NHL

"Grabežljivci" u lovu na "patke"

Playoffs2017 nash ducksNashville se u drugom krugu doigravanja u Zapadnoj konferenciji NHL-a sučelio St. Louisu. Ove dvije momčadi nikad se do sada nisu sučelile u doigravanju. Tijekom redovnog dijela natjecanja Predatorsi su bili uspješniji slaveći u tri od pet međusobnih utakmica. U drugom dvoboju na Zapadu Anaheim je za protivnika imao slavni Edmonton. Njihov jedini dosadašnji dvoboj odigrao se 2006. u finalu Zapadne konferencije kad su Oilersi u pet utakmica izborili veliko finale kojeg su potom izgubili od Caroline u sedam utakmica. Kanadska momčad je tijekom redovnog dijela natjecanja dobila tri od ukupno pet utakmica koje je odigrala protiv "pataka".

St. Louis - Nashville 2:4

Blues - Predators 3:4 (0:1, 1:2, 2:1)
Blues - Predators 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)
Predators - Blues 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Predators - Blues 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
Blues - Predators 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Predators - Blues 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Suparnici su otvorili dvoboj obostrano otvorenom igrom u kojoj su i jedni i drugi imali svoje prilike za prelazak u vodstvo. Jedini pogodak u prvih dvadeset minuta postigli su gosti sredinom trećine kad su imali igrača više. Nashville je u nastavku susreta imao više od igre. Predatorsi su povećali prednost početkom druge trećine, a domaći su sredinom trećine smanjili zaostatak. Bolja igra "grabežljivaca" tjerala je St. Louis na prekršaje pa su gosti iskoristili brojčanu prednost i otišli na dva razlike. Bluesi su u zadnjoj trećini krenuli na sve ili ništa. Napadački pristup im se isplatio jer su do polovice trećeg dijela susreta is dva zgoditka izjednačili. Nashville je u završnici ipak bio spretniji te je pet minuta prije završetka četvrtim pogotkom riješio utakmicu u svoju korist. Prva trećina drugog susreta protekla je u tvrdoj i zatvorenoj igri u kojoj je bilo malo prilika za pogodak. Domaći su imali blagu inicijativu no zatekli su se u zaostatku i prije polovice prve trećine. "Glazbenici" su izjednačili tek u zadnjoj minuti kad su iskoristili igrača više. Suparnici su se donekle otvorili u nastavku igre, ali i dalje su obrane dominirale ledenom plohom. St. Louis je pokušao preokrenuti omjer, ali bez prevelikog rizika. Nashville početkom treće dionice susreta prelazi u vodstvo. Primljeni pogodak potaknuo je domaće na brzi odgovor tako da su na sredini zadnje trećine protivnici opet bili izjednačeni. Predatorsi su u drugom dijelu trećine krenuli po pobjedu no Blues se uspješno branio. Četiri minute prije završetka trećine "glazbenici" preokreću omjer. Napori gostiju nisu bili uspješni pa se dvoboj preselio u Tennessee s izjednačenim omjerom pobjeda.

Prvih dvadeset minuta treće utakmice donijelo je izjednačenu igru u kojoj su obje momčadi tražile priliku za usmjeriti utakmicu u svoju korist. Domaći su poveli sredinom prve trećine neposredno nakon što su propustili iskoristiti igrača više. Bluesima nije pošlo za rukom izjednačiti, a prekršaj na samom završetku trećine doveo ih je u podređeni položaj na početku druge trećine. Premda su se gosti uspjeli obraniti, Nashville je zadržao napadački zamah i, kao u prvom dijelu utakmice, zatresao mrežu neposredno nakon izjednačenja snaga na ledu. Domaći su potom zagospodarili ledenom plohom i samo je raspoloženi vratar "glazbenika" održavao goste u utakmici. St. Louis je u drugom dijelu trećine smanjio zaostatak no "grabežljivci" su i dalje držali igru pod kontrolom. Predatorsi su u posljednjoj trećini prepustili inicijativu gostima koji nastoje izjednačiti. Šest minuta prije završetka trećine Nashville vraća razliku na dva gola. Bluesi se nisu predavali no osim tučnjave u zadnjim sekundama, drugo im nije pošlo za rukom. Predatorsi su u drugoj utakmici na svom ledu imali priliku sasvim se približiti ulasku u konferencijsko finale. St. Louis je pak svakako htio vratiti se doma s izjednačenim omjerom. Žestoka borba vodila se tijekom prvih dvadeset minuta no mreže su ostale mirovati. Istu sliku gledatelji su mogli vidjeti i u nastavku susreta. Suparnici su se ravnopravno borili no obrane, na čelu s raspoloženim vratarima, bile su neprobojne. Domaći su početkom posljednje trećine došli u vodstvo s igračem više. "Glazbenici" su potom preuzeli  inicijativu ne bi li izjednačili prije završnice susreta. Predatorsi su uspješno odolijevali naletima gostiju, a sedam minuta prije kraja susreta domaći su povećali prednost. St. Louis je u preostalom vremenu uspio samo smanjiti zaostatak no pobjeda je pripala Nashvilleu.

St. Louis je pred svojim navijačima imao imperativ pobjede kako bi se zadržao u dvoboju. Nashville je u prvoj trećini zatvorenom igrom nastojao otupiti oštricu napada domaćih. Gostima je plan u potpunosti uspio pa su se obranili i s dvojicom igrača manje u završnici trećine. "Glazbenici" su i u nastavku imali nešto više od igre te su u prvom dijelu trećine prešli u vodstvo. Kad su Predatorsi u drugom dijelu trećine ostali s dvojicom igrača više, pružila im se prilika za izjednačenje koju nisu propustili. Tek što je počela treća dionica susreta, Bluesi su ponovo prešli u vodstvo. St. Louis je aktivnom igrom uspio zadržati minimalnu prednost i prenijeti dvoboj preko Mississippija. "Glazbenicima" je bila neophodna pobjeda u gostima kako bi u "majstorici" na svom ledu izborili ulazak u konferencijsko finale. Gosti su poveli već u trećoj minuti nakon čega su zadržali inicijativu do kraja trećine. Nahsville je uzvratio u prvoj minuti nastavka poslije čega se razvila ravnopravna borba. Predatorsi su preokrenuli omjer početkom treće dionice susreta pa su nastojali zatvoriti utakmicu. St. Louis je imao dosta poteškoća pri nametanju inicijative i nikako nije pronalazio put do mreže. Kad su gosti u završnici utakmice zamijenili vratara šestim igračem, "grabežljivci" su iskoristili priliku i pogotkom u praznu mrežu završili priču. Nashville se po prvi put uvrstio u konferencijsko finale.

Predatorsi su u finale Zapada stigli na krilima trojice braniča, Subbana, Ellisa i Josija od kojih je svaki postigao po pet bodova. Od napadača najboljim se pokazao Forsberg s tri boda i plus/minusom 4. Vratar Rinne bio je odličan s 93,1% obrana što je ipak dosta manje od nevjerojatnih 97,6 u dvoboju s Chicagom. Podbacili su napadači Arvidsson sa samo jednom asistencijom i Fisher koji je ostao bez ijednog boda. U redovima poraženog St. Louisa istaknuli su se napadač Schwartz i branič Edmundson sa po 4 boda. Vratar Allen s 90,9% zaustavljenih obrana nije bio ni na razini iz redovnog dijela prvenstva, a kamoli sjajnih 95,6% iz prvog kruga. Navijačima je ostao dužan napadač Perron koji je ostao bez ijednog boda


Anaheim - Edmonton 4:3

Ducks - Oilers 3:5 (0:0, 1:1, 2:4)
Ducks - Oilers 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Oilers - Ducks 3:6 (1:3, 2:1, 0:2)
Oilers - Ducks 3:4 (2:0, 0:3, 1:0, 0:1) PP
Ducks - Oilers 4:3 (0:0, 0:3, 3:0, 0:0, 1:0) P2P
Oilers - Ducks 7:1 (5:0, 2:1, 0:0)
Ducks - Oilers 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Prvih dvadeset minuta dvoboja proteklo je u ravnopravnoj igri u kojoj su obje momčadi propustile iskoristiti igrača više. U drugi dio susreta ušlo se netaknutih mreža no prekršaj gostiju s kraja prethodne trećine omogućio je Anaheimu da u prvoj minuti nastavka povede. Oilersi su smjesta krenuli po izjednačenje i njihov je pritisak natjerao protivnika na dva uzastopna prekršaja. Ducksi se nisu mogli obraniti s dvojicom igrača manje. Ravnopravna borba nastavila se sve do kraja trećine pri čemu se mreže više nisu tresle. Borba se rasplamsala u trećoj dionici susreta u kojoj su napadači namjestili ciljnike. Edmonton je u prvom dijelu trećine poveo zgoditkom s igračem više. Gosti su ubrzo povećali prednost no za manje od tri minute "patke" su s dva uzastopna zgoditka izjednačile. Usprkos inicijativi domaćih, završnica je pripala Edmontonu. "Naftaši" su nekoliko minute prije kraja prešli u vodstvo, a pobjedu su potvrdili pogotkom u praznu mrežu. Druga utakmica loše je počela za domaćina. Edmonton je poveo nakon svega 65 sekundi igre. Ducksi su potom preuzeli igru u svoje ruke i potpuno nadigrali goste no put do mreže nisu pronašli. U nastavku susreta Oilersi su uspostavili ravnotežu u igri nakon čega su iskoristili igrača više i povećali prednost. Anaheim je na isti način smanjio zaostatak nekoliko minuta prije završetka trećine. Domaći su u posljednjoj trećini bacili sve karte na napad no "naftaši" su aktivnom obranom uz sjajnog vratara, sačuvali svoja vrata. Nakon dvije domaće utakmice, "patke" su se našle u teškom položaju.

Nakon dva poraza kod kuće Anaheim je u trećoj utakmici u Edmontonu morao pobijediti ili "poginuti" u klizaljkama. Čini se kako neiskusna domaća momčad nije do kraja bila svjesna te činjenice. Gosti su poveli u prvoj minuti, do šeste minute su imali dva gola prednosti, a osam minuta prije kraja prve trećine Oilersi su zaostajali čak tri pogotka za protivnikom. Edmonton je uspio uspostaviti ravnotežu u igri no u zapisnik se upisao tek krajem trećine."Jezikova juha" u svlačionici razbudila je "naftaše" koji su već u drugoj minuti nastavka smanjili zaostatak. Do sredine druge trećine Edmonton je izjednačio no za manje od minute Ducksi su ponovo bili u vodstvu. Domaći su zadržali inicijativu no na drugi odmor se pošlo s vodstvom "pataka". Gosti su u zadnjoj trećini iznenadili Oilerse. Umjesto da su branili minimalnu prednost prešli su u napad i za nekoliko minuta povećali prednost. Edmonton je još neko vrijeme pružao otpor no kad su "patke" sredinom trećine postigle i šesti pogodak bilo je jasno da je Anaheim zabilježio prvu pobjedu. Edmonton je u četvrtoj utakmici tražio pobjedu kojom bi se sasvim približio proboju u konferencijsko finale. Domaći su namjeravali navaliti iz sve snage no dva prekršaja u prvom dijelu trećine predala su inicijativu Ducksima. "Naftaši" su se uspjeli obraniti i u drugom dijelu trećine preuzeli igru u svoje ruke. Oilersi su prvo poveli s igračem više, a do kraja trećine su povećali prednost. Malo je tko nakon prvih dvadeset minuta očekivao da će se domaći u nastavku potpuno raspasti. Anaheim je za manje od šest minuta s dva zgoditka izjednačio omjer, a potom zagospodario ledenom plohom. Pet minuta prije kraja trećine gosti preokreću omjer. Edmonton je u zadnju trećinu ušao s golom manjka kojeg je pokušavao nadoknaditi tijekom cijele zadnje trećine. Nekoliko minuta prije kraja trećine domaći su ostali s igračem više. "Naftaši" su žestoko pritisnuli goste i par sekundi nakon izjednačenja snaga na ledu domaći su istovremeno povukli vratara i postigli izjednačujući pogodak. Produžetak nije potrajao ni minutu prije nego što su gosti iz prvog udarca postigli pobjedonosni zgoditak kojim su izjednačili omjer pobjeda.

"Patke" su na krilima dvije uzastopne pobjede u gostima namjeravali preokrenuti omjer pobjeda pred svojim navijačima. Domaći su krenuli žestoko u prvoj trećini ne bi li što prije došli u vodstvo. Edmonton se u prvom dijelu trećine dobro branio no potom je morao pribjeći prekršajima. Anaheim je sredinom prvog dijela susreta propustio iskoristiti kazneni udarac, a potom i još dvije situacije s igračem više. Gosti su u prvoj minuti nastavka zatresli mrežu, a dvije minute kasnije iskoristili brojčanu prednost da povećaju razliku. Zapodjenula se bespoštedna borba s brojnim prekršajima i prigodama na obje strane. "Naftaši" su u drugom dijelu trećine podigli razliku na tri gola i činilo se da se vraćaju u Kanadu s trećom pobjedom u džepu. Ducksi su tijekom treće dionice susreta svašta pokušavali ne bi li vratili nadu u povratak. Ništa im nije polazilo za rukom pa su povukli očajnički potez i zaigrali sa šestoricom igrača nekoliko minuta prije istjeka vremena. U neviđenoj završnici domaći su 3 minute i 15 sekundi prije kraja načeli Oilerse da bi potom u preostalom vremenu još dva puta zatresli mrežu gostiju i izborili produžetak. Pravo je čudo kako se Edmonton nije "raspao" u produžetku. Istina, Anaheim je imao više od igre, ali u dvadeset minuta nije uspio iskorititi zamah iz treće trećine i pobijediti. Do odluke je došlo tek u sedmoj minuti drugog produžetka kad su "patke" svoju dominaciju pretvorile u pobjedonosni zgoditak. Nije "naftašima" bilo lako isklizati pred svojim navijačima nakon onakvog poraza u Anaheimu. Međutim, Oilersi su bili na visini zadatka te su u prvih deset minuta susreta čak triput zatresli mrežu gostiju. Sredinom prve trećine domaći su povećali svoju prednost na što su Ducksi reagirali prekršajima. U završnici trećine Edmonton je postigao i peti pogodak čime je praktički riješio utakmicu. Tek što je druga trećina počela, domaći su podigli razliku na šest pogodaka. Sredinom trećine "patke" postižu počasni pogodak no nakon toga su gosti ponovo pribjegli prekršajima. Jednog od njih Edmonton je iskoristio te postavio konačnih 7:1. Gosti su u posljednjoj trećini imali inicijativu no brojni prekršaji i tučnjave onemogućili su bilo kakvu smislenu igru. Odluka o finalistu imala je pasti u "majstoricu" u Anaheimu.

Edmonton je odlično započeo odlučujuću utakmicu u Kaliforniji. Gosti su poveli u četvrtoj minuti te su na krilima stečenog vodstva imali više od igre tijekom cijele prve trećine. Obrana Anaheima na čelu s pouzdanim vratarom izdržala je sve nalete gostiju pa se na prvi odmor otišlo s minimalnim vodstvom "naftaša". Ducksi su u nastavak susreta ušli goropadno. Oilersi su praktički nestali s leda budući da je Anaheim u potpunosti zagospodario klizalištem. Brojni naleti domaćih doveli su do izjednačenja sredinom druge trećine. Da nisu imali raspoloženog vratara, "naftaši" bi izgubili dvoboj i prije posljednje trećine. "Patke" su prešle u vodstvo početkom zadnje trećine pa su gosti morali krenuti u napad ne bi li izborili barem produžetak. Iskusni domaćin učinkovitom je igrom u obrani zatvorio sve prilaze svojim vratima i znalački trošio vrijeme. Edmontonu nije pošlo za rukom izjednačiti pa se tako Anaheim našao u konferencijskom finalu u kojem ga čeka Nashville.

Anaheim su prema konferencijskom finalu poveli raspoloženi  Getzlaf s 10 i Silfverberg s 8 bodova. Dobri su bil i napadači Kesler i Perry sa po 6 bodova te branič Montour s 4 boda i plus/minusom 6. Vratar Gibson bio je slab sa svega 89,5% obrana. Više se očekivalo i od braniča Vatanena koji je ostao na jednoj asistenciji i minus 2. Na drugoj strani odličan je bio Dreisaitl s čak 13 bodova, a vrlo dobro su ga pratili Letestu s 8 i Maroon sa 7 bodova. U obrani se istaknuo Russell s četiri asistencije i plus/minusom 3. Talbot je dobro čuvao mrežu zaustavivši 92,3% udaraca. Među slabima ponajviše se "istaknuo" Eberle sa samo jednom asistencijom i minus 6.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information