Inline hokej u Hrvata

Osim dva kluba u Zagrebu, postoje još klubovi i u Čakovcu i Karlovcu

Inline hokej, hokej na koturaljkama s kotačima u nizu, hokej na rolama... sve su to nazivi za jedan vrlo dinamičan, brz i zanimljiv momčadski sport. Inline neizmjerno sliči hokeju na ledu. Osim razlike u podlozi, broju igrača te donekle u pravilima, možda najznačajnija razlika je ta da se ne igra “na tijelo”, takozvani “no touch”, što znači da nema žestokih startova i sudara koji su karakteristični za hokej na ledu. Može se igrati na svim podlogama koje su pogodne za rolanje, a igra se pakom ili lopticom. Ukratko, puno je različitih kombinacija, što ga i čini jednim od najpopularnijih sportova u svijetu. Iako pod različitim nazivima, Inline hokej igra se diljem svijeta pogotovo u zemljama koje nemaju klizališta gdje ljubiteljima hokeja u potpunosti zamjenjuje starijeg ”ledenog brata”. Inline hokej spada pod dva saveza - International Roller Sports Federation (FIRS) koji ima 116 zemalja članica, te International Ice Hockey Federation (IIHF) sa 64 članice.

inlineph_1_213x120
IHK Kune, prvaci Hrvatske

U Hrvatskoj ovaj sport se već dugo igra po raznim parkiralištima, školskim igralištima, tenis terenima i sl. Kako bi se podigao ipak na jednu višu razinu, skupina entuzijasta iz Čakovca, Karlovca i Zagreba osnovala je četiri kluba koji su ove godine odigrali i prvo Prvenstvo Hrvatske u Inline hokeju. Iako u Zagrebu ne postoji niti jedno pravo Inline igralište (s pravom podlogom i ogradom - bandom) oba zagrebačka kluba postižu zavidne rezultate pa su tako na spomenutom prvenstvu zauzeli prvo i drugo mjesto. Inline hokej klub Kuna, najjači je hrvatski klub i sastavljen je isključivo od igrača hokeja na ledu te praktično čini hrvatsku reprezentaciju. Naime, ti su dečki prije dvije godine (2006.) nastupili na svjetskom prvenstvu u Budimpešti.

 

inlineph_3_213x120
Karlovac vs. Čakovec

Drugi zagrebački klub je IHK Novi Zagreb ili kako se vole zvati Ježevi. Iako su osnovani tek početkom ove godine, već su nastupili na nekoliko pravih i žestokih turnira. Treniraju (haklaju) na igralištu sportsko rekreacijskog centra Utrine. Iako bez bande i prave podloge te nerijetko dijeleći teren s nogometašima, košarkašima i učenicima obližnje gimnnazije idu dalje te i bez pravih uvjeta igraju i uživaju. Predanost i ljubav prema ovome sportu donijeli su im i prve rezultate pa su ih tako i neki mediji počeli “pratiti”, što je zaista veliki uspjeh jer nisu nogometaši, košarkaši, rukometaši... za koje su mediji u potpunosti otvoreni.

inlineph_2_213x120
Prvenstvo Hrvatske je održano u -  Sloveniji

Ježevi su sudjelovali i na turniru u Karlovcu, u sklopu karlovačkih Dana piva, a prilog sa turnira prikazan je na HTV-u.Izvještaj s turnira u Klagenfurtu objavio je Sportnet, dok je prvo prvenstvo Hrvatske, održano u Sloveniji, dobilo prostor i u središnjem dnevniku RTL-a (prilog). 

IHK Novi Zagreb se trenutno natječe u ProHockey Winter Cupu 08/09 u konkurenciji s još 15 slovenskih amaterskih klubova. Liga se odigrava u Horjulu nadomak Ljubljane, a trajat će sve do proljeća. Više o ligi na www.inlinehokej.com i www.sports-house.si.

Fotografije Ježeva možete pogledati u njihovom foto albumu.

 

inline_repka_njemacka213x120

Prvo Svjetsko prvenstvo

Prvu, službenu utakmicu, reprezentacija Hrvatske u inline hokeju je odigrala (i pobijedila) u nedjelju 14. kolovoza 2005. godine u njemačkom gradu Pfaffenhofenu protiv Bugarske. Rezultat je bio 10:3. I u drugoj utakmici protiv Lihtenštajna naši su upisali pobjedu - 12:4. Te su utakmice bile kvalifikacijske za Svjetsko prvenstvo Divizije 1, B skupine Koje se održavalo 2006. godine u Mađarskoj. Hrvatska je na svojim prvim utakmicama nastupila u sastavu: Belić Vanja, Filipec Tihomir, Jačmenjak Igor, Švigir Krešimir, Žibret Veljko, Novak Mario, Tadić Marko, Čunko Tomislav, Spajić Ivan, Sertić Marko, Kopajtić Matija, Jurković Mario, Appelt Hrvoje i Lovrenčić Marko. Izbornik je bio Janjatović Duško, menager Ljubić Drago, a oružar Kolar Zoran.


 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information