Preokret u pet minuta

IHL Sis Mar 230107 2Hokejaši Siska su neugodno iznenadili svoje vjerne navijače na početku 2023. "Vitezovi" su u utakmici 13. kola IHL-a ugostili momčad Maribora, jednu od dvije najslabije u ligi. Očekivala se pobjeda koja bi pogurnula Siščane prema gornjem dijelu ljestvice no "lisjaki" su imali drugačije zamisli. Obostrano otvorena igra u prvoj trećini nije donijela nijedan pogodak pa su suparnici u drugih dvadeset minuta ušli u rezultatskoj ravnoteži. Domaći su poveli početkom druge trećine zgoditkom s igračem manje. Suparnici su nastavili s ravnopravnom borbom s prigodama na obje strane. Sisak je na ulasku u drugi dio trećine povećao prednost i činilo se da će mirno privesti utakmicu pobjedonosnom kraju. Međutim, završnica trećine donijela je potpuni raspad domaćih koji su primili čak četiri zgoditka. Pokušali su "vitezovi" u posljednjoj trećini općom ofenzivom spasiti stvar. Maribor se dobro branio, a kad su gosti sredinom trećine pobjegli na tri gola razlike, priči je došao kraj. Očajnički pokušaj igranja bez vratara se izjalovio već nakon minute pa su "lisjaki" na kraju slavili s uvjerljivih 6:2.

Sisak - Maribor 2:6 (0:0, 2:4, 0:2)

Sisak, Dvorana Zibel, 7.1.2023.
Gledatelja: 178
Suci: Metzinger, Saković i Knez

Strijelci:

1:0 SIS Krikšić (Čanić, Selitaj) 22' SH1
2:0 SIS Malenica (Schovanek) 32'
2:1 MAR Tomašević (Polonijo) 36'
2:2 MAR Tomašević (Ogrizek) 36' PP1
2:3 MAR Robar (Drnda) 38'
2:4 MAR Ogrizek (Bizjak J.) 40'
2:5 MAR Ogrizek (Tomašević) 48'
2:6 MAR Tomašević 57' EN

Udarci na gol:
Sisak 44
Maribor 39

Isključenja:
Sisak 14 min
Maribor 10 + 25 (Voh) min

Sisak: Anderson, Batnožić - Baždar, Wilk, Schovanek, Čanić, Malenica - Kralj, Bezuk, Krikšić, Platužić, Selitaj - Ikanović Šilhan, Vragolović, Bujger, Ličina. Trener: Jarčov

Maribor: Ždralović, Popovič - Vukadin, Bizjak J., Ogrizek, Tomašević, Kadić - Bizjak N., Frešer, Polonijo, Drnda, Greif - Ljubič Urlep, Voh, Robar. Trener: Petelin

Hokejaši Siska zauvijek će 2022. pamtiti kao povijesnu godinu u kojoj su se po prvi put okrunili naslovom prvaka. Međutim, druga polovica šampionske godine nije protekla u skladu s očekivanjima. Momčad koja se pripremala preuzeti vrh u IHL-u. pretrpjela je čak pet poraza u devet utakmica i dočekala novu godinu na sedmom mjestu sa samo 11 bodova. "Vitezovima" je okršaj s Mariborom trebao biti početak preokreta koji će ih pogurnuti prema vrhu, a dodatni poticaj je bila želja za uzvratom zbog poraza u prvom dijelu prvenstva. Schovanek je s 14 bodova bio prvi strijelac momčadi, a slijedili su ga Dobrić s 11 i Čanić s 9 bodova. Puzić i Bezuk su predvodili braniče sa po 3 boda svaki. Anderson je u devet nastupa zaustavio 91,84% udaraca. Trener Jarčov je zbog velikog broja izostanaka imao dosta poteškoća sastaviti momčad s sraz s "lisjakima". Nedostajali su braniči Puzić, Komljenović, Domitrović, Zlatar i Mandić kao i napadači Dobrić, Jarčov, Lulić, Rožanković i Bauer. Domaći su stoga isklizali sa samo 14 igrača i dvojicom vratara.

Za razliku od Siska, Mariboru je cijela 2022. bila godina za zaborav. Posljednji u IHL-u, zadnji u domaćem prvenstvu. Nova sezona nije donijela ništa dobrog za momčad koja ima manje Štajeraca, nego igrača iz Srbije, Hrvatske ili Bosne i Hercegovine. Mariborčani su u dosadašnjem dijelu prvenstva svladali samo Siščane pa su dijelili začelje s Vojvodinom koja je slavila samo u Mariboru. Koliko je pobjeda od 6:4 nad hrvatskim prvakom davala podlogu za optimizam, teško je reći. Veteran Kadić i Nemeček su sa po 6 bodova bili najučinkovitiji među "lisjakima". Vukadin je s 5 bodova predvodio braniče, a istaknuli su se i Voh, Jurić i Polonijo sa po 4 boda. Najviše nastupa između vratnica imao je mladi Popovič koji je u sedam nastupa skupio 86,27% obrana. Trener Petelin je u Sisak doveo samo 13 igrača i dvojicu vratara. Izostali su napadači Nemeček, Jurić, Čerič, Zernko i Lazić te branič Petek. Po prvi puta ove sezone je dres Maribora navukao dugogodišnji napadač Celja, Ogrizek.

Suparnici su borbeno ušli u utakmicu, ali su protekle pune dvije minute prije nego što smo vidjeli prvu prigodu. Bujger se našao iza gola odakle je uposlio Vragolovića koji puca iz blizine no Ždralović je zatvorio prostor i upisao prvu obranu. Vratar “bijelih” je u trećoj minuti zaustavio i oštar udarac Malenice iz sredine. “Vitezovi” su nastavili s pritiskom pa se Maribor usredotočio na obranu. Samo je Polonijo u par navrata zaprijetio protunapadima sdesna no nije mu pošlo za rukom natjerati Andersona na obranu. Sisak je u petoj minuti imao prigodu u kojoj je Bezuk tukao s plave linije no Ždralović je bio na mjestu. Vratar “modrih” je prvu obranu upisao tek u šestoj minuti u kojoj je Voh svoj protunapad završio udarcem sdesna. Nejc Bizjak je malo kasnije pokušao iznenaditi Andersona udarcem s plave linije, ali bez uspjeha. Maribor je izdržao početni nalet domaćih, ali još uvijek nije uspijevao premjestiti igru u napadačku trećinu.

Robar je u osmoj minuti pokušao bekhendom slijeva no vratar domaćih se nije dao iznenaditi. Gosti su sredinom trećine uspostavili ravnotežu, ali i dalje nisu bili pretjerano opasni u napadu. Wilk je u desetoj minuti gađao s plave linije, a malo kasnije Ždralović brani oštar udarac Čanića s lijeve strane. “Lisjaki” uzvraćaju na isti način preko Voha. Prekršaj Robara u 11. minuti daje priliku “modrima” za prelazak u vodstvo. Međutim, “lisjaki” su poslije samo desetak sekundi imali veliku priliku za pogodak. Tomašević je osvojio pak i “izbacio” Ogrizeka samog pred gol no mariborska prinova nije uspjela svladati Andersona. Domaći su se brzo pribrali pa je Čanić već u 11. minuti gađao iz blizine, a minutu kasnije s lijeve strane pronalazi Schovaneka u sredini koji tuče iz prve no Ždralović je bio na visini zadatka. Prekršaj Ličine je izjednačio snage na ledu 35 sekundi prije povratka Robara u igru.

Ogrizek je u 12. minuti zaprijetio udarcem slijeva, a minutu kasnije gosti griješe pri letećoj izmjeni pa su sljedećih pet sekundi morali odigrati s trojicom protiv četvorice. Robar se ubrzo vratio u igru pa su suparnici ponovo igrali s ravnopravnim snagama. Ogrizek je uhvatio “radnu temperaturu” pa je u 13. minuti ponovo gađao prema vratima, ovog puta s desne strane. Sisak je uzvratio minutu kasnije. Bezuk je pucao s plave linije, pak se od bloka odbio uvis odakle ga je rukavicom spustio Krikšić i smjesta tukao prema vratima. Međutim, Ždralović je još jednom sjajnom obranom sačuvao svoju mrežu. Povratkom Ličine, domaći su dobili tridesetak sekundi brojčane premoći no samo je Wilk u 15. minuti stigao uputiti udarac slijeva. Ždralovć se ponovo istaknuo odmah poslije bulija kad je obranio i udarac Schovaneka iz sredine. ”Bijeli” su odgovorili udarcem Ogrizeka s desnog krila, a Schovanek je u protunapadu još jednom pokušao zaprijetiti no Ždralović brani njegov udarac slijeva.

