Sisak u produžetku "skinuo" lidera

IHL Sis Sla 221203 8Hokejaši Siska su u utakmici protiv vodeće momčadi IHL-a upisali novu pobjedu čime su pokazali da hvataju prošlogodišnju formu kada su bili hit u ligi. Slavija je isklizala na led Zibela kao favorit no "vitezovi" već u prvoj trećini pokazali da nemaju straha pred Ljubljančanima. Domaći su tijekom prvih dvadeset minuta imali nešto više od igre, ali im nije pošlo za rukom pronaći put do mreže. Na prvi odmor se pošlo netaknutih mreža uz nadu da će "procuriti" u nastavku. Međutim, malo se toga promijenilo u drugoj trećini u odnosu na prvi dio utakmice. Sisak je tražio vodeći pogodak, ali su i gosti zaigrali nešto otvorenije nego u prvoj trećini. Unatoč prigodama na obje strane, na pogodak se čekalo sve do završnice druge trećine kad su Siščani iskoristili prednost igrača više. Slovenci su u posljednjoj trećini preuzeli inicijativu pa su već početkom trećine poravnali omjer. Slavija je potom nastavila pritiskati ne bi li preokrenula omjer i osvojila planirane bodove. Domaći su se učinkovito branili vrebajući svaku priliku za preokret. Unatoč premoći, Ljubljančanima nije pošlo za rukom riješiti utakmicu u svoju korist, a u zadnjoj minuti trećine prave dva prekršaja za redom tako da su u produžetak ušli s dvojicom igrača manje. Domaći nisu propustili ovu veliku priliku te su za četrdesetak sekundi zatresli mrežu upisavši vrijednu pobjedu. (Photo by KHL Sisak)

Sisak - Slavija junior 2:1 (0:0, 1:0, 0:1, 1:0) PP

Sisak, Dvorana Zibel, 3.12.2022.
Gledatelja: 170
Suci: Prezelj, Metzinger, Mažar i Žibret

Strijelci:

1:0 SIS Čanić (Schovanek, Dobrić) 39' PP1
1:1 SLA Žeželj (Humar) 44'
2:1 SIS Čanić (Dobrić) 61' PP2

Udarci na gol:
Sisak 27
Slavija 39

Isključenja:
Sisak 8 + 20 (Rožanković) min
Slavija 12 min

Sisak: Anderson, Batnožić - Domitrović, Wilk, Schovanek, Čanić, Dobrić - Komljenović, Puzić, Jarčov, Platužić, Ličina - Kralj, Bezuk, Krikšić, Bujger, Ikanović Šilhan - Baždar, Rožanković, Lulić. Trener: Dejanović

Slavija jr: Kolin, Dukarič - Primar, Čampa, Sitar, Humar, Žeželj - Kompolšek, Černe, Stipanič, Špari Leben, Pušenjak - Podrekar, Hebar, Pečnik, Prodan, Petronijevič Lepša T. - Zupanič, Zagorc, Banek, Petronijevič Lepša I., Vahen. Trener: Rekelj

"Vitezovi" su se tek pobjedom nad Vojvodinom u prošlom kolu odvojili od začelja koje sada ravnopravno dijele Maribor i Vojvodina sa po tri boda, dok su Siščani odmaknuli na tri boda razlike. Uspjeh protiv "fenjeraša" je podigao raspoloženje na Zibelu, ali ne u tolikoj mjeri da bi se Sisak osjećao favoritom u okršaju s trenutno najuspješnijom momčadi u ligi, Slavijom koja drži vrh s 15 bodova. Trener Dejanović je na raspolaganju imao nepune četiri petorke. U sastavu Siska više nema Ramsaya koji je u četiri utakmice IHL-a postigao čak 8 bodova. Svi drugi standardni prvotimci su bili u postavi izuzev pričuvnog vratara Oreškovića koji je i dalje ozlijeđen pa je na njegovom mjestu ponovo Batnožić. Prvi strijelac Siska je Schovanek s 10 bodova, a slijede ga Jarčov sa 6 te Dobrić i Čanić sa po 5 bodova. Wilk, Kralj i Puzić imaju jednaki napadački učinak među braničima od po 2 boda. Anderson je u pet nastupa skupio točno 90,0% obrana.

