Svjetska prvenstva

Na kraju Litva

litvaLitvanska mlada reprezentacija probila se ove sezone u diviziju IB. Bez obzira hoće li se Litvanci u višem razredu natjecanja zadržati nekoliko sezona ili će "klizati samo jednu zimu" ovaj uspjeh posljedica je kombinacije izvoza ponajboljih mladih igrača u susjedne zemlje s razvijenijim hokejom i podizanja organizacije hokeja u vlastitoj zemlji. Ustraju li u svom programu još neko vrijeme, litvanska seniorska reprezentacija moći će bez straha umiroviti svoje preostale veterane i s mladim se snagama održati u trećem razredu svjetskog hokeja. Hrvatska je u sličnom položaju bila prije pet, šest godina no nije iskoristila možda i neponovljivu priliku nego je otišla drugim putem.

Litva je na prošlom svjetskom prvenstvu divizije IB u Zagrebu započela natjecanje “baltičkim derbijem” s Estonijom. Pomalo iznenađujuće, Estonci su zaigrali bolje i polovicom trećine došli u vodstvo. Litvanci su ipak preokrenuli omjer prije odlaska na odmor. U nastavku susreta Litva povisuje prednost no Estonija odmah odgovara. Litvanci potom podižu razinu svoje igre i s tri uzastopna pogotka stiču odlučujuću prednost. U posljednjih dvadeset minuta Litvanci su još jednim zgoditkom postavili konačnih 7:2. Pobjedom nad Rumunjskom u drugom kolu Litvanci su osigurali mjesto u diviziji i za iduću godinu. Do polovice prve trećine imali su dva gola razlike, ali Rumunji su prije odlaska na odmor smanjili. Sredinom druge trećine Litva svoju premoć pretvara u treći pogodak. Svaku dvojbu oko ishoda Litvanci su otklonili zgoditkom na početku posljednje trećine, a konačnih 5:1 postavljaju krajem utakmice. Nakon dvije pobjede Litvanci su s puno optimizma ušli u dvoboj s Velikom Britanijom koja je tek u produžetku svladala Estoniju. Teško je objasniti slom kojeg su Litvanci doživjeli u okršaju s Britancima. Već su u prvoj trećini bili nadigrani, ali su se izvukli sa samo dva paka u mreži. U drugih dvadeset minuta Velika Britanija je otpuhala Litvance s leda postigavši im čak šest pogodaka. Nakon 8:0 u dvije trećine ni jednima niti drugima se nije dalo trošiti energiju u zadnjoj trećini pa novih pogodaka više nije bilo. Nakon katastrofe u prethodnoj utakmici Litva se čudesno oporavila u dvoboju s dotad neporaženom Ukrajinom. Prvih dvadeset minuta proteklo je u izjednačenoj igri bez pogodaka. Slično je bilo i u nastavku samo što su Ukrajinci krajem trećine zatresli mrežu. Litva je početkom zadnje trećine izjednačila što je potaklo Ukrajinu na ofanzivu. Međutim, polovicom trećine Litvanci prelaze u vodstvo koje su održali do kraja susreta. Litvancima je za zlatnu medalju bila potrebna pobjeda Ukrajine nad Velikom Britanijom i potom sva tri boda u okršaju s Hrvatskom. Ukrajinci su svoj dio posla obavili no Litvanci nisu budući da su izgubili u produžetku. Ipak, i bod im je bio dovoljan za brončano odličje, treće za redom.

