Svjetska prvenstva

Kanađani ili Česi?

kanada ceskaU "francuskom" dijelu svjetskog prvenstva u hokeju na ledu natjecat će se, uz domaćina Francusku i reprezentacije Kanade, Češke, Finske, Švicarske, Bjelorusije, Norveške i Slovenije. Kao što je poznato, nakon sedam odigranih kola po sustavu svaki sa svakim, četiri najuspješnije momčadi ulaze u četvrtfinale u kojem će se sučeliti suparnicima iz "njemačke" skupine. Najslabija momčad izravno ispada u diviziju IA, a preostale tri reprezentacije, više ili manje zadovoljne, uputit će se svojim domovima.

Bjelorusija je na hokejašku scenu stupila tek 1994., a u elitnoj skupini zaigrala je dvije godine kasnije. Bjelorusi su dvaput ispadali u niži razred natjecanja, oba puta zbog nesportskog pravila koje je Dalekom Istoku garantiralo mjesto u svjetskom vrhu. Od 2005. do danas Bjelorusija je stalna članica svjetske skupine, a najveći uspjeh ostvarila je godinu dana kasnije u Rigi kad je nakon četvrtfinalnog poraza od Finske zauzela šesto mjesto. Prošle godine u Rusiji, Bjelorusi su u skupini B ostali na šestom mjestu što im je ukupno donijelo 12. mjesto u svijetu. Čak 15 od ukupno 25 reprezentativaca članovi su Dinama iz Minska, kluba koji se natječe u KHL-u. Dvojica igrača dolaze iz drugih klubova u KHL-u, a po jedan iz AHL-a i njemačkog prvenstva. Šestorica su nastupali u bjeloruskom prvenstvu kojeg je u konkurenciji 12 momčadi osvojila Neman iz Grodna. Bjelorusima nedostaje najučinkovitiji domaći napadač Dinama, Stepanov i branič Sjeverstalja Stasenko. Napadačke redove predvodit će Andrej Kosticin iz Sočija te Sergej Kosticin i Pavlovič iz Dinama. Obrana će se oslanjati na Jevenka iz Clevelanda i Lisoveca iz Dinama. Sigurnost gola povjerena je Kanađaninu Lalandeu iz Dinama.

Češka hokejaška povijest traje gotovo stotinu godinu od prvih utakmica čehoslovačke reprezentacije u godinama neposredno poslije prvog svjetskog rata. Česi su zajedno sa Slovacima osvojili sedam naslova prvaka, a poslije razvoda preuzeli su čehoslovačko mjesto u elitnoj skupini. Prvi samostalni naslov Češka je osvojila 1996., a taj uspjeh ponovila je još pet puta, posljednji put 2010. u Njemačkoj. Prošle godine Česi su izgubili u četvrtfinalu od SAD nakon raspucavanja. Reprezentaciju na ovom svjetskom prvenstvu čini šest igrača iz NHL-a, sedam iz KHL-a, sedam iz domaće Extralige i dvojica iz švicarske prve lige. Češka reprezentacija mogla je biti daleko jača da su se u sastavu našli branič Polak iz Toronta te napadači Vrbata iz Arizone, Frolik iz Calgaryja, Krejči iz Bostona, Hanzal iz Minnesote, Faksa iz Dallasa te Palat iz Tampe Baya. Najbolji češki napadači iz KHL-a našli su se u reprezentaciji no preskočen jr branič Polašek iz Sibira, nema ni vratara Furcha iz Avangarda. Među četvoricom napadača iz češke lige nema jednog od najboljih, mladog napadača Plzena, Kubalíka. Češka vrata čuvat će Mrazek iz Detroita, ispred njega će stajati Gudaš iz Philadelphije i Kempný iz Chicaga, a vodeći napadači reprezentacije trebali bi biti Pastrnak iz Bostona, Voráček iz Philadelphije i Kovář iz Metalurga.

