Svjetska prvenstva

Rusi ili Šveđani?

SP otvaranjeSvake godine početak svibnja predastavlja vrhunac sezone za ljubitelje međunarodnog hokeja. Svjetsko prvenstvo elitne skupine ove se godine održava u Njemačkoj i Francuskoj. Najboljih 16 reprezentacija svijeta podijeljeno je u dvije skupine unutar kojih će se momčadi tijekom sedam kola boriti za osam mjesta koje vode u četvrtfinale. Istovremeno će se voditi i žestoka borba za opstanak od koje će, uz svjetske velesile, biti pošteđena samo Danska koja je domaćin idućeg svjetskog prvenstva. U skupini A kojoj je domaćin Köln, nalaze se Danska, Italija, Latvija, Njemačka, Rusija, SAD, Slovačka i Švedska.

Reprezentacija Danske u elitu je prvi puta ušla 2001. i odmah ispala. Danci su se nakon samo godinu dana vratili u svjetski vrh i tu su ostali sve do danas, punih 14 godina. Najbolji učinak im je ulazak u četvrtfinale u kojem su igrali 2010. i 2016. Prvi put nadjačala ih je Švedska, a prošle godine Finska. Najveći broj reprezentativaca, njih šestorica dolazi iz domaćeg prvenstva u kojem se natječe deset momčadi, a prvak je Esbjerg. Švedska prva liga dala je petoricu, a druga još trojicu reprezentativaca. Tri igrača nastupaju u KHL-u, koliko ih dolazi i iz Sjeverne Amerike. Od tog broja dvojica su iz AHL-a, a samo jedan iz NHL-a. Finska, njemačka i austrijska liga daju po jednog člana reprezentacije. Premda su ove sezone u najjačoj svjetskoj ligi redovito nastupala čak petorica Danaca, samo se napadač Winnipega Ehlers, pridružio reprezentaciji. Napadač Eller još uvijek je s Washingtonom u doigravanju no u sastavu nema vratara Toronta Andersena te napadača Detroita Nielsena, te dvojca iz San Josea, Boedkera i Hansena. Sva tri igrača iz KHL-a odazvala su se pozivu izbornika Karlssona, a od sedmorice Danaca koji igraju u švedskom SHL-u reprezentaciji će nedostajati peti strijelac lige, Jensen. Uz Ehlersa, vodeći napadači su Regin iz Jokerita i Hardt iz Malmöa dok će obranu predvoditi Jensen i Lauridsen iz Jokerita. Prvi vratar bit će Dahm iz Graza.

Krajem prošlog stoljeća reprezentacija Italije neprekidno je igrala u elitnoj skupini. Međutim, nakon ispadanja 2002. Talijani se nikako nisu uspijevali stabilizirati u najvišem razredu svjetskog hokeja. Samo su dvaput, 2006. i 2007. uspjeli izboriti opstanak, nakon čega su čak četiri puta za redom ispadali u diviziju IA. Posljednje dvije godine Italija je igrala u drugom razredu svjetskog hokeja odakle se vratila prošle sezone. Najbolji rezultat Talijana u 21. stoljeću je 12. mjesto iz 2007. kad su pobjedom nad Latvijom izbjegli skupinu za opstanak. Velika većina reprezentativaca članovi su domaćih klubova. Sedmorica igraju za Bolzano u EBEL-u, a desetorica za razne klubove koji su se ove sezone natjecali u Alpskoj ligi, zajedničkom natjecanju osam talijanskih prvoligaša, sedam austrijskih momčadi i Jesenica. Talijanski klubovi, izuzev Bolzana, odigrali su i doigravanje za naslov prvaka Italije kojeg je ponio Ritten. Od preostalih reprezentativaca, četvorica igraju u Švicarskoj, tri u prvoj, jedan u drugoj ligi, dvojica u Njemačkoj, jedan u prvoj drugi u drugoj ligi te jedan u finskoj Liigi. Prvi vratar momčadi je Bernard iz Ässätta, nositelji obrane trebali bi biti Larkin iz Mannheima i Egger iz Bolzana. Najveću prijetnju protivničkim vratima trebali bi predstavljati Diego Kostner iz švicarske Ambri-Piotte te Insam i Bernard iz Bolzana.

