Hrvatsko slavlje u Beogradu

Hrvatsko slavlje u Beogradu

Hrvatska reprezentacija je pobjedom u odlučujućoj utakmici protiv Srbije ostvarila veliki uspjeh osvojivši prvo mjesto koje vodi u...

Srpsko hokejaško čudo

Srpsko hokejaško čudo

Reprezentaciju Srbije je preustroj sustava svjetskih prvenstava svrstao 2012. u diviziju IIA. Isprva su se Srbi teško snalazili u tom...

Hrvatska sigurno do bodova

Hrvatska reprezentacija i dalje niže pobjede na svjetskom prvenstvu divizije IIA u Beogradu. Protivnik Hrvata u četvrtom kolu bila je...

Za sada sve po planu

Hrvatska je upisala i treću uzastopnu pobjedu na svjetskom prvenstvu divizije IIA u Beogradu. Nasuprot Hrvatima nalazio se novi i potpuno nepoznati...

Težak, ali bezbolan poraz

Hrvatska juniorska reprezentacija je završila natjecanje na svjetskom prvenstvu divizije IIA. Naši dečki su u posljednjoj utakmici...

 • Hrvatsko slavlje u Beogradu

  Hrvatsko slavlje u Beogradu

 • Srpsko hokejaško čudo

  Srpsko hokejaško čudo

 • Hrvatska sigurno do bodova

 • Za sada sve po planu

 • Težak, ali bezbolan poraz


"Se to ide v beli Zagreb grad"

zagreb gradPutovanje po Kontinentalnoj hokejaškoj ligi bliži se kraju. Napuštamo bjelorusku prijestolnicu Minsk i krećemo prema jugoistoku, u susjednu Ukrajinu. Put nas vodi kroz ukrajinski glavni grad Kijev, no za razliku od Latvije ili Bjelorusije, glavno hokejaško središte u Ukrajini nalazi se istoku zemlje. Poslije 1200 kilometara dolazimo u rudarski kraj, Donbas i najveći grad u regiji, Doneck.hc donbassHK Donbas
Osnovan 2005.
Najveći uspjeh u prvenstvu Ukrajine: prvak 2011.
Rezultat u 2013: 9. u zapadnoj konferenciji

Grad je osnovan u drugoj polovici XIX stoljeća kao rudarsko središte u kraju bogatomnalazištima ugljena. Ubrzana industrijalizacija Sovjetskog Saveza zahvatila je i tadašnju Juzovku koja 1921. mijenja ime u Staljino i postaje značajno središte metalurške industrije. Grad je razoren tijekom Velikog domovinskog rata, a uz poslijeratnu obnovu, 1961. dobiva i novo ime, Doneck po rijeci Siverskij Donec. U gradu živi nešto manje od milijun stanovnika što ga čini petim po brojnosti u Ukrajini, iza Kijeva, Harkiva, Dnipropetrovska i Odese.

Za Doneck je znakovito kako u njemu živi više Rusa nego Ukrajinaca što se odražava i na političke prilike ne samo u gradu nego i u istočnom dijelu zemlje. Od poznatijih ljudi rođenih u Donecku ističemo nekadašnjeg svjetskog rekordera u skoku motkom Sergeja Bubku i hokejaša Olega Tverdovskog. Hrvatski ljubitelji nogometa svakako će se prisjetiti kako u gradu djeluje klub Šahtar čiji je kapetan Dario Srna, a za koga igra i hrvatski reprezentativac brazilskog porijekla, Eduardo.

Ukrajina je oduvijek bila poznatija po svojim nogometašima nego hokejašima. Glavnu riječ u sovjetskom hokeju vodili su moskovski klubovi i ruski hokejaši. Po raspadu Sovjetskog Saveza, i oni hokejaši koji su porijeklom ili rođenjem bili Ukrajinci radije su se opredjeljivali za rusko državljanstvo obzirom da je Rusija preuzela hokejaško naslijeđe SSSR-a, dok je Ukrajina morala krenuti od dna, poput svih novih država nastalih na ruševinama istočnoeuropskih federacija.

Reprezentacija Ukrajine trebala je šest godina da se probije u elitnu skupinu svjetskog hokeja u kojoj se zadržala devet sezona. U diviziju I Ukrajinci su ispali 2007. godine i od tada traje pad ukrajinskog reprezentativnog hokeja. Prošle sezone Ukrajina je pobjedom u diviziji IB izborila povratak u drugi razred svjetskog hokeja.