Slavija se nakon lošeg ulaska u sezonu u kojem je pretrpjela dva poraza u prve tri utakmice, brzo postavila na klizaljke i u sljedeća četiri okršaja upisala isto toliko pobjeda. Redom su padali Triglav, Celje, Vojvodina i u prethodnom kolu Maribor koji je kod kuće izgubio sa 6:2. Ljubljančane su na pohodu na vrh predvodili Truden i Sitar sa po 8 bodova, ispred braniča Primara sa 6 te napadača Stipaniča i Iana Petronijeviča Lepše sa po 5 bodova. Čuvar mreže Kolin je u sedam utakmica zaustavio 92,39% udaraca. Ljubljančanima su u Sisku nedostajali braniči Adrovič i Kuret te napadači Sečen, Žibert, Skerlep, Ilovar, Truden i Turšič Sečkar. Po prvi puta u sastavu se našao nekadašnji zagrebaš i sadašnji junior Olimpije, Banek. Premda je gostima nedostajala gotovo cijela petorka, među kojima i ponajbolji strijelac Truden, Slovenci su isklizali s pune četiri petorke pa su bili brojčano nadmoćniji domaćem sastavu.

Dobrić je prvi zaprijetio vratima gostiju ispalivši projektil iz sredine u prvoj minuti. Žeželj uzvraća na isti način u idućem napadu. Suparnici su potom napravili korak natrag pa je na iduću priliku trebalo pričekati do treće minute u kojoj se Prodan našao pred vratima no Anderson je bio na mjestu. Domaći odgovaraju preko Dobrića koji u istoj minuti tuče iz sredine. Siščani su potom preuzeli blagu inicijativu no uvodne minute su protekle bez većih uzbuđenja. Slavija je ponovo ozbiljnije zaprijetila u sedmoj minuti. Humar je dugim dodavanjem “izbacio” Sitara samog pred gol, ali napadaču “žutih” je pobjegao pak pa je prilika otišla u nepovrat. Igralo se ravnopravno sve do devete minute u kojoj prekršaj Šparija Lebena ostavlja goste s igračem manje.

Ljubljančani su zamalo poveli kad je Žeželj oduzeo pak Andersonu iza gola i pokušao izvesti “varaždinca” no Wilk je u posljednjem trenutku blokirao pak. “Žuti” su bez poteškoća odradili ostatak kazne, a u 11. minuti ostaju s igračem više nakon isključenja Baždara. Slavija je u par navrata zaprijetila udarcima iz daljine no najveću prigodu imali su “modri”. Jarčov je u 12. minuti presjekao dodavanje protivnika i pohitao u protunapad. Napadač domaćih se nije odlučio na udarac, nego je uposlio Platužića na lijevoj strani čiji udarac Kolin brani. Sisak je također sačuvao svoju mrežu netaknutom sve do izjednačenja snaga na ledu. Ni jedni niti drugi nisu pokazivali osobitu želju za ofenzivom. Na prvu veću prigodu čekalo se do 16. minute u kojoj je Čampa uputio udarac s plave linije no vratar domaćih se nije dao iznenaditi.

Gosti su minutu kasnije imali još jednu veliku prigodu. “Žuti” su izveli protunapad koji je Pušenjak završio udarcem iskosa s lijeve strane no Anderson je bio na mjestu. U nastavku napada prekršaj pravi Černe pa se igra premjestila u trećinu Slavije. “Vitezovi” su dugo opsjedali protivnička vrata, ali su tek u zadnjih tridesetak sekundi dali posla Kolinu. Prvo je Puzić opalio s plave linije u 18. minuti, a potom je Dobrić u 19. tukao iz sredine. Vratar gostiju je oba puta bio siguran. Slavija je po izjednačenju snaga na ledu imala veliku prigodu u 20. minuti. Tay Petronijevič Lepša je s lijeve strane pronašao usamljenog Podrekara na desnom krilu koji puca iz prve no Anderson je bio na mjestu. Ljubljančani su pritiskali sve do završetka trećine no mreže su ostale mirovati. Siščani su mogli biti zadovoljni kako su se nosili s vodećom momčadi u ligi pa su u nastavku susreta tražili pogodak kojim bi usmjerili utakmicu u svoju korist.

Domaći su odlučno započeli drugu trećinu pa je Čanić oštrim udarcem sdesna već u 21. minuti opasno zaprijetio protivnivničkim vratima. “Modri” su uvodnim minutama nastavka susreta u više navrata gađali prema vratima no Kolin je svaku put bio na mjestu. Ljubljančani se nisu samo branili, nego su koristili svaku priliku za izlazak u protivničku trećinu. Međutim, nijedan od njihovih nekoliko pokušaja nije bio precizan tako Anderson nije imao pravog posla. U 26. minuti je došlo do oštećenja na pleksiju zbog kojeg je utakmica prekinuta na nekoliko minuta. “Vitezovi” su po nastavku igre imali dobru prigodu u 27. minuti kad se Schovanek probio po desnom krilu i izašao pred vrata no njegov udarac iz blizine nije prošao Kolina. Gosti odgovaraju u idućem napadu.

