Prvenstvo Hrvatske

Odlučila je prva trećina

PH ZGb Mla 221128Zagreb se pobjedom nad Mladosti u utakmici sedmog kola približio vodećoj momčadi lige na samo dva boda manjka i time učinio borbu za prvo mjesto još zanimljivijom. "Veprovi" su u obostrano otvorenoj igri bili učinkovitiji pa su do sredine prve trećine već imali dva pogotka prednosti. Mladostaši su rano počeli juriti rezultat, ali su imali velikih poteškoća s realizacijom. Zagrebaši su znali kazniti protivničke promašaje pa su u drugom dijelu trećine otišli na tri razlike. "Mamuti" su ubrzo smanjili zaostatak, ali su još brže primili još jedan pogodak. Suparnici su u drugoj trećini nastavili s napadačkom igrom. Mreže su mirovale do sredine trećine kad je prvo Mladost pronašla put do mreže. Međutim, "veprovi" su uzvratili još žešće i s dva uzastopna zgoditka unutar pola minute pobjegli na teško dostižna četiri gola prednosti. "Mamuti" su do kraja trećine ipak uspjeli popraviti omjer. Prigoda nije nedostajalo ni u posljednjoj trećini. Mladost je pokušavala uhvatiti priključak, dok su zagrebaši nastojali riješiti utakmicu. Pogodaka nije bilo sve do završnice dvoboja kad su "mamuti" još jednom smanjili zaostatak. Rizik izvlačenja vratara se nije isplatio, jer su "veprovi" minutu prije kraja pogodili nebranjenu mrežu za konačnih 7:4 u svoju korist.

Zagreb - Mladost 7:4 (4:1, 2:2, 1:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 28.11.2022.
Gledatelja: 50
Suci: Belić, Metzinger, Grozaj i Žibret

Strijelci:

1:0 ZGB Vedlin (Guimont) 7'

2:0 ZGB Zovko B. (Alić) 11'
3:0 ZGB Vedlin 15'
3:1 MLA Novak (Mirić) 16'
4:1 ZGB Vedlin 17'
4:2 MLA Kramarić L. (Kramarić N.) 29'
5:2 ZGB Novotny (Čizmadija) 30'
6:2 ZGB Jović 30'
6:3 MLA Mirić 35'
6:4 MLA Delić 55'
7:4 ZGB Novotny (Stančić T.) 59' EN

Udarci na gol:

Zagreb 46
Mladost 46

Isključenja:
Zagreb 8 min
Mladost 4 min

Zagreb: Troha - Slovinac, Kegalj, Čizmadija, Stančić T., Novotny - Alić, Vedlin, Zovko H., Jović, Guimont - Ljubičić, Zovko B., Tadić - Klobučar, Stipković, Svjetličić. Trener: Bregant

Mladost: Janjatović Lončar, Wahlberg - Delić, Kramarić L., Hanžek, Kramarić N., Kozina - Varga A., Trstenjak N., Smolec, Fičur, Grgurić Lo. - Cerovečki, Matošić, Mirić, Novak, Čeak - Polović, Borić, Meničanin. Trener: Smerdelj

Zagreb je nakon neočekivanog poraza od Medveščaka ostao na trećem mjestu u poretku s 10 bodova na računu. "Veprovima" ipak nije nedostajalo optimizma pred treći okršaj s Mladosti, jer su slavili u drugom od prva dva sraza s "mamutima". Trener Bregant je za ovaj dvoboj imao na raspolaganju pune četiri navale, ali i svega dva branička para i samo jednog čuvara mreže. U postavi Zagreba nije bilo pričuvnog vratara Bujanića, braniča Babića, Srketića, ni Radonića kao ni napadača Polašeka niti Jarčova. Prvi strijelac "veprova" je Čizmadija s 12 bodova, ispred Novotnog s 10 i Stančića s 9 bodova. Alić s 8 i Vedlin s 5 su bili najučinkovitiji među braničima. Vratar Troha je u pet utakmica zaustavio 89,1% udaraca.