Ukrajinski klupski hokej u SSSR-u je imao drugorazredni položaj. Prvi klub iz Ukrajine koja je zaigrala u prvoj ligi Sovjetskog Saveza bio je Dinamo iz Kijeva u sezoni 1965/66. U najvišem razredu sovjetskog hokeja zadržao se pet godina bez zapaženih uspjeha. Do novog uzleta ukrajinskog hokeja dolazi 1978. godine kada se u prvu ligu probio drugi kijevski klub, Sokol. Za razliku od Dinama, "sokolovi" su se ne samo zadržali u društvu najboljih nego su se postepeno uspinjali na ljestvici sve do 1985. kada ostvaruju svoj najveći uspjeh, treće mjesto, iza CSKA i Dinama. Pred sam kraj SSSR-a, 1988. se Sokolu u prvoj ligi pridružio još jedan ukrajinski klub, Dinamo iz Harkova.

Raspadom Sovjetskog Saveza, Sokol postaje Sokil, ali se još nekoliko godina nastavlja natjecati u najvišem razredu ruskog hokeja, dok se u ukrajinsko prvenstvo uključuje tek u završnici. Izlaskom iz ruskog prvenstva, ukrajinski klubovi, osim domaćih natjecanja, sudjeluju i u Istočnoeuropskoj ligi zajedno s klubovima iz Bjelorusije, Latvije i Litve. Sokil pobjeđuje u ovom natjecanju 1997., 1998. i 1999. Raspadom ovog natjecanja, Sokil se pridružuje bjeloruskom prvenstvu.

Osnivanje KHL-a 2008. godine utjecalo je na hokej u svim zemljama nekadašnjeg SSSR-a zapadno od Moskve. Dok su klubovi iz Kazahstana već neko vrijeme igrali u istočnoj konferenciji druge ruske lige, "zapadnjaci" su se opirali ruskom utjecaju. No, zov novca i nekadašnje sovjetske moći bio je prejak, pa se već 2007. Sokil iz Bjelorusije prebacio u zapadnu konferenciju druge ruske lige, a iduće sezone u novosnovani KHL ulaze klubovi iz Kazahstana, Bjelorusije i Latvije.

No, ovo nije priča u ukrajinskom hokeju, nego o klubu Donbas. Današnji profesionalni klub je osnovan 2005. godine, no njegov istoimeni prethodnik se u ukrajinskom prvenstvu pojavio u sezoni 2001/02. u kojem ulazi u polufinale doigravanja kojeg gubi od Sokila. Na žalost, klub nije nastavio djelovati, pa se na novi početak čekalo do 2005. godine. kada se obnavlja klub u Donecku. U sezoni 2008/09 Donbas ulazi u četvrtfinale doigravanja, a ovaj rezultat ponavlja i iduće sezone. Najveći uspjeh klub postiže 2011. kada osvaja naslov prvaka pobjedom u finalu nad Sokilom.

Prijenos titule iz Kijeva u Doneck nije bio samo simboličan. U idućoj sezoni, Donbas ulazi u zapadnu konferenciju ruske druge lige ostavljajući u ukrajinskom prvenstvu svoju drugu momčad koja zadržava naslov prvaka u gradu dvije godine za redom. U međuvremenu, profesionalni sastav dolazi do polufinala doigravanja i privlači pažnju moćnika iz Moskve. U sezoni 2012/13 Donbas je kao prvi ukrajinski klub zaigrao u KHL-u. U redovnom dijelu prvenstva osvojio je deveto mjesto sa samo jednim bodom zaostatka za Atlantom.

Hokejaši iz Donecka svoje domaće utakmice igraju u relativno malom Dvorcu sporta Družba koji prima samo 4130 gledatelja. U svoju drugu sezonu u KHL-u klub ulazi s novim trenerom. Andrej Nazarov dolazi iz Severstalja gdje se zadržao samo godinu dana poslije treniranja Vitjaza. Uz navedene momčadi, Nazarov je četiri godine vodio i Traktor.

Premda je borba za mjesto prvog vratara velika, očekujemo da će prvu priliku dobiti kanadski čuvar mreže Michael Leighton. U Ukrajinu stiže poslije sezone za zaborav u kojoj je branio na samo tri utakmice. Profesionalnu karijeru započeo je u Norfolku 2001. Već iduće godine debitira u NHL-u u dresu Chicaga. Za Blackhawkse je branio na 8 utakmica, a još bolju priliku je imao u sezoni 2003/04 kada brani vrata Blackhawksa na 35 susreta. Nije se uspio trajno nametnuti pa se vraća u Norfolk za kojeg je u četiri sezone nastupio 159 puta. Odlaskom iz Norfolka počinju putešestvije za Leightona. Tijekom idućih osam sezona bo je član pet momčadi u NHL-u i pet u AHL-u. Nikako se nije uspijevao zadržati u najjačoj svjetskoj ligi u kojoj je, kad se podvuče crta, branio na 122 utakmice od kojih 16 u doigravanju u dresu Philadelphije. Tom ostvarenju treba pridodati i 373 susreta u AHL-u. U svojoj posljednjoj natjecateljskoj sezoni, 2011/12. ostvario je 91,8% obrana za Adirondack što ga je svrstalo u prosjek lige.

