Inline - crtice iz povijesti

sad_prvaci1996_potpisPred nama je 15. Svjetsko prvenstvo u inline hokeju. Iako natjecanja pod okriljem IIHF-a traju tek 15 godina, povijest samog inlina seže puno dalje u prošlost.

Pretpostavlja se da role svoje početke vuku još iz sedamnaestog stoljeća iz Skandinavije ili Sjeverne Europe i da su služile kao transportno sredstvo, no za to nema čvrstih dokaza. Belgijski izumitelj, John Joseph Merlin, 1760. godine je napravio platforme s kotačima koje je pričvrstio na svoje cipele. Prve “role” koje su zabilježene u povijesti. Kako bi svoj izum predstavio svijetu, obuo ih je za veliki party u Londonu. Predstavljanje je bilo upečatljivo, skrenuo je na sebe pažnju svih gostiju jer se zaustaviti uspio tek nakon sudara sa velikim ogledalom. Ogledalo, naravno, nije preživjelo, a to su prenijele sve ondašnje londonske novine.

I u godinama koje slijede bilo je pokušaja izrade sličnih zanimacija. Prve preteče današnjih rola bile su, ne biste vjerovali, inline. Izumitelji su pokušavali pronači način, kako bi ljudima i nakon topljenja leda pružili mogućnost da isprobaju svoje vještine koje su prakticirali na klizaljkama. Pokušaji su se svodili na to da umjesto noževa na klizaljke ugrade kotače. Prve takve patentirao je 1819. godine Monsieur Petitbled u Parizu. On je tvrdio da se na njegovim rolama mogu raditi isti trikovi kao i na ledu. Naravno da nije bilo tako.

Prekretnica se desila 1863. godine. James Plimpton iz Massachusettsa izumio je prve koturaljke s kojima se može skretati. Te se koturaljke bile sa četiri kotača u dva reda (quad skates) i smatraju se pravim početkom koturaljka u svijetu. One su postale standard u industrijskoj proizvodnji i time bacile svoju inline verziju u čekaonicu u kojoj su ostale skoro punih 130 godina. Koturaljkaške inačice ledenih sportova nastavile su se razvijati odvojeno od svojih ledenih početaka, a kroz godine su se okupili u Međunarodni savez koturaljkaških sportova (FIRS).

Inline koturaljke, kod nas poznatije kao role, ponovo su se pojavile tek 1986. godine u SAD-u kao dodatak u fitness programima. Početkom 90-tih proizvođači su svoj proizvod počeli reklamirati i šire, te je odmah prihvaćen od hokejaša na ledu i igrača street hokeja i stvoren je inline hokej.

Ako vas put nanese u Lincoln, u Nebrasci (SAD), sve ove podatke, a i puno više, možete pronaći u National Museum of Roller Skating. Muzej je posvećen koturaljkama svih vrsta i sportovima vezanim uz njih.

Do polovine 90-tih inline hokej postaje jedan od najpopularnijih sportova u Sjevernoj Americi. Prihvaćen je i puno šire, te vrlo brzo dolazi do organizacije natjecanja na svjetskom nivou. Za razliku od ostalih neledenih hokejaških sportova u inline se ubrzo uvodi plastični pak, sport se seli u dvorane i na hokejaške terene nakon sezone leda.

Približavanjem igre hokeju na ledu i međunarodna federacija hokeja na ledu pokazuje interes za novi sport. Kako su igrači pretežno dolazili ili iz koturaljkaških sportova ili iz hokeja na ledu nastaju i dvije svjetske inline organizacije. Jedna u okviru FIRS-a, a jedna u okviru IIHF-a. Obzirom da se naša reprezentacija natječe na natjecanjima u okviru IIHF-a i u slijedećim napisima većinom ćemo se baviti njima.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information