Međunarodni hokej

Hrvati u kolijevci hokeja

zg kanada7Hokejaška momčad KHL Zagreb,  generacija do deset godina,  pozvana je na  43. Godišnji Shamrock House Lige turnir - 2014. G  za razinu Atom, u organizaciji West Hill Minor Hockey Association. Turnir je održan od 18. do 20. travnja 2014. u Scarborough, Toronto, Ontario, Kanada. 

 

Na daleki put preko Atlantika treneri Mladen Jarčov i Marko Valenčić poveli su sa sobom 23 igrača, s jednim izuzetkom, velike škole (igrači rođeni 2004. i mlađi). Uz "vepriće" u sastavu su se našli i igrači iz Mladosti, Siska i Olimpije. Na put su krenuli: Mateo Šehić, Mika Andrić, David Stunković, Maximilian Karlo Varga, Lorian Bezuk, Lovro Kumanović, Martin Šimunković, Karlo Marinković, Fran Švarc, Matea Marinković, Niko Ljubičić, Tin Alić, Ivan Bokšić, Raphael Zanoff, Denis Perovšek, Marko Vukadin, Hrvoje Zovko, Leonardo Stipković, Ivan Zlatar, Luka Bodiroga, Nikša Jurić, Jan Ciglar i Borna Kopač.

Tijekom turnira, momčad je igrala pouzdano  i  vješto, te pokazala rezultate marljivog rada, treniranja i zalaganja uloženog u natjecateljskoj sezoni 2013/2014. Dodatni pritisak mladim natjecateljima bila je i činjenica da igraju u gradu koji se smatra domom hokeja no mladi su sportaši uspjeli pobijediti u svim utakmicama na turniru, što ih je dovelo do finala. U finalnoj utakmici, momčad je uspjela i postala pobjednikom turnira: osigurala je prvenstvo i uspjela ponjeti kući trofej  43. Shamrock turnira. Iako je momčad izuzetno nadarena generacija sportaša, koji su još jednom dokazali svoje sposobnosti i umijeće, ova fantastična pobjeda je nadmašila sva očekivanja.

Momčad KHL Zagreb dobila je rano vodstvo u seriji, u igri protiv domaćina, momčad West Hill Golden Hawks i pobjedila s 5:2. Sljedeće tri utakmice u turniru igrane su protiv East York Buldogs 6:4, Unionville Jets 5:1 i Goulding Park Rangers 11:1 uz  ukupnu gol razliku od 27:8 u grupnoj fazi turnira. U finalu, momčad  KHL Zagreba, ponovno se susrela s momčadi Golden Hawks te nakon uzbudljive i dinamične utakmice ostvarila najvažniju pobjedu u prvenstvu s rezultatom  8:3.

zg kanada11Međutim, momčad je osim samog sportskog i natjecateljskog programa doživjela mnogo mnogo više od samog sudjelovanja na turniru i osvajanja istog. Mlade sportaše na putovanju, uz trenere pratilo je i nekoliko roditelja koji su tijekom cijelog trajanja putovanja od 14. do 23. travnja 2014. osigurali potpunu podršku momčadi vezanu za logistiku i organizaciju popratnih sadržaja. Tijekom boravka u Kanadi, mladi sportaši su imali priliku svaki dan trenirati s profesionalnim instruktorima u CanlanIcesports Areni, na čelu s gospodinom Dennisom Treacyem, koji je voditelj instruktora, a također je bio uključen prema potrebama i dodatni instruktor na specifičnom treningu  za tri golmana KHL Zagreb.

Štoviše, uz podršku Kanadsko-hrvatske gospodarske komore, te uz direktnu podršku g. Michaela Kraljevića koji je organizirao hokejsku «kliniku», omogućena je pomoć trenera iz
hokejskog kluba Toronto Titan Minor Bantam AAA, gdje se posebna zahvalnost za vrijeme koje su darovali upućuje  trenerima Brianu McLaughlinu, Darcyju Tuckeru (bivšem NHL igraču i legendi Toronto Maple Leafsa) i GM Ericu Cellau. Trenerima su pomagali igrači Titana, godišta 2000. koji su pomagali kao demonstratori – Matthew Carrington, Jake Cella i Alex Kraljević. Vaughan Ice Plex je donirao vrijeme provedeno na ledu.

