Svjetska prvenstva

U drugom dijelu Estonija

estonijaAko bismo tražili zemlju s najslabijim prvenstvom u prva tri razreda natjecanja teško bismo otišli dalje od Estonije. Samo tri kluba i selekcija mladih igrača natječu se u prvenstvu koje traje samo 12 kola. Čak su i naši reprezentativci zahvaljujući zajedničkoj ligi sa Slovencima i Srbima odigrali jače i zahtjevnije natjecanje nego što je to slučaj s Estoncima. Jasno je da se estonska reprezentacija održava u diviziji IB zahvaljujući igračima koji igraju u inozemstvu no i njih je sve manje, sve su stariji i igraju u sve slabijim klubovima. Postoji određen broj mladih igrača koji se probijaju kroz finske lige no za sada ih nema dovoljno da bi održali reprezentaciju u ovom razredu natjecanja. Estonski savez će u godinama koje nadolaze morati pronaći odgovor na ova pitanja prije nego što ga događaji preteknu.

Estonija je prošlogodišnje svjetsko prvenstvo divizije IB koje se održalo u Zagrebu počela teškim porazom od Litve. Premda su Estonci poveli polovicom prve trećine, Litvanci su do odlaska na odmor već preokrenuli omjer. Litva je početkom druge trećine povećala prednost, ali su Estonci ubrzo smanjili. Time su samo izazvali protivnika koji s tri uzastopna zgoditka rješava ishod susreta. U posljednjih dvadeset minuta Litva je postavila konačnih 7:2. Estonija je pružila puno bolju igru u drugom kolu protiv Velike Britanije. Britanci su u prvoj trećini poveli s 2:0 no Estonija se do kraja trećine približila na gol manjka. U nastavku susreta obje momčadi po jednom su zatresle mrežu tako da se neizvjesnost protegla i u treću dionicu dvoboja. Estonci su u drugom dijelu zadnje trećine izjednačili i sačuvali osvojeni bod. Velika Britanija je u produžetku dola do drugog boda no Estonci su porazom od 4:3 napravili prvi korak prema opstanku. Estonija nije imala nikakvih izgleda u susretu trećeg kola s Ukrajinom. Prvih dvadeset minuta završilo je s dva gola prednosti za Ukrajince. Estonija je početkom druge trećine smanjila zaostatak. Neizvjesnost je potrajala do pred kraj trećine kad Ukrajina s dva uzastopna pogotka odlazi na čak tri gola prednosti. Posljednjih dvadeset minuta donijelo je ravnopravnu igru u kojoj su pogotke, njih tri, postizali samo Ukrajinci za konačnih 7:1. Estonci u odlično započeli dvoboj s Hrvatskom. Dva pogotka na otvaranju utakmice utišala su domaće navijače koji su se razbudili tek nakon prvog pogotka svoje momčadi pred kraj trećine. Hrvati su “proradili” tek u drugom dijelu susreta kad su s tri uzastopna pogotka preokrenuli omjer i otišli na dva razlike. Estonija se približila na gol manjka prije završetka druge trećine. Napori Estonaca za izjednačenjem nisu urodili plodom. Kad su izvukli vratara Hrvatska je zgoditkom u praznu mrežu došla do pobjede od 5:3. Estonija je opstanak izborila tek u posljednjem kolu protiv Rumunjske. U prvoj trećini su Rumunji bili bolji, ali mreže se nisu tresle. Estonci su u nastavku zagospodarili ledenom plohom i s tri pogotka riješili sve dvojbe oko ishoda. Omjer se nije mijenjao u zadnjoj trećini pa su Estonci s 3:0 osigurali još jednu sezonu u diviziji IB.

Preustroj sustava svjetskih prvenstva u 2012. svrstao je Estoniju u diviziju IIA. Na turniru u Reykjaviku, Estonci su s pet uzastopnih pobjeda osvojili zlatno odličje i mjesto u diviziji IB. Redom su padale Srbija, Hrvatska, Island, Novi Zeland i Španjolska pri čemu Estonija nije izgubila ni bod. Konkurencija u Donecku 2013. pokazala se prejakom za momčad s Baltika. Estonija je izgubila svih pet utakmica bez ijednog osvojenog boda. Bolje su bile Nizozemska, Ukrajina, Rumunjska, Poljska i Litva. Estonci su se ponovo našli u četvrtom razredu natjecanja. Na svjetskom prvenstvu divizije IIA održanom 2014. u Beogradu, Estonija je redom pobjeđivala Island, Australiju, Srbiju, Izrael i Belgiju te se bez izgubljenog boda vratila u viši razred natjecanja. U Eindhovenu 2015. Estonci su zaredali porazima. Gubili su od Koreje, Velike Britanije, Litve i Hrvatske, ali su u odlučujućoj utakmici svladali Nizozemsku i poslali je tamo gdje godinama nije bila. Estonija je osvojila peto mjesto i zadržala se u diviziji IB.