Obrana Donbasa imala je prosječan učinak tijekom redovnog dijela prvenstva zauzevši 15. mjesto po broju primljenih pogodaka. Obzirom da momčad ne podliježe ograničenjima koja se odnose na ruske klubove, olakšano je dovođenje pojačanja sa svih strana svijeta, obzirom da ukrajinski hokej još uvijek nije na potrebnoj razini. Od legije stranaca koja je će čuvati plavu liniju Donbasa, izdvajamo Finca Anssija Salmelu. Poslije pet godina u SM-liigi gdje je igrao za Tapparu i Lahti, dobija poziv od New Jerseya. U tri godine koliko je proveo u Sjevernoj Americi osim za Devilse, igrao je i za Atlantu, a nastupio je i za tri momčadi u AHL-u. Ukupno je skupio 112 utakmica u najjačoj svjetskoj ligi. Prije dvije godine vraća se na ovu stranu Atlantika i odlazi do Sibira u Avangard. U Omsku ostaje dvije sezone tijekom kojih je u 91 susretu upisao 29 bodova. U dresu reprezentacije, Salmela je nastupio na četiri svjetska prvenstva na kojima je odigrao 31 utakmicu. Najveći uspjeh ostvario je 2011. godine kad osvaja naslov svjetskog prvaka u kojeg je ugradio tri boda. Slovački branič Peter Podhradský također se iskušao "preko bare", no njegovo iskustvo se ograničilo na tri sezone u AHL-u. Profesionalnim hokejom počeo se baviti u Slovanu za kojeg je odigrao dvije sezone prije odlaska u Cincinnati, no poslije povratka u Europu nije otišao u domovinu nego u Češku. U dvije sezone igrao je za tri češka prvoligaša u kojima nije ostavio većeg traga pa ipak odlazi u Slovačku gdje je odigrao sezonu za Košice. Zov eura ga je odvukao u Frankfurt u kojem provodi jednu sezonu poslije koje odlazi u najviši razred ruskog hokeja u kojem se zadržao do danas. U proteklih šest sezone igrao je za Metalurg iz Novokuznecka, Torpedo, Barjis, Dinamo iz Minska, Metalurg iz Magnitogorska da bi se prošle sezone zatekao u Donecku. U 52 susreta upisao je 21 bod za ukrajinski sastav i po prvi put poslije boravka u SAD na kraju ljeta ostao u istoj sredini u kojoj ga je i dočekao. Boje Slovačke branio je na četiri svjetska prvenstva na kojima je postigao deset bodova u 25 susreta. Najveći uspjeh ostvario je na svom debitantskom nastupu 2000. kada je osvojio srebrnu medalju.

