Naši u svijetu

Hrvati mogu igrati EBEL

sijanAko ne računamo one s dvojnim državljanstvima, Ivan Šijan je jedini Hrvat koji trenutno igra austrijsku Erstebank ligu, popularni EBEL. On je i jedini hokejaš u toj ligi koji je naučio igrati hokej u Zagrebu. U pauzi između dvije utakmice odgovorio je na nekoliko brzopoteznih pitanja.

Kako je došlo do prelaska u Olimpiju iz Medveščaka ovoga ljeta?

Prošle cijele godine nisam igrao profesionalni hokej. To mi je jako nedostajalo. Ipak, nastavio sam trenirati i nisam gubio nadu da mogu nastaviti igrati, a cijelo ljeto sam tražio novi klub. U jednom trenutku sam se čuo s Galom Korenom koji me je povezao s Olimpijom. Nazvali su me, pozvali na probu, koju sam hvala Bogu prošao, i evo me sad tu!

 

Kako klub funkcionira s obzirom na ovu opću ekonomsku krizu?

Klub funkcionira dobro. Nemamo baš jako skupe igrače niti puno stranaca, ali niti velike plaće. Kako su u klubu očito dobro sve to “srezali”, sada ima dovoljno novaca za funkcioniranje i to jako dobro. Nismo najbogatiji i najmlađi smo u cijeloj ligi. Trudit ćemo se da što bolje igramo i zapravo smo zadovoljni.

 

Kako si zadovoljan sa “škvadrom”, ekipom iz kabine? Kako se osjećaš u Ljubljani?

Ekipa je super! Neke suigrače poznajem iz Medveščaka (Koren, Hebar, Zanoški, Sila), a neke poznajem još iz dana kada smo svi igrali u mlađim kategorijama. Momčad je jako dobra jer smo svi mladi tako da nema nekih prepreka “stari - mladi”. S dečkima mogu pričat i hrvatski tako da mi i to dosta olakšava stvari.

 

Blizu si Zagreba. Koliko često si doma?

Da, blizu sam Zagreba i to mi je jedna od najbitnijh stvari. Iskreno se divim svim dečkima iz Hrvatske koji su otišli rano u inozemstvo igrati i učiti hokej jer zaista nije nimalo jednostavno i lako. Ja imam 24 godine i nije mi baš bilo svejedno otići iz Zagreba koji mi jako fali. A za odlazak doma koristim svaku priliku. Ako nam je ponedjeljak slobodan, odmah idem u Zagreb. Sigurno sam bar jednom u dva tjedna doma.

 

Kako se osjećaš kao jedini Hrvat, Zagrepčan u EBEL-u?

Pa osjećaj je čudan. S jedne strane sam ponosan da sam tu i da dokažem da Hrvati mogu tu igrati, a s druge strane mi je žao da sam jedini. Mislim da dosta hrvatskih igrača može igrati EBEL, samo trebaju dobiti priliku.

 

Možeš li usporediti kvalitetu lige sada i onda kada si igrao EBEL za Medveščak?

Kad sam igrao u Medveščaku bio sam puno mlađi i impresioniran sam bio cijelom ligom. Bio sam neiskusan pa su mi se tada svi činili kao da su došli iz NHL-a. Sada kada gledam, vidim da je to drugačije. Mogu normalno igrati s njima. Mislim da je kvaliteta lige ista kao i u doba Medveščaka, samo sam ja malo iskusniji.

 

Dominik Kanaet je u razgovoru za naš portal najavio borbu za zlato s reprezentacijom na sljedećem svjetskom prvenstvu. Slažeš li se s njim? Što ti očekuješ u dresu reprezentacije?

Kad razmislim i pretpostavim koji će sve igrači igrati za reprezentaciju mislim da je sasvim realno očekivati da ćemo biti favoriti i da ćemo ići na prvo mjesto. Bit će sve veća i veća konkurencija za reprezentaciju i mislim i nadam se da kroz nekoliko godina nećemo stati samo na tom zlatu nego da ćemo imati i neke veće i više ciljeve.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information