Bez golova nema bodova

IHL TCS Czv 230114 3Hrvatska selekcija je nakon dvotjednog odmora po prvi puta stala na led u novoj godini. Gost Velesajma je bila momčad Crvene zvezde. Prvih dvadeset minuta proteklo je u ravnopravnoj borbi bez previše prigoda za pogotke. Zagrepčani su u drugom dijelu trećine imali igrača više, ali ga nisu uspjeli iskoristiti. Nastavak susreta je donio bolju igru gostiju u prvom dijelu trećine kojima nije pošlo za rukom prijeći u vodstvo. Beograđani su u drugom dijelu trećine napravili par prekršaja no domaći pucači nisu bili namjestili ciljnike. Pobjednika je presudilo dvostruko isključenje Zanoškog na početku zadnje trećine. Zagrepčani su odradili prve dvije minute kazne, ali su "crveno-beli" naposljetku brojčanu prednost pretvorili u pogodak. Krenuli su potom domaći na sve ili ništa, ali su ostali neučinkoviti do posljednjeg trenutka utakmice.

Team Croatia Select - Crvena zvezda 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 14.1.2023.
Gledatelja: 60
Suci: Metzinger, Belić, Polašek i Šegavić

Strijelac:

0:1 CZV Dragović (Leštarić) 44' PP1

Udarci na gol:
Team Croatia 30
Crvena zvezda 38

Isključenja:
Team Croatia 6 + 20 (Zanoški) min
Crvena zvezda 10 min

Team Croatia Select: Troha, Janjatović Lončar - Pleško, Kegalj, Vedlin, Fičur, Hanžek - Alić, Brenčun, Mikulić, Paulović, Zanoški - Kramarić L., Smolec, Dimitrijević, Kašparek, Završki - Slovinac, Ljubičić, Jović, Kramarić N. Trener: Kolombo

Crvena zvezda: Ranković, Ristić - Podunavac, Novaković U., Leštarić, Dragović, Španjević - Mladenović M., Anić, Novaković P., Dinić, Mladenović K. - Tutarikov. Trener: Kosović

Zagrebačka selekcija je u prvu novogodišnju utakmicu ušla kao peta momčad u natjecanju. Zagrebački hokejaši su osvojili 17 bodova, dva manje od Triglava na četvrtom mjestu. U goste im je došla Crvena zvezda koja je s 23 boda držala treće mjesto. Teško je naći sportsko opravdanje za ovu razliku, čak i ako se uzme u obzir da Zagrepčani ne treniraju zajedno i da zapravo predstavljaju skupinu hokejaša iz tri zagrebačka kluba koji žele igrati ovu ligu. Zagrebačka momčad nije imala previše uspjeha u posljednje vrijeme. U prosincu su bodove s Velesajma odnijeli Celje i Jesenice, a pokleknuo je jedino Sisak. Zagrepčani su potom na gostovanju u Sisku osvojili samo jedan bod. Vedlin je sa 16 bodova bio prvi strijelac zagrebačke selekcije, a slijedili su ga Fičur i Mikulić sa po 7. Smolec sa 4 i Pleško s 3 boda su bili najučinkovitiji među braničima. Ivan Ružić je u šest nastupa zaustavio 90,48% udaraca. Trener Kolombo je okršaj protiv Crvene zvezde postavio čak 19 igrača i dvojicu vratara. Od standardnijih igrača nedostajali su vratar Ružić, branič Filipović te napadači Novotny, Filip Jarčov i Hrvoje Zovko.

Za razliku od Zagrepčana koji su prosinac proveli pripremajući se za praznike, "crveno-beli" su nizali pobjede u posljednjem mjesecu 2022. Beograđani su u Pioniru redom svladali Jesenice, Maribor i Vojvodinu, a pobjednički niz im je prekinuo Triglav svladavši ih u Kranju u prvom okršaju u novoj godini sa 6:3. Najučinkovitiji među zvezdašima je Dragović sa 17 bodova, ispred braniča Uglješe Novakovića s 11 i Španjevića s 10 bodova. Branič Podunavac se takošer istaknuo s 9 bodova, a među napadačima ćemo spomenuti i Petra Novakovića, Leštarića i Mitrovića sa po 6 bodova. Vratar Ranković je skupio 91,70% obrana. Trener Kosović je u Zagreb doveo samo 11 igrača i dvojicu vratara. Nedostajali su mu napadači Mitrović, Kravljanac, Zwick, Gvozdenović, Degtjarjov i Milošević te mladi braniči Stojanović i Nikolić.