Napadači Donbasa bili su za samo jedno mjesto uspješniji od obrane. Momčad iz Donecka bila je 14. u ligi po broju postignutih zgoditaka. Ako su u klubu željeli poboljšati učinkovitost, a istovremeno pojačati žuto.plavi "štih" sastava, onda teško da su mogli bolje učiniti od dovođenja Ruslana Fedotenka u momčad. Rođeni Kijevljanin, profesionalni hokej počeo je igrati u AHL-u. Već poslije prve sezone u Philadelphiji u kojoj je postigao 51 bod iz 67 utakmica, donio mu je odlazak u NHL, u redove Flyersa. Od početka stoljeća pa idućih 11 sezona igra za Philadelphiju, Tampa Bay, NY Islanders, Pittsburgh i NY Rangers. Do obustave rada do koje je došlo početkom prošle sezone odigrao je 924 utakmice u NHL-u u kojima je postigao 393 boda. Čekajući ishod pregovora, vratio se u domovinu odigrati 33 utakmice za Donbas u kojima je upisao 18 bodova. Kada je dobio vijest da će se sezona u NHL-u ipak odigrati navlači dres Philadelphije i u oproštajnoj sezoni pridodaje još 13 bodova za Flyerse. Ispadanje Ukrajine u diviziju I značilo je da Fedotenko neće moći igrati za reprezentaciju kad god nastupa u doigravanju. Zbog toga nijednom nije nastupio na svjetskim prvenstvima, no odigrao je jednu utakmicu na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju. U Sočiju ga neće biti usprkos pet bodova koje je postigao na tri kvalifikacijske utakmice protiv Španjolske, Estonije i Poljske jer ga zbog obaveza u NHL-u nije bilo na odlučujućem turniru u konkurenciji Slovenije, Bjelorusije i Danske. Najbolji strijelac momčadi u prošloj sezoni bio je Jevgenij Dadonov. Poslije premijerne sezone KHL-a koju je odigrao u matičnom Traktoru, mladi Dadonov odlazi u Floridu gdje veći dio sezone provodi u redovima Rochestera. U tri godine koliko je ukupno proveo u Sjevernoj Americi, odigrao je 55 utakmica za Pantherse i upisao 20 bodova. Kako mu igra u AHL-u nije odgovarala ni sa sportskog niti s novčanog stajališta, prihvaća poziv iz Donecka. U 52 utakmice postigao je 38 bodova, no do ruskog dresa još nije došao. Iskusnog i učinkovitog strijelca klub je pronašao u Fincu Teemu Laineu. Poslije pet sezona u matičnom Jokeritu, tijekom kojih je kao mlad igrač sudjelovao u osvajanju naslova prvaka 2002., prelazi u Tapparu. Tu se zadržao još tri godine, SM-liigu je napustio poslije sezone odigrane u TPS-u. Dok su Rusi započinjali KHL, Laine je odletio preko granice u susjednu Švedsku. U dresu HV71 igra tri godine, a najviše pamti drugu sezonu u kojoj je pogotkom u produžetku donio naslov prvaka svojoj momčadi. Prije dvije godine prihvaća poziv iz Minska i dolazi u KHL. U dvije godine u Bjelorusiji odigrao je 105 utakmica i upisao 77 bodova.

Medveščak će u Ukrajini zaigrati 11. listopada, a Donbas će biti prvi zagrebački gost u novoj godini. Utakmica je na rasporedu 4. siječnja.

lev2HK Lev
Osnovan 2012
Rezultat u 2013: 7. na Zapadu, četvrtfinale doigravanja

Iz Ukrajine put nas vodi pravo prema Zapadu. Poslije više od dvije tisuće kilometara kroz Ukrajinu, južnu Poljsku i Češku stižemo u glavni grad Češke Republike, zlatni Prag. Ovdje se nalazi sjedište hokejaškog kluba Lev, pravog "novokomponiranog" poduzeća preko koje je KHL ušla u zemlju s dugom tradicijom hokeja i nepovjerenja prema Rusiji.

Priča o Levu počinje nekoliko godina prije osnivanja kada su ruski poduzetnici pokušali ući u Češku preko Hradec Králova gdje su na mjesto postojećeg drugoligaša željeli uspostaviti novi klub. Češki savez hokeja na ledu nije dao suglasnost za prodor KHL-a u Češku pa se novi klub pod imenom Lev smjestio u susjednu Slovačku, u Poprad. Za novu momčad igrali su pretežito igrači iz Češke i Slovačke i u svojoj prvoj, a pokazalo se i posljednjoj, sezoni osvojili su deseto mjesto u zapadnoj konferenciji. Tijekom sezone došlo je do promjene vlasništva nad klubom te je poslije dobivanja suglasnosti Češkog saveza postojeći klub u Popradu ukinut, a osnovan je novi, sa sjedištem u Pragu.

Za razliku od Donbasa koji se mora oslanjati na igrače iz uvoza, jer kvalitetnih Ukrajinaca ima jedva za ispuniti zahtjev od pet domaćih igrača, češki Lev nije imao tih poteškoća. Češki igrači s uspjehom su igrali u KHL-u od osnivanja lige tako da je okupljanje značajnog broja Čeha u klubu koji bi imao sjedište u domovini imalo i sportskog, ali i marketinškog opravdanja. Pokazalo se kako je Prag bez većih potresa pomirio dva tradicionalna ekstraligaša Spartu i Slaviju, s novim suparnikom, ali i partnerom, Levom. Za uspješnu prvu sezonu, ponajviše su se pobrinuli sami "lavovi" koji su osvojili sedmo mjesto u zapadnoj konferenciji čime su izborili doigravanje protiv CSKA. U dvoboju s "armejcima" su ostali bez pobjede.

Lev nema vlastitu dvoranu, ali u dogovoru sa Spartom, koristi veliku Tipsport arenu u kojoj u hokeju može uživati 13150 gledatelja. Trener momčadi je Václav Sýkora, iskusni stručnjak koji je vodio prvoligaške momčadi još u Čehoslovačkoj. Prošle sezone je uskočio kao trener Sparte, ali je već poslije mjeseca dana pozvan da preuzme Lev. Ulazak u doigravanje ocijenjen je kao uspjeh pa je ostao na mjestu voditelja stručnog stožera "lavova".