Latviji je od oslobođenja od sovjetske okupacije trebalo četiri godine da se probije u elitnu skupinu u kojoj je prvi put zaigrala 1997. Latvijci se već punih dvadeset godina natječu u najvišem razredu svjetskog hokeja no nikad se nisu uvrstili više od sedmog mjesta koje su osvojili već na svom prvom nastupu u Eindhovenu. Od tada su još dvaput bili sedmi, posljednji puta 2009. u Švicarskoj. Tada su u četvrtfinalu svladani od Kanade. Prošle sezone u Rusiji osvojili su sedmo mjesto u skupini A ispred Kazahstana što im je ukupno donijelo 13. mjesto na svijetu. Nositelj kvalitete u Latviji je Dinamo iz Rige koji se od svoje obnove natječe u KHL-u. Klub daje devetoricu reprezentativaca, a još trojica igrača nastupaju u drugim klubovima KHL-a. U Sjevernoj Americi igraju petorica, od kojih jedan u NHL-u, dvojica u AHL-u, a dvojica u studentskoj ligi NCAA. Trojica igrača dolaze iz švicarske, a dvojica iz češke prve lige. Od preostale trojice, dvojica igraju u ruskoj juniorskoj ligi MHL, a jedan u Alpskoj ligi. U domaćem prvenstvu u kojem je u konkurenciji sedam momčadi naslov prvak osvojio Kurbads iz Ogrea ne nastupa nijedan reprezentativac. Jedini latvijski hokejaš u NHL-u, Girgenson, doputovao je u Köln iz Buffaloa budući da se klub nije uvrstio u doigravanje. Međutim od latvijskih igrača iz KHL-a nema ni najuspješnijeg napadača, Karsumsa iz moskovskog Dinama niti Darzinša iz riškog Dinama. Nedostaju i vratari Masalskis iz Lade te Gudlevskis iz Syracusea. Teret postizanja pogodaka, uz Girgensona, past će i na Daugavinša iz Torpeda te Indrašisa iz Dinama. Obranu će predvoditi Galvinš iz Dinama te Kulda iz Jokerita, a mjesto između vratnica mogli bi pripasti mladom Merzlikinsu iz  švicarskog prvoligaša Lugana.

Njemačka je još prije drugog svjetskog rata osvajala svjetske i olimpijske medalje. Posljednju olimpijsko odličje Nijemci su osvojili 1976. dok su na svjetskim prvenstvima posljednji put na postolju stajali još 1953. U ovom stoljeću najveći im je uspjeh četvrto mjesto na svom ledu 2010. kad su izgubili polufinale od Rusije i borbu za treće mjesto od Švedske. Njemačka je znala i ispadati iz elite kao što se to zadnji put dogodilo 2005. Prošle sezone Njemačka se probila do četvrtfinala u kojem je izgubila od Rusije. Velika većina reprezentativaca, njih čak 19, dolazi iz njemačke prve lige, DEL-a. Ove sezone natjecanje u kojem je sudjelovalo 14 profesionalnih klubova, osvojio je Red Bull iz Münchena. Od petorice igrača koji standardno nastupaju u NHL-u, došla su sva trojica koji su mogli, vratar Greiss i branič Seidenberg iz NY Islandersa te napadač Rieder iz Arizone. U reprezentaciji se još nalaze po jedan igrač iz švedske i švicarske prve lige te američke sveučilišne lige NCAA. Uz njih trojicu, vodeći igrači Njemačke bit će i branič Ehrhoff iz Kölna te napadači Reimer iz Nürnberga te Schütz iz švedskog Röglea. Nijemcima bi odlično došao i Draisatl no njegov Edmonton još se bori za Stanleyev pehar.