Četiri godine ranije, na turniru divizije IB u poljskoj Krynici, Litvanci su bili daleko od medalje. Poljska ih je pregazila, nakon čega su izgubili i od Koreje. Bodove spasa Litva je osvojila pobjedom nad Australijom. Uslijedio je tijesan poraz od Rumunjske nakon čega je Litvu “isprašila” i Nizozemska. Nakon petog mjesta u Poljskoj isto se ponovili i 2013. u Ukrajini. Litva je ponovo na otvaranju izgubila od Poljske, a potom i od Nizozemske. Ukrajina je do nogu potukla Litvance koji su nakon toga tijesno poraženi i od Rumunjske. Svu muku iz prethodne četiri utakmice litvanski su hokejaši naplatili u odlučujućoj utakmici s Estonijom koju su pregazili s čak 12:3. Litvanski preporod počeo je u Vilniusu 2013. Domaći su na početku svladali Nizozemsku. Protiv Poljske su izvukli tijesan poraz nakon čega su minimalnom razlikom svladali Veliku Britaniju. Pobjeda nad Rumunjskom osigurala je medalju no poraz od Hrvatske u zadnjem kolu značio je da će ona biti brončana. Godinu dana kasnije u Eindhovenu Litvanci su tijesno svladali Nizozemsku nakon čega su poraženi od Hrvatske. Opstanak su osigurali pobjedom protiv Estonije tako da im poraz od Koreje nije teško pao. Protiv Britanaca u zadnjem kolu nisu imali velikih očekivanja, ali su znali iskoristiti kiks protivnika i pobjedom ugrabiti brončanu medalju.


Litvansku reprezentaciju već petu godinu vodi njemački stručnjak Bernd Haake koji je već kročio u osmo desetljeće života. Budući da je od momčadi koja se grčevito borila za opstanak stvorio reprezentaciju koja tri godine za redom osvaja brončane medalje, ne čudi što i dalje uživa puno povjerenje Litvanskog saveza hokeja na ledu. U sastavu kojeg je doveo u Belfast gotovo polovica igrača dolazi iz domaćih klubova, pretežito iz Energije. Ostali igraju u Sjevernoj Americi, Švedskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama. Neki od njih su profesionalci mada ne na visokoj razini, a neki tek pokušavaju to postati. U litvanskom prvenstvu sudjelovalo je šest momčadi. Poslije 20 kola redovnog dijela prvenstva prvo mjesto pripalo je Energiji iz Elektrenaija, klubu koji se usporedno natjecao i u drugoj bjeloruskoj ligi u kojoj je zauzeo osmo mjesto. Energija je u polufinalu doigravanja svladala Rokiškis, a u finalu Juodupe te se okitila naslovom prvaka.

Budući da je najbolji litvanski vratar Mantas Armalis zauzet doigravanjem u AHL-u, mjesto između vratnica ponovo je pripalo mladom čuvaru mreže Arturasu Pavliukovasu. Visoki vratar američke juniorske momčadi El Paso branio je na 11 utakmica američke juniorske lige WSHL i zabilježio 90,1% obrana. Za seniorsku reprezentaciju debitirao je u Zagrebu prošle sezone i ostvario sjajnih 92,1% obrana. Odličan je ove sezone bio i na svjetskom prvenstvu mladih reprezentacija divizije IIA na kojem je s 91,9% obrana pomogao Litvi da se probije u viši razred natjecanja. Pričuva će mu biti Simas Baltrunas, vratar Rokišskisa koji je u domaćem prvenstvu u 23 utakmice ostvario 88,3% obrana. Tijekom sezone bio je pričuva i u Energiji u bjeloruskoj drugoj ligi, a i u još dva litvanska kluba. Bio je član reprezentacije na prvenstvu 2015., ali nije ulazio u igru.

Litvanska obrana predstavlja mješavinu iskustva i mladosti. Trojica braniča duboko su zagazila u četvrto desetljeće života, a druga trojica jedva da su dobila pravo glasa. Najboljeg litvanskog braniča Nerijusa Ališauskasa iz Sarijarke nema u reprezentaciji premda je doigravanje u VHL-u završilo. Veteran Rolandas Aliukonis preuzet će neslužben naslov prvog braniča Litve. Član je Energije za koju je u bjeloruskoj drugoj ligi odigrao 20 utakmica na kojima je upisao 13 bodova. Tijekom sezone odigrao je i 11 utakmica u domaćem prvenstvu s učinkom od 17 bodova. Izuzevši godinu dana u Metalurgsu iz Liepaje, cijelu je karijeru proveo u Energiji igrajući u latvijskoj, bjeloruskoj ili domaćoj ligi. Za reprezentaciju je debitirao 2001. u diviziji I, a od tada je nastupio na 15 svjetskih prvenstava i četiri predolimpijska turnira. Najbolji učinak imao je 2002. u diviziji II kad je upisao 7 bodova. Na posljednja tri prvenstva nije imao napadačkog učinka. U smiraju duge karijere koju je proveo u Energiji, Rusiji, Bjelorusiji, Danskoj, Finskoj, Latviji i Ukrajini, Arturas Katulis smjestio se u klubu Juodupe. Ove sezone odigrao je 17 utakmica za finalistu doigravanja te postigao ukupno 39 bodova. Debitirao je u reprezentaciji zajedno s Aliukonisom, 2001. Nastupio je na 15 svjetskih prvenstava i tri predolimpijska turnira pri čemu je najbolji učinak imao 2004. u diviziji II kad je upisao 10 bodova. Na posljednjem svjetskom prvenstvu u Zagrebu ubilježio je dva boda.