Na golu češke momčadi nalazit će se Petri Vehanen. Iskusni Finac dolazi iz svog matičnog kluba Lukko Rauma koji igra u SM-liigi. Prošle je sezone branio u polufinalu doigravanja u kojem je, kao i u redovnom dijelu sezone zadržao zapaženih 92% obrana. Vehanen međutim nije debitant na ruskim, ali i na drugim klizalištima izvan Finske. Već po završetku juniorskog staža, odvažio se braniti u norveškom Vikingu radije nego grijati klubu u Raumi. Početkom stoljeća brani četiri sezone za Lukko, a potom odlazi na godinu dana u švedsku momčad Mora u Elitserien. Ruski led je prviput iskušao 2006. kad navlači dres Neftehimika. Vraća se u Lukko na dvije godine, a treću uzastopnu sezonu prekida novim odlaskom u Rusiji, ovog puta u Ak Bars. Put u Kazanj se višestruko isplatio jer osvaja naslov pobjednika KHL-a 2010. U zelenom dresu "snježnih pantera" ostaje i iduće dvije godine poslije kojih slijedi već spomenuti povratak u domovinu. Vehanen je nastupio na četiri svjetska prvenstva, a najveći uspjeh mu je zlatna medalja iz 2011. u koju je ugradio fantastičnih 95,4% obrana.

Česi su do doigravanja došli i vrlo dobrom obranom koja je ostala 12. po broju primljenih pogodaka u ligi. Obranu momčadi sačinjavaju igrači iz pet zemalja, a mi ćemo istaknuti jednog domaćeg braniča, Ondřeja Němeca. S izuzetkom 14 utakmica u AHL-u, Němec je sve do odlaska u Rusiju 2010. svoj profesionalni kruh zarađivao igrajući u češkoj prvoj ligi. Četiri godine je proveo u Vsetinu, a pet u Karlovim varima. U dresu Energije osvojio je 2009. naslov prvaka, jedini u klupskoj povijesti. U Sevestalj odlazi 2010. godine  zadržava se u Čerepovcu dvije sezone. Osnivanje češke momčadi u KHL-u dalo mu je priliku za povratak u domovinu i Němec ju je iskoristio. U 56 susreta upisao je 22 boda. Za češku reprezentaciju nastupio je na četiri svjetska prvenstva. Odigrao je 28 utakmica, a najveći uspjeh mu je naslov svjetskog prvaka kojeg je osvojio 2010. godine. Finac Topi Jaakola u KHL je došao prošle sezone. Za Amur je nastupio na samo 27 utakmica u kojima je upisao 10 bodova. Svoje hokejaško ime, Jaakola je izgradio u SM-liigi te u dresu finske reprezentacije. Za Finsku je nastupio na četiri svjetska prvenstva od kojih je najznačajnije ono iz 2011. kada je oko vrata objesio zlatnu medalju. Na pobjede se naviknuo i u klubovima. Igrajući za matični Kärpät iz rodnog Oulua, u sedam godina osvojio je čak četiri naslova prvaka Finske. Zanimljivo je kako je poziv u reprezentaciju dobio tek kad je otišao u Švedsku. U Elitserien se zadržao četiri godine podijelivši vrijeme ravnopravno između Södertäljea i Lulee.