“Modri” su ponovo zaprijetili u 17. minuti kad se Schovanek našao pred vratima i pucao no Ždralović je ponovo bio na mjestu. Bezuk je u 18. gađao s plave linije. Anderson je u zadnjoj minuti branio pokušaje Kadića i Ogrizeka. Domaći su potom pogriješili pri letećoj izmjeni pa su ostali s igračem manje. Jan Bizjak je udarcem s plave linije pogodio Bezuka i privremeno ga onesposobio za igru, a Ogrizek u nastavku napada tuče iz sredine no Anderson je bio spreman. Mariborčani nisu stigli ništa učiniti, a po završetku trećine Jan Bizjak napucava pak u Malenicu koji mu nije ostao dužan pa su obojica zaradili po dvije minute kazne. Prvih dvadeset minuta nije ponudilo odgovor na pitanje tko će dobiti ovu utakmicu. Sisak nije iskoristio razdoblje svoje nadmoći za vodstvo, a Maribor je podizao razinu svoje igre, ali ne dovoljno da bi iznenadio domaći sastav.

“Modri” su u nastavak susreta ušli s igračem manje, ali su već poslije tridesetak sekundi bili u prilici za vodstvo. Schovanek je u protunapadu s lijevog krila uposlio Platužića pred vratima no Ždralović je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Vratar “bijelih” je malo kasnije zaustavio pokušaj Schovaneka s desne strane. Treća je ipak bila sreća za Siščane. Selitaj je u 22. minuti osvojio pak iza gola nakon čega ga vraća u sredinu za Čanića. Napadač domaćih prebacuje pak nadesno odakle ga Krikšić udarcem iz prve zakucava u mrežu. “Vitezovi” su dvadesetak sekundi kasnije bili u punom sastavu, a u tom trenutku prekršaj pravi Greif. Domaćima je trebalo nešto vremena da postave igru u napadačkoj trećini, a onda su počeli s paljbom prema vratima. Međutim, sisački strijelci nisu namjestili ciljnike pa su svi udarci završili pored vrata ili u bloku. Maribor se uspješno obranio. “Modri” su zadržali napadački zamah pa je Čanić u 25. minuti u dva navrata zaprijetio protivničkim vratima no Ždralović je oba puta bio siguran. Gosti su se minutu kasnije oslobodili pritiska pa je prvo Drnda tukao odmah poslije bulija, a u nastavku napada Anderson brani i pokušaj Vukadina s plave linije.

Sisak odgovara prodorom Krikšića kroz sredinu koji napadač “modrih” završava udarcem iz blizine no Ždralović je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. “Lisjaki” su malo kasnije ponovo pogriješili pri letećoj izmjeni pa su ostali s igračem manje. Gosti su odmah poslije bulija u svojoj trećini izveli opasan protunapad. Tomašević je bekhendom pronašao usamljenog Ogrizeka na centru koji je izašao sam pred vrata no Anderson je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. “Modri” su odgovorili snažnim udarcem Schovaneka s desne strane u 28. minuti. Wilk je u posljednjim trenucima brojčane prednosti pokušao iznenaditi Ždralovića udarcem iz okreta s lijeve strane, ali bez uspjeha. Vratar “bijelih” je odlično reagirao i u 30. minuti kad je Bujger iskušao svoj udarac sdesna. Štajerci su uzvratili udarcem Greifa s lijevog krila. Prigode su se u ravnopravnoj borbi nizale na obje strane. Selitaj je u 31. minuti gađao s plave linije no Ždralović je bio na mjestu. Neumorni Ogrizek je na drugoj strani prvo izašao pred vrata, a potom u nastavku akcije pucao s lijevog krila no mreža Siska je ostala mirovati.

Igra se potom premjestila u trećinu Maribora pa je Ždralović u 32. minuti prvo zaustavio pokušaj Kralja s plave linije, a malo kasnije i Čanićev dalekometni udarac. Čanić je u nastavku akcije ponovo gađao s plave linije, a “lisjaki” nisu uspjeli preuzeti odbijanac. Pak je došao do
Malenice koji udarcem iz prve s desne strane zakucava pak u mrežu. Tko zna kakav bi ishod ove utakmice bio da je Platužić u idučćem napadu udarcem iz sredine pogodio mrežu. Međutim, Ždralovića netom primljeni pogodak nije izbacio iz ravnoteže pa je upisao još jednu obranu. Gosti se nisu imali namjeru predati pa su u 33. minuti izveli protunapad dvojice na jednog. Ogrizek je odigrao dupli pas s Kadićem nakon čega je iz neposredne blizine promašio nebranjenu mrežu. Nekadašnji celjski “snajper” se minutu kasnije pokušao iskupiti udarcem iz sredine no Anderson je bio na mjestu. Vratar “modrih” je minutu kasnije obranio i pokušaj Jana Bizjaka s plave linije. Upornost “lisjaka” jasno je domaćima davala do znanja da trebaju tražiti i treći zgoditak kojim bi mogli slomiti otpor protivnika. Greif je u 34. minuti zaprijetio udarcem s plave linije, ali je Anderson i dalje bio nesavladiv.

Wilk se minutu kasnije probio pred vrata no njegov bekhend nije mogao “probiti” Ždralovića. “Kazna” za ovaj promašaj je ubrzo stigla. Polonijo je izveo slalom kroz postavu “modrih”, a onda ostavio pak iza sebe za
Tomaševića koji snažnim udarcem iz sredine zakucava pak u mrežu. Postignuti pogodak je podigao raspoloženje “bijelih” koji su smjesta krenuli prema naprijed. Jan Bizjak je u 36. minuti pucao slijeva no Anderson je bio na mjestu. Prekršaj Kralja daje gostima priliku za izjednačenje. “Lisjakima” je trebalo samo sedam sekundi za pogodak. Tomašević je osvojio buli i vratio pak na plavu liniju do Jana Bizjaka. Branič “bijelih” šalje pak nadesno za Ogrizeka koji dijagonalom spušta pak pred vrata odakle ga Tomašević skreće u mrežu. Maribor se za samo 27 sekundi vratio u utakmicu. Siščanima je trebao bilo kakav predah, bilo sa strane klupe ili završetak trećine, samo da zaustave suparnika kome se naglo popravilo raspoloženje. Schovanek je u 37. minuti mogao vratiti “modre” u vodstvo, ali udarcem iz blizine promašio vrata. Polonijo se minutu kasnije probio kroz sredinu i pucao no vratar domaćih je bio na mjestu.

Sisačka kola su krenula nizbrdo u 38. minuti. Drnda je na plavoj liniji zaustavio napad Siska i krenuo u protunapad po lijevom krilu. Mladi napadač je ubacio pak u sredinu odakle ga
Robar skreće u mrežu. Prelazak u vodstvo je oduševio klupu Maribora i malobrojne navijače na tribini. Siščani su nakon tri primljena gola samo trebali privesti trećinu kraju i smiriti se za posljednju trećinu. Međutim, domaći su i u preostale dvije minute pokušali napasti i izjednačiti. “Modri” su dvaput gađali i promašili, a onda je Jan Bizjak u 40. minuti poveo protunapad u kojem je uposlio Tomaševića na lijevom krilu. Dvostruki strijelac je dijagonalom pronašao Ogrizeka koji obilazi čuvara i izlazi sam pred vrata. Ovog puta je iskusni strijelac bio uspješniji od vratara domaćih i nakon deset godina ponovo postigao pogodak u dresu matičnog kluba. Trećina je uskoro završila pa su gosti na odmor pošli u sjajnom raspoloženju. “Lisjaki” su za manje od pet minuta preokrenuli zaostatak od dva gola u jednaku toliku prednost. Na drugoj strani, Siščani su imali razloga za nezadovoljstvo, kako na klupi, tako i na tribinama. Nakon gubitka prednosti od tri gola protiv Zagrepčana, sada je i Maribor sustigao prednost domaćih na Zibelu.

Sisak je u zadnjoj trećini morao juriti rezultat pa je Malenica već u 41. minuti bekhendom s plave linije pokušao iznenaditi Ždralovića. Vratar gostiju je bio siguran i dvije minute kasnije kod udarca Vragolovića s desnog krila. “Vitezovi” su i dalje držali inicijativu pa je Bezuk iz lijevog kuta gađao prema vratima no vratar gostiju je bio spreman. Maribor je prvu akciju izveo tek u 46. minuti. Kadić je poveo protunapad po lijevoj strani i premda je mogao pucati, odlučio se uposliti Ogrizeka koji tuče s desnog krila, ali ne pogađa mrežu. Polonijo se malo kasnije također našao u prilici. Tukao je iz prve iz sredine no Anderson je bio na mjestu. “Bijeli” su i dalje nizali prigode pa je Ljubič Urlep u 47. minuti gađao s plave linije. “Lisjaki” su svoju bolju igru minutu kasnije okrunili zgoditkom. Vukadin je započeo protunapad iz svoje trećine. Branič “bijelih” je uposlio Ogrizeka na desnom krilu koji je odigrao dupli pas s Tomaševićem i potom snažnim “šlencom” pogodio prve rašlje. Maribor se sada sasvim približio drugoj prvenstvenoj pobjedi, a pogodak je ispraćen navijanjem kao da se igralo u Taboru.