Mladi finski stručnjak, Jussi Tupaäki preuzeo je estonsku reprezentaciju 2015. Izbornički debi prošao je uspješno budući da je izborio opstanak u diviziji IB. Iduće sezone preuzeo je brigu o sve tri estonske reprezentacije pri čemu je u Zagrebu ponovio uspjeh iz Eindhovena zadržavši Estonce u trećem razredu svjetskog hokeja. Ove sezone prepustio je juniorsku reprezentaciju, a u Belfastu će se suočiti s velikim izazovom. Na svjetsko prvenstvo vodi momčad čiji igrači dolaze iz sredina različte kvalitete. Sedmorica, pretežito braniči, nastupaju u domaćem, amaterskom prvenstvu. Od igrača koji nastupaju u inozemnim klubovima neki su profesionalci u najjačim europskim ligama poput finske, a neki igraju za stan i hranu u nižerazrednim švedskim ili finskim klubovima. Inače, u estonskom prvenstvu natjecala su se tri kluba i selekcija mladih igrača. Redovni dio natjecanja od 12 kola osvojila je momčad Vikinga no naslov prvaka pripao je Narvi koja je nakon pobjede u polufinalu nad Tallinnom slavila i u finalu doigravanja.

Mjesto između vratnica vjerojatno će pripasti Villemu-Henriku Koitmi. Ove sezone bio je pričuvni vratar u mađarskom Dunaújvárosiju koji se natječe u ligi MOL. Branio je na deset utakmica na kojima je ostvario 89,8% obrana. Nakon hokejaškog razvoja u Finskoj, četiri je godine branio u domaćoj ligi nakon čega se otisnuo u svijet. Prošle sezone branio je u trećoj britanskoj ligi te na Novom Zelandu tako da je liga MOL sasvim sigurno značajni napredak u karijeri. Za reprezentaciju je debitirao 2009. u diviziji II. Ukupno je nastupio na sedam svjetskih prvenstava od kojih je na pet bio prvi vratar. Najbolji učinak imao je 2012. u diviziji IIA na Islandu kad je u prvo mjesto ugradio 92,6% obrana. Branio je i na tri predolimpijska turnira, a prošle sezone u Zagrebu ostvario je 87,7% obrana. Pričuva će biti Roman Šumihhin iz Tallinna. Rodom Rus iz Jaroslavlja, za estonsku reprezentaciju debitirao je 2013. u diviziji IB. Branio je i 2015. u Eindhovenu gdje je na tri utakmice ostvario 90,4% obrana. Ove sezone branio je na devet utakmica za svoj Tallinn u estonskom prvenstvu pri čemu je na sedam utakmica redovnog dijela ostao na 88,2% obrana.

Obrana će svakako biti slabiji dio estonske reprezentacije. Većina braniča nastupali su samo u slabašnom estonskom prvenstvu. Prvo ime obrane stoga je veteran Lauri Lahesalu. Prvi je put nastupio na svjetskom prvenstvu još 1998. u tadašnjoj skupini B. Od tada je skupio čak 16 svjetskih prvenstava i dva predolimpijska turnira. Svojevremeno je u diviziji II znao skupiti i po pet bodova po turniru, a u svojstvu kapetana momčadi u Zagrebu je prošle sezone upisao dvije asistencije. Protiv Hrvatske je odigrao niz utakmica, a zadnju asistenciju nam je upisao 2012. u Reykjaviku. Hokejaški se razvio u Finskoj u kojoj je započeo i profesionalnu karijeru u drugoj ligi, Mestis. Nakon četiri godine u Finskoj, odlazi u Dansku gdje se zadržao jednu sezonu prije nego što se skrasio u Francuskoj. Posljednjih 11 godina igra u Ligi Magnus u kojoj je ove sezone u dresu Angersa odigrao 37 utakmica na kojima je upisao 10 bodova. U inozemstvu igra i Aleksandr Ossipov koji je za reprezentaciju debitirao 2007.  Od tada je skupio osam svjetskih prvenstava i jedan predolimpijski turnir. Najučinkovitiji je bio 2010. u diviziji II sa 7 bodova no prošle sezone u Domu sportova nije upisao nijedan bod. U inozemstvo se uputio tek nakon završetka juniorskog staža u domovini. Nakon dvije sezone u Latviji, odlazi u Švedsku u kojoj se zadržao sedam godina. Igrajući za Varbergs napredovao je od pete do treće lige. Na polovici posljednjeg prvenstva prešao je u Halmstad. Ukupno je odigrao 39 utakmica treće lige na kojima je zabilježio 10 bodova.