Napadači su bili slabiji dio momčadi u prošloj sezoni. Lev je u poretku strijelaca podijelio 15. mjesto, pa su u klub dovedena pojačanja. Najzvučnije ime je ono Nikolaja Žerdeva. Ruski reprezentativac rođen u današnjoj Ukrajini odigrao je 436 utakmica u NHL-u. U dresovima Columbusa, NY Rangersa i Philadelphije postigao je čak 264 boda. Njegovu učinkovitost u napadu osjetili su i vratari širom Rusije. Još prije odlaska u NHL igrao je za CSKA, a "odoru" je navukao i tijekom obustave rada 2005. U KHL-u je tri sezone igrao za Atlant iz Mitiščija, no propustio je najbolju sezonu kluba iz Podmoskovlja jer je te godine igrao za Philadelphiju. Prošle sezone napušta Atlant u završnici sezone i prelazi u Ak Bars za kojeg je u 29 utakmica upisao 14 bodova. Karijera u NHL-u ograničila mu je reprezentativnu karijeru na samo dva svjetska prvenstva na kojima je u 13 utakmica postigao sedam bodova. Zlatnu medalju stavio je oko vrata po završetku svjetskog prvenstva 2012. U redovima "lavova" nalazi se još jedno veliko napadačko ime. Niko Kapanen svoju je prvu seniorsku medalju objesio oko vrata kao debitant na svjetskom prvenstvu 2000. godine. Od tada je nastupio na deset svjetskih prvenstava i Olimpijskim igrama u Torinu i Vancouveru. U 99 susreta u finskom dresu postigao je 59 bodova. osvajač je olimpijskog srebra iz 2006. i bronce iz 2010. te naslova svjetskog prvaka 2011. Kao član matičnog HPK odigrao je četiri sezone u SM-liigi, a odmah po prelasku u TPS postaje prvak Finske. Odlazi u NHL gdje je tri godine član Dallasa. Sezonu obustave rada provodi u švicarskom Zugu, a iduće tri godine igra za Dallas, Atlantu i Phoenix. Ukupno je u NHL-u odigrao 415 utakmica i postigao 135 bodova. Čim se osnovao KHL odlazi u Ak Bars. Osvaja dva uzastopna naslova prvaka Rusije te ostaje vjeran "Tatarima" sve do isteka prošle sezone u kojoj je u 68 utakmica upisao 38 bodova. Došljake će dočekati "starosjedilac" iz Kanade, Erik Christensen. Prošlogodišnji dolazak u Prag predstavlja mu prvo iskustvo izvan Sjeverne Amerike. Profesionalnu karijeru je počeo Wilkes-Barre/Scrantonu odakle ga je put odveo u Pitsburgh. U redovima "pingvina" igra nepune tri sezone, poslije čega prelazi u Atlantu. Ni u redovima sada ugaslih "Trashersa" nije se zadržao predugo. Igrao je poslije i za Anaheim i NY Rangers, a posljednja postaja prije leta za Europu bila mu je Minnesota. odigrao je ukupno 404 utakmice u NHL-u i postigao 166 bodova, no bez zapaženijeg klupskog rezultata. U dresu Leva je prople sezone upisao 21 bod iz 41 utakmice.

Lev u Zagreb dolazi već 10. rujna dok  će "medvjedi" u češku prijestolnicu otputovati u samoj završnici redovnog dijela prvenstva, 2. ožujka.

HC Slovan BratislavaHC Slovan
Osnovan 1921.
Najveći uspjesi u Extraligi: prvak Slovačke 1998, 2000, 2002, 2003, 2005, 2007, 2008, 2012
Rezultat u 2013: 6. u zapadnoj konferenciji, četvrtfinale doigravanja


Od Praga do Bratislave vodi nas 337 km duga predzadnja dionica puta kojeg smo započeli u sada već osam tisuća kilometara udaljenom Vladivostoku. Dolazimo u glavni grad Slovačke, sjedište najuglednijeg hokejaškog kluba u zemlji, Slovana.

Slovan je najstariji klub u cijeloj ligi. Osnovan je u vrijeme dok je u Rusiji još bjesnio građanski rat. Poslije drugog svjetskog rata natječe se u čehoslovačkom prvenstvu. Slovan je prvi slovački klub kojem je pošlo za rukom osvojiti naslov prvaka ČSSR-a. Poslije 1979. naslove su još osvajali Košice 1986. i 1988. te Dukla iz Trenčina 1992. Osnivanjem slovačke lige, Slovan se nameće kao najuspješnija momčad u zemlji. Od 19 prvenstava u kojima je sudjelovao, Slovan je osvojio osam naslova prvaka, dva više od Košica. Prošle sezone Slovan napušta domaće prvenstvo i postaje član KHL-a. Za razliku od Čeha koji su radije osnovali novi klub i zadržali ustroj Extralige, Slovaci su u Rusiju poslali već postojeći klub. Sa stanovišta kluba, prijelaz je bio lakši obzirom da je zadržan utroj kluba i navijači, no sasvim je moguće da je slovački klupski hokej pretrpio teško popravljivu štetu.

U svom premijernom nastupu u KHL-u Slovan je osvojio šesto mjesto u zapadnoj konferenciji, a u doigravanju je poražen od moskovskog Dinama bez ijedne pobjede u dvoboju. Domaće utakmice klub igra u Slovnaft areni koja prima 10450 gledatelja.

Trener momčadi Rostislav Čada zadržao je posao kojeg je dobio početkom prošle sezone. Prije Slovana trenirao je Avangard, a s uspjehom je vodio i Košice u Extraligi. Tri sezone radio je i kao prvi trener švicarskog prvoligaša Ambri-Piotta.