Razigrani “lisjaki” su u 49. minuti mogli povećati prednost no Anderson je zaustavio udarac Voha s desne strane. Položaj domaćih se malo kasnije pogoršao isključenjem Baždara. “Modri” si nisu mogli priuštiti čekanje pa su morali napasti i s igračem manje. Čanić je u 50. minuti zaprijetio udarcem sdesna no Ždralović je bio na mjestu. Schovanek je malo kasnije izašao pred vrata, ali nije pronašao put do mreže. Gosti su tek u 50. minuti prvi put zaprijetili s igračem više udarcem Ogrizeka s desne strane. Baždar se već bio pridigao s klupe za kažnjene kad mu se u 51. minuti pridružio Wilk. Siščani su izdržali nekoliko sekundi s dvojicom igrača manje, a onda su nastavili s obranom s četvoricom igrača. Gostima je bilo važnije potrošiti vrijeme i ne primiti pogodak, nego ozbiljno pritisnuti “modre” no aktivnom su igrom držali kontrolu paka. Međutim, neoprezni nalet Voha na Ličinu u 53. minuti je napadaču “bijelih” donio kaznu igre pa su gosti idućih pet minuta morali igrati sa po četvoricom igrača. Siščani nisu mogli smjesta navaliti, jer je Wilku bilo preostalo 15 sekundi na klupi za kažnjene na koju je zbog grubosti morao sjesti i Platužić.

Ostatak Wilkove kazne je brzo prošao nakon čega su “modri” preuzeli pak. Suparnike je sada čekalo stotinjak sekundi u igri četvorice protiv četvorice u kojoj su se Mariborčani bolje snašli. “Lisjaki” su držali pak i trošili vrijeme nizom dodavanja koja nisu imala drugu svrhu. “Bijeli” su bili u posjedu paka i u trenutku ulaska Platužića u igru. Domaći su teško stvarali prilike pa je tek Wilk u 56. minuti dvaput gađao s plave linije no bez uspjeha. Malenica je malo kasnije pripremio akciju za Ličinu koji tuče iz sredine no Ždralović je bio na mjestu. Siščani su u 57. minuti pozvali pola minute predaha u trenutku kad je do kraja kazne ostalo malo više od minute. “Modri” su ostavili Andersona na klupi i zaigrali sa šestoricom igrača. Wilk je ponovo tukao s plave linije, a potom je Čanić gađao iz sredine no Ždralović se nije dao iznenaditi. Međutim, “vitezovima” nije bilo suđeno vratiti se u utakmicu. Frešer je u 57. minuti oduzeo pak i uposlio
Tomaševića koji je udarcem iz svoje trećine pogodio nebranjenu mrežu i time upotpunio hat trick. Anderson se vratio u igru i sada je ostalo samo “premotati” utakmicu do kraja.

Drnda je u 58. minuti zaprijetio udarcem iz sredine prije nego što su se snage ponovo izjednačile. Malenica je minutu kasnije pokušao ublažiti poraz udarcem slijeva. Ždralović je obranio ovaj udarac kao i dalekometni pokušaj Bezuka. Drnda se našao u prilici u zadnjoj minuti pucajući iz sredine no Anderson je bio na mjestu. Posljednji trenuci dvoboja su prošli u znaku Ždralovića koji je zaustavio prvo udarac Ličine s plave linije, a potom i Schovaneka iz blizine. Završetak susreta označio je početak slavlja mariborskih hokejaša koji ove sezone nisu imali previše prilika za radovanje. "Lisjaki" su se na Zibelu predstavili kako sasvim dobra momčad koja se u većem dijelu susreta sasvim dobro nosila s domaćinom. Na drugoj strani, hrvatski prvaci su ponovo razočarali. "Vitezovi" su izgubili prednost od dva gola i dopustili protivniku da u četiri završne minute druge trećine čak četiri puta zatrese mrežu. Istina, Siščani su bili izuzetno oslabljeni, ali ni Maribor nije bio kompletan pa to ne može biti opravdanje za raspad sustava koji se nije dogodio prvi puta ove sezone.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information