Tay Petronijevič Lepša je tukao iz sredine, Anderson odbio pak koji dolazi do Pečnika pred vratima no čuvar mreže “modrih” je ukrotio i odbijanac. Sisak je minutu kasnije imao najveću priliku za prelazak u vodstvo. Jarčov je iz obrambene trećine dugim dodavanjem pronašao Platužića koji izlazi sam pred vrata no njegov udarac prebacuje mrežu. Slavija je opasno zaprijetila u 29. minuti udarcem Sitara sdesna, ali vratar domaćih je i dalje bio na visini zadatka. Uslijedilo je zatišje tijekom kojeg ni jedni niti drugi nisu pokušavali ugroziti protivnička vrata. Na novu prigodu trebalo je pričekati do 33. minute u kojoj je Sitar tukao iz sredine, Anderson nespretno odbio pak, a potom ispruženom nogom spriječio Žeželja da iskosa s lijeve strane ubaci pak pred vrata.

“Žuti” su još neko vrijeme držali inicijativu, a onda su domaći prenijeli igru u napadačku trećinu pa je u 35. minuti Krikšić zaprijetio udarcem iz blizine. Gosti uzvraćaju “varaždincem” Hebara no Anderson se nije dao iznenaditi. Ljubljančani su mogli povesti u 37. minuti. Protunapad dvojice na jednog Ian Petronijevič Lepša završava udarcem sdesna koji pogađa stativu. Novo oštećenje pleksija iziskivalo je dulji popravak pa su momčadi otišle ranije na odmor. Mreže su i dalje bile netaknute no sve veći broj izglednih prilika nagovještavao je skori prelazak jednog od suparnika u vodstvo. Prva prigoda se ukazala već u 38. minuti u kojoj je Primar srušio Dobrića u trenutku kad se napadač “modrih” spremao izaći sam pred gol. Dobrić je udarcem slijeva pokušao na brzinu iskoristiti brojčanu prednost no Kolin je bio na mjestu.

Gosti su odradili prvu minutu kazne, a kad je Wilk u 39. minuti onemogućio protunapad Pečnika i proslijedio pak prema Dobriću započela je akcija za prvi pogodak na utakmici. Dobrić je bekhendom proslijedio pak niz ogradu po desnom krilu za Schovaneka koji bekhendom ubacuje pak u sredinu odakle
Čanić puca bekhendom. Pak se od nekog u obrani “žutih” odbio u mrežu i Sisak je došao u vodstvo. Uzbuđenjima tu nije bio kraj. Prodan je nešto kasnije rukom zaustavio visoko ispucani pak iz trećine Siska i pucao neometen iz sredine, ali nije bio precizan. “Vitezovi” odgovaraju protunapadom dvojice na jednog, Platužić slijeva upošljava Jarčova koji puca preko gola. U nastavku akcije Hebar ispucava pak preko ograde pa su “modri” ponovo imali igrača više. Jedinu priliku za domaće imao je Puzić koji je tukao iz sredine no Kolin je bio siguran. Trećina je ubrzo završila poslije čega se odmah nastavilo s posljednjom trećinom.

“Modrima” je na početku zadnje trećine preostala minuta s igračem više tijekom koje je samo Platužić stigao zaprijetiti udarcem iz sredine. Suparnici su po uspostavi ravnoteže snaga na ledu zapodjenuli ravnopravni boj. Manjih prigoda je bilo na obje strane, a onda su gosti pogodili mrežu. Humar je na sredini leda primio pak od svog braniča poslije čega se spustio po lijevom krilu odakle je ubacio pak pred gol. Na trenutak se činilo da će ga dohvatiti Wilk od kojeg se odbio do Žeželja koji udarcem izbliza donosi izjednačenje. Igra se rasplamsala poslije izjednačenja, jer su obje momčadi tražile pogodak kojim bi preuzele vodstvo. Prekršaj Ličine u 47. minuti doveo je goste u povoljan položaj za mogući preokret. Ljubljančani su prepoznali priliku i žestoko pritisnuli. Anderson je prvo branio oštar udarac Primara s vrha lijevog kruga, a minutu kasnije pred vratima mu se našao Žeželj.

