Svjetska prvenstva

Danci ostali bez četvrtfinala

wc2212Posljednji dan natjecanja po skupinama na svjetskom prvenstvu u Finskoj razriješio je i posljednje nepoznanice. Švicarska je u izravnom okršaju za prvo mjesto svladala Njemačku u raspucavanju. Nijemcima je upravo taj bod pomogao da ostanu ispred Kanade koja je pregazila rasterećenu Francusku sa 7:1. Slovačka i Danska vodile su izravnu borbu za posljednje preostalo mjesto u četvrtfinalu. Dancima je trebao samo jedan bod no pretrpjeli su težak poraz od Slovačke i postali prva reprezentacija kojoj 12 bodova nije bilo dovoljno za ulazak u četvrtfinale. U skupini B, Finska je pobjedom protiv Češke osigurala prvo mjesto i dvoboj sa Slovačkom u četvrtfinalu. Šveđani su tijesno pobijedili Latviju što je bilo dovoljno za drugo mjesto i težak sraz s Kanadom u četvrtfinalu. Česi će kao treći u četvrtfinalu igrati protiv Njemačke. Amerikanci su svladali Norvešku i ulaze kao četvrti u doigravanje gdje ih čeka Švicarska. 

Skupina A

Njemačka - Švicarska 3:4 (2:1, 0:2, 1:0, 0:0, 0:1) PR

Strijelci:

0:1 ŠVI Ambühl (Corvi, Herzog) 2'
1:1 NJE Wissmann (Reichel) 12' PP1
2:1 NJE Loibl (Seider, Müller) 16'
2:2 ŠVI Suter (Malgin, Kukan) 22'
2:3 ŠVI Malgin (Moser, Meier) 39' PP1
3:3 NJE Plachta (Wissmann) 48'
3:4 ŠVI Hischier 65' GWS

Udarci na gol:
Njemačka 27
Švicarska 33

Isključenja:
Njemačka 2 min
Švicarska 8 min

Budući da su sva četiri četvrtfinalista iz skupine B bili velesile, sraz Njemačke i Švicarske je uglavnom bio borba za prestiž, jer laganog protivnika u ćetvrtfinalu nije bilo. Nijemcima je za prvo mjesto u skupini bila potrebna pobjeda u 60 minuta, a za drugo, najmanje bod. Švicarci su stoga imali psihološku prednost no u hokeju je teško igrati na "x". Švicarska je rano povela i time stavila dodatni pritisak na Nijemce. Njemačka je odgovorila napadačkom igrom koja je urodila plodom tek sredinom trećine kad su Nijemci iskoristili igrača više. Nijemci su zadržali napadački zamah pa su na ulasku u završnicu trećine preokrenuli omjer. Švicarska je izjednačila početkom druge trećine nakon čega se razvila ravnopravna borba s prigodama na obje strane. Kako je vrijeme odmicalo, tako su Švicarci imali sve više od igre. Njemačka je tijekom trećine dvaput propustila iskoristiti brojčanu prednost što je omogućilo Švicarskoj da u završnici trećine pogotkom s igračem više opet preuzmu vodstvo. Švicarci su u zadnjoj trećini preuzeli inicijativu no nikako nisu uspijevali pronaći put do mreže. Njemačka je sredinom trećine iskoristila jednu od rijetkih prigoda za novo izjednačenje. Švicarska je napadala sve do završetka trećine, ali nije uspjela izboriti pobjedu. Produžetak je prošao bez većih uzbuđenja, a u raspucavanju su Švicarci bili daleko učinkovitiji i s dva zgoditka osigurali pobjedu i prvo mjesto u skupini A.


Slovačka - Danska 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)

Strijelci:

1:0 SLO Tatar (Krištof) 10'
2:0 SLO Tatar (Krištof) 20'
3:0 SLO Regenda (Slafkovsky, Nemec) 22' PP1
4:0 SLO Rosandić (Lunter, Nemec) 33'
5:0 SLO Slafkovsky (Krištof) 39'
5:1 DAN Blichfeld (Lauridsen, Ehlers) 48' PP1
6:1 SLO Nemec (Takač, Roman) 59'
7:1 SLO Regenda (Nemec, Lantoši) 60' PP1

Udarci na gol:
Slovačka 37
Danska 25

Isključenja:
Slovačka 8 min
Danska 16 min

Slovačka nije imala puno za razmišljati pred utakmicu s Danskom. Za prolaz u četvrtfinale bila su im potrebna sva tri boda, uz uvjet da Kanada ne izgubi od Francuske. U slučaju senzacionalne pobjede Francuza, zatvorio bi se krug tri reprezentacije pa si Slovacima za mjesto u četvrtfinalu bila dovoljna samo pobjeda od tri i više golova razlike. Danci su imali daleko više prostora za napredak, ali su jednako tako bili umorni od pobjede nad Kanadom dan ranije. Slovačka je od samog početka krenula svom silom pa je uzbrzo zagospodarila ledenom plohom. Danci su se učinkovito branili sve do sredine prve trećine kad Slovaci dolaze u vodstvo. Odnos snaga se nije promijenio ni u drugom dijelu trećine. Kad se činilo da će se na prvi odmor poći s minimalnom razlikom, Slovačka je u zadnjoj minuti povećala prednost. Lošim vijestima po Dance tu nije bio kraj, jer su na kraju trećine zaradili isključenje. Slovaci su početkom druge trećine iskoristili brojčanu prednost te su sada bili sigurni i u slučaju kanadskog poraza. U danskom taboru su uvidjeli da je vrag odnio šalu pa su izašli iz obrane i krenuli u otvoreni boj. Međutim, Slovačka se daleko bolje snašla u takvom načinu igre pa je nastavila puniti protivničku mrežu. Slovaci su sredinom trećine otišli na četiri gola razlike, a u završnici trećine se pak još jednom našao u danskoj mreži. Danska je na kraju druge trećine bila u izgubljenom položaju, ali se nije predavala. Nakon ravnopravne borbe u zadnjoj trećini, Danci su sredinom trećine smanjili zaostatak iskoristivši igrača više. Slovaci su aktivnom igrom zatvorili prilaze svojim vratima, a u završnici dvoboja su s još dva zgoditka ostvarili veliku pobjedu i ulazak u četvrtfinale. Danskoj je ostala povijesna pobjeda protiv Kanade i žal za propuštenom prilikom koja se ne mora skoro ponoviti.


Kanada - Francuska 7:1 (2:0, 2:0, 3:1)

Strijelci:

1:0 KAN Cozens (Sanheim, Batherson) 13'
2:0 KAN Comtois (Sanheim, Lowry) 18'
3:0 KAN Dubois (Cozens, Batherson) 23'
4:0 KAN O'Dell (Whitecloud, Holden) 36'
5:0 KAN Whitecloud (Mercer) 46'
5:1 FRA Rech 49'
6:1 KAN Dubois (Batherson, Cozens) 52'
7:1 KAN Severson (Dubois, Batherson) 56'

Udarci na gol:
Kanada 44
Francuska 19

Isključenja:
Kanada 6 min
Francuska 4 min

Budući da je Slovačka pregazila Dansku s čak šest pogodaka razlike, dvoboj Kanade i Francuske nije više odlučivao ni o čemu. Kanađani su ipak htjeli završiti natjecanje u skupini na razini dostojnoj svjetskih prvaka. Na drugoj strani, Francuzi su, poput Austrijanaca, bili prezadovoljni što su izborili opstanak "preko reda". Hokejaši s javorovim listom su od početka dvoboja preuzeli inicijativu i stvarali prigode. Francuska se pretežito branila i čekala svoj trenutak iz protunapada. Francuska obrana je odolijevala protivničkim naletima sve do ulaska u drugi dio prve trećine kad Kanađani prelaze u vodstvo. Svjetski prvaci su nastavili s pritiskom pa su do odlaska na odmor povećali prednost. Francuzi su početkom druge trećine primili još jedan zgoditak poslije čega se igra nastavila slično prvoj trećini. Kanađani su bolju igru okrunili još jednim pogotkom u drugom dijelu trećine. Bez obzira što je ishod susreta bio jasan, Kanada nije odustala od napadačke igre pa je u prvom dijelu zadnje trećine otišla na pet golova razlike. "Galski pijetlovi" su sredinom trećine smanjili zaostatak, ali Kanađani nisu posustali, nego su u preostalom dijelu susreta još dva puta zatresli mrežu. Kanada je nakon dva uzastopna poraza pronašla sebe i s dosta optimizma gleda u veliki četvrtfinalni okršaj sa Švedskom, a Francuzi zadovoljno napuštaju Finsku.


Poredak:

1. Švicarska 20 34:15
2. Njemačka 16 26:20
3. Kanada 15 34:18
4. Slovačka 12 23:19
5. Danska 12 18:18
6. Francuska 5 11:24
7. Kazahstan 3 16:27
8. Italija 1 12:32Skupina B:

Švedska - Latvija 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Strijelac:

1:0 ŠVE Nylander (Dahlin, Wallmark) 35' PP1

Udarci na gol:
Švedska 35
Latvija 21

Isključenja:
Švedska 6 min
Latvija 4 min

Šveđanima je za prvo mjesto u skupini trebao bolji ishod od onog koji će izboriti Finska u zadnjoj utakmici dana protiv Češke. Na drugoj strani Latvija je imala teoretske izglede za ulazak u četvrtfinale ako svlada Švedsku, a SAD izgube od Norveške. Reklo bi se da će obje momčadi zaigrati napadački no ispostavilo se da su vratari i obrane imali glavnu riječ. Švedska je u prvih dvadeset minuta imala više od igre, stvarala prigode no latvijski čuvar mreže je bio na visini zadatka. Njegovi suigrači se nisu samo branili, ali su bili jednako neuspješni u napadu kao i Šveđani. Na prvi odmor se pošlo netaknutih mreža pa je Švedska u nastavku susreta pojačala pritisak. Latvijci su se uporno i učinkovito branili sve dok u drugom dijelu trećine nisu ostali s igračem manje što je Tre Kronor znao iskoristiti. Švedska je sačuvala minimalnu prednost do kraja trećine. Latvija je u zadnjoj trećini morala krenuti na sve ili ništa no teško se bilo nametnuti kvalitetnijem suparniku poput Švedske. Tijekom cijele trećine vodila se ravnopravna borba s prigodama na obje strane, ali bez pogodaka. Latvijcima nije pomoglo ni vađenje vratara u zadnjim minutama pa je Švedska s "nogometnim" ishodom privremeno zasjela na čelo ljestvice dok se Latvija mogla tješiti izborenim opstankom u društvu najboljih.


SAD - Norveška 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Strijelci:

1:0 SAD Hartman (Galchenyuk, Lafferty) 4'
2:0 SAD Boldy (Galchenyuk) 8'
2:1 NOR Martinsen (Haga, Roymark) 23'
3:1 SAD Meyers (Hughes, Kuhlman) 29'
3:2 NOR Rokseth (Jakobsson, Trettenes) 42'
4:2 SAD Farrell 60' EN

Udarci na gol:
SAD 37
Norveška 23

Isključenja:
SAD 4 min
Norveška 4 min

Pobjeda Švedske nad Latvijom značila je da će Amerikanci i Norvežani igrati utakmicu isključivo radi prestiža. SAD su sigurno bile četvrte, dok je Norveška bila sigurna od ispadanja i predaleko od četvrtfinala. Norvežanima bi svakako bilo zadovoljstvo dobiti Amerikance i uspeti se do šestog mjesta u skupini. SAD su bolje otvorile utakmicu i do sredine prve trećine su već imale dva gola prednosti. Norveška je nastojala igrati što otvorenije što su brži Amerikanci znali iskoristiti. Nastavak susreta nije donio promjenu u odnosu snaga. Norveška je početkom trećine uhvatila priključak no Amerikanci su sredinom trećine vratili razliku na dva gola. Odnos snaga u igri se nije mijenjao od prve trećine. Norvežani su početkom zadnje trećine još jednom prišli na gol zaostatka. SAD su aktivnom igrom održavale minimalnu prednost, a kad su "vikinzi" u završnici dvoboja pokušali izboriti produžetak igrom sa šestoricom igrača, Amerikanci su pogotkom u praznu mrežu osigurali pobjedu. SAD kreće na Švicarsku u četvrtfinalu, a Norvežani se vraćaju doma zadovoljni što su i dalje dio elitnog društva. 


Finska - Češka 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Strijelci:

1:0 FIN Armia (Pesonen) 10'
2:0 FIN Manninen (Sallinen, Granlund) 17' PP1
3:0 FIN Rajala (Seppala, Heiskanen) 36'

Udarci na gol:
Finska 19
Češka 24

Isključenja:
Finska 4 min
Češka 6 min

Finskoj su za prvo mjesto i okršaj protiv Slovačke u četvrtfinalu trebala sva tri boda iz dvoboja sa Češkom. Na drugoj strani, Česi bi u slučaju poraza ostali treći i išli na Njemačku, dok bi u slučaju pobjede osvojili drugo mjesto i za "nagradu" igrali u četvrtfinalu protiv Kanade. Čovjek ne treba biti nobelovac da shvati razliku u pristupu utakmici i predvidi ishod. Utakmica je počela zatvoreno s malo prigoda pri čemu su domaći bili nešto aktivniji. Finska je povela sredinom prve trećine što nije dovelo do promjene u odnosu snaga. Česi su u završnici trećine primili pogodak s igračem manje pa su obje momčadi zadovoljno pošle na prvi odmor. Češka je u nastavku susreta zaigrala nešto aktivnije i stvorila više prigoda no finski čuvar mreže je bio nesavladiv. Domaći su čuvali stečenu prednost, ali se nisu ustručavali od napada. Finska je na ulasku u završnicu trećine otišla na tri gola razlike na što Česi nisu imali primjedbi. Budući da je omjer odgovarao i jednima i drugima, Češka je u zadnjoj trećini preuzela ulogu napadača pa je u završnici dvoboja čak i povukla vratara ne bi li ostavila dojam jurnjave za rezultatom no teško da su bilo koga uspjeli zavarati. Finska je kao pobjednik skupine dobila Slovačku za protivnika, a Česi će put do polufinala tražiti preko Njemačke, ostavljajući Kanadu Šveđanima na brigu.


Poredak:

1. Finska 19 25:5
2. Švedska 18 27:10
3. Češka 13 19:11
4. SAD 13 18:12
5. Latvija 8 14:20
6. Austrija 7 16:22
7. Norveška 5 15:29
8. Velika Britanija 1 10:33

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information