Gosti su se prvi našli u prigodi kad je Dragović s lijeve strane ubacio pak pred vrata odakle puca usamljeni Leštarić no Troha je bio na mjestu. Beograđani su u istoj minuti još jednom izigrali obranu “crvenih”. Uglješa Novaković je s lijeve strane započeo kombinaciju “jedan-dva-tri” s Leštarićem i Dragovićem. Domaći su bili samo pasivni promatrači no Dragović je udarcem iskosa s lijeve strane promašio vrata. Početna akcija gostiju završila je tek udarcem Anića s lijevog krila u drugoj minuti. Zagrepčani su se teško nosili s bržim i uigranijim zvezdašima i tek je Luka Kramarić udarcem s plave linije u trećoj minuti prvi put zaposlio Rankovića. Domaći su potom uspostavili ravnotežu u igri, a na iduću prigodu se čekalo do četvrte minute u kojoj je Kosta Mladenović zaprijetio udarcem slijeva. Zanoški je minutu kasnije tukao iz sredine natjeravši Rankovića na obranu. Uslijedilo je kraće zatišje prije nego što je Luka Kramarić u sedmoj minuti ponovo iskušao svoj dalekometni udarac. Obje momčadi su se sada razigrale pa su se prigode nizale na čas na jednoj, čas na drugoj strani. Strijelci nisu još namjestili svoje ciljnike pa su pakovi završavali pored vrata ili u bloku.

Zagrepčani su novu priliku imali u desetoj minuti u kojoj je Luka Kramarić izveo prodor, a onda ostavio pak za Fičura koji tuče slijeva no Ranković je bio spreman. Zvezdaši su uzvratili minutu kasnije udarcem Španjevića s desnog krila. Prekršaj Marka Mladenovića je u 13. minuti dao domaćima priliku za vodstvo. Međutim, Beograđani su se odlično branili tako da su domaći prvi put zaprijetili tek u 14. minuti pokušajem Luke Kramarića s plave linije. Dimitrijević se malo kasnije našao iza gola odakle je pronašao Kašpareka pred vratima koji puca iz prve no Ranković se nije dao iznenaditi. Beograđani su izdržali cijelu kaznu poslije čega je nastupilo primirje koje je potrajalo sve do pred kraj prve trećine. Petar Novaković se u 18. minuti probio kroz postavu “crvenih” i završio akciju udarcem iz sredine koji je Troha ukrotio. Vratar domaćih je minutu kasnije zaustavio i pokušaj Marka Mladenovića s lijeve strane. Fizički bolje pripremljeni zvezdaši su pritisnuli “crvene” u završnici trećine. Dragović je u 20. minuti u dva navrata pucao iz neposredne blizine no Troha je bio na mjestu. Posljednju akciju u trećini su izveli domaći, a Paulović je udarcem iz blizine promašio vrata. Prvih dvadeset minuta je predstavljalo razočaranje s obzirom da su dvostruko brojniji Zagrepčani pokazali gotovo ništa u nadmetanju sa šačicom “crveno-belih” koji su imali više izglednih prilika i bili bolja momčad u inače slaboj prvoj trećini.

Domaći su u nastavak dvoboja ušli agresivnije pa je Ranković već u 21. minuti dvaput morao braniti svoja vrata. Prvo je Alić zaprijetio udarcem s plave linije, a u nastavku napada Vedlin gađa iz sredine. Zvezda je uzvratila minutu kasnije udarcem Leštarića s lijevog krila. Petar Novaković je u idućem napadau gađao sdesna no Troha je bio na mjestu. Vratar domaćih je bio siguran i u 23. minuti kad je iz sredine tukao Anić. Zagrepčani su izgubili napadački zamah s početka trećine tako da je Ranković stajao besposlen. Marko Mladenović je u 24. minuti opalio s lijevog krila, a Troha je i dalje bio na visini zadatka. Vratar “crvenih” je bio spreman i na neobične izazove poput udarca Leštarić u 25. minuti koji je zapeo u bloku pa je pak odletio u visokom luku, ali ne previsokom za ispruženog Trohu. Gosti su i dalje nizali prigode pa je u 27. minuti Anić gađao s lijevog krila, a vratar “crvenih” sigurno obranio. Zagrepčani su teško stvarali prigode, jer su njihove akcije bile spore i bezidejne. Srećom po domaće, Crvena zvezda je imala samo dvije petorke pa su njeni igrači morali “dozirati” utrošak energije.

Ranković je tek u 30. minuti bio ponovo u akciji kad je Smolec izveo slalom kroz postavu “crveno belih” i pucao iz sredine. Akcija se brzo vratila na polovicu domaćih pa je Trohinu spremnost u 31. minuti iskušao Podunavac udarcem s plave linije. Zvezdinu ofenzivu je prekinuo prekršaj Uglješe Novakovića pa su domaći dobili novu priliku prijeći u vodstvo. Međutim, Zagrepčani ni ovog puta nisu bili učinkoviti s igračem više. U par su navrata gađali prema golu, ali je samo Dimitrijević u 33. minuti udarcem slijeva uspio natjerati Rankovića na obranu. Zvezdaši su se odmah po izjednačenju snaga na ledu vratili u napad. Dragović je u 34. minuti zaprijetio udarcem iskosa s desne strane no Troha je bio na mjestu. Vratar domaćih je potom zaustavio dva uzastopna dalekometna projektila Petra Novakovića. Anić je minutu kasnije također tukao iz daljine, ali bez uspjeha. Vedlin se u nastavku igre sudario s Markom Mladenovićem koji je ostao ležati na ledu, ali suci nisu ništa dosudili. Pritisak gostiju nije jenjavao pa je Španjević u 36. minuti gađao s desnog krila no Troha je i dalje bio siguran.

Španjević malo kasnije pravi prekršaj pa su domaći ponovo dobili priliku zaigrati u napadačkoj trećini. “Crveni” su ovog puta zaigrali malo aktivnije pa je Završki u 37. minuti s lijeve strane odlično uposlio Luku Kramarića pred vratima koji skreće pak no Ranković je i dalje bio na visini zadatka. Gađali su domaći i dalje prema vratima, ali više nijednom precizno sve do pred kraj brojčane prednosti. Prvo se Vedlin prikrao vratima i pucao iskosa s lijeve strane, a malo kasnije Alić ispaljuje projektil sdesna no vratar gostiju je oba puta bio siguran. Vedlin malo kasnije pravi prekršaj, a Beograđani troše vrijeme na pripremu napada. Isključenje sa zadrškom je potrajalo gotovo pola minute pa je napadač domaćih sjeo na klupu za kažnjene tek u 39. minuti. Zvezdašima je preostalo minutu i pol do kraja trećine no nijednom nisu ozbiljnije zaprijetili vratima domaćih. Samo je Leštarić u zadnjim sekundama stigao opaliti s plave linije no Troha se nije dao iznenaditi. Suparnici su i na drugi odmor pošli netaknutih mreža s čime su daleko nezadovoljniji bili gosti koji su bolje igrali i imali više prigoda od Zagrepčana koji uz poneku iznimku nisu djelovali osobito raspoloženi za igru.

Domaći su odradili ostatak kazne bez uzbuđenja, a onda su zvezdaši u 41. minuti s dva dodavanja izigrali obranu “crvenih” tako da se Španjević našao sam pred vratima i pucao bekhendom. Troha je još jednom sjajnom obranom sačuvao svoja vrata. Odlučujući trenutak utakmice zbio se minutu kasnije. Zanoški je pred vratima gostiju napravio nehotičan prekršaj visokom palicom. Iskusni napadač je potom zaradio još dvije minute zbog prigovora, a onda je nastavio s prigovorima pa je dobio jednu, a zatim i drugu, isključujuću disciplinsku kaznu. Beograđani su sada imali četiri minute s igračem više. Anić je prvi zaprijetio udarcem s plave linije u 42. minuti. Domaći nikako nisu uspijevali ispucati pak iz trećine, a zvezdaši su u par navrata neprecizno gađali. Anić se u 43. minuti našao pred vratima i pucao no Troha je bio na mjestu. “Crveni” su pred kraj prve dvije minute kazne ispucali pak iz trećine nakon čega ih je čekalo još dvije minute s igračem manje.

Dragović je u 44. minuti poveo napad i odigrao dupli pas s Leštarićem na desnom krilu. Dragović je potom bekhendom prebacio pak na drugu stranu gdje ga je prihvatio Uglješa Novaković. Branič gostiju je vratio pak na plavu liniju do Podunavca koji ga smjesta prebacuje nadesno za Leštarića. Napadač “crveno belih” je ubacio pak u sredinu gdje je pogodio
Dragovića u klizaljku od koje se pak odbio u mrežu. Budući da nije bilo namjernog igranja nogom, pogodak je bio regularan, što god mi mislili o tom pravilu. Zgoditak je razveselio malobrojne pristaše Crvene zvezde na Velesajmu, a domaći navijači su već ionako navikli na razočaranja. Zagrepčani su imali vremena za preokret, ali se ipak očekivalo da će unijeti dodatnu energiju u igru. Međutim, gosti su prvi zaprijetili udarcem Koste Mladenovića s lijevog krila u 46. minuti. Marko Mladenović se malo kasnije probio do crte gola i onda odigrao povratno do Koste Mladenovića koji puca iskosa s lijeve strane no Troha je bio na mjestu.