Treći veteran u obrani Litve, ujedno i kapetan momčadi je Mindaugas Kieras. Za reprezentaciju je prvi put nastupio još u prošlom stoljeću u tadašnjoj skupini C. Iza njega je čak 17 svjetskih prvenstava i dva predolimpijska turnira. Najučinkovitiji je bio tamo još 2002. kad je upisao šest bodova u diviziji II. U Zagrebu je postigao dva boda i pokazao da još nije za mirovinu. Poput Katulisa, hokejaški put vodio ga je od Energije do Bjelorusije i Latvije no onda se okrenuo na Zapad i osam godina proveo u Velikoj Britaniji. Prije tri godine vratio se u Energiju no kako su godine pristizale i bjeloruska druga liga postala je prezahtjevnom. Ove sezone postao je članom kluba Hockey Punks za kojeg je u 14 utakmica domaćeg prvenstva postigao 17 bodova. Jedan od predvodnika novog vala litvanskih igrača je Jaunius Jasinevičius. Za reprezentaciju je debitirao 2015. u Eindhovenu, a prošle sezone u Zagrebu je upisao i prvu asistenciju. Već petu godinu igra u Švedskoj gdje je igrao u drugoj juniorskoj i drugoj ligi za mlade hokejaše. Ove sezone igra u trećoj seniorskoj ligi u kojoj je za klubove Lejon i Tumbu odigrao ukupno 41 utakmicu na kojima je postigao 10 bodova.

Litvanski napadači su malo ravnomjernije raspoređeni po godištima i državama. Ima i među njima veterana blizu četrdesete, ali i golobradih momaka koji tek izlaze iz juniorskog staža. Vodeći strijelac reprezentacije je Arnoldas Bosas za reprezentaciju je debitirao 2009. u diviziji I. Već na prvom turniru se predstavio s četiri boda. Do sada je nastupio na šest svjetskih prvenstava i jednom predolimpijskom turniru. U Zagrebu je upisao pet bodova, a ukupno je na svjetskim prvenstvima postigao 20 bodova u 31 susretu. Tri se godine razvijao u Češkoj, a seniorski hokej je počeo igrati u Kazahstanu. Posljednje dvije godine nastupa za momčad Sheffielda u drugoj britanskoj ligi, EPIHL. Ove sezone je u 58 utakmica postigao nevjerojatnih 93 boda pa bi možda mogao razmisliti i o prelasku u neku jaču ligu. U istoj ligi već devetu sezonu za redom nastupa veteran Darius Pliskauskas. Zadnje tri i pol godine član je Peterborougha za kojeg je u zadnjem prvenstvu postigao 76 bodova u 58 utakmica. Prije nego što se skrasio u Engleskoj, igrao je u Bjelorusiji, Latvij i Rusiji, a počeo je naravno, u Energiji. Prvo svjetsko prvenstvo odigrao je 2000. u tadašnjoj skupini C. Do danas je nastupio na 14 svjetskih prvenstava na kojima je odigrao 67 utakmica uz 76 postignutih bodova. Najbolji učinak ostvario je 2002. u diviziji II kad je upisao 15 bodova. Posljednji nastup na svjetskom prvenstvu zabilježio je 2015. u Eindhovenu kad je postigao dva zgoditka.

Jedan od mlađih napadača od kojih se očekuje da još godinama vode litvansku reprezentaciju je Ugnius Čižas. Poput Bosasa i Pliskauskasa, nastupa u drugoj britanskoj ligi, EPIHL. Član je Hulla za kojeg je u 51 utakmici zabilježio 38 bodova. Dvije godine hokejaškog razvoja proveo je u Finskoj, a prvu seniorsku sezonu odigrao je prošle godine u Energiji. Za reprezentaciju je debitirao 2015. u Eindhovenu s jednim pogotkom, a prošle godine u Zagrebu je s 4 boda bio jedan od najboljih strijelaca momčadi. Daniel Bogdziul zadavao je brige generacijama hrvatskih mladih igrača u juniorskoj i mladoj reprezentaciji. Za seniorsku reprezentaciju debitirao je još kao junior 2011. u diviziji I. Premda ima tek 23 godine nastupio je na šest svjetskih prvenstava i dva predolimpijska turnira. Odigrao je 31 utakmicu a svjetskim prvenstvima i postigao ukupno 19 bodova. Prošle godine u Zagrebu upisao je četiri boda. Nakon dvije godine u Finskoj i dvije u ruskoj ligi mladih MHL, seniorsku karijeru započinje u norveškoj drugoj ligi. Ove sezone postaje članom poljskog prvoligaša Katowica za kojeg je postigao 23 boda u 37 utakmica.

Bogdziul prošle godine nije bio jedini Litvanac u norveškoj drugoj ligi. U momčadi Cometa svoju drugu, a sada već treću sezonu odigrao je mladi Paulius Gintautas. Ove sezone odigrao je 41 utakmicu i postigao 28 bodova. Za reprezentaciju je prvi puta nastupio na svjetskom prvenstvu divizije IB 2014. u Vilniusu. Na debitantskom nastupu upisao jedan, godinu dana kasnije dva, a prošle godine u Zagrebu tri boda. Iza sebe ima i jedan predolimpijski turnir. Za kraj ćemo spomenuti i jednog napadača koji igra u domovini. Povilas Verenis je član Energije za koju je u drugoj bjeloruskoj ligi postigao 60 bodova u 35 utakmica. Nastupio je i u domaćem prvenstvu u kojem je u 12 utakmica postigao 37 bodova. Osim Energije branio je i boje klubova koji su se natjecali u latvijskoj, bjeloruskoj, kazahstanskoj pa i drugoj ruskoj ligi. Za reprezentaciju je debitirao 2007. u diviziji I. Ukupno je na šest svjetskih prvenstava odigrao 28 utakmica na kojima je upisao 15 bodova. U Domu sportova prošle godine zabilježio je tri boda, a uz svjetska prvenstva dvaput je igrao i na predolimpijskim turnirima.


Hrvatska i Litva sastale su se 2014. u Vilniusu po prvi put nakon 2009. kad su, također u Vilniusu Litvanci slavili s uvjerljivih 7:2. Pet godina kasnije dvije su se reprezentacije pred punom dvoranom u zadnjem kolu turnira borile za srebrnu medalju. Prvih dvadeset minuta proteklo je u zatvorenoj igri bez pogodaka. U nastavku susreta domaći podižu razinu svoje igre no Hrvatska je sredinom druge trećineprešla u vodstvo zgoditkom Waugha. Ni dvije minute kasnije, Mirić je, ponovo s igračem više, povisio hrvatsku prednost. Rybakov je malo kasnije smanjio zaostatak no na drugi odmor pošlo se s vodstvom Hrvatske. Početkom posljednje trećine Pliskauskas izjednačuje omjer. Na krilima gromoglasne podrške Litva preuzima igru u svoje ruke, ali joj ne polazi za rukom preokrenuti omjer. U drugom dijelu trećine Rendulić vraća Hrvate u vodstvo kojeg više nisu ispuštali. Hrvatima je tako pripalo srebro, a Litvancima bronca.

Godinu dana kasnije u Eindhovenu, Litva i Hrvatska susrele su se u drugom kolu. Litvanci su imali tri boda iz pobjede na domaćinom, a Hrvatska se oporavljala od poraza od Velike Britanije u produžetku. Nakon izjednačene igre, Čizas je krajem prve trećine doveo Litvu u vodstvo. Hrvati su u nastavku poboljšali izvedbu i pritisnuli protivnika. Perkovich je sredinom trećine izjednačio, a nekoliko minuta kasnije Sertich preokreće omjer. Hrvatska je sačuvala prednost do kraja trećine, a u posljednjih se dvadeset minuta ne samo oduprla naporima Litve da izjednači nego i povećala razliku. Kinasewich je postigao treći pogodak, a kad su krajem susreta Litvanci izvadili vratara Murray je pogodio praznu mrežu za konačnih 4:1. Usprskos porazu, Litva je do kraja prvenstva stigla do bronce, dok je Hrvatska već u idućem kolu kiksala protiv Nizozemske pa je na kraju ostala četvrta.

U Zagrebu 2016. Hrvatska i Litva ponovo su se borile za medalje kao i u litvanskoj prijestolnici dvije godine ranije. Litva bi s tri boda osvojila zlato, a Hrvatskoj su tri boda trebala za broncu. Domaći su u prvoj trećini imali više od igre no do pogotka su došli tek neposredno pred odlazak na odmor. Strijelac je bio Glumac. Naši su bili nadmoćni i u drugoj trećini no nikako nisu pronalazili put do protivničke mreže. U zadnjoj trećini Litva je preuzela igru u svoje ruke tražeći pogodak kojim bi osigurala medalju. Nekoliko minuta prije kraja Kumeliauskas izjednačuje omjer. Litva je u tom trenutku imala broncu, ali bi zgoditkom uhvatila prvo mjesto. Hrvatskoj je pak pogodak trebao za medalju. Litvanci su se odlučili za “vrapca u ruci” te su se do kraja trećine samo branili. Produžetak nije donio pobjednika, a u raspucavanju je Janković bio jedini strijelac za pobjedu koja Hrvatskoj nije donijela ništa osim četvrtog mjesta.


Nakon tri uzastopne brončane medalje malo će tko u Litvi priznati da bi ove sezone bili sasvim zadovoljni i sa sigurnim zadržavanjem u diviziji IB. Raspored ide Litvancima na ruku. U prvom kolu igraju sa svojom standardnom "mušterijom", Estonijom, a potom im slijedi oslabljena Nizozemska. Ostvare li dvije bilo kakve pobjede, litvanski hokejaši moći će se osvrnuti na konkurenciju u borbi za treće mjesto. Realno, momčad s Baltika ima malo izgleda protiv prekaljenih Britanaca i neuhvatljivih Japanaca. To znači da će se Litva za odličje boriti u zadnjem kolu protiv Hrvatske kao što je to bio slučaj u Vilniusu 2014. i Zagrebu 2016. Da su Litvanci kompletni, očekivali bi dvoboj s Hrvatima s više optimizma ovako će do pobjede nastojati doći organiziranom obranom iz kojih će njihovi mladi napadači hitrim protunapadima tražiti pogotke za pobjedu.

Ako najbolji igrači jedne momčadi dolaze iz druge britanske lige, onda reprezentacija koju predvode profesionalci iz AHL-a, KHL-a i prve britanske lige nemaju razloga za strah. Hrvatska treba poštovati mladost i polet igrača koji su u mladim reprezentacijama redovito pobjeđivali svoje hrvatske vršnjake, hrvatska treba poštivati i iskustvo pojedinaca koji su sudjelovali u uvjerljivim pobjedama Litve protiv igrača od kojih neki još uvijek igraju za Hrvatsku. Međutim, ova Hrvatska je jača od sadašnje Litve i to na ledu dvorane u Belfastu treba i pokazati. Od naših se reprezentativaca na ovom turniru očekuju tri pobjede za brončanu medalju i sve ispod toga bit će neuspjeh poput ispadanja mlade i juniorske reprezentacije u niže razrede natjecanja.

Do sada je objavljeno:

Estonija

Nizozemska

Japan

Velika Britanija

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information