NHL

Prvaci će braniti naslov

PENsFinalisti doigravanja u Istočnoj konferenciji bili su branitelj naslova, Pittsburgh i jedini preostali kanadski klub, Ottawa. Penguinsi su dosad sedam puta igrali za pokal Princa od Velsa. Pet puta su bili uspješni iz čega su proizašla četiri Stanleyeva pehara, posljednji prošle godine protiv San Josea. Ottawa je samo dvaput igrala u konferencijskom finalu s polovičnim učinkom. Pobjedu na Istoku 2007. nije slijedila i pobjeda u velikom finalu protiv Anaheima. "Pingvini" i "senatori" sastali su se četiri puta u doigravanju pri čemu je Ottawa samo jednom bila uspješnija. Posljednji dvoboj zbio se u drugom krugu 2013. kad je Pittsburgh slavio u pet utakmica. Ove sezone Penguinsi su dobili dvije od tri odigrane utakmice.


Pittsburgh - Ottawa 4:3

Penguins - Senators 1:2 (0:1, 0:0, 1:0, 0:1) PP

Domaći su u prvoj utakmici krenuli žestoko prema vratima Ottawe. Pritisak "pingvina" natjerao je protivnika na dva uzastopna prekršaja u 4. i 5. minuti. Penguinsi su imali 45 sekundi dvojicu igrača više, ali im nije pošlo za rukom iskoristiti brojčanu prednost.  Gosti su zbili redove poslije izjednačenja snaga na ledu pa se igralo tvrdo, s malo prilika za pogodak. Usprkos naporima domaćih, Pageau je u 15. minuti doveo Ottawu u vodstvo. U preostalom vremenu prve trećine, Pittsburgh je iznudio još dva isključenja protivničkih igrača, ali nije pronašao put do mreže. Gosti su u nastavak susreta ušli s igračem manje, ali ubrzo su prekršaj napravili i "pingvini". Druga trećina također donijela je izjednačenu, ali i dosta otvoreniju igru pa su vratari imali dovoljno prilika za isticanje. Mreže su mirovale tijekom cijele trećine pa su domaći u zadnju trećinu ušli s manjkom iz prve. Ottawa je iznenadila Penguinse napadačkom igrom. Pittsburgh je veći dio trećine proveo u obrani no Malkin je u 55. minuti donio izjednačenje. Tri minute prije kraja "pingvini" su pogodili prečku. Na odluku se ipak trebalo pričekati produžetak. Tijekom pet minuta dodatnog vremena obje su momčadi imale svoje prilike, a najspretniji je bio Ryan koji je Ottawi donio pobjedu.

Penguins - Senators 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Poraz u prvoj utakmici pred svojim navijačima nije Penguinsima ostavio puno izbora. Domaći su morali dobiti drugi susret ne bi li izbjegli mogućnost da se u Kanadi nađu u "rupi" iz koje se više ne bi mogli izvući. Međutim, "senatori" su bili puni samopouzdanja pa se u prvih dvadeset minuta vodila ravnopravna borba. Prigoda je bilo na obje strane, a gosti su u završnici trećine propustili iskoristiti igrača više.  Pittsburgh je u nastavku susreta pojačao tempo i već u uvodnim minutama iznudio igrača više kojeg nije uspio iskoristiti. Premda su imali inicijativu tijekom većeg dijela trećine Penguinsi nisu pronašli put do mreže. Četiri minute prije kraja trećine došlo je većeg obračuna među igračima. Ottawa je u zadnjoj trećini ponovo uspostavila ravnotežu, a kako je vrijeme odmicali tako su suparnici bili sve oprezniji u igri. Jedini pogodak u susretu postigao je Kessel sedam minuta prije završetka susreta. Pokušaji gostiju da u završnici izbore produžetak ostali su bez uspjeha.

