Međunarodni hokej

Osam godina kasnije

turnirU10U Zagrebu je u organizaciji KHL Mladost i Zagrebačkog saveza hokeja na ledu organiziran 11. međunarodni turnir škola hokeja koji se posljednjih godina održava pod nazivom Otvorenog prvenstva Zagreba. Na klizalištu na Velesajmu 21. i 22. veljače okupilo se tristo malih hokejaša iz pet zemalja okupljenih u 15 momčadi velike škole (hokejaši do 10 godina starosti) i 9 sastava male škole (hokejaši do 8 godina starosti). U dva dana "klinci" su odigrali stotinjak utakmica na kojima su mogli usporediti svoje hokejaške vještine i pritom se dobro zabaviti.

Ove godine po prvi se puta održao i turnir malih škola. Najmlađi hokejaši odigrali su turnir po sustavu svaki sa svakim. Nastupili su Mladost, Medveščak, Zagreb i Sisak iz Hrvatske, Slavija i Triglav iz Slovenije, Crvena zvezda i Partizan iz Srbije te Vukovi iz Bosne i Hercegovine. U velikoj školi nastupilo je 15 sastava koji su na početku bili podijeljeni u tri skupine. Unutar svake skupine momčadi su igrale po jednostrukom bod sustavu u kojem se za pobjedu dobivalo dva boda, a u slučaju neodlučenog ishoda svaka bi momčad zaradila po bod. Po tri najuspješnije momčadi iz svake skupine ušle su u veću skupinu završnice, a preostalih šest sastava našlo se u manjoj skupini završnice. Unutar novih skupina sastajale bi se momčadi koje već nisu igrale među sobom. Kao i dosad, službenog poretka nije bilo. Sve su momčadi primile jednake pehare, a svaki igrač ponio je medalju kao uspomenu na nastup na turniru.

U skupini A turnira velike škole našli su se Mladost I, Triglav, Partizan, Vukovi i Zagreb II. Skupinu B sačinjavali su Medveščak I, Sisak, Slavija I, Beostar i Mladost II. Zagreb I, Ujpesti TE, Crvena zvezda, Slavija II i Medveščak II igrali su u skupini C. Iz svake skupine p
rva tri navedena sastava uvrstila su se u prvu skupinu završnice, a posljednja dva u drugu. Poslije odigranih utakmica završnice najuspješnijim sastavima pokazali su se Mladost I, Medveščak I i Zagreb I. Slijedili su Slavija I i Triglav, a potom Crvena zvezda, Ujpesti TE, Sisak i Partizan.

Krajem ožujka ove godine na svjetskom juniorskom prvenstvu divizije IIA nastupit će najbolji hrvatski hokejaši rođeni 1997. i mlađi. Ne tako daleke 2007. godine današnji juniorski reprezentativci igrali su na trećem međunarodnom turniru škola hokeja u društvu vršnjaka iz Mađarske, Srbije i Slovenije. Izlaskom iz hokeja "po trećini" ušli su u hrvatski natjecateljski hokej. Suočili su se s prvenstvom Hrvatske za mlađe kadete u kojem su nastupala tri zagrebačka kluba od kojih je svaki do doigravanja odigrao samo osam utakmica. U sezoni 2008/09 mlađi kadeti Medveščaka odigrali su deset, Mladosti dvanaest, a Zagreba četrnaest službenih utakmica. Za sve drugo bilo je potrebno putovati i iz svog džepa platiti nastupe na turnirima koji su se održavali u Mađarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Slovačkoj ili Sloveniji.

Hokejaši godišta 1997. (uz iznimku nekolicine najboljih koji su igrali sa starijim godištima) prvi su se puta našli u službenoj međunarodnoj utakmici tek na jesen 2013. u austrijskoj juniorskoj ligi EBJL u dresu Medveščaka. Njihove godinu dana mlađe kolege iste su godine dobili priliku zaigrati u Teamu Zagreb u prvenstvu Slovenije za mlađe juniore. U istom razdbolju, njihovi slovenski vršnjaci redovito su igrali u domaćem prvenstvu u kojem su igrali u konkurenciji osam momčadi skupivši i više od dvadeset utakmica. Ne treba stoga čuditi što su slovenski juniori trenutno u diviziji IB, a hrvatski razred niže.

Zašto sada spominjemo današnje juniore? Razlog je u prilici koja se pruža današnjim "školarcima", igračima rođenim 2005. i mlađim, djeci XXI stoljeća, a koju njihovi stariji kolege nisu imali. Mladi Hrvati već drugu godinu za redom sudjeluju u prvenstvu Slovenije za mlađe kadete, kadete i mlađe juniore. U prethodnoj sezoni nastupile su selekcije Teama Zagreb, a ove sezone sva tri zagrebačka kluba. Zagrebačkim dečkima (a nadamo se uskoro i sisačkim) omogućeno je od najranijeg uzrasta igrati slovensku ligu unutar koje se može odigrati i dvadeset jakih utakmica u sezoni na koje se nadovezuje i doigravanje za naslov prvaka. Usporedno se igra i natjecanje skupine B koje omogućuje i igračima iz drugog plana kao i "školarcima" da stiču dragocjeno iskustvo u igranju preko cijelog leda.

Bez obzira na neimaštinu i jednako slabe uvjete za bavljenje hokejom, Zagrebački savez hokeja na ledu i klubovi koji ga čine uspjeli su stvoriti daleko bolje polazište za razvoj hokejaša nego što je to bio slučaj prije osam godina. Uspiju li naši hokejaški radnici zadržati ono što su postigli nema razloga ne vjerovati da će se današnji "klinci" za osam godina moći ravnopravnije nositi sa svojim slovenskim vršnjacima nego što je to sada slučaj. Dođe li do napretka i po pitanju infrastrukture (natkrivanje klizališta u Sisku, izgradnja novih klizališta u Zagrebu i drugdje) učinit će se za hrvatski hokej i sport općenito više nego što bilo koji broj Kanađana u hrvatskoj seniorskoj reprezentaciji može postići.

Foto: Tomislav Goršić / KHL Mladost

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information