Finska je jedina svjetska reprezentacija koja je iz visoke srednje klase ušla sam svjetski vrh. Finci nikad nisu ispadali iz elitne skupine, ali na prvu medalju čekali su do 1992. Tri godine kasnije osvojili su i naslov svjetskog prvaka. Od tada se Finska često nalazi među osvajačima medalja, a 2011. ponovo su se okitili zlatom. Prošle sezone u Rusiji Finci su dogurali do finala u kojem su izgubili od Kanade. U sastavu koji brani srebrnu medalju nalazi se petorica igrača iz NHL-a, deset iz KHL-a, pet iz domaće Liige, dvojica iz AHL-a i jedan iz ševdskog SHL-a. Finskoj reprezentaciji itekako bi dobro došli igrači kojima je završila sezona u NHL-u, ali koji nisu u reprezentaciji. Spomenimo vratare Raska iz Bostona te Lehtonena i Niemija iz Dallasa. Nema u Francuskoj ni braniča Ristolainena iz Buffaloa niti Lindella iz Dallasa. Poziv su otklonili i napadači Mikael Granlund i Koivu iz Minnesote, Laine i Armia iz Winnipega, Barkov i Jokinen iz Floride, Teravainen iz Caroline, Donskoi iz San Josea i Korpikoski iz Columbusa. Nema u reprezentaciji ni vodećih finskih napadača iz KHL-a poput Aaltonena iz Vitjaza, Kontiole iz Lokomotiva ili Hartikainena iz Salavata Julajeva. Nema u momčadi ni najboljeg finskog braniča iz KHL-a, Lepistöa iz Salavata Julajeva. Izostao je i prvi Finac KHL-a između vratnica, Metsola iz Amura. Od igrača koji će nositi dres s lavom, izdvojit ćemo napadače Ahoa iz Caroline, Filppulu iz Philadelphije i Rantanena iz Colorada. Obranu će predvoditi Hietanen iz moskovskog Dinama i Ohtamaa iz Ak Barsa. Mrežu će čuvati Säteri iz Vitjaza.

Francuska reprezentacija nastupa na svjetskoj hokejaškoj sceni od samog početka međunarodnih hokejaških aktivnosti dvadesetih godina prošlog stoljeća. U godinama poslije Drugog svjetskog rata Francuzi su se selili iz drugog u treći razred svjetskog hokeja i obratno. Tek proširenjem elitne skupine na 12 momčadi Francuska ulazi u svjetski vrh. U njemu se zadržala gotovo do kraja stoljeća nakon čega opet ispada u diviziju I. Na povratak se čekalo do 2008. od kada je Francuska neprestano član svjetske skupine. Najveći uspjesi francuske reprezentacije su ulasci u četvrtfinale 1995. i 2014. u kojima su "galski pijetlovi" zaustavljeni od Finske odnosno Rusije. Na posljednjem svjetskom prvenstvu Francuska je u skupini B zauzela tek sedmo mjesto čime je za dva boda izbjegla ispadanje. Većina reprezentativaca, njih desetorica, dolazi iz domaćeg prvenstva, Ligue Magnus kojeg je u konkurenciji 12 klubova osvojio Gap. Ostatak dolazi s raznih strana svijeta. Trojica igraju u Sjevernoj Americi od toga dvojica u NHL-u, jedan u AHL-u. Četvorica nastupaju u Švicarskoj, dvojica u prvoj, dvojica u drugoj ligi. Dva igrača igraju u KHL-u, trojica u Austriji, dvojica u Danskoj, a jedan u Finskoj. Izbornik Henderson uspio je dobiti u momčad sve igrače iz dvije najjače svjetske lige no pri izboru ostalih igrača zaobišao je pojedince koji su ove sezone bili u boljoj formi od nekih koji su našli mjesto u reprezentaciji. Među njima su braniči Morant iz švicarskog Zuga i Trebichet iz Grenoblea te napadači Bertrand iz Ässäta, Berthon iz švicarske Ambri-Piotte te Thillet iz Gapa. Vodeću šestorku "galskih pijetlova" trebali bi činiti vratar Hardy iz austrijskog Dornbirna, braniči Auvitu iz Albanyja i Manavian iz Fehérvára te napadači Roussel iz Dallasa, Bellemare iz Philadelphije i Stepháne Da Costa iz CSKA.

Kanada je ne samo kolijevka hokeja nego i istinska svjetska supersila. U razdoblju kad su svi učili hokej od njih Kanađani su mogli osvajati svjetska i olimpijska zlata s raznoraznim amaterskim družinama koje bi se zatekle u Europi. Jačanjem Sovjetskog Saveza, ali i drugih hokejaških sila, Kanađani su izgubili primat i nakon 1961. više nisu mogli do naslova prvaka. U razdoblju od 1970. do 1976. Kanada je bila u prepirci s IIHF-om i nije ni sudjelovala na svjetskim prvenstvima. Hokejaši iz zemlje "javorovog lista" vratili su se na međunarodnu scenu 1977. no na novi naslov prvaka čekali su do 1994. Od tada su se Kanađani još šest puta okitili zlatom, posljednji put na prošlom svjetskom prvenstvu kad su u finalu svladali Finsku. Za razliku od Amerikanaca, Kanađani su na ovo svjetsko prvenstvo poslali igrače isključivo iz NHL-a. Međutim, u sastavu se ipak ne nalaze igrači s kojima bi reprezentacija bila još jača, a koji unatoč ispadanju njihovih klubova iz doigravanja nisu našli na svjetskom prvenstvu. Tu bismo nabrojali vratare Reimera iz Floride, Smitha iz Arizone i Dubnyka iz Minnesote. Od braniča nedostaju Burns in San Josea, Keith iz Chicaga, Spurgeon iz Minnesote, Doughty iz Los Angelesa i Boychuk iz NY Islandersa. U napadu bismo nabrojali Smitha iz Floride, Versteega iz Calgaryja, Browna iz Toronta, Benna i Seguina iz Dallasa, Cartera iz Los Angelesa, Tavaresa i Baileya iz NY Islandersa te Marchanda iz Bostona. Momčad koja je doputovala u Pariz ipak će se boriti za zlato. Između vratnica bi trebao biti Johnson iz Calgaryja, obranu predvode de Haan iz NY Islandersa i Vlasic iz San Josea, a najopasniji strijelci su Scheifele iz Winnipega, Skinner iz Caroline te Marner iz Toronta.

Norveška je u prvim godinama svog nastupanja na svjetskim prvenstvima pripala "gornjem domu" svjetskog hokeja, ali se u drugoj polovici prošlog stoljeća spustila na nižu razinu. Znali su Norvežani pokoji put ispasti i u treći stupanj natjecanja, ali bi se odmah vraćali. Početak novog uspona nagovijestio je ulazak u elitnu skupinu 1990. no trebalo je proći još 15 godina da bi se Norveška napokon ustalila u najvišem razredu svjetskog hokeja u kojem se neprekidno nalazi od 2006. Najbolji uspjeh u tom razdoblju "vikinzi" su osvarili 2011. kad su nakon poraza u četvrtfinalu od Finske osvojili šesto mjesto. Na posljednjem svjetskom prvenstvu Norveška je ostala peta u skupini A s tri boda manje od Danske. Polovica od 24 reprezentativca dolazi iz Švedske. Osmorica igraju u prvoj, a četvorica u drugoj ligi. Sedam hokejaša članovi su domaćih klubova koji se natječu u Get Ligaen, natjecanju od deset klubova kojeg je ove sezone osvojio Stavanger Oilers. Dvojica reprezentativaca igraju u Finskoj te po jedan u NHL-u, Švicarskoj i Češkoj. Izbornik Thoresen nije imao poteškoća s odazivom reprezentativaca iz stranih liga no kad su u pitanju igrači iz domaćeg prvenstva zaobišao je braniča Espelanda iz Lorenskoga koji ima bolji napadački učinak od bilo kojeg norveškog napadača uključujući i četvoricu koji su pozvani u reprezentaciju. U sastavu nema ni najučinkovitijeg norveškog napadača u ligi, Ylvena iz valerenge. Vratar švedskog Färjestadta Haugen, trebao bi predvoditi momčad u kojoj su najopasniji strijelci, Martinsen iz Montreala te Ken Andre i Mathis Olimb iz švedskog Linköpinga. Vodeći igrači u obrani su Holos iz Färjestadta i Bonsaksen iz finske Tappare.

Reprezentacija Slovenije nastala je nakon raspada Jugoslavije. Za razliku od Rusije i Češke koje su s pravom naslijedile položaje Sovjetskog Saveza i Čehoslovačke, IIHF Slovencima nije dodijelio jugoslavensko mjesto nego ga je prepustio Srbima koji su pod imenom "Jugoslavije" ispali u treći razred svjetskog hokeja. Slovenci su posljedice ove sportske nepravde trpjeli još godinama jer su morali "čekati" da se nekoliko bivših sovjetskih republika i Slovačka, jedna po jedna dokopaju svjetskog vrha. Slovenija je tek 1998. zaigrala u skupini B, a 2002. ostvarila je povijesni uspjeh nastupom u elitnoj skupini. Slovenija je osam puta igrala u najvišem razredu svjetskog hokeja pri čemu je najuspješnija bila 2002. i 2005. kad je osvajala 13. mjesto čime je izbjegla ispadanje. Prošle godine Slovenci su pobijedili u diviziji IA i vratili se u elitu. Sastav slovenske reprezentacije tipičan je za malu zemlju koja nema kvalitetne klubove zbog čega reprezentativci igraju posvuda po svijetu. Sedmorica igrača dolaze iz austrijskog od EBEL-a, od kojih samo jedan igra u domaćem klubu. Inače, slovensko prvenstvo osvojile su Jesenice, član Alpske lige. Šestorica igraju u Francuskoj, četvorica u KHL-u po dvojica u njemačkoj drugoj i bjeloruskoj ligi, a po jedan u češkoj prvoj, češkoj drugoj, švedskoj drugoj i danskoj ligi. Najznačajniji izostanak je nedolazak Kopitara čiji se Los Angeles nije uvrstio u doigravanje no slovenskom napadaču nije se putovalo u Francusku. Od igrača koji su imali mjesta u sastavu, Francusku nisu vidjeli branič Sušanj iz Epinala i napadač Koblar iz Lyona kao ni Pešut iz Olimpije. Slovenci će se u borbi zaopstanak ponajprije osloniti na svoje napadače, Saboliča iz Admirala, Muršaka iz CSKA i Jegliča iz Slovana. Obranu će predvoditi Gregorc iz češkog Mountfielda i Podlipnik uz francuskog Lyona dok bi mjesto između vratnica trebalo pripasti Krošelju iz švedskog drugoligaša AIK-a.

Švicarska je jedan od osnivača IIHF-a pa je stoga od najranijih dana sudjelovala na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.  U godinama neposredno prije i poslije Drugog svjetskog rata Švicarska je bila jedna od svjetskih sila osvajajući niz medalja. Porastom kvalitete istočnoeuropskih i skandinavskih reprezentacija, Švicarci padaju u drugi razred svjetskog hokeja u kojem su, uz par izleta u elitu, ostali sve do proširenja elitne skupine početkom devedesetih. Švicarska se u pravilu držala odmah uz bok svjetskim silama i osvajačima medalja no na pobjedničko postolje došla je tek 2013. kad je pokleknula tek u finalu protiv domaćina Švedske. Prošle sezone Švicarci su podbacili osvojivši tek šesto mjesto u skupini A. Svi reprezentativci, osim trojice, dolaze iz švicarske prve lige, NLA u kojoj se natječe 12 klubova. Prvak za 2017. je Bern. Samo jedan igrač nastupa u NHL-u, a dvojica u AHL-u. Švicarska reprezentacija zasigurno je oslabljena nedolaskom braniča Sbise iz Vancouvera te naadača Niederreitera iz Minnesote, Bärtschija iz Vancouvera, Andrighetta iz Colorada i Meiera iz San Josea. U momčadi nema ni dvojice najučinkovitijih napadača iz NLA, Sprungera iz Fribourga niti Martschinija iz Zuga. Nedostaju i Wick iz Züricha i Bürgler iz Lugana. U obrani neće biti dvojca iz Züricha, Geeringa ni Blindenbachera. Švicarska vrata trebao bi čuvati najbolji vratar lige, Genoni iz Berna. Obranu predvode Kukan iz Clevelanda i Loeffel iz Geneve-Servettea. Švicarskim protivnicima najveću opasnost predstavljat će Tanner iz Syracusea, Hollenstein iz Klotena i Ambühl iz Davosa.


Kanada je prvi favorit u skupini i nije nikakva ispraznica izreći kako Kanađani mogu sastaviti nekoliko reprezentacija koje bi se borile za zlatnu medalju. Češka bi na iskustvo trebala imati prednost nad Finskom u borbi za drugo mjesto. Švicarska ima ujednačenu momčad kojoj ipak nedostaje vrhunska klasa za bilo što više od četvrtfinala. Francuzi bi domaćim ledom trebali nadoknaditi što im nedostaje u kvaliteti. Bjeloruski hokej je u padu, ali liga u kojoj igraju Bjelorusi još uvijek je jača od one u kojoj igraju Norvežani. Slovenija ima najmanje izglede za opstanak, jer su razlike unutar momčadi prevelike no iznenađenja su uvijek moguća.


Foto: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information