Domaći su se pokušavali nametnuti protivniku, ali su desetorica Beograđana i dalje imali više energije od dvostruko više Zagrepčana. Podunavac je u 47. minuti pucao vješto bekhendom iza leđa iz sredine, ali Troha se nije dao iznenaditi. Vratar “crvenih” je minutu kasnije zaustavio i pokušaj Koste Mladenovića s plave linije. Pritisak zvezdaša nije jenjavao. Anić je malo kasnije tukao s plave linije, a u nastavku napada Marko Mladenović puca iskosa s desne strane. Vrijeme je prolazilo, a Beograđani su igrali sve bolje. Završki je u 49. minuti ipak pronašao prostor za udarac iskosa s desne strane no Ranković je bio spreman. Završki je malo kasnije iz lijevog kuta uposlio Kašpareka pred vratima koji puca iz prve, ali vratar gostiju je i dalje bio nesavladiv. Domaći su novu priliku za povratak u utakmicu dobili u 51. minuti kad je na klupu za kažnjene sjeo Podunavac. Smolec je u 52. minuti tukao s lijevog krila, ali Ranković se nije dao iznenaditi.

Leštarić je malo kasnije osvojio pak na sredini i pogurnuo Dragovića samog u protunapad. Napadač “crveno belih” je izašao pred gol no Troha je fantastičnom obranom zadržao domaće u utakmici. Zvezdaši su se odlično branili pa su i odlazili u napad. Domaći su posljednju priliku s igračem više imali u 53. minuti u kojoj je Dimitrijević tukao slijeva no Ranković je bio na mjestu. Beograđani su odmah po izjednačenju snaga na ledu krenuli u napad. Španjević je u 54. minuti uputio oštar udarac iz sredine, ali je Troha i dalje bio na visini zadatka. Palicom mu se nije mogao postići pogodak. Dragović je u 55. minuti tukao iz sredine i pogodio u blok. Par sekundi nitko nije znao gdje je pak koji se bio odbio okomito uvis. Pak se iznenada stvorio u gužvi pred vratima pa ga je Dragović pokušao pogurnuti u mrežu no “crveni” su blokirali udarac. Kegalj je malo kasnije pokušao iznenaditi Rankovića udarcem s crvene linije.

Marko Mladenović u 55. minuti pravi prekršaj, a tijekom isključenja sa zadrškom su prvo Fičur sdesna, a potom i Dimitrijević slijeva gađali prema vratima no vratar gostiju je i dalje sjajan. Zagrepčani su krenuli na sve ili ništa pa se Ranković našao pod kanonadom. Pakovi su uglavnom letjeli pokraj gola, ali je Smolec u 56. minuti uspio udarcem sdesna natjerati vratara gostiju na obranu. Kegalj je u 58. minuti opalio s plave linije no Ranković je i dalje bio na vrhunskoj razini. Njegovi suigrači su mu malo kasnije pomogli požrtvovnim bacanjima pred pak. Zvezda se potom oslobodila pritiska pa je Anić u 59. minuti gađao s plave linije. Klupa domaćih je pozvala pola minute predaha minutu i pol prije kraja trećine. Troha je napustio led čim su Zagrepčani iznijeli pak iz svoje trećine. Domaći su do kraja susreta stigli zaprijetiti samo udarcem Fičura s desnog krila u 60. minuti. Za sve ostalo se pobrinula zvezdina petorka koja je u potpunosti onemogućila napore domaćih.

Crvena zvezda je s desetoricom igrača postigla jedan pogodak i osvojila sva tri boda. Beograđani su sada s 26 bodova došli do drugog mjesta s bodom manjka u odnosu na vodeće Celje. Slavija je s 25 bodova porazom od Jesenica ostala treća. Zvezdaši su tijekom većeg dijela dvoboja bili bolja momčad i u potpunosti su opravdali mjesto u vrhu poretka. Nije ovo prva pobjeda "crveno-belih" na Velesajmu, ali je prva protiv združenog sastava sva tri zagrebačka kluba. "Zvezdinih 11" su dobri igrači za IHL, ali na reprezentativnoj sceni Srbija je najslabija momčad divizije IB s velikim izgledima za ispadanje u niži razred natjecanja u kojem se nalazi i hrvatska reprezentacija. I tu dolazimo do pitanja kako se može dogoditi da selekcija zagrebačkih klubova, sastavljena od seniorskih i juniorskih reprezentativaca ne može postići pogodak protivniku koji nastupa sa samo dvije petorke? Jedini ključni izostanak bio je vratar Ružić kojeg je sjajno nadomjestio Troha. Vodeći strijelci selekcije su bili u igri no možda je pravo pitanje zašto u selekciji nema vodećih strijelaca zagrebačkih klubova poput Čizmadije ili Stančića? Novotny igra za selekciju, ali ne tako učinkovito kao u dresu "veprova". Vodećeg strijelca Mladosti se u selekciji uporno drži na mjestu braniča, a Grgurića nema uopće. Kako god bilo, ovakva selekcija, koja ne trenira zajedno, u kojoj nema nekih od naučinkovitijih igrača u domaćoj ligi i koja nije u stanju natklizati ni nadigrati Crvenu zvezdu s desetoricom igrača, nema nikakvog smisla.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information