Mladost je unatoč dva poraza u posljednje tri utakmice zadržala mjesto na čelu poretka s 15 osvojenih bodova i utakmicom više u odnosu na Sisak i Zagreb. "Mamuti" su nakon poraza u Sisku tražili pobjedu protiv zagrebaša kojom bi se učvrstili na vrhu ljestvice i vratili prednost u međusobnim okršajima protiv "veprova". Mladostaši su isklizali s nepune četiri petorke kojima je nedostajao po jedan branič i napadač za puni zapisnik. Trener Smerdelj nije mogao računati na vratara Štimca-Rojtinića te napadače Petra i Tomu Trstenjaka, Šimunkovića i Luku Grgurića. Smolec i Lovro Grgurić predvode poredak strijelaca sa po 11 bodova, a slijede ih Fičur i Petar Trstenjak sa po 8 bodova. Nikša Trstenjak i Luka Kramarić su imali najviše bodova među braničima, obojica po 5. Štimac-Rojtinić je s 93,15% obrana bio najuspješniji u vratarskom trojcu Mladosti.

Zagreb je bolje otvorio utakmicu pa je od prvih trenutaka nizao prigode pred vratima “žutih”. Janjatović Lončar je već u drugoj minuti zaustavio pokušaj Guimonta iz neposredne blizine. Vratar “mamuta” je u kratkom roku skupio još nekoliko obrana prije nego što su njegovi suigrači prvi puta iskušali svoj udarac. Mladostaši su u nekoliko navrata neprecizno gađali prije nego što Delić udarcem s plave linije u trećoj minuti zaposlio Trohu. Janjatović Lončar se istaknuo u petoj minuti zaustavivši projektil Alića s plave linije, a na drugoj strani je Luka Kramarić u dva navrata pokušao svladati Trohu udarcima iz blizine. Prigoda je bilo na obje strane no zagrebaši su u sedmoj minuti prvi pronašli put do mreže. Guimont je opalio iz sredine, a Vedlin iz neposredne blizine pospremio odbijanac u mrežu. Mladost je na primljeni pogodak reagirala napadački, nastojeći što prije uzvratiti. “Žuti” su na brzinu stvorili nekoliko prilika pa je Troha minutu kasnije sjajnom obranom zaustavio udarac Borića s plave linije, a malo kasnije dalekometni projektil Smoleca pogađa stativu.

Pritisak Mladosti doveo je i do isključenja Bruna Zovka u devetoj minuti. Mladostaši su tijekom iduće dvije minute pokušali iskoristiti brojčanu prednost no obrana Zagreba ih je ograničila na udarce iz daljine. Luka Kramarić je snažnim udarcem s plave linije u desetoj minuti natjerao Trohu na još jednu odličnu obranu, a minutu kasnije je prema vratima gađao i Matošić no mreža “modrih” je ostala netaknuta. Mladost je još kratko vrijeme ostala u napadu, a onda je Alić u 11. minuti poveo protunapad u kojem je s desnog krila ubacio pak pred vrata koji
Bruno Zovko skreće u mrežu. Zagreb je u drugi dio trećine ušao sa značajnom prednosti koju su mladostaši nastojali pošto, poto smanjiti prije odlaska na prvi odmor. Prigoda je bilo na obje strane no “veprovi” su bili precizniji pri udarcu pa je Janjatović Lončar imao više posla od svog kolege na drugoj strani. Položaj “mamuta” se ozbiljno pogoršao početkom 15. minute u kojoj je Vedlin udarcem slijeva svladao čuvara mreže “žutih”. Učinkovitost “veprova” u napadu dovela je Mladost već u prvoj trećini na rub poraza.