Siščani se nisu samo pasivno branili pa je Wilk malo kasnije dugim dodavanjem niz ogradu na lijevom krilu “izbacio” Čanića samog pred gol no Kolin je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Gosti su nastavili s opsadom protivničkih vrata koja je potrajala sve do izjednačenja snaga na ledu. “Vitezovi” su se obranili. Slavija je još neko vrijeme zadržala napadački zamah i stvorila par prigoda za prelazak u vodstvo od kojih izdvajamo opasan udarac Pušenjaka iz sredine u 50. minuti. Domaći potom preuzimaju inicijativu pa se ubrzo Kolin našao pod baražnom paljbom. “Modri” su uglavnom gađali iz daljine, a najopasniji je bio pokušaj Jarčova s desne strane u 52. minuti. Vratar “žutih” je i dalje bio na visini zadatka. Prekršaj Rožankovića u 53. minuti daje Slaviji novu priliku za iskorak prema pobjedi. Ljubljančani su isprva pritisnuli “vitezove” pa je Humar imao priliku pucati iz blizine no pak nije prošao pokraj raspoloženog vratara domaćih.

Siščani su uzvratili minutu kasnije kad je Dobrić pucao iz blizine nakon protunapada. Gosti su se vratili u napad, ali više nisu ozbiljnije zaprijetili vratima “modrih”. Suparnici su u završnicu trećine ušli u rezultatskoj ravnoteži. Očekivalo se da će i jedni i drugi zaigrati opreznije kako bi sačuvali barem bod i odluku potražili u produžetku. Međutim, dogodilo se suprotno. Oba sastava su izgubila organizaciju igre i pokušavali naizmjence pojedinačnim akcijama riješiti utakmicu. Najizgledniju prigodu je imao Puzić u 57. minuti čiji je oštar udarac iz sredine Kolin ipak uspio zaustaviti. “Žuti” su se u 59. minuti probili pred vrata Siska gdje su iznudili prekršaj Krikšića, minuti i 48 sekundi prije završetka trećine. Trener Slavije nije iskoristio priliku pozvati pola minute predaha za organizaciju napada, premda ne vidimo za koju je to bolju priliku odlučio čuvati pravo na predah. Nakon par promašaja gosti su udarcem Humara s plave linije zaposlili Andersona koji je i dalje bio siguran.

Čampa je malo kasnije pucao iz blizine, a nakon obrane vratara domaćih bezuspješno pokušao iznuditi isključenje. Sjajni Anderson potom brani i udarac Žeželja iz sredine. Neizvjesna završnica je trošila živce u oba tabora posebice nakon isključenja Stipaniča 35 sekundi prije kraja trećine. Kad se već činilo da se nema više što dogoditi prije produžetka, Špari Leben potpuno nepotrebno pravi prekršaj sekundu prije završetka posljednje trećine. To je značilo da će Sisak u dodatnih pet minuta ući s igračem više, a nakon 12 sekundi imati dvojicu igrača više na ledu. “Vitezovi” su osvojili početni buli i pričekali ulazak Krikšića na led, nakon čega su krenuli u napad. Domaćima nije puno trebalo da izigraju malobrojne Ljubljančane. Puzić je s lijeve strane odigrao dupli pas s Čanićem u kutu, nakon čega daje pak nadesno za Dobrića. Prvi strijelac “modrih” tuče prema vratima, Kolin odbija pak na stranu do
Čanića koji udarcem iskosa s lijeve strane pogađa mrežu.

Sisak se pobjedom nad Slavijom odmaknuo od dna i najavio povratak u formu koja ga je dovela i do naslova hrvatskog prvaka. Siščani još nisu nadoknadili odlazak vrsnog razigravača Ramsaya, ali je ohrabrujuće da je ključni igrač iz prošle sezone, Anderson dosegnuo razinu na kojoj je bio prošle sezone. "Vitezovi" će u nastavku natjecanja zasigurno nastojati dohvatiti najmanje četvrto mjesto kako bi osigurali prednost domaćeg leda u prvom krugu doigravanja. Ljubljančani su na drugoj strani pokazali da imaju i kvalitetu i širinu no njihovim mladim igračima nedostaje iskustva koje se stječe upravo u ovakvim utakmicama. Slavija je porazom ostala bez prvog mjesta, ali će zasigurno ostati u borbi za vrh.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information