Svjetska prvenstva

Rumunjska na raskrižju

rumunjskaGostovanje Rumunjske u Zagrebu prije pet godina ostalo je hrvatskim navijačima u lošem sjećanju. Tužni zbog poraza koji je odnio san o ulasku u diviziju IB i ljuti zbog načina na koji se taj poraz zbio, ljubitelji hokeja čekali su tri godine na Jačmenjakov bekhend koji je Hrvatsku usmjerio prema medalji, a Rumunjsku u niži razred natjecanja. Evo nam Rumunja opet u Domu sportova no ovog puta oni dolaze naplatiti dug.

Osvajanjem posljednjeg mjesta na turniru divizije IB u Vilniusu 2014, Rumunjska se godinu dana kasnije na svjetskom prvenstvu divizije IIA u Reykjaviku nastojala izboriti za brzi povratak u treći razred svjetskog hokeja. U prvom kolu uvjerljivu su porazili Srbiju s 8:4 i potvrdili dobru formu. Ništa teže nije bilo ni u utakmici protiv Australije koju su svladali s 5:1. Na prvu ozbiljnu prepreku Rumunji su naklizali u trećem kolu. Belgija se usprkos poraza od domaćina predstavila kao tvrd orah. Belgijanci su se vratili poslije zaostatka od tri pogotka i na kraju je Rumunjska bila zadovoljna pobjedom s tijesnih 4:3. Prvo mjesto Rumunji su osigurali kolo prije kraja pregazivši Španjolskom sa 7:1. Posljednji dvoboj turnira odigran je između domaćina i pobjednika. Rumunjska je bila velikodišna u svom uspjehu pa je "prepustila" Islandu jedan bod svladavši otočane s 3:2 u produžetku.

Posljednji turnir divizije II u skupini B održao se u Zagrebu 2011. Rumunjska je bila jedan od favorita za uvrštenje u novu diviziju IB. Rumunji su uvjerljivo svladali Kinu i Island, potom pregazili Irsku i Bugarsku, a da bi u odlučujućem susretu svladali Hrvatsku i osvojili zlato. Premijera u trećem razredu svjetskog hokeja je bila uspješna. Bez obzira na tri uvodna poraza od Nizozemske, Poljske i Koreje, Rumunjska je u poljskoj Krynici svladala Litvu i Australiju i otklonila svaku brigu o opstanku osvojivši četvrto mjesto. Godinu dana kasnije u ukrajinskom Donecku Rumunji su ponovili uspjeh iz 2013. Protiv Ukrajine i Poljske nije bilo nikakvih izgleda za bodove, ali su u iduća dva kola svladane Estonija i Litva. Nizozemska je u izravnom dvoboju s Rumunjskom osvojila brončanu medalju. Treća nije bila sreća za Rumunjsku u diviziji IB. Na turniru u Vilniusu Rumunji su poraženi od Poljske i Velike Britanije no tada ih je iznenadila Hrvatska pobjedom u raspucavanju. U posljednja dva kola Rumunjska je pokleknula i protiv Litve i Nizozemske i našla je u diviziji IIA.

Rumunjsku će u Zagrebu voditi 60-godišnji István Geréb. Usprkos poodmakloj dobi, nema nikakvog iskustva u vođenju reprezentacije na svjetskim prvenstvima. Ove je sezone bio prvi trener Csíkszerede koja je natjecala u MOL-u i rumunjskom prvenstvu. Nacionalnu je momčad sastavio isključivo od igrača iz domaćih klubova. Ove sezone je Rumunjski savez hokeja na ledu naložio da svi klubovi moraju sudjelovati u redovnom dijelu domaćeg prvenstva tako da su se Csíkszereda i Brasov koji su članovi lige MOL morali proširiti sastave kako bi mogli izdržati nemogući raspored od 40 utakmica domaćeg prvenstva i 48 utakmica MOL-a. Posljedice su se ubrzo osjetile pa ove sezone nijedan rumunjski klub nije dohvatio ni doigravanje, a kamoli ponovio učinak iz prošlosti kad su rumunjski klubovi ne samo sudjelovali u završnici nego i osvajali ligu.

U rumunjskom prvenstvu nastupilo je šest klubova, a poslije osam krugova redovnog dijela prvo mjesto je uvjerljivo osvojila Csíkszereda. Od drugog mjesta naniže poredali su se Dunarea, Brasov, Steaua i Progym, a kao zanimljivost navodimo posljednji Sportul bez ijednog boda. U finalu doigravanja probili su se Csíkszereda i Dunarea. Momčad iz Galatija iznenadila je pobjednika redovnog dijela prvenstva i poslije šest utakmica osvojila naslov prvaka.

Između vratnica rumunjske reprezentacije trebao bi se nalaziti Gellert Ruczuj iz Csíkszerede. Omaleni 25-godišnjak do sada je nastupio na tri svjetska prvenstva. Debitirao je kao pričuva 2012. u diviziji IB, a godinu dana kasnije u svojstvu prvog vratara ostvario je svoj do sada najbolji učinak od 83,9%. Nastupio je i u Vilniusu 2014. no nije se dobro iskazao pa je utakmicu s Hrvatskom prosjedio na klupi. Prošle godine ga nije bilo u reprezentaciji, a ove sezone je dobio priliku na olimpijskim kvalifikacijama u Sapporou na kojima je primio sedam pogodaka od Japanaca. U ligi MOL bio je pričuva pa je skupio 16 utakmica u kojima je imao 89,1% obrana. U prvenstvu Rumunjske bio je prvi vratar pa je nastupio na 30 utakmica s učinkom od 91,4%. Pričuva bi mu mogao biti klupski suigrač Otto Onodi koji je u reprezentaciji debitirao prošle sezone ostvarivši 91,5% obrana u tri utakmice. Dobio je priliku na tri utakmice MOL-a, a u domaćem prvenstvu branio je na 17 utakmica u kojima je zabilježio 87,1% obrana.

Rumunjska se obrana na prošlom svjetskom prvenstvu istaknula sa svega 121 udarcem prema svojim vratima što čini svega 24,2 udarca po utakmici. Istina, u diviziji IIA protivničke navale nisu tako opasne kao u višem razredu natjecanja pa će u Zagrebu za opstanak trebati nadmašiti slab učinak iz 2014. kad su Rumunji imali najgoru obranu s 34,2 dopuštena udarca prema svojim vratima. Iskusni, 34-godišnji István Nagy vratio se u reprezentaciju poslije stanke od dvije godine. Prvi od svojih deset nastupa na svjetskim prvenstvima zabilježio je još 2002. u diviziji I. Najbolji učinak imao je 2011. u Zagrebu kad je upisao čak 11 bodova. Na svom posljednjem svjetskom prvenstvu 2013. imao je dva boda, a rumunjski dres ponovo oblači u veljači u Sapporou na olimpijskim kvalifikacijama. Ni na jednoj od tri utakmice koje je odigrao protiv Hrvatske nije upisao nijedan bod. U dresu Dunaree nastupio je na 52 utakmice domaćeg prvenstva te je u naslov prvaka ugradio 33 boda. Godinu dana mlađi, Szabolcs Papp na prošlom je svjetskom prvenstvu upisao tri boda. Tim je učinkom bio daleko od svog rekorda postavljenog, također u Zagrebu 2011. kad je zabilježio deset bodova. Do sada je nastupio na 11 svjetskih prvenstava, a prvog je zabilježio još 2003. u diviziji I. Protiv Hrvatske igrao je u Zagrebu 2011. i u veljači ove godine, ali je ostao bez učinka. Kao član Csíkszerede odigrao je 29 utakmica u MOL-u u kojima je skupio pet bodova. "Mađarskom" učinku pridodao je i 13 bodova iz 31 domaće utakmice.

Naslov prvaka Rumunjske proslavio je i Botond Flinta koji je odigrao 31 utakmicu za klub iz Galatija u kojima je upisao osam bodova. Poput suigrača Nagyja veći dio karijere proveo je u Csíkszeredi prije nego što je pojačao Dunareu. Rumunjski dres prvi je puta navukao 2006. u diviziji II i od tada je skupio ukupno šest svjetskih prvenstava. Prošle sezone je u diviziji IIA postigao tri boda, a turnir u Zagrebu bit će mu prva prilika da zaigra protiv hrvatske reprezentacije. Dijete Csíkszerede je i Ottó Bíró koji od ove sezone brani boje Corone iz Brašova. Za svoj novi klub odigrao je 40 utakmica u MOL-u s učinkom od osam bodova, a stigao je nastupiti i na 37 utakmica domaće lige u kojima je zabilježio 14 bodova. Iza sebe ima tri svjetska prvenstva od kojih je prvo bilo 2011. u Zagrebu kada je upisao sedam bodova. Hrvatima se suprostavio i u Zagrebu i u Vilniusu, ali bez ijednog ostvarenog boda. Prošle sezone ga nije bilo u postavi reprezentacije.

Najmanji broj upućenih udaraca iz kojih je proizašao i najmanji broj postignutih pogodaka značajno je doprinio neuspjehu Rumunja u 2014. Godinu dana kasnije rumunjski su napadači otklonili ovu slabost pa su u diviziji IIA prednjačili i po broju udaraca i postignutih pogodaka. Kako su podesili ciljnike za zagrebački turnir saznat ćemo idućeg tjedna. Prvi strijelac reprezentacije prošle godine u Reykjaviku bio je Ede Mihaly. Osmi turnir za svjetsko prvenstvo bio mu je i najuspješniji jer je na njemu postigao devet bodova. Debitirao je još 2006. u diviziji II s dva pogotka. Nastupio je na sve tri utakmice protiv Hrvatske u zadnjem desetljeću i pamtimo ga po drugom pogotku iz Vilniusa. Ove sezone u ligi MOL se nije posebno istaknuo postigavši svega sedam bodova u 37 utakmica. Nešto uspješniji je bio u domaćem prvenstvu u kojem je u 45 susreta upisao 27 bodova. Bod manje od Mihalyja je na Islandu prošle godine postigao Levente Zsók. Rumunjski dres nosio je na sedam svjetskih prvenstava od kojih mu je najuspješnije bilo upravo ovo prošlogodišnje. Debitirao je 2007. bez ijednog boda u diviziji I, a Hrvatskoj je postigao prvi pogodak u Vilniusu 2014. Kao i mnogi Rumunji mađarskog porijekla hokej je naučio u Csíkszeredi no već šest godina igra za Coronu. Za brašovski klub je u ligi MOL postigao 12 bodova u 34 utakmice, a nije bio u formi ni u rumunjskom prvenstvu u kojem je upisao samo deset bodova u 31 utakmici.

Nositelji igre Csíkszerede u MOL-u bili su strani igrači no Corona iz Brašova igrala je samo s Rumunjima pa je, valjda i zbog toga, ostala na začelju. Nastalu priliku iskoristili su pojedini napadači Corone da skupe više bodova nego što bi to bio slučaj da su ostali u sporednim ulogama. Jedan od njih je Csanád Fodor koji je u 41 utakmici mađarske lige postigao 21 bod. U prvenstvu Rumunjske odigrao je još 40 utakmica na kojima je upisao 39 bodova. Na svom prvom i jedinom nastupu za reprezentaciju u Vilniusu 2014. upisao je dva boda. Jedinu asistenciju zabilježio je upravo protiv Hrvatske kad je uposlio Mihalyja za vodstvo od 2:0 svoje momčadi. Budući da je rumunjski savez uložio veliki napor da poveća značaj domaćeg prvenstva, prikladno je istaknuti napadače s ponajboljim učinkom u rumunjskom prvenstvu. Iz redova prvaka Dunaree dolazi Levente Lörincz koji je u 51 utakmici postigao čak 62 boda. Izbornici su ga zaobilazili sve do prošle sezone kad je zablistao u klubu iz Galatija. Na svom prvom svjetskom prvenstvu na kojeg je otišao s 29 godina postigao je pet bodova.

Jedini reprezentativac iz Progyma je Hunor Csergo koji je za klub iz Gheorgenija odigrao 45 utakmica u kojima je postigao 58 bodova. Njegovo "opravdanje" za samo jedan nastup na svjetskom prvenstvu je činjenica da nema ni 21 godinu i tek je na početku svoje reprezentativne karijere. Pregled rumunjskih napadača završit ćemo jednim veteranom. Ervin Moldován-Horváth ima već 38 godina i 16 nastupa na svjetskim prvenstvima. Debitirao je 1998. prije nego što se njegov suigrač u reprezentaciji, Sandor, uopće i rodio. Najuspješniji nastup imao je 2008. kad je u diviziji II skupio 12 bodova. Tri godine kasnije asistirao je za pobjednički gol Rumunjske u Zagrebu. Nastupio je i u Vilniusu 2014. i u veljači ove godine u Sapporou, ali nam više nije činio štetu. U 44 utakmice lige MOL upisao 6 bodova za Csíkszeredu, dok je u 46 utakmica domaćeg prvenstva skupio 48 bodova.


Hrvatska je reprezentacija poslije neslavnog nastupa u Ljubljani 2010. imala velike planove za brzi povratak u diviziju I. Organiziran je turnir divizije II i poslije četiri uvjerljive pobjede sve je bilo spremno za odučujući dvoboj protiv Rumunjske i proslavu prvog mjesta. Dvoboj je počeo na najbolji mogući način pogotkom Rendulića već u šestoj minuti. U tvrdoj utakmici bez previše dobrih prilika za pogoda, Hrvati su se propustili odvojiti od protivnika. Početkom druge trećine gosti koriste igrača više i izjednačuju. Ravnopravna borba protegla se do kraja drugog dijela susreta no nitko nije došao u prednost. Peta minuta posljednje trećine bila je kobna za Hrvatsku. Rumunji su još jednom iskoristili brojčanu prednost i prešli u vodstvo kojeg više nisu ispuštali. Na tribinama je bilo dosta razočaranja, a hrvatskoj reprezentaciji bio je to posljednji turnir prije nego što su strani igrači u rastućem broju počeli istiskivati domaće.

Hrvatska je na uzvrat čekala tri godine. Poslije dvije senzacionalne pobjede nad Velikom Britanijom i Nizozemskom, u hrvatskom se taboru više nije brinulo o opstanku nego o medalji. Na drugoj strani Rumunji su poslije dva poraza opasno "visili" pa im je dvoboj protiv Hrvatske predstavljao "biti ili ne biti". Rumunjska je povela u osmoj minuti i sačuvala minimalnu prednost do kraja prve trećine. U nastavku su protivnici povećali vodstvo i njihov je zamah usporen tek polovicom dvoboja kada Rendulić smanjuje zaostatak. Hrvatski napori za izjednačenjem nisu urodili plodom pa se u posljednju trećinu ušlo s golom manjka. Rumunji su u trećoj dionici susreta još jednom pobjegli na dva razlike. Hrvatski navijači strijepili su do završnice dvoboja u kojoj Hrvatska zgodicima MacAulaya i Mirića dohvaća izjednačenje i novi bod. Produžetak nije donio odluku pa se pribjeglo raspucavanju. Rendulić nije bio uspješan, a Michael Novak i Jačmenjak jesu. Tomljenović je obranio treći udarac protivnika i pobjeda je bila Hrvatska. Naši su na kraju dohvatili srebrno odličje, a Rumunjska, kako smo već vidjeli, ispala u diviziju IIA.

Na olimpijskim kvalifikacijama u Sapporou u veljači 2016. Hrvatska nije gajila iluzije o proboju u dalje natjecanje no zacrtala si je Rumunjsku kao protivnika kojeg želi svladati. Međusobni susret odigrao se posljednjeg dana turnira i bio je prije svega pitanje prestiže jer su obje momčadi izgubile prethodne utakmice. Hrvatska je povela zgoditkom Kanaeta već u sedmoj minuti i prednost je zadržala do kraja trećine. U nastavku susreta Rumunji izjednačuju no polovicom trećine Mikulić vraća naše u vodstvo. U završnici trećine Mario Novak postiže treći, nadamo se ne i posljednji, pogodak za Hrvatsku. Kad je Rumunjska u posljednjim minutama treće trećine izvukla vratara Šakić pogađa nebranjenu mrežu i stavlja točku na "i" neočekivane pobjede Hrvata u dalekom Japanu.


Reprezentacija koja se vraća u viši razred natjecanja ima samo jedan cilj, osigurati opstanak. Za tako nešto potrebno je prikupiti sve snage i biti spreman na sve. Međutim, čini se da je Rumunjska u mnogo čemu ostala kratka. Momčad vodi novi izbornik, mnogi od najznačajnijih igrača s prošlog svjetskog prvenstva ne nalaze se na popisu koji je objavljen od Rumunjskog saveza hokeja na ledu. Nema braniča Goge i Borsa, nema napadača Glige, blizanaca Biró, niti Trance. U momčadi se nalaze veterani na pragu četrdesete i momci koji nisu navršli ni dvadesetu. Raspored utakmica ne ide naš na ruku Rumunjima. Otvaraju turnir protiv Ukrajine i Litve. Slijedi Hrvatska, a potom goropadni Britanci. Čini se da će dvoboj protiv Estonije zadnjeg dana biti ključan u borbi za opstanak.

Hrvatska nema alternativu nego svladati ovakvu Rumunjsku. Ako je to pošlo za rukom "dečkima s Velesajma" onda bi momčad u kojoj će zaigrati i profesionalci morala moći izaći na kraj s Rumunjima. To ne znači da ne treba biti na oprezu jer smo se skoro opekli u Vilniusu. Nakon prve dvije utakmice izbornik Letang će imati jasniju sliku o mogućnostima našeg sastava pa će protiv Rumunjske moći postaviti svoje igrače u optimalni raspored za pobjedu.


Do sada je objavljeno:

Estonija


Ukrajina


Velika Britanija

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information