Rusija je prava hokejaška velesila. Stavimo li rusku hokejašku povijest iz sovjetskog razdoblja na stranu, od 1992. do danas nabrojat ćemo pet naslova svjetskih prvaka od kojih je posljednji osvojen 2013. Rusi su osvojili još šest odličja na svjetskim prvenstvima od kojih je posljednje bila bronca prošle godine. Rusija je izgubila polufinale od Finske, ali je pregazila SAD u borbi za treće mjesto. Uspostava Kontinentalne hokejaške lige prije devet godina podiglo je razinu ruskog klupskog hokeja i omogućilo reprezentaciji da se u manjoj mjeri oslanja na igrače iz NHL-a, a da ipak zadrži sposobnost borbe za svjetski naslov. Početni sastav Rusije na svjetskom prvenstvu sadrži samo petoricu igrača iz NHL-a, dok ostali dolaze iz ruskih klubova. Inače, u KHL-u se ove sezone nadmetalo 29 klubova, a naslov prvaka Rusije i Gagarinov pehar osvojio je SKA iz Sankt Peterburga. Od igrača iz najjače svjetske lige kojima je sezona završila, a nisu se našli u reprezentaciji izdvajamo najboljeg vratara lige, Bobrovskog iz Columbusa. Nisu došli ni braniči Markov ni Jemelin niti Nesterov iz Montreala, kao ni Marčenko iz Toronta. U napadu nema Radulova iz Montreala, Anisimova iz Chicaga, Grigorenka iz Colorada, Burmistrova iz Arizone niti Kuljomina iz NY Islandersa. Od igrača iz domaćih klubova nema napadača Kovaljčuka iz SKA, ali ni mladog Kaprizova iz Salavata Julajeva. Nedostaje branič Ožiganov iz CSKA, ali i vratar Jerjomenko iz Dinama. Između vratnica očekujemo Vasilevskog iz Tampa Baya, obranu će predvoditi Belov iz SKA i Antipin iz Metalurga, a napad će se oslanjati prvenstveno na Kučerova iz Tampa Baya, Panarina iz Chicaga i Mozjakina iz Metalurga.

Reprezentacija SAD na svjetskim prvenstvima tradicionalno "pati" zbog istovremenog održavanja doigravanja za Stanleyev pehar. Pravu snagu američke reprezentacije ljubitelji hokeja mogli su vidjeti samo na olimpijskim igrama na kojima su na zadnja četiri turnira Amerikanci dvaput osvajali srebro. Za svjetska prvenstva Amerikancima je teško skupiti i igrače kojima je klupska sezona završila. Amerikanci su sredinom prošlog stoljeća češće osvajali medalje no vremenom su padali u kvaliteti pa su u posljednjih dvadeset godina osvojili samo četiri, sve brončane. Znalo se Amerikancima "zalomiti" i ispadanje u niži razred natjecanja kao 1982., a u novije vrijeme najgore mjesto bilo im je 13. 2003. U zadnje vrijeme reprezentacija SAD pojavljuje se s mlađim igračima koji su zahvaljujući odličnom radu s mladima, redoviti osvajači medalja na juniorskim prvenstvima. U posljednje četiri godine Amerikanci su dvaput osvajali brončano odličje. Prošle godine, SAD su u polufinalu izgubile od Kanade, a u borbi za treće mjesto od Rusije. Šestorica reprezentativaca dolazi iz studentske lige NCAA dok ostali nastupaju u NHL-u. Popis igrača čijim je klubovima završila sezona, a koji su ove sezone igrali dobro je podugačak. Nema u Kölnu vratara Millera, Bishopa ili Schneidera. Nema ni braniča Sutera, Gardinera, Pescea, Slavina, Byfugliena, Martina niti Forborta. U napadu bi Amerikancima itekako dobro došli Kane, Wheeler, Atkinson, Palmieri, Matthews, Pavelski, Trocheck, Pacioretty, James van Riemsdyk i Lowry. Od igrača koji su započeli natjecanje na svjetskom prvenstvu, u napadu najviše očekujemo od Eichela iz Buffaloa te Leeja i Nelsona iz NY Islandersa. Glavni oslonci obrane bit će Trevor van Riemsdyk iz Chicaga i Trouba iz Winnipega. Na vratima očekujemo Hellebuycka iz Winnipega.

