PH - mlađi kadeti

Do posljednjeg paka

img_5346mladostmkVažnost susreta utjecala je na izvedbu, ali ne i na borbenost obje momčadi. U tvrdoj utakmici u kojoj su igrači ostavili srce i dušu na ledu, Mladost je rezultatom 2:1 došla do druge pobjede u finalnom dvoboju protiv Medveščaka.

KHL Mladost - KHL Medveščak 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu
Gledatelja: 40
Sudac: Jačmenjak

Strijelci:

1:0 MLA Mikić (Grgurić) 7'
2:0 MLA Šutevski 34' SH1
2:1 MED Čanić 35'

Isključenja:
Mladost 2 min
Medveščak 2 min

Udarci na gol:
Mladost 12
Medveščak 13


Mladost: Rastovski, Gregurić - Trstenjak, Almer, Šutevski, Kozina, Cerovečki - Holcer, Kramarić L., Kramarić N., Mikić, Grgurić - Matotek, Kovačević, Kreš, Husnjak, Munivrana. Trener: Franjković

Medveščak: Troha - Ključarić, Babić, Prgić, Lopotar, Jerman - Belina, Harasim, Barbir, Čanić, Paulović - Matišin, Hrnjak, Sudić, Jurko. Trener: Crnković

 


Dolazak proljeća premjestio je finale doigravanja mlađih kadeta sa Šalate na Velesajam. Igrači su se prilagodili novim uvjetima igrajući na međunarodnom turniru na kojem su Mladost i Medveščak osvojili drugo odnosno treće mjesto. Navijačima se nije bilo teško odviknuti od preskakanja ograda i smrzavanja pod vedrim nebom. Semafor i razglas bili su samo dobrodošla pomoć boljem praćenju događaja na ledu.

Utakmica protiv Medveščaka na otvaranju turnira završila je trećom uzastopnom pobjedom za mladostaše u međusobnim susretima ove sezone. U momčadi su bili svjesni značenja ove utakmice, no nastojali su se pripremiti za ovu utakmicu kao da ni po čemu nije posebna. U sastav se vratio Kovačević, tako da su nedostajali samo Hutinec i Dobrić.

S druge strane, postava Medveščaka pretrpjela je značajan gubitak. Najbolji strijelac, Vuglač, nije se mogao pridružiti suigračima tako da su "medeki" u lov na "mamutiće" morali krenuti oslabljeni. Niz od tri poraza za redom se u pripremi utakmice morao staviti na stranu, taktičke mogućnosti ostale su bitno sužene izostankom "plave petnaestice".

Gosti su isklizali s Lopotarom na mjestu centra prvog napada te Prgićem i Jermanom na krilima. Već poslije nekoliko minuta vidjelo se da će Medveščak igrom na dvije postave pokušati što više koristiti udarnu drugu navalu koja je ostala jedini adut Medveščakove klupe. Mladostaši su kao domaćini parirali Medveščakovim izmjenama, no s vremena na vrijeme, na Lopotarovu navalu izlazio je treći napad "crnih" u kojem su se izmjenjivala petorica igrača. Način igre Mladosti iziskuje velik utrošak energije i klupa domaćih htjela je sačuvati najvažnije igrače i za završnicu.

Prvih pet minuta utakmice poteklo je u ispitivanju snaga i isprekidanoj igri u srednjoj trećini. Nijedna momčad nije ostavljala protivniku previše prostora za igru. Medveščak je pokušavao pojedinačnim akcijama ulaziti u napadačku trećinu i tamo stvoriti priliku za udarac, mladostaši su pritiskom u protivničkoj polovici nastojali ugušiti igru "plavih" u začetku.

Prvi udarac na gol bilježimo tek u šestoj minuti. U jednoj polukontri pločica je došla do Jermana na lijevoj strani koji puca visoko, ravno u rukavicu Rastovskog. Samo minutu kasnije, Mladost je povela. Pločica se nalazila u trećini Mladosti kada je se dokopao Grgurić. Brzonogo krilo "crnih" munjevito je prošao kroz srednju trećinu. Mikić je pravovremeno ispratio protunapad i dobio upotrebljivu pločicu od Grgurića. Centar drugog napada našao se na lijevoj strani, opalio po paku i pogodio suprotni  kut.

Prvi pogodak na utakmici nije promijenio način igre ni jedne ni druge momčadi. I dalje gledamo "rovovsku borbu" na sredini u kojoj je sigurnost vlastitih vrata prioritet. Prošlo je još tri minute prije nego što smo vidjeli slijedeći udarac. Nikola Kramarić je prošao po desnoj strani, ali je u trenutku udarca već bio previše ukoso, pa Troha nije imao problema obraniti ovaj udarac.

U posljednje tri minute koncentracija je popustila i kod "crnih" i kod "plavih" pa se igra iznenada otvorila. Niz udaraca započinje Čanić koji je uspio uhvatiti zalet pri izlasku iz svoje trećine. Slalom kroz postavu Mladosti završio je udarcem iz sredine koji je završio u rukavici Rastovskog. Mladostaši potom prebacuju igru na drugu stranu.

Poslije bulija pred vratima Medveščaka, s plave linije tuče Trