Svjetska prvenstva

Tre Kronor na vrhu

prvaciReprezentacija Švedske po deseti je put osvojila naslov svjetskog prvaka. U finalu koje je potrajalo četiri trećine, Šveđani su nakon tri dosadašnja poraza po prvi puta svladali Kanadu s 2:1. Prvih dvadeset minuta proteklo je u ravnopravnoj igri u kojoj su čvrste obrane na obje strane sačuvale svoje mreže. Kanađani su u nastavku preuzeli inicijativu, ali nisu uspjeli pronaći put do protivničke mreže. U završnici trećine Švedska je prešla u vodstvo pogotkom s igračem manje. Kanada je nakon novog prekršaja Šveđana izjednačila početkom posljednje trećine. Suparnici su nastavili s borbom kao da se radi o produžetku do kojeg je na kraju trećine i došlo. Dodatnih dvadeset minuta nije dovelo do odluke pa se pribjeglo raspucavanju. Skandinavci su postigli dva, Kanađani nijedan pogodak pa je zlatna medalja pripala Švedskoj. U borbi za treće mjesto Rusija je svladala Finsku s 5:3.

Kanada - Švedska 1:2 (0:0, 0:1, 1:0, 0:0, 0:1) PR

Köln, Lanxess Arena, 21.5.2017.
Gledatelja: 17363
Suci: Jeřábek, Stricker, Otmahov i Suominen

Strijelci:

0:1 ŠVE Hedman 40' SH1
1:1 KAN O'Reilly (Marner, MacKinnon) 42' PP1
1:2 ŠVE Backström 80' GWS

Udarci na gol:
Kanada 43
Švedska 42

Isključenja:
Kanada 10 min
Švedska 8 min

Uvodne minute finalnog dvoboja pripale su Kanađanima. Svjetski prvaci su u više navrata iskušali spremnost švedskog čuvara mreže koji je potvrdio svoj ugled. Najizgledniju priliku imao je Scheifele kad je u 10. minuti udarcem sdesna pogodio stativu. Šveđani su minutu kasnije odgovarili udarcem Nordströma iz blizine. Prekršaj Mathesona u šestoj minuti zaustavio je nalete "crvenih". Švedska je imala dosta poteškoća s aktivnom obranom Kanade no Nylanderu je pošlo za rukom uputiti udarac iz blizine u sedmoj minuti. Pickard je do izjednačenja snaga na ledu skupio još jednu obranu.

Švedska nije iskoristila brojčanu prednost, ali je uspostavila ravnotežu snaga na ledu. Suparnici su nastavili s ravnopravnom igrom u kojoj su prvenstveno vodili računa o sigurnosti svojih vrata. Discipliniranom igrom u obrani "žuti" su držali pod kontrolom protivnika ne dopuštajući mu brz kombinacije u napadačkoj trećini koje su slomili Rusiju. Dodatno zalaganje u obrani trošilo je energiju Skandinavaca tako da je nije previše ostalo za napad. Suparnici su u drugi dio trećine ušli sa zatvorenom igrom, bez previše prilika za pogodak.

Prekršaj Killorna u 14. minuti dao je novu priliku Švedskoj da povede u finalu. Kanađani su i ovog puta igrali agresivno u obrani, gurajući protivnika prema ogradi i ne dopuštajući protok paka. "Crveni" su čak i zapucali prema Ludqvistu čime su dodatno rasteretili svog vratara koji je tijekom cijele kazne samo jednom morao intervenirati. Hokejaši iz "zemlje javorovog lista" su po povratku svog suigrača preuzeli inicijativu. Švedska se oduprla naletu protivnika nakon čega je i sama nešto pokušala učiniti u završnici. Vratari su i dalje bili na visini zadatka pa se na prvi odmor otišlo netaknutih mreža.

Tek što je počela druga trećina na klupu za kažnjene morao je sjesti Backström. Skinner je udarcem s plave linije pogodio stativu. Malo kasnije pred golom se našao O'Reilly. "Crveni" su stvorili nekoliko prilika za pogodak, ali čvrsta švedska obrana na čelu s izvanrednim Lundqvistom uspješno se oduprla protivničkom pritisku. Kanada je zadržala napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Međutim, kako se približavala sredina druge trećine tako su "žuti" uspostavili ravnotežu snaga na ledu pa gledamo ravnopravnu borbu s prilikama na obje strane.

Prekršaj Morrisseya u 31. minuti po treći je put ostavio Švedsku s igračem više. Tre Kronor ni ovog puta nije ozbiljnije zaprijetio protivničkim vratima. Šveđani su igrača više igrali na "ruski način" s naglaskom na dodavanja sve do stvaranja izglednog trenutka za udarac. Kanadska obrana nije ostavljala previše prostora tako da je i ova prigoda "žutih" otišla u nepovrat. Izjednačenjem snaga na ledu igra se rasplamsala. Obje su strane stvarale priliku za prilikom no nijedan pak nije pronašao put do mreže.

U posljednjoj minuti trećine Backström ponovo pravi prekršaj pa su se njegovi suigrači našli u nezavidnom položaju. Međutim, umjesto pogotka Kanade, vidjeli smo veselje Šveđana. Lundqvist je pojurio sam u protunapad, ali mu je pobjegla pločica. Kanađani su pokušali ispucati pak iz trećine no Hedman ga je zaustavio na plavoj liniji bekhendom upucao prema vratima. Pločica je odskočila od leda te zavarala dvojicu "žutih" koji su je pokušali skrenuti u letu, ali i Pickarda kojem se provukla kroz noge u mrežu.

Kanada je, kao i u polufinalu protiv Rusije, u treću dionicu susreta ušla u zaostatku. "Crveni" su od prvog bulija krenuli napadački i već su u u 42. minuti iznudili prekršaj Lindholma. Samo deset sekundi kasnije, pak se našao u švedskim vratima. MacKinnon je uposlio Marnera koji tuče "bendijem" s desne strane. Pak je pogodio Lundqvista i odbio se do O'Reillyja koji ga je zaklanjao. Kanadski napadač je pucao iz okreta iz neposredne blizine, a pak se popeo po švedskom vrataru i odbio od kacige u mrežu.

Izjednačenje je potaknulo obje momčadi da potraže rješenje prije nego same završnice kad je bilo za očekivati da će se nervoza povećati. Igra se rasplamsala te su se prilike za pogodak nizale na obje strane. Sigurni vratari zaključali su sve pristupe svojim mrežama. Ni jedni niti drugi nisu se uspjeli nametnuti pa smo gledali ravnopravnu borbu svjetskih velesila. Kanađani su pokazivali nešto više pojedinačnih vještina što je Švedska nadoknađivala organizacijom i disciplinom.

Ulaskom u drugih deset minuta trećine u igri obje momčadi moglo se opaziti nešto više opreza. Nitko nije htio izgubiti finale u završnici treće dionice. Prekršaj Mathesona u 57. minuti dao je Švedskoj veliku priliku da pogotkom u završnici osigura naslov prvaka. "Žuti" su pritisnuli prema Pickardovim vratima no kanadski čuvar mreže je bio na visini zadatka. Izjednačenjem snaga na ledu postalo je jasno da će se igrati produžetak.

Dodatno vrijeme potrajalo je punih dvadeset minuta. Prilika za pogodak nije nedostajalo no većinom se radilo o alibi udarcima koje su vratari učinkovito zaustavljali. Možda je najbliže pogotku bio Killorn koji je udarcem slijeva u 66. minuti promašio cijela vrata ispred kojih nije bilo Lundqvista koji se tek podizao s leda nakon obrane Duchenovog skretanja paka iz neposredne blizine.

Igralo se ravnopravno i onoliko otvoreno koliko se u produžetku finala svjetskog prvenstva smije igrati. Kad je u 70. minuti na klupu za kažnjene sjeo Couturier, Tre Kronor se ponovo našao u dobitnom položaju. Kanađani su još jednom aktivnom i požrtvovnom obranom zatvorili prilaze svojim vratima. Pickard se s dvije obrane pobrinuo da njegova mreža ostane mirovati. Ulaskom u drugi dio produžetka suparnici se posvećuju zaštiti vlastitih vrata. Prilika je sve manje tako da je sa svakom proteklom minutom bilo jasno da ćemo prvaka dobiti tek u raspucavanju.

Prvi izvođač za Švedsku bio je Nylander koji je udarcem iz zgloba gađao po sredini u Pickarda. Slično je postupio o MacKinnon i također ostao bez željenog učinka. Backström je udarcem iz zgloba doveo Švedsku u vodstvo. Point je udarcem iz zgloba poslao pak u Lundqvistovu rukavicu. Ekman Larsson je krenuo unaokolo i poslao pak preko Pickardovih "betona" u mrežu. O'Reilly pogađa stativu. Landeskog je pogotkom mogao osigurati naslov no pucao je pokraj vrata. Teret spašavanja Kanade pao je na Marnera čiji udarac Backström brani i veliko je švedsko slavlje moglo početi.
Rusija - Finska 5:3 (1:0, 3:1, 1:2)

Köln, Lanxess Arena, 21.5.2017.
Gledatelja: 16182
Suci: Gouin, Iverson, Lhotský i Oliver

Strijelci:

1:0 RUS Gusev (Antipin, Ničuškin) 7'
2:0 RUS Tkačjov (Ničuškin, Zub) 22' SH1
3:0 RUS Gusev (Panarin, Dadonov) 28' PP1
4:0 RUS Kiselevič (Namestnikov, Ničuškin) 29'
4:1 FIN Rantanen (Filppula) 40'
4:2 FIN Lehtonen (Aho) 42'
4:3 FIN Savinainen (Rantanen, Aho) 46' PP1
5:3 RUS Kučerov (Gusev, Belov) 49'

Udarci na gol:
Rusija 30
Finska 29

Isključenja:
Rusija 8 min
Finska 10 min

Nakon početnog ispitivanja snaga u kojem nije bilo previše uzbuđenja Rusija je u sedmoj minuti postigla vodeći pogodak. Ničuškin je spusti pak do Antipina u desnom kutu. Branič "crvenih" ga vraća uz ogradu do Guseva koji snažnim "bendijem" po ledu zakucava pločicu u mrežu. Korpisalo je bio zaklonjen od Andronova pa nije ni vidio pločicu kako mu ulazi u mrežu. Prvi zgoditak na utakmici nije bitno promijeni odnos snaga na ledu. Igralo se ravnopravno s prilikama na obje strane pri čemu su Rusi bili nešto poduzetnija momčad.

Ulazak u drugu polovicu prve trećine nije donio većih promjena u igri. Rusi su imali određenu inicijativu no Finska se sasvim dobro nosila sa suparnikom kojeg je često znala iznenaditi. Šest minuta prije kraja trećine Lajunen pravi prekršaj na Plotnikovu koji je krenuo uzvratiti pri čemu se u obračun uključio i Kukkonen. Suci su svu trojicu poslali na klupe za kažnjene pa je "Zbornaja komanda" zaigrala s igračem više. Finci su čvrstom igrom u potpunosti onemogućili kombinatornu igru protivnika tako da su dvije minute protekle bez opasnosti za finska vrata.

Igra se rasplamsala u završnici trećine pa su se prilike smjenjivale na obje strane. Vratari su imali dosta posla no obavljali su ga učinkovito pa se mreže nisu tresle. Samo sekundu prije kraja suci isključuju Kučerova zbog grubosti pa je Finska imala drugu trećinu započeti s igračem više. "Lavovi" se nisu dobro snašli s igračem više. Ruske četvorke bile su odmorne pa su bez poteškoća držale "bijele" podalje od svojih vrata. Desetak sekundi prije izjednačenja snaga na ledu Rusi povisuju prednost. Zub je dugim dodavanjem "izbacio" Ničuškina u protunapad po desnom krilu. Napadač "crvenih" ubacuje pak u sredinu odakle Tkačjov skreće pak u mrežu.

Primljeni pogodak uzdrmao je Fince koji se ne uspijevaju pribrati čime su pružili Rusiji priliku da riješi utakmicu. "Crveni" su pojačali pritisak na finsku obranu i prigode su se nizale jedna za drugom. Prekršaj Savinainena u 26. minuti dodatno je otežao položaj "bijelih". Rusi su opsjedali protivničku obranu gotovo minutu i pol izmjenjujući dodavanja i vrebajući pravi trenutak za udarac. U 27. minuti Šipačjov je s desne strane uposlio Dadonova u sredini koji bekhendom iza leđa vraća pak za Panarina. Ruski napadač fintira udarac i prebacuje pak nalijevo do Guseva koji udarcem iskosa pogađa nebranjeni dio mreže.

Prije nego što su Finci stigli bilo što učiniti, Korpisalo je i po četvrti put morao vaditi pak iz mreže. Ničuškin je prošao po desnom krilu i ostavio pak iza sebe za Namestnikova. Napadač "crvenih" ponavlja isti manevar za Kiseleviča koji skreće u sredinu odakle snažnim udarcem pogađa mrežu. Bio je to završetak nastupa na svjetskom prvenstvu za čuvara mreže "bijelih". Između vratnica stao je Säteri koji je branio protiv Amerikanaca i Šveđana u prethodne dvije utakmice. Finci su u tim trenucima izgubili živce i bili potpuno spremni za katastrofu. Samo pet sekundi kasnije Pyörälä pravi prekršaj.

Zadovoljni ostvarenom prednošću, Rusi su se prebacili u "slavenski" način igre čime su dali Finskoj vrijeme da se pribere i počne igrati svoju igru. "Lavovi" su se obranili bez većih poteškoća, a kad je tri minute kasnije na klupu za kažnjene sjeo Mironov, Finci su ponovo bili spremni za nadmetanje. Ruska obrana našla se pod pritiskom, ali je izdržala protivničke nalete. Nakon izjednačenja snaga na ledu "Zbornaja komanda" je pokušala ponovo "pokoriti" Finsku, ali se "bijeli" više nisu dali. U posljednjoj minuti trećine, pak se po prvi puta našao u ruskoj mreži.

Rantanen je presjekao ispucavanje paka ruske obrane i tukao iz sredine. Vasilevski odbija pak ispred sebe, a Savinainen ga vraća unatrag do Filppule koji iz sredine pronalazi Rantanena kod desne stative koji iz neposredne blizine ubacuje pločicu u nebranjeni dio mreže. Rusija je na početku posljednje trećine još uvijek imala veliku, gotovo nedostižnu prednost. Međutim, Finci su u 42. minuti još jednom smanjili zaostatak. Aho je osvojio buli u napadačkoj trećini i vratio pak na plavu liniju do Lehtonena koji je snažnim udarcem iz zgloba iznenadio Vasilevskog.

Tri minute kasnije, prekršaj Guseva dao je priliku "lavovima" da uhvate priključak. Nije prošla ni minuta, a Finci su se našli na samo gol zaostatka za Rusijom. Aho je s plave linije spustio pak u desni kut do Rantanena koji smjesta ubacuje pak pred gol odakle Savinainen udarcem iz prve pogađa Belova od kojeg se pak odbio u mrežu. Znaroks je u tom trenutku povukao jedini potez koji ga je mogao spasiti od otkaza. Pozvao je pola minute predaha ne bi li smirio svoje igrače koje je uhvatila "slavenska žuta minuta" kao i protiv Kanade u završnici polufinala.

Finska je u tim trenucima imala više od 14 minuta za izjednačiti omjer. Par minuta je prošlo bez većih uzbuđenja, a onda je Kučerov primio pak preko pola leda i sjurio se po desnom krilu. Säteri je obranio udarac ruskog napadača s desne strane no Kučerov je prvi doklizao do odbijenog paka i u padu ga pogurnuo u mrežu. Finska se nije još namjeravala predavati. "Bijeli" su preuzeli inicijativu no Rusija je zbila svoje redove i organizirano trošila vrijeme. Finske nade potrajale su do 55. minute kad je zbog prekršaja na klupu za kažnjene sjeo Savinainen.

Rusi su više vodili računa da im se ne "zalomi" kakav pogodak s igračem manje nego što su tražili kako povećati vodstvo. Čim su zaigrali u punoj postavi, Finci su izvukli vratara pokušavajući izvesti podvig. Rusija je držala protivnika na distanci pazeći da ne puca prema praznim vratima i hvata se u zamku zabranjenih ispucavanja. U zadnjoj minuti finski izbornik zove pola minute predaha no bilo je prekasno za bilo što učiniti. Rusija je osvojila brončano odličje dok su Finci ostali bez ičega.

Foto: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information