Izuzevši jednu sezonu tijekom koje je nastupa u finskoj petoj ligi, iskusni Filipp Švarőgin cijelu je karijeru proveo u domovini. Nastupao je razne klubove kako su se gasili i osnivali, a posljednje prvenstvo odigrao je u dresu Vikinga iz Tallinna. Odigrao je ukupno 16 utakmica na kojima je upisao 14 bodova. Prvi nastup u reprezentaciji zabilježio je 2011., a do danas je skupio četiri svjetska prvenstva i jedan predolimpijski turnir. Prošle godine u Zagrebu odigrao je samo jednu utakmicu. Rijetko tko debitira za reprezentaciju s 30 godina no Marku Kettunenu će upravo to poći za rukom. Iako je rođeni Estonac, u posjedu je i finskog državljanstva. Tijekom svoje karijere pretežito je igrao u trećoj finskoj ligi, Suomi-sarja. Uvidjevši da mu je i tu sve teže izboriti se za mjesto u momčadi odlazi prvo u njemačku, a potom i u francusku treću ligu. Od ove sezone igra za talinski Viking za kojeg je u 16 utakmica postigao čak 27 bodova.

Uspjeh Estonije u Belfastu prvenstveno će ovisiti o tome hoće li navala u odlučujućim susretima postići više nego što će obrana primiti. Vodeći napadač estonske reprezentacije je Robert Rooba, član finskog prvoligaša JYP-a. Mladi napadač se u Finskoj nalazi još od svoje 15-godine. Hokejaški razvoj prošao je u mlađim uzrastima prvoligaša Bluesa sve do proboja u prvu momčad 2013. Iduće tri sezone usporedno igra u prvoj i drugoj finskoj ligi sve do bankrota Bluesa. Ove sezone je za JYP odigrao 26 utakmica na kojima je postigao 7 bodova. Za reprezentaciju je debitirao još kao junior 2010. Nastupio je na sedam svjetskih prvenstava i dva predolimpijska turnira. Ukupno je na svjetskim prvenstvima odigrao 35 utakmica na kojima je postigao 43 boda. Najučinkovitiji je bio 2014. u diviziji IIA kad je postigao 14 bodova. Prošle godine u Zagrebu, zaustavio se na 8 bodova što ga je učinilo najučinkovitijim Estoncem. Hrvatima je asistirao za prvi i postigao drugi pogodak, a njegov prvi pogodak usmjerio je i utakmicu u Reykjaviku 2012. Veteran Andrej Makrov za reprezentaciju je debitirao još 1998. u tadašnjoj skupini B. Poput braniča Lahesalua, iza sebe ima 16 svjetskih prvenstava i dva predolimpijska turnira. Odigrao je čak 84 utakmice na svjetskim prvenstvima na kojima je upisao 113 bodova. Najbolji učinak imao je 2010. u diviziji II kad je postigao čak 28 bodova. Učinkovit je bio i u Domu sportova prošle sezone s pet bodova. Postigao nam je prvi i asistirao za drugi pogodak. "Načeo" nas je i u Eindhovenu 2015. U svojoj bogatoj karijeri igrao je u Rusiji, Finskoj, Bjelorusiji, Sloveniji, Švedskoj, Kazahstanu i Velikoj Britaniji. Ovu sezonu započeo je u prvenstvu Kazahstana, nastavio u Bjelorusiji, a završio u poljskom Tychyju. U tri prvoligaška natjecanja odigrao je ukupno 40 utakmica na kojima je postigao 28 bodova.

