NHL

Dvoboj još traje

stanleyPittsburgh je propustio prvu priliku u svojoj povijesti da podigne Stanleyev pehar pred svojim navijačima. U utakmici za koju se nije pitala cijena ulaznice, San Jose je po prvi put u dvoboju imao priliku biti u vodstvu. Gosti su šokirali "pingvine" s dva pogotka u prve tri minute susreta. Još veći šok Sharksima bilo je izjednačenje kojeg su domaći izborili s dva pogotka u dvadesetak sekundi. Poslije vatrometa u prvih šest minuta Penguinsi su preuzeli kontrolu nad igrom, ali nisu uspjeli preokrenuti omjer. "Ajkule" su pet minuta prije odlaska na prvi odmor još jednom "ugrizle" protivnika. U nastavku susreta domaći su imali više od igre tražeći pogodak kojim bi došli u položaj završiti prvenstvo. Međutim, vratar San Josea "zaključao" je svoja vrata sve do kraja susreta. Kad su "pingvini" zaigrali sa šestoricom igrača, primili su još jedan pogodak i bilo je jasno da se dvoboj vraća u Kaliforniju.

Penguins - Sharks 2:4 (2:3, 0:0, 0:1)

Pittsburgh, CON SOL Energy Center, 10.6.2016.
Gledatelja: 18680
Suci: O'Rourke, O'Halloran, Amell i Murray

Strijelci:

0:1 SHA Burns (Karlsson, Couture) 2'
0:2 SHA Couture (Braun) 3'
1:2 PEN Malkin (Kessel, Letang) 5' PP1
2:2 PEN Hagelin (Bonino) 6'
2:3 SHA Karlsson (Couture, Dillon) 15'
2:4 SHA Pavelski (Thornton) 59' EN

Udarci na gol:
Penguins 46
Sharks 22

Isključenja:
Penguins 6 min
Sharks 8 min


Penguins: Murray, Fleury - Dumoulin, Letang, Hornqvist, Crosby, Sheary - Lovejoy, Maatta, Kessel, Bonino, Hagelin - Schultz, Cole, Rust, Malkin, Kunitz - Fehr, Cullen, Kühnhackl. Trener: Sullivan

Sharks
: Jones, Reimer - Braun, Vlasic, Donskoi, Pavelski
, Thornton - Burns, Martin, Karlsson, Couture, Marleau - Polak, Dillon, Ward, Tierney, Nieto - Wingels, Spaling, Zubrus. Trener: DeBoer

Bez obzira što su se našli u gotovo bezizlaznom položaju, Sharksi su u Pennsylvaniji isklizali s istim igračima kao i u prethodne dvije utakmice. Međutim, trener De Boer ipak je presložio prve dvije navale. Donskoi se pridružio Pavelskom i Thorntonu u prvoj navali dok je Karlsson zaigrao s Coutureom i Merleauom. Nešto je svakako trebalo uraditi kako bi se dva najbolja strijelca San Josea u doigravanju, Pavelski i Couture podignuli iz lošeg raspoloženja jer u četiri utakmice finala nijedan od njih nije postigao ni pogotka. Na drugoj strani, trener Sullivan nije imao potrebe ništa mijenjati. Njegova momčad dovela se u položaj da u iduće tri utakmice treba samo jednu pobjedu za naslov.

Utakmica jedva da je i počela, a gosti su došli u vodstvo. Početkom druge minute Karlsson je poveo protunapad iz svoje trećine. Obišao je dvojicu protivnika i u lijevom kutu nadmudrio Colea poslavši pak iza gola. Tu se našao ofanzivni branič Burns koji se kretao prema njemu no prije nego što je došao u kut iznenada se okreće i puca prema vratima. Pločica je iznenadila loše postavljenog Murraya i zabila se u bliži kut mreže domaćih. San Jose je tako tek u petoj utakmici finala uspio povesti.

Penguinsi nisu imali vremena ni odgovoriti na ovaj izazov, a već im se pločica ponovo našla u mreži. Lovejoy se krajem treće minute našao u borbi za pak uz ogradu na desnoj strani. Uspio je poslati pločicu iza gola do Couturea no napadač "bijelih" nije uspio ništa uraditi osim vratiti pak uz ogradu prema plavoj liniji. Tamo ga je dočekao Braun i opalio prema vratima. Usamljeni Couture vješto skreće pločicu u mrežu i "morski psi" sada imaju zavidnu prednost. Gledalište je odjednom umuknulo no srećom po utihnule navijače, upravo su njihovi ljubimci prvi shvatili da je do kraja utakmice ostalo još ogromnih 57 minuta te da ništa još nije bilo izgubljeno.

