filipec je ustupio mjesto Hergešiću-Adamoviću. Suparnici su počeli s aktivnim "premotavanjem" utakmice. Klizalo se amo-tamo u obostranoj želji da sve što prije prođe što je donekle narušilo sportski ugođaj finala. Pet minuta prije završetka susreta Novotny je s desne strane pronašao Kaleba pred golom koji postiže posljednji pogodak prvenstva. Do kraja susreta vidjeli smo samo Jačmenjakov udarac koji je pogodio stativu nakon čega je na klupsku sezonu 2017/18 spuštena zavjesa.

Pod vodstvom trenera Danijela Kolomba, naslov prvaka Hrvatske igrama u Internacionalnoj ligi i doigravanju prvenstva Hrvatske osvojili su: Mike Aviani, Karlo Babić, Ivan Brenčun, Damir Buković, Tino Burazin, Mark Čepon, Bruno Fičur, Jan Ivasović, Ivan Janković, Josip Jazbec, Leon Jünker Đurić, Domagoj Kapetanić, Bruno Kegalj, Nikola Kopričanec, Tin Kovaček, Domagoj Krivošić, Matija Krivošić, Igor Lazić, Luka Mikulić, Matija Miličić, Tadija Mirić, Vito Nikolić, Sven Paulović, Šime Pilipović, Renato Platužić, Martin Pleško, Domagoj Poljak, Matija Premerl, Vilim Rosandić, Ivan Ružić, Luka Ružić, Nikola Senzel, Mario Sertić, Nik Simšič, Jan Smolec, Branimir Šimunović, Marko Tadić, Domen Vedlin, Josip Vuglač i Jan Žižanović.

Najbolji strijelac prvenstva je Mislav Blagus koji je ujedno i najbolji igrač redovnog dijela sezone. Najuspješniji vratar je Vito Nikolić, a najbolji igrač doigravanje je Ivan Janković.

Medveščak je do svog 22. naslova došao nakon 31 utakmice u Internacionalnoj ligi i 4 u doigravanju prvenstva Hrvatske. "Medvjedi" su tijekom sezone pretrpjeli 10 poraza od kojih je najteži bio onaj u Beogradu protiv Crvene zvezde, a najneočekivaniji u Zalogu protiv Slavije. Na putu do naslova prvaka Medveščak je prvo odigrao IHL u kojem je osvojio četvrto mjesto, da bi potom preko Zagreba, Triglava i Celja stigao do pobjede u zajedničkom natjecanju Slovenaca, Hrvata i Srba. Domaći dio natjecanja obuhvatio je dvije polufinalne pobjede nad Siskom i posljednje dvije u finalu protiv Zagreba. Iz popisa hokejaša osvajača naslova vidi se kako se pretežito radi o domaćim igračima. Od stranaca za Medveščak su nastupali Čepon, Simšič i Aviani, mahom kako bi ojačali sastav u borbi s vodećim momčadima IHL-a. Od prvotimaca iz EBEL-a uključili su se i Janković, Rosandić te Luka Jarčov koji se pred doigravanje vratio u Zagreb pa je tako ispao s popisa osvajača premda je odigrao 8 utakmica u IHL-u na kojima je postigao isto toliko bodova.

Kroz momčad Medveščaka ove je sezone prošlo točno 40 igrača. Kad odbijemo trojicu stranaca i juniore, trener Kolombo je raspolagao s dojmljivim brojem od 31 seniora. Drugim riječima, čak i uz puni zapisnik, za svaku utakmicu Medveščaka u sastavu ne bi bilo barem desetorice igrača. Pogledamo li broj odigranih utakmica u IHL-u vidjet ćemo da čak devetorica seniora imaju manje od polovice odigranih utakmica iz čega proizlazi da su tijekom sezone više pauzirali nego igrali. Za potrebe statistike igrači s nekoliko odigranih utakmica tijekom sezone vodit će se kao aktivni hokejaši no postavlja se pitanje trebaju li Medveščaku igrači koji se praktički ne miču s Velesajma, odigraju tijekom sezone pet, šest susreta i na kraju prvenstva se smatraju prvacima Hrvatske? U nekim drugim sportovima, igračima koji ne zadovoljavaju određenu razinu kvalitete, klubovi priopćavaju kako na njih više ne računaju te da su slobodni potražiti novu sredinu. Hrvatski je hokej po mnogo tome specifičan pa i po tome da pojedinci radije ne igraju u Medveščaku nego da igraju u Zagrebu ili Mladosti.


Iza Zagreba je najuspješnija sezona u zadnjih 15 godina. "Veprovi" su u sezoni 2002/03 doveli Medveščak do pete utakmice finala doigravanja, a sve što je slijedilo iza toga bio je više ili manje strmoglavi pad uz poneki pozitivni pomak. Sadašnji uspon zagrebaša zapravo je počeo početkom 2017. kad je momčad počela nizati bodove u prethodnom izdanju IHL-a. "Veprovi" se tada nisu stigli pomaknuti s posljednjeg mjesta, ali su zato namučili mladostaše u polufinalu doigravanja. Ove sezone je stigao na naplatu dobar rad s momčadi koja je tijekom redovnog dijela IHL-a odigrala 24 utakmice od kojih je dobila 11. Zagreb je u doigravanje ušao s petog mjesta koje mu je za protivnika donijelo Medveščak. Nakon dva poraza "veprovi" su se usredotočili na polufinale doigravanja PH u kojem su u tri utakmice svladali Mladost da bi se poslije 14 godina konačno vratili u finalni dvoboj za naslov hrvatskog prvaka. Ovog puta nisu uspjeli dobiti nijednu utakmicu, što ne znači da idući put neće.

Dres Zagreba ove sezone nosilo je 25 hokejaša od kojih petorica juniora. "Veprovi" nemaju širinu koju uživa Medveščak, ali su zato tijekom sezone imali ustaljenu momčad čije su se petorke mogle navesti napamet što nije bio slučaj kod druga dva zagrebačka kluba. Zagrebaši sasvim sigurno ne žele spavati na lovorikama ovogodišnjeg uspjeha. Klub koji je do 1999. bio najuspješniji u Hrvatskoj po broju naslova prvaka ima pravo zacrtati za cilj povratak pehara u svoje vitrine. Za ostvarenje ciljeva, potrebna je ambiciozna i sposobna uprava koja će zadržati klub u Internacionalnoj ligi i stvoriti uvjete za zadržavanje bitnih igrača i povratak onih kojima se u drugim sredinama ne pruža ništa više od onoga što mogu dobiti u matičnom klubu. Luka Jarčov se već vratio, a ne vidimo razlog zašto njegovim tragom ne bi krenuli i drugi.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information