Na vratima Slovana mogao bi se naći možda i najmlađi prvi vratar u cijeloj ligi. Domaći dečko, 23 godine star Jaroslav Janus, prošle je sezone dobio povjerenje trenera i branio je na 49 utakmica. Tijekom redovnog dijela sezone ostvario je 92,8% obrana. Klupski učinak osigurao mu je i pozivnicu za reprezentaciju u kojoj je branio na dvije utakmice na prošlom svjetskom prvenstvu. Profesionalnu karijeru počeo je u AHL-u u redovima Norfolka. Tri je godine nastupao za Admiralse, no kad je došao poziv iz Bratislave, nije dvojio, vratio se u klub iz kojeg se otisnuo u kanadsku juniorsku ligu OHL.

Jedanaesta obrana u ligi predstavlja dobru vijest za svakog novajliju u nekoj ligi. Uglavnom domaća obrana prošarana je odabranim igračima iz inozemstva. Prvo ime obrane je Martin Škoula. Češki branič hokejaško je ime izgradio u NHL-u u kojem je odigrao 859 utakmica. Prvi klub u najjačoj ligi na svijetu bio mu je Colorado. Od pet godina koliko je proveo u Denveru najradije će se prisjetiti 2001. kada je osvojio Stanleyev pokal. Iz Colorada odlazi u Anaheim, zatim zbog obustave rada provodi sezonu u Litvinovu, poslije čega dolazi u Dallas. Ovo nestalno razdoblje u karijeri završava prelaskom u Minnesotu u kojoj će provesti tri i pol sezone. Svoju posljednju godinu u Sjevernoj Americi podijelio je između Pittsburgha i New Jerseya, a onda je stigao poziv iz Omska. Dvije godine igra za Avangard, a prošlu sezonu počinje u Sibiru, no vrlo brzo seli u Prag. Nije pronašao zajednički jezik s momčadi iz vlastite domovine pa seli u susjednu. Nastupio je na tri svjetska prvenstva i olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju. odigrao je ukupno 29 službenih utakmica za reprezentaciju, a najveći uspjeh mu je srebrna medalja iz 2006. Michal Sersen je juniorski staž dovršio u kanadskoj juniorskoj ligi QMJHL, no nije ostao u Sjevernoj Americi nego je profesionalni hokej zaigrao u matičnom Slovanu. U četiri godine osvojio je dva naslova prvaka Slovačke, a 2010. odlazi u Avtomobilist. Godina u Jekaterinburgu preporučila gaje u reprezentaciju, no iduću sezonu igra u praškoj Sparti. Godinu dana kasnije mijenja ligu, ali ne i grad. Sezonu počinje u Levu, ali poslije samo 12 utakmica vraća se u Slovan za kojeg u 33 utakmice postiže devet bodova. Nastupio je na tri svjetska prvenstva na kojima je u 19 utakmica upisao pet bodova. Najveći uspjeh mu je osvajanje srebrna medalja iz 2012. godine.

Tko zna kakav bi uspjeh Slovaci ostvarili da su u poretku strijelaca bili bolji od 20. mjesta u ligi. Kao i prošle sezone, veliku većinu napadača čine domaći igrači. Milan Bartovič je u svojoj prvoj sezoni u Slovanu postigao 18 bodova u 51 utakmici. Rodni Trenčin napustio je još kao junior, a poslije tri godine u kanadskoj juniorskoj ligi WHL postaje profesionalac u Rochesteru. AHL mu je bio odskočna daska prema Buffalu za kojeg je u dvije sezone odigrao samo 26 utakmica. Poslije još jedne sezone u Rochesteru prelazi u Chicago, no i tamo se zadržao samo 24 utakmice. Vraća se u Europu gdje igra malo u Švedskoj, malo u Švicarskoj da bi se na tri godine skrasio u Bilim Tygrima iz Libereca. Prvi dodir s KHL-om ima u sezoni 2010/11 koju započinje u Atlantu. na njegovu žalost, tijekom sezone vraća se u Liberec i propušta priliku igrati u finalu doigravanja KHL-a. U "tigrovima" je ostao još jednu sezonu, a prošle godine dolazi u Slovan. U dresu reprezentacije nastupio je na četiri svjetska prvenstva na kojima je u 29 utakmica upisao 13 bodova. Najveći uspjeh mu je osvajanje srebrne medalje 2012. Roman Kukumberg ima rijetku priliku igrati profesionalni hokej u rodnom gradu. Premda je juniorski staž odradio u lokalnom Ružinovu, sa seniorskim hokejom susreo se u Dukli za koju igra četiri godine.  Iduće dvije godine provodi u dvije najjače hokejaške zemlje na svijetu, Rusiji i Kanadi. Poslije sezone u Neftehimiku igra u AHL ligašu iz Toronta. Po prvi put igra u Slovanu 2006/07. s kojim osvaja naslov prvaka, a onda ponovo odlazi u Neftehimik. Nastavlja sa seljakanjem pa se vraća u Slovan, odlazi u Ladu, a tijekom 2010. prelazi u Ak Bars s kojim osvaja naslov prvaka Rusije. Nastavlja s bjesomučnim mijenjanjem klubova pa u jednoj sezoni igra za Traktor i Amur. Naposlijetku, po treći put se vraća u Slovan. Osvaja naslov prvaka 2012. godine i ostaje u sastavu za KHL. U 56 utakmica postiže 22 boda. Četiri je puta nastupao na svjetskim prvenstvima na kojima je u 30 utakmica postigao deset bodova. Za Michela Miklíka prošlogodišnji ulazak Slovana u KHL bio je prvi izlazak iz Slovačke. Tijekom 11 godina igranja u slovačkoj Extraligi branio je boje Liptovskog Mikulaša, Žiline, Košica i Dukle. U dresu Košica osvojio je naslove prvaka države 2009. i 2011. Za Slovan igra prvi puta tek po ulasku kluba u KHL. U 56 utakmica postiže 26 bodova. Nastupio je na dva posljednja svjetska prvenstva i osvojio srebrnu medalju 2012. U 18 službenih utakmica upisao je šest bodova.