Dodatnu iznimnu i neočekivanu potporu pružio je g. Dan Reja, osnivač Dangle Hockeya, koji, ne samo što je trenirao momčad tijekom svih treninga na ledu za vrijeme boravka u Kanadi, nego se također pridružio trenerima na klupi tijekom turnira uz praktične upute i savjete za vrijeme utakmice. Gospodin Reja je organizirao dodatan trening za momčad navečer na sam Uskrs, a doveo je i selekciju igrača razine AAA za ekshibicijsku utakmicu s mladom momčadi.
Po završetku utakmice svi igrači KHL Zagreba dobili su na poklon i Danglator, patentiranu napravu koja pomaže u razvoju vještina baratanja palicom.

Prilika da sudjeluju u turniru u Kanadi, domovini hokeja, omogućila je mladim sportašima jedinstveno životno iskustvo kojeg će se mladi hokejaši zasigurno sjećati cijeloga života. Velikodušnost sponzora i donatora omogućilo je momčadi KHL Zagreb da ispuni sve ciljeve počevši od: registracije za turnir, termina dodatnih treninga na ledu s profesionalnim kanadskim trenerima, smještaja momčadi i prijevoza na treninge i utakmice. Također velikodušnosti sponzora i donatora osigurana su sredstva i za aktivnosti u slobodno vrijeme. Mladim sportašima omogućeno je upoznavanje samog grada Toronta gdje su posjetili Hockey Hall of Fame (Memorijalni centar hokeja) (ulaz je donirala privatna osoba), Ontario Science Centre, Zoološki vrt Toronta, Toronto Marlies utakmica hokeja (ulaznice nam je donirala privatna osoba), slapove Nijagare, Legoland, CN Tower te na kraju i utakmicu baseballa lokalne momčadi Blue Jaysa. Ova zadnja aktivnost bila je u koordinaciji momčadi West Hill Golden Hawksa tako da su mladi sportaši imali priliku za stjecanje novih prijateljstva i druženje sa sportskim prijateljima izvan ledene dvorane i sportskih borilišta. Nakon pruženog gostoprimstva, KHL Zagreb se nada da će uspjeti vratiti dio istog te u budućnosti biti domaćin Golden Hawksima na jednom od svojih turnira.

Također se treba naglasiti i izraziti zahvalnost nekim roditeljima igrača protivničkih momčadi koji su za vrijeme posjete donosili čokoladna jaja i druge uskrsne slatkiše djeci koja nisu bila sa svojim roditeljima za vrijeme blagdana.

Posebno bi se zahvalili g. Tomislavu Zanoškom – bivšem igraču KHL Medvešćaka. U Torontu je g. Zanoški organizirao veliku donaciju hokejaške opreme koju ćemo upotrijebiti za razvoj hokeja i buduće naraštaje igrača u manje razvijenim dijelovima Hrvatske. Mladi sportaši, treneri i roditelji u pratnji KHL Zagreba uz svoju opremu pomogli su g. Zanoškom  dopremanje 18 torbi prikupljene opreme u Hrvatsku. Otac gospodina Zanoškog na Uskrs je donio košaru punu Kinder jaja za djecu!

Na kraju, momčad KHL Zagreba je više nego opravdala putovanje u Kanadu, donijela je kući ne samo dodatne vještine i tehnike koje su naučili tijekom brojnih hokejaških klinika i treninga, nego  trofej s turnira koji će imati značajno mjesto u zbirci dostignuća KHL Zagreba. Čestitke momčadi, trenerima i ponosnim roditeljima!

Nastavite pratiti uspjeh ove generacije igrača, jer su oni ne samo izuzetna generacija sportaša već i kvalitetna i odgojena djeca koja zaslužuju sve što im se omogućava!

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information