Treći član ubojitog prvog napada Estonije na prošlom prvenstvu u Zagrebu bio je iskusni Aleksandr Petrov. Za reprezentaciju je debitirao 2001. u diviziji I, a do sada je nastupio na 13 svjetskih prvenstava i dva predolimpijska turnira. Ukupno je odigrao 64 utakmica na svjetskim prvenstvima na kojima je zabilježio 75 bodova. Najbolji učinak imao je 2009. u diviziji II kad je postigao 19 bodova. U Zagrebu je prošle sezone upisao 6 bodova. Asistirao je za prvi pogdak svoje momčadi protiv nas kao što je to uradio i 2012. Član je talijanskog drugoligaša Milana za kojeg je ove sezone postigao 64 boda u 35 utakmica. Ukupno je u Italiji čije državljanstvo također posjeduje, odigrao devet sezona, pretežito u drugoj ligi. Prije nego što se skrasio na Apeninima, igrao je u Estoniji, Rusiji, Latviji, Finskoj, a u posljednjih pet, šest godina i u francuskoj odnosno norveškoj drugoj ligi. Aleksei Sibirtsev već je dugo nezaobilazni član estonske reprezentacije. Debitirao je 2007. u diviziji I i od tada je skupio deset svjetskih prvenstava i jedan predolimpijski turnir. Na pedeset utakmica na svjetskim prvenstvima postigao je ukupno 49 bodova. Najbolji učinak ostvario je 2009. u diviziji II kad je upisao čak 17 bodova. U posljednje vrijeme nije bio u prvom planu pa je u Zagrebu postigao samo jedan pogodak i tu upravo Hrvatima kad je smanjio na 4:3. Bio je strijelac i drugog pogotka u Reykjaviku. Prve godine svoje seniorske karijere proveo je u Estoniji nakon čega se iskušao u Latviji. Od 2009. je u Švedskoj gdje je zajedno s Ossipovim u dresu Varbergsa prošao put od pete do treće lige. I on je tijekom sezone prešao u Halmstad te je u trećoj ligi odigrao ukupno 43 utakmice na kojima je postigao 32 boda.

Nakon dvogodišnje stanke u reprezentaciju se vratio mladi Artjom Gornostajev. Na svom debiju 2014. u diviziji IIA postigao je devet bodova nakon čega ga je nastupio samo na predolimpijskom turniru 2016. Još kao junior je pošao u Finsku gdje nastupa u redovima petoligaša Muika. Tu se zadržao punih šest godina, a ove sezone je postigao 66 bodova u 26 utakmica pa se čini da mu je došlo vrijeme za korak naprijed u karijeri. Pregled estonske navale završit ćemo s Vassilijem Titarenkom, članom Tallinna. Iskusni napadač u domaćem je prvenstvu odigrao 12 utakmica i upisao 19 bodova. Gotovo cijelu karijeru proveo je u domovini, ali je svojevremeno s uspjehom odigrao sezonu u nizozemskom prvenstvu. U reprezentaciji je debitirao još 2005. u diviziji I. Nastupio je na 11 svjetskih prvenstava i pet predolimpijskih turnira. Najbolji učinak ostvario je 2009. kad je u diviziji II postigao 13 bodova. Ukupno je na svjetskim prvenstvima postigao 44 boda u 54 utakmice. U Zagrebu je upisao jednu asistenciju.


Kad se Hrvatska sučelila Estoniji u drugom kolu svjetskog prvenstva divizije IIA u Reykjaviku prostora za pogrešku više nije bilo. Poraz u prvom kolu od Španjolske značio je da Hrvati moraju dobiti sve do kraja i nadati se pobjedi Estonaca nad Špnajolcima koja bi zatvorila krug. Hrvatskoj je trebala pobjeda sa što većom razlikom no nakon dvadeset minuta Estonija je zgodicima Roobe i Sibirtseva imala dva gola prednosti. Prpic je točno na polovici susreta vratio Hrvatsku u utakmicu no u posljednju se trećinu ušla s protivničkim vodstvom. Zgoditak Lazića na sredini zadnje trećine dao je priliku Hrvatskoj da u završnici dvoboja juri pobjedu. Međutim, Estonci su ne samo održali ravnotežu nego su dvije minute prije kraja pogotkom Andrejeva odnijeli sva tri boda. Do kraja turnira Estonija je otklizala do zlata, a neutješna Hrvatska je s broncom oko vrata morala čekati još godinu dana.