Domaći su krenuli u napad odmah poslije bulija na centru i Jones je u kratkom razmaku dva puta morao braniti svoju mrežu pri čemu je udarac Kessela iz sredine u četvrtoj minuti bio prilično nezgodan. Pritisak "crnih" se nastavio pa je u u petoj minuti Zubrus ispucao pločicu preko ograde. Pittsburgh je ostao s igračem više. "Pingvinima" je trebalo samo dvadesetak sekundi da pospreme pločicu u mrežu. Malkin je odigrao dvostruki dupli pas s Letangom nan plavoj liniji poslije čega je branič domaćih tuka prema vratima. Pak se odbio od Tierneya u ogradu i došao do Kessela. Napadač Penguinsa prebacuje pak poprijeko do Malkina na desnom krilu. Ruski reprezentativac puca iskosa s desne strane i pogađa Brauna pred golom od kojeg se pak odbija u mrežu.

Nije prošlo ni pola minute, a domaći su izjednačili. Bonino je s desnog krila upucao pak u napadačku trećinu. Dillon je bio brži od Hagelina i pokušao je ispucati pločicu iz trećine no Bonino je već bio na mjestu. Napadač "crnih" tuče prema golu i pogađa Hagelina pred vratima od kojeg se pločica odbila u mrežu. Navijači Pittsburgha unutar i izvan dvorane su "poludjeli" od sreće, a svi zajedno su bili svjesni da gledaju prilično neobičan uvod u utakmicu koja je mogla zaključiti sezonu.

Pokušali su gosti zadržati hrabar izraz lica i uzvratiti na ovaj nalet "pingvina" no njihovi udarci su završili u bloku protivnika. Time su samo "razjarili" domaće koji pokreću žestoku ofanzivu prema vratima San Josea. Unutar dvije minute Jones je zaustavio čak pet udaraca od kojih je najopasniji bio onaj Kesselov u osmoj minuti kad se napadač "crnih" našao u neposrednoj blizini vrata. Tu i tamo svom vrataru bi pomogli i suigrači blokirajući udarce Pittsburgha. Veliki pritisak domaćih doveo je i do prekršaja Burnsa u devetoj minuti.

Penguinsi su bez poteškoća uspostavili igru u napadačkoj trećini i za manje od minute brzim dodavanjima došli u priliku za preokret. Kunitz je u devetoj minuti udarcem iz sredine pogodio stativu, a malo kasnije Malkin s desne strane prebacuje pak na drugu stranu do Kessela koji tuče iz prve i pogađa stativu. Pak se od bliže stative odbio po crti gola u drugu stativu i natrag u igru. Zaprijetili su domaći u još par navrata no omjer se nije promijenio.

Poslije svih ovih uzbuđenja suparnici su se primirili i počeli voditi više računa o sigurnosti vlastitog gola. Napadačke akcije su se značajno prorijedile pa se na iduću priliku čekalo do 14. minute kad je Fehr osvojio pak pred plavom linijom, uklizao u napadačku trećinu i snažnim udarcem bezuspješno pokušao "probiti" Jonesa. Minutu kasnije, "morski psi" su ponovo bili u prednosti.

Bila je to sjajna akcija u kojoj je sudjelovala cijela petorka gostiju. Couture i Marleau su se borili za pak iza gola da bi potonji vratio pločicu uz ogradu do Burnsa na plavoj liniji. "Bradonja" odmah prosljeđuje pločicu kolegi Dillonu koji je spušta po lijevoj strani do Couturea. Najučinkovitiji napadač "bijelih" bekhendom iza leđa prnalazi Karlssona u sredini koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Premda se "pingvinima" nikako nije svidjelo što ponovo moraju u potjeru za rezultatom, razloga za paniku nije bilo jer je vremena bilo napretek.

Suparnici su u završnicu trećine ušli otvoreno. Akcije su se nizale na obje strane. Jones je imao nešto više posla od kolege Murraya, ali samo zato što su "crni" po običaju bili učinkovitiji u blokiranju udaraca. Pet minuta igre je brzo prošlo i na odmor se ipak pošlo s minimalnim vodstvom San Josea. Sharksi su napokon mogli uživati u prednosti no bilo je za očekivati kako će Pittsburgh žestoko pritisnuti u nastavku susreta.

Penguinsi nisu iznevjerili očekivanja navijača. Od prvog bulija "crni" su navalili prema protivničkom golu. Udarci su sijevali sa svih strana pa je Jones u pet minuta skupio isto toliko obrana. Da su domaći malo manje promašivali, vratar "bijelih" bi možda imao i bolju statistiku no i ovako je "izluđivao" protivničke igrače. Karakteristična za ofanzivu Pittsburgha bila je 26. minuta kad su u kratkom razmaku pucali Sheary pa Letang da bi na kraju Jones poklopio pločicu pred Crosbyjem i gomilom igrača obje momčadi.

Gosti su na kanonadu Penguinsa odgovorili opasnim udarcem Warda s desne strane, a čim su domaći uzeli pločicu suci su dosudili višak igrača jer su se na ledu rasporedila šestorica igrača u crnim dresovima. Za razliku od većine situacija s igračem manje tijekom ovog dvoboja, ovog puta su "pingvini" opasno živjeli. Couture je u 27. minuti pucao s lijeve strane potom prihvatio odbijanac i još pucao iz sredine da bi na odbijeni pak naklizao Pavelski no ni on iz neposredne blizine nije uspio pronaći put do mreže. Imali su gosti još par prigoda no Pittsburgh se ipak obranio.

Domaći su po izjednačenju snaga na ledu preuzeli igru u svoje ruke i u nekoliko navrata zaprijetili vratima San Josea. Jones je i dalje bio siguran no iskušenja su se nastavila jer je u 31. minuti na klupu za kažnjene sjeo Karlsson. Pittsburgh je brzo zagospodario napadačkom trećinom i nije trebalo dugo čekati za početak baražne paljbe prema vratima "bijelih". Prva dva udarca blokirali su gostujući igrači, a poslije toga se sve svalilo na leđa Jonesa koji se ponovo pokazao dostojan povjerenja.

"Pingvini" su zadržali napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. San Jose nikako nije mogao organizirano prijeći centar i činilo se kako je izjednačenje samo pitanje vremena. Jones je i dalje imao pune ruke posla braneći jedan udarac protivnika za drugim. Najteže mu je bilo početkom 36. minute kad je poslije Tierneyevog bloka Kesselovog udarca slijeva napadač "crnih" ponovo tukao prema golu. Jones brani "betonom" no pak se odbija do usamljenog Bonina pred golom. Centar domaćih puca bekhendom u nebranjeni dio mreže, ali vratar "bijelih" krajnjim naporom pruža nogu za još jednu nevjerojatnu obranu štitnikom.

Domaćima je u završnici trećine ponestalo energije što su Sharksi pozdravili pa su posljednje minute pred drugi odmor prošle u igri na tijelo bez nekih prilika za promjenu rezultata. Pittsburgh je dao sve od sebe ne bi li izjednačio prije ulaska u posljednju trećinu no sjajni Jones je sačuvao prednost svoje momčadi i izglede u nastavak finalnog dvoboja.

San Jose se našao pod pritiskom i na početku posljednje trećine. Premda je Couture u protunapadu mogao bekhendom sasvim približiti svoju momčad pobjedi inicijativa je čvrsto bila u rukama Pittsburgha. Domaći su u 46. minuti imali dvije odlične prilike u kratkom razmaku. Prvo je Crosby pucao prema golu, a Hornqvist skrenuo pak, a u nastavku akcije kapetan "crnih", bez kacige na glavi, pronalazi Shearyja u sredini no Jones je i ovog puta bio siguran.

Malo po malo, gosti su počeli uspostavljati ravnotežu u igri. U 48. minuti Couture se našao iza gola te uposlio Marleaua pred golom koji puca iz prve, a Murray s(p)retno brani ovaj udarac. Uslijedilo je razdoblje obostrano otvorene igre u kojem su oba sastava imala prilike za pogodak. Od polovice posljednje trećine inicijativu ponovo preuzimaju "pingvini" no bilo je vidljivo da su utrošili dosta energije i da njihovi naleti više nisu tako opasni kao u drugoj trećini. Pritisak "crnih" zaustavljen je šest minuta prije kraja kad je isključen Hagelin.

San Jose je brojčanu prednost iskoristio za utrošak vremena i odmor Jonesa pred očekivani završni juriš Pittsburgha. Čim su se snage na ledu izjednačile, domaći su preuzeli igru u svoje ruke. Jones je upisao još dvije obrane no bilo je sve jasnije da "pingvini" nisu u stanju iznuditi izjednačenje. Dvije minute prije kraja Murray ustupa svoje mjesto šestom igraču. Tridesetak sekundi kasnije, svemu je bio kraj. Thorton je osvojio pločicu na lijevoj strani te nesebično uposlio Pavelskog koji uspijeva postići svoj prvi pogodak u finalu doigravanja.

U preostalom vremenu samo su Crosby i Vlasic stigli obnoviti "srdačne odnose" zbog kojih je utakmica za njih završila četiri sekunde ranije nego za ostale. Pittsburgh nije uspio iskoristiti prvu priliku za osvajanje naslova prvaka. Šesta utakmica koja će se odigrati u Kaliforniji neće biti ništa lakša za hokejaše San Josea kojima i dalje visi "mač nad glavom". Penguinsi će također igrati pod pritiskom, ali ipak s primisli da se moguća "majstorica" igra pod njihovim krovom.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information