"Svakom roditelju preporučujem da dijete upiše na hokej"

kl3Mnogi sportaši, pričajući o svom sportskom razvoju, navode koliko im je bilo značajno imati sportski uzor. Vrhunskog sportaša u čijim majstorijama su mogli redovito uživati gledajući ga uživo odnosno u televizijskim prijenosima. Hrvatski mladi hokejaši su godinama bili uskraćeni za tu mogućnost, jer u Zagrebu nije bilo kvalitetnih utakmica, a hokeja na televiziji je bilo tek u tragovima.

Dolaskom lige EBEL u Zagreb, ljubitelji hokeja dobili su priliku uživati u majstorijama ponajboljih austrijskih, slovenskih i mađarskih hokejaša. Pažnju plijene i kanadski i američki profesionalci koji često imaju vodeću ulogu u svojim momčadima.

Redovite hokejske predstave u Domu sportova te pojava hokeja na televiziji obradovali su postojeće zaljubljenike u najbržu igru na svijetu, ali i povećali zanimanje šire javnosti. Popularnost hokeja je porasla, a s njom i interes najmlađih za učenjem hokeja.

kl4U Zagrebu djeluju tri škole hokeja na ledu, u sastavu matičnih klubova, Medveščaka, Mladosti i Zagreba. Više podataka o svakoj pojedinoj školi te terminima treninga možete pronaći na klupskim internetskim stranicama.

Sve tri škole financiraju se od članarina. Troškovi za igrača osim mjesečne članarine uključuju i nabavku opreme. Oprema igrača sastoji se od klizaljki,
palice, kacige, brojnih štitnika za različitie dijelove tijela, štucni i dresa. Oprema se može nabaviti na nekoliko mjesta u gradu, a postoji i mogućnost nabavke rabljene opreme.

Izvan Zagreba djeluju klubovi u Sisku, Karlovcu i Samoboru, ali su u svom radu ograničeni nepostojanjem zatvorenih klizališta pa početak sezone klizanja i hokeja ovisi o vremenskim prilikama.


O radu zagrebačkih škola hokeja na ledu porazgovarali smo s profesorom Marijom Jurkovićem, voditeljem sportskih škola hokeja na ledu pri Zagrebačkom savezu hokeja na ledu.


marioHHP: Profesore Jurković, interes javnosti za hokejom je naglo porastao zahvaljujući sudjelovanju Medveščaka u EBEL-u, te mislimo da je prava prilika za predstavljanje škola hokeja.

MJ: Prije svega se želim zahvaliti Hrvatskom hokejaškom portalu na pomoći oko popularizacije hokeja na ledu u Hrvatskoj.

HHP: S koliko godina se dijete može upisati u školu hokeja?

MJ: Djeca se već od četvrte godine mogu upisati u jednu od tri škole hokeja na ledu koje djeluju pri klubovima.

HHP: Da li je za upis potrebno predznanje klizanja?

MJ: Predznanje klizanja za upis u hokej na ledu nije potrebno, jer unutar škola hokeja djeluje opće odjeljenje (učenje klizanja).

HHP: Mogu li se u školu hokeja upisati i djevojčice?

MJ: U školu hokeja na ledu mogu se upisati i djevojčice, koje po propisniku mogu trenirati zajedno sa dječacima do 16 godina. Problem u Hrvatskoj sa ženskim hokejom na ledu nastaje nakon toga, jer uvjete koje bi morali ispunjavati glede ženskih svlačionica i sl. ne ispunjavamo. Daljnji problem je broj ženskih momčadi, vrlo kasni i neadekvatni termini i niz drugih problema.

HHP: Koliko traje trening i koliko puta tjedno se trenira?

MJ: Trening za školu hokeja na ledu traje 60 minuta, a optimalno bi trebali trenirati 2-3 puta na tjedan. U praksi broj treninga ovisi o raspoloživosti klizališta i slobodnih termina.

HHP: Igraju li škole hokeja utakmice?

MJ: Neobično je važno djeci ovog uzrasta osigurati i natjecanje, jer svaki rad, pa tako i treniranje, postaje zamorno i dosadno ako nema natjecanja. Djeca imaju potrebu svojim roditeljima i prijateljima pokazati svoja znanja, sposobnosti i dostignuća koja su stekli godišnjim treniranjem. Modificirani mini hokej (igra u trećini, golovi manjih dimenzija, lakši pak) neobično je važan u daljnjem razvoju malih hokejaša.

kl6Primjenjuje se i u maloj (igrači do 8 godina) i velikoj školi (igrači do 10 godina) hokeja na ledu, a za veliku školu hokeja, naročito za izlazna godišta, poželjno je odigravanje nekoliko utakmica tijekom sezone i na velikom ledu po svim pravilima kao i za "velike" hokejaše. Uz navedeno, nekoliko međunarodnih turnira, sigurno da unapređuje rad i rezultate najmlađih.

HHP: Da li je hokej grub sport?

MJ: Iako na oko grub sport, hokej na ledu zasigurno to nije. Oprema hokejaša i stroga pravila IIHF-a (međunarodnog saveza hokeja na ledu) ne dopuštaju da hokej bude grub sport, već osiguravaju da igrači prikažu svoju sposobnost u najbržoj i najljepšoj kolektivnoj igri na svijetu. Iako rijetke, povrede u hokeju mogu biti teže, ali na međunarodnoj tablici povreda po sportovima koja pokazuje postotke ozljeđivanja, hokej na ledu zauzima gotovo zadnja mjesta u svim segmentima.

HHP: Što biste poručili roditeljima koji razmišljaju bi li doveli svoje dijete u školu hokeja?

MJ: Svakom roditelju preporučujem da svoje dijete upiše na hokej na ledu, i to iz nekoliko razloga:

- jedan od rijetkih sportova koji prima tako malu djecu
- djelovanje na odgojne zadatke: stvaranje pozitivnog i aktivnog odnosa prema treningu, razvijanje ljubavi prema hokeju na ledu i sportu općenito,
razvijanje prijateljstva i njegovanje kolektivnog duha i osjećaja pripadnosti određenoj sredini, utjecaj na pozitivne osobine volje i karaktera i njegovanje higijenskih navika
- djelovanje na obrazovne zadatke: razvoj i usavršavanje tjelesnih sposobnosti, učenje i usavršavanje tehnike hokeja na ledu i učenje osnovnih taktičkih
znanja iz hokeja na ledu
- djelovanje na antropološke zadatke: antropometrijske karakteristike (utjecaj na razvoj svih mišića), motoričke sposobnosti (poticaj na razvoj
koordinacije, brzine, eksplozivne i repetitivne snage, fleksibilnosti, frekvencije pokreta, ravnoteže, preciznosti...)
- u slučaju odustajanja od hokeja na ledu iz bilo kojeg razloga, djeca su stekla velika predznanja i imaju početnu prednost pred drugima pri izboru nekog
drugog sporta.

HHP: Hvala Vam na razgovoru.

kl2

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information