Senators - Penguins 5:1 (4:0, 1:0, 0:1)

Utakmica jedva da je i počela, a domaći su poveli pogotkom Hoffmana. "Pingvini" su se brzo pribrali pa razvila ravnopravna borba s prilikama na obje strane. Malo je tko očekivao ono što se dogodilo početkom drugog dijela trećine. Methot je u 11. minuti povećao prednost domaćih. Dvije minute kasnije Brassard postiže treći pogodak Ottawe, a poslije još 24 sekundi igre Fleury je nakon preciznog udarca Smitha, po četvrti put morao vaditi pak iz mreže.  Senatorsi su za 2 minute i 18 sekundi riješili pitanje pobjednika u trećem susretu. Trener Pittsburgha zamijenio je vratara Fleuryja Murrayem. Do kraja trećine po malo čemu se moglo zaključiti da je jedna momčad u odlučujućoj prednosti. U nastavku susreta igralo se ravnopravno pa su se prigode smjenjivale na obje strane.  Domaći su u prvom dijelu trećine dvaput propustili igrača više, a potom su "pingvini" propustili svog igrača više. U završnici trećine Turris povećava razliku na pet pogodaka. Na kraju trećine došlo je do obračuna zbog kojeg su trojica igrača početak zadnje trećine dočekali na klupi za kažnjene. Zadnja trećina počela je ratoborno s još prekršaja. Pittsburgh je u 47. minuti počasnim zgoditkom Crosbyja iskoristio brojčanu prednost. Nervoza kod obje momčadi dovela je do većeg obračuna dvije minute prije kraja.

Senators - Penguins  2:3 (0:1, 1:2, 1:0)

Pittsburgh je u četvrtu utakmicu ušao pod dojmom teškog poraza u prethodnom susretu. Gosti su u prvih dvadeset minuta imali više od igre, tražeći način da što prije dođu do prednosti. Unatoč većem broju prigoda mreže su mirovale sve do zadnje minute trećine kad je Maatta doveo "pingvine" u vodstvo. Gosti su u preostalih nekoliko sekundi stigli napraviti prekršaj pa je Otawa u nastavak susreta ušla s igračem više. Domaći su bili neučinkoviti i tada i nekoliko minuta kasnije kad je Pittsburgh napravio novi prekršaj. Međutim, kad je došao red na Penguinse da zaigraju s igračem više, Crosby je u 28. minuti povećao prednost svoje momčadi. "Pingvini" su potom zagospodarili ledenom plohom i već u 32. minuti Dumoulin podiže razliku na tri gola. Tračak nade Senatorsima vratio je MacArthur minutu i pol prije kraja trećine. Ottawa se tek u zadnjoj trećini uspjela nametnuti svojom igrom no gosti su znalački održavali prednost povremeno prijeteći povećanjem vodstva. "Senatori" su pet minuta prije kraja trećine pogotkom Pyatta prišli na samo gol manjka. Pritisak domaćih natjerao je Pittsburgh na pogrešku pri letećoj izmjeni tako da su se zadnjih tridesetak sekundi gosti branili s četvoricom protiv šestorice. Senatorsima nije pošlo za rukom izjednačiti pa su se "pingvini" vratili doma s izjednačenim omjerom pobjeda.

Penguins - Senators 7:0 (4:0, 1:0, 2:0)

Suparnici su u petu, često odlučujuću, utakmicu ušli napadački. Obostrano otvorena igra tijekom prvih dvadeset minuta dovela je do pregršt prilika za pogodak. Vratari su držali svoje mreže netaknutima sve do devete minute kad Maatta u drugoj utakmici za redom, dovodi Pittsburgh u vodstvo. Gosti su potom propustili iskoristiti igrača više za razliku od Penguinsa koji preko Crosbyja u 13. minuti podižu prednost. Četiri minute prije kraja trećine Rust je odveo domaće na tri razlike. Trener gostiju na trenutak jezamijenio vratara Andersona s vrata no vratio ga je poslije televizijskog predaha. Potez se pokazao pogrešnim jer je Wilson u 19. minuti četvrtim pogotkom otklonio svaku dvojbu oko ishoda. Ottawa je u drugu trećini ušla s Condonom između vratnica. Raspucani "pingvini" povećali su prednost u 22. minuti zgoditkom Cullena. Domaći su potom zagospodarili  ledenom plohom tako da je Ottawi bilo teško izbjegavati potpuni potop. Gosti su ipak nekako zaustavili bujicu pa se činilo da bi se mogli izvući s koliko toliko prihvatljivim porazom. Međutim, prekršaj u završnici trećine omogućio je Kesselu da na početku treće dionice susreta postigne šesti pogodak domaćih. Do kraja susreta obje su momčadi uglavnom čekale da im prođe vrijeme uz povremeni prekršaj. Jedno od isključenja gostiju pomoglo je Daleyu da sedmim zgoditkom u 49. minuti postavi konačni rezultat.