Hrvati su 2013. izborili nastup u diviziji IB no kad smo stigli tamo Estonci su opet bili u nižem razredu natjecanja. Na novi međusobni dvoboj valjalo je čekati 2015. i turnir u Eindhovenu. U prva tri kola nijedna momčad nije imala razloga za zadovoljstvo. Estonci su izgubili sve tri utakmice, a Hrvati su poslije nespretnog poraza od Velike Britanije u produžetku i nevjerojatnog poraza od Nizozemske imali samo pobjedu protiv Litve. Utakmica je počela gore od one u Reykjaviku. Makrov i Fedoruk doveli su Estoniju u vodstvo od 2:0 prije desete minute. Kinasewich je ubrzo smanjio zaostatak pa se u nastavak susreta ušlo samo s bodom manjka. Perkovich je početkom druge trećine izjednačio, a Miličić preokreće omjer neposredno pred odlazak na drugi odmor. Hrvatska je u zadnjoj trećini ipak pokazala da je bolja momčad. Kinasewich polovicom trećine povećava vodstvo, a Murray u predzadnjoj minuti postavlja konačnih 5:2 pogotkom u praznu mrežu. Hrvatska je na kraju ostala tek četvrta, a Estonija se spasila pobjedom nad Nizozemskom u zadnjem kolu.

Godinu dana kasnije na ledu Doma sportova, Hrvati i Estonci ponovo su se sučelili u predzadnjem kolu. Hrvatska je nakon uvodnih poraza od Velike Britanije i Ukrajine osigurala opstanak pregazivši Rumunjsku. Estonci su pak nakon poraza od Litve, iščupali bod Britancima, nakon čega su pretrpjeli još jedan visok poraz od Ukrajine. Po već dvaput viđenom scenariju, Estonija postiže prva dva pogotka na utakmici. Ovog puta Makrovu i Roobi trebalo je samo šest minuta za vodstvo. Hrvatska je usprkos bolje igre do kraja trećine stigla samo smanjiti zgoditkom Rendulića. Za preokret je trebalo pričekati drugu polovicu druge trećine. Perkovich je dvaput, a Glumac jednom zatresao protivničku mrežu za dva gola razlike u našu korist. Međutim, u zadnjim sekundama trećine Sibirtsev postiže pogodak kojim vraća neizvjesnost u utakmicu. Ishod je bio u pitanju sve do posljednjih trenutaka susreta kad je Glumac pogotkom u praznu mrežu postavio konačnih 5:3 u korist Hrvatske. Estonija se kao i u Eindhovenu spasila u zdanjem kolu svladavši Rumunjsku. Hrvatskoj pak pobjeda u produžetku nad Litvom nije bila dovoljna za medalju.


Estonija započinje turnir utakmicom protiv Litve od koje u pravilu gubi. Slijede dvije podjednako teške utakmice s Velikom Britanijom i Japanom. Izvjesno je da bi Estonci u dvoboj protiv Hrvatske mogli ući s najviše jednim bodom, ako ne i bez ijednog. Protiv Hrvatske im također neće biti lako tako da je realno očekivati da će se Estonija, kao i u prethodne dvije sezone, za opstanak boriti u zadnjem kolu kad će im protivnik biti Nizozemska. Opstanak će biti teško izboriti i čini se kako su Estonci najizgledniji putnik u diviziju II. Jedina mogućnost za spas im je da profesionalci preuzmu na sebe najveći dio tereta i osiguraju pobjedu tamo gdje za to postoje neki izgledi. Na amaterima je samo da sačuvaju rezultat dok se vodeći igrači ne vrate na led.

Hrvatska je u posljednje dvije sezone pobjeđivala Estoniju usprkos činjenici da su Estonci u oba slučaja imali dva gola prednosti nakon prvih deset minuta. Bilo bi dobro da, za promjenu, Hrvatska prva povede i nakon toga povećava prednost bez prevelikog utroška energije. Nizozemska i Estonija utakmice su u kojima Hrvatska mora računati na bodove, ako se želi protiv Litve posljednjeg dana turnira potući za medalju. Ne bude li neočekivanih poteškoća, Estonci ne bi trebali predstavljati posebnu prepreku Hrvatskoj.

 

Foto: www.facebook.com/jaahokiliit


Do sada je objavljeno:

Nizozemska

Japan

Velika Britanija


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information