Pojava reprezentacije Slovačke na svjetskoj sceni bilo je pravo osvježenje početkom devedesetih. Slovaci su potrošili dvije godine na uspon do najviše razine svjetskog hokeja. Devedesete su bile godine "ponosa i slave" za slovački hokej čiji je vrhunac bio naslov svjetskog prvaka iz 2002. Slovaci su prošlom stoljeću osvojili još dva odličja dok su u posljednjih 16 godina samo 2012. stajali na pobjedničkom postolju sa srebrom oko vrata. Na posljednjem svjetskom prvenstvu Slovačka je osvojila peto mjesto u skupini B što joj je ukupno donijelo 9. mjesto. Slovaci u Köln dolaze sa sastavom u kojem nema nijednog igrača iz NHL-a i samo četvorica igrača iz KHL-a što čudi ako se prisjetimo da Slovan iz Bratislave već pet godina igra u KHL-u. Najveći broj igrača, njih 14, nastupao je u češkoj Extraligi. Dvojica reprezentativaca dolaze iz švedskog, a jedan iz finskog prvenstva. U domaćoj Extraligi u kojoj je u konkurenciji 10 klubova ove sezone osvojila Banska Bystrica nastupila su dvojica reprezentativaca. Vratara Budaja iz Tampa Baya malo je tko i očekivao u reprezentaciji. Slično bi se moglo reći i za veterana Charu iz Bostona, Hossu iz Chicaga ili Gaborika iz Los Angelesa. Međutim, u reprezentaciji nema ni Panika iz Chicaga niti Tatara iz Detroita. Međutim, nema ni najučinkovitijih Slovaka u KHL-u, Bakoša i Marcinka iz Kunluna niti najuspješnijeg Slovaka iz Slovana, Lušňaka. Na mjestu prvog vratara očekujemo Juliusa Hudáčeka iz švedskog prvoligaša Örebroa, a obranu bi trebali nositi Čajkovský iz Avtomobilista i Sersen iz Slovana. Najopasniji napadači mogli bit biti Libor Hudáček iz Örebroa, Miklík iz finskog JYP-a i Dravecký iz češkog Trineca.

Pregled skupine A završavamo reprezentacijom Švedske. Šveđani su u svojoj povijesti osvojili čak devet naslova prvaka. Posljednji put su bili prvaci 2013., a zanimljivo je da su zadnji puta izvan osam najboljih bilo još 1937. U posljednje vrijeme nisu igrali na razini na kojoj smo ih naviknuli gledati jer već dva svjetska prvenstva nisu osvojili medalju. Prošle godine su zapeli u četvrtfinalu protiv Kanade. Švedska je u Njemačku doputovala sa samo dvadeset igrača. Najviše ih nastupa u NHL-u, njih 15. Po dvojica su članovi klubova iz KHL-a, i švedskog SHL-a, a jedan igra u švicarskom prvenstvu. Unatoč velikom broju igrača iz NHL-a, "Tre Kronor" bi bio još jači da na raspolaganju ima vratara Lehnera iz Buffaloa, braniča Hjalmarssona iz Chicaga te napadača Wennberga iz Columbusa, Backlunda iz Calgaryja, Nyquista iz Detroita. Na veterane poput braće Sedin iz Vancouvera ili Zetterberga iz Detroita ipak se više ne računa, čak ni kad su slobodni kao ove sezone. Švedski izbornici tradicionalnu zanemaruju i veliku švedsku koloniju u KHL-u. Od svih švedskih napadača samo je Omark iz Salavata Julajeva našao mjesto u reprezentaciji dok je Gyngea iz Neftehimika ostao bez poziva. Slično se dogodilo i vrsnom braniču Gustafssonu iz Avangarda. Švedska vrata branit će Fasth iz CSKA dok će mu glavni suradnici u obrani biti Hedman iz Tampa Baya i Klingberg iz Dallasa. Protivničkim mrežama najviše će prijetiti dvojac iz Caroline, Rask i Lindholm te Landeskog iz Colorada.


Usprkos činjenici da NHL i drugi čimbenici smanjuju razlike između pojedinih reprezentacija na svjetskom prvenstvu, na kraju turnira rijetka su velika iznenađenja. Favoriti pokupe medalje, poneki od njih ostane bez ičega, a tu i tamo netko od "malih" uđe u polufinale. Rusija i Švedska trebale bi se boriti za prvo mjesto u skupini. Rusi imaju učinkovitiju i maštovitiju navalu dok švedska obrana djeluje čvršće i organiziranije. U četvrtfinalu očekujemo i reprezentacije Njemačke i SAD. Domaćin ima ujednačenu ekipu koja može računati na veliku podršku s tribina dok mladi Amerikanci imaju tehniku i polet koja bi trebala nadoknaditi nedostatak iskustva. Latvija je prva u redu koja bi mogla iznenaditi budući da također ima ujednačenu momčad s uobičajenim nacionalnim poletom. Oslabljeni Danci ipak ne bi trebali brinuti o opstanku kao ni nikad gori Slovaci. Kad već neće u četvrtfinale, imaju sreću i jedni i drugi što im se u skupini nalazi Italija koja ne može računati na opstanak sa samo dvije postave sposobne odigrati na razini elitne skupine.

 

FotoAndre Ringuette/HHOF-IIHF Images

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information