Slovan će u Zagrebu nastupiti već 13. rujna, a Medveščak će na svoje posljednje i najbliže gostovanje otputovati 4. ožujka.


Umorni od puta, ali i zadovoljni okrećemo pogled prema Zagrebu. Naš Jankec sjeda u "cug" koji ga vodi u "beli Zagreb grad". Tamo se "medvedi" već bruse za nove izazove, početak Kontinentalne hokejaške lige.
 
 

Divizija IIA 5. kolo
Subota, 27.4.2024.
AUS Australija 4  -  5 Ujedinjeni Arapski Emirati UAE
IZR Izrael 4  -  2 Island ISL
SRB Srbija 0  -  3 Hrvatska HRV
Doigravanje PH Finale: 3. utakmica
Četvrtak, 4.4.2024.
SIS Sisak 5  -  4 Medveščak Admiral MED

Hrvatska

  • Mlađi kadeti Mladosti su na gostovanju u Sisku zabilježili pobjedu kojom su se izjednačili...

  • Kadeti Mladosti i dalje nižu pobjede. "Mamuti" su nova tri boda osvojili u okršaju s...

  • Kadeti Siska su na svom ledu pružili dobar otpor branitelju naslova prvaka. "Vitezovi" su...

IHL

  • Hrvatski juniori su propustili priliku za prolazak u polufinale doigravanja IHL-a. Na...

  • Četvrtfinale doigravanja je počelo uspješno za dva hrvatska predstavnika. Zagrepčani su...

  • Hokejaši zagrebačke selekcije su ugodno iznenadili na gostovanju u Kranju. Zagrepčani su prvu...

Međunarodni hokej

  • Zagreb je svoj nastup u Kontinentalnom kupu zaključio porazom od najbolje estonske momčadi...

  • Zagreb je poslije teškog poraza od domaćeg Kaunasa u drugom krugu skupine B Kontinentalnog kupa...

  • Hrvatski prvak Zagreb je u prvoj utakmici prvog kruga Kontinetalnog kupa pretrpio težak...

Reprezentacija

  • Hrvatska reprezentacija je pobjedom u odlučujućoj utakmici protiv Srbije ostvarila veliki...

  • Reprezentaciju Srbije je preustroj sustava svjetskih prvenstava svrstao 2012. u diviziju...

  • Hrvatska reprezentacija i dalje niže pobjede na svjetskom prvenstvu divizije IIA u...

INLINE

  • Na terenu Sportskog centra Kuna pored Zagrebačkog velesajma u subotu, 9. rujna, održat će...

  • Hrvatska nije uspjela opstati u Top diviziji svjetskog inline hokeja. U odlučujućoj...

  • I u drugoj utakmici protiv Slovačke na ovom svjetskom prvenstvu, domaćini su bili bolji. U...

Svijet

  • Zagreb je svoj nastup u Kontinentalnom kupu zaključio porazom od najbolje estonske momčadi u...

  • Zagreb je poslije teškog poraza od domaćeg Kaunasa u drugom krugu skupine B Kontinentalnog kupa...

  • Hrvatski prvak Zagreb je u prvoj utakmici prvog kruga Kontinetalnog kupa pretrpio težak poraz od...

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information