Mladostaši se nisu predavali pa je Smolec u par navrata mogao smanjiti zaostatak pri čemu se Troha naročito istaknuo u 16. minuti obranivši udarac slijeva. Mini pritisak Mladosti ubrzo je urodio plodom. Mirić je u idućem napadu tukao iz sredine, a
Novak iz neposredne blizine pospremio odbijanac u mrežu. Radost mladostaša nije dugo trajala. Jović je minutu kasnije opasno zaprijetio udarcem iz sredine koji je Janjatović Lončar uspio ukrotiti. Međutim, u nastavku napada Jović je udarcem sdesna iznenadio čuvara mreže “žutih”. Mladost je ponovo pritisnula “modre” pa je Troha u 17. minuti morao napraviti prekršaj. “Mamuti” su dobili priliku popraviti omjer no tijekom iduće dvije minute samo je Luka Kramarić udarcem s plave linije pokušao svladati vratara Zagreba. “Veprovi” su uspješno odradili kaznu i mirno priveli trećinu kraju. Zagrebaši su u ravnopravnoj borbi pokazali daleko više usredotočenosti u napadu pa su izrešetali protivnička vrata. Mladostaši su ponovo trpjeli zbog kronične neučinkovitosti koju igra u obrani ovog puta nije uspjela “pokriti”.

Uvodne minute nastavka susreta protekle su u neuobičajenom zatišju, bez bilo kakvih prigoda sve do 23. minute. Novak je prvi udarcem iskosa s lijeve strane pokušao nešto učiniti na što je odgovorio Bruno Zovko čiji je udarac iz sredine zamalo iznenadio vratara Mladosti. Prekršaj Matošića u 24. minuti dodatno je otežao ionako nepovoljan položaj “žutih”. Zagreb je bez poteškoća uspostavio igru u napadačkoj trećini pa su se prigode nizale jedna za drugom. Janjatović Lončar je upisao dvije obrane prije nego što je u 25. minuti sjajnom reakcijom sačuvao svoju mrežu od udarca Guimonta iz neposredne blizine. “Veprovi” su zadržali napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu. Vedlin je u 26. minuti udarcem sdesna pogodio stativu, a minutu kasnije ispalio projektil s plave linije koji Janjatović Lončar odlično brani. Mladost se naposlijetku oslobodila pritiska pa je u 28. minuti Cerovečki opasno zaprijetio udarcem s plave linije.

Nakon par prigoda s obje strane, Meničanin u 29. minuti spušta pak pred vrata gdje se najbolje snašao
Luka Kramarić i udarcem iz blizine smanjio zaostatak. “Mamuti” su se ponadali da bi nastavkom ofenzive mogli uhvatiti priključak no Zagreb ih je brzo vratio u stvarnost. Prvo je Stančić u 30. minuti udarcem iz sredine zamalo iznenadio vratara “žutih”, a onda je u nastavku napada Čizmadija tukao iz sredine, a Novotny pospremio odbijanac u mrežu. Prije nego što su mladostaši stigli bilo što učiniti, pak se ponovo našao u njihovoj mreži. Jović je presjekao dodavanje protivnika te se spustio sam pred vratara kojeg obilazi i šalje pak u mrežu. Zagreb se sada sasvim približio novim bodovima no “mamuti” još nisu odustali od borbe. Prigode su se smjenjivale čas pred jednim, čas pred drugim vratima. Slovinac je u 31. minuti udarcem slijeva zamalo iznenadio vratara “žutih” na što je Mladost pokušala odgovoriti udarcem Nikše Trstenjaka iz sredine.

Zagrebaši su u još par navrata natjerali vratara Mladosti na intervenciju, a onda se u 35. minuti pred vratima “modrih” pojavio
Mirić i bekhendom iz blizine vratio “žutima” nadu u mogući preokret. “Mamuti” su u idućih par minuta stvorili još nekoliko prilika i zkojih nisu ozbiljnije ugrozili protivnička vrata. Zagreb je potom u završnici trećine krenuo u protuofanzivu. Stipković je u 38. minuti uputio oštar udarac iz sredine koji Janjatović Lončar odlično brani. “Veprovi” su još nekoliko puta zaprijetili udarcima iz daljine no mreža “žutih” se nije zatresla. Suparnici su na drugi odmor pošli s istim razmakom kao i na kraju prve trećine. Zagreb je i dalje imao punu kontrolu nad utakmicom i čekao je zadnju trećinu pun samopouzdanja. Mladostaši su u drugoj trećini popravili učinkovitost u napadu, ali nisu bili u stanju zatvoriti prilaze svojim vratima tako da im je sav napor u drugih dvadeset minuta bio uzalud, jer se nimalo nisu približili protivniku.

Mladost je u posljednju trećinu krenula na sve ili ništa pa je već u prvim minutama zadala vrataru “modrih” dosta poteškoća. Udarci su sijevali sa svih strana no Troha je bio siguran. “Veprovi” su izdržali početni juriš protivnika i ubrzo i sami krenuli u napad. Prvi pokušaji zagrebaša nisu bili osobito precizni no Guimont se u 44. minuti našao pred Janjatovićem Lončarom koji je fantastičnom obranom sačuvao svoja vrata. Suparnici su minutu kasnije ostali sa po igračem manje zbog međusobnih prekršaja Hanžeka i Jovića. “Mamuti” su se bolje snašli u igri četvorice protiv četvorice pa su stvorili više prigoda od kojih izdvajamo udarac Fičura s lijeve strane u 46. minuti. Zagreb je izdržao i ovaj nalet “žutih”, a kad su suparnici zaigrali u punim postavama, Stančić je udarcem slijeva u 47. minuti pogodio prečku. “Veprovi” su uspostavili ravnotežu u igri no dvije minute kasnije na klupu za kažnjene sjeda Svjetličić. Bila je to možda i posljednja prilika da se mladostaši vrate u utakmicu.

“Modri” su se i ovog puta dobro branili tako da je samo Nikša Trstenjak udarcem s plave linije u 50. minuti uspio zaposliti Trohu. Zagreb je odmah po izjednačenju snaga na ledu krenuo prema naprijed. Guimont je u 52. minuti tukao s lijeve strane i natjerao Janajtovića Lončara na još jednu odličnu obranu. Suparnici su zapodjenuli ravnopravnu borbu s prigodama na obje strane što je išlo na ruku “veprovima”. Mladost je u 55. minuti ipak vratila tračak nade u preokret. Novak je s lijeve strane uposlio
Delića koji udarcem iz sredine pogađa mrežu. “Žuti” su sada imali malo više od pet minuta za nadoknaditi dva gola manjka. Međutim, Zagreb se nije namjeravao samo pasivno braniti, nego je otvorenom igrom tražio pogodak kojim bi riješio ishod utakmice. Prilike su se smjenjivale na obje strane no pogodaka nije bilo. Trener Mladosti u 59. minuti traži pola minute predaha nakon kojih nastavlja utakmicu sa šestoricom igrača, bez vratara.

“Mamuti” se nisu dobro snašli s igračem više u polju pa je samo Cerovečki stigao uputiti udarac s plave linije. Novotny je u međuvremenu osvojio pak i 61 sekundu prije kraja trećine udarcem sdesna pogodio nebranjenu mrežu za konačnih 7:4 u svoju korist. Završetak utakmice dao je “veprovima” dobar razlog za slavlje, jer su s nova tri boda prišli Mladosti na samo dva boda zaostatka uz utakmicu manje. Zagrebaši su odlučujuću prednost stekli već u prvih dvadeset minuta, a nakon toga je trebalo samo održavati razliku. “Mamuti” ni u jednom trenutku nisu prišli na manje od dva gola razlike pa je Zagreb mirno priveo utakmicu pobjedničkom ishodu. Mladost ostaje neutješna u porazu, jer olako gubi bodove, čak i kad na papiru izgleda moćnije i potpunije od svojih suparnika.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information