Senators - Penguins 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Ottawa se našla pod imperativom pobjede pred svojim navijačima u šestoj utakmici dvoboja s "pingvinima". Pittsburgh je u susret ušao pun samopouzdanja nakon prethodne pobjede s čak 7:0. Gosti su u prvih dvadeset minuta dvaput propustili  igrača više tako da su Senatorsi mogli biti zadovoljni što se u drugu trećinu išlo netaknutih mreža. Penguinsi su u nastavku preuzeli inicijativu i zasuli protivnika nizom udaraca. U 25. minuti Malkin je pronašao put do mreže i doveo svoju momčad u vodstvo. Domaći su se tek tada trgnuli i počeli bivati opasni za protivnička vrata. Pritisak Ottawe doveo je do dva uzastopna prekršaja "pingvina" u 12. i 13. minuti. Domaći su minutu i 20 imali dvojicu igrača više i trebalo im je manje od minute da iskoriste brojčanu prednost. Ryan je u 34. minuti zaključio "crni niz" od 29 propuštenih prilika s igračem više. Pittsburgh je do kraja trećine opet preuzeo inicijativu no u treću trećinu ušlo se s izjednačenim omjerom. Prije nego što se borba zapodjenula u trećoj dionici susreta, Hoffman je u 42. minuti preokrenuo omjer. Gosti su nastojali sustići protivničku prednost u preostalom vremenu no "senatori" su uspješno zadržali ravnotežu u igri i minimalno vodstvo kojim su izborili "majstoricu" u Pittsburghu.

Penguins - Senators 3:2 (0:0, 1:1, 1:1, 0:0, 1:0) P2P

Važnost utakmice "vezala je ruke" napadačima obje momčadi. Prvih dvadeset minuta odlučujućeg susreta proteklo je u zatvorenoj igri u kojoj su oba sastava više vodila računa o zaštiti vlastitog gola nego o prijetnji protivniku. Nastavak utakmice donio je bržu i otvoreniju igru uslijed koje su vratari imali daleko više posla nego u prvoj trećini. Oba pogotka postignuta su u razmaku od 20 sekundi. Kunitz je u 30. minuti doveo domaće vodstvo, a u idućem napadu Stone je izjednačio. Do kraja trećine suparnici su nastavili u istom tonu no bez promjene omjera. Pittsburgh je u trećoj dionici susreta zadržao malu inicijativu no "pingvini" su postigli pogodak tek nakon što su ostali s igračem više. Strijelac je u 52. minuti bio Schultz. Prije nego što su stigli zatvoriti utakmicu, Penguinsi su ipak primili pogodak. Izjednačio je Dzingel  pet minuta prije kraja trećine. U preostalom vremenu nije bilo zgoditaka pa je "majstorica" otišla u produžetak. Domaći su zagospodarili ledom u prvom produžetku no nikako im nije uspijevalo postići pobjedonosni pogodak. Na odluku se moralo čekati do šeste minute drugog produžetka kad je Kunitz donio drugo uzastopno veliko finale za Pittsburgh. Ottawa je tako izgubila i šestu "majstoricu" u svojoj povijesti i ostala neutješna u konferencijskom finalu.


Prvaci su u drugo uzastopno veliko finale ušli na krilima Kessela, Malkina i Crosbyja koji su svaki upisali po šest bodova. Među braničima najviše se istaknuo Cole s dva boda i plus/minusom 4. Vratar Fleury je s 91,0% obrana bio na razini iz redovnog dijela prvenstva sve dok nije zamijenjen u trećoj utakmici. Murray se pokazao kao odličan izbor budući da je s 94,6% zaustavljenih udaraca bio prevaga koja je omogućila Pittsburghu osvajanje naslova pobjednika Istočne konferencije. Podbacio je napadač Sheary koji je u dvoboju s Ottawom ostao na samo jednoj asistenciji. U taboru Senatorsa najviše se istaknuo Ryan sa šest bodova te branič Karlsson s pet. Dobri su bili i napadači Turris i Hoffman sa po četiri boda. Izuzevši petu utakmicu, odličan je bio i vratar Anderson s 93,6% obrana. Više se očekivalo od napadača Stonea koji je u sedam utakmica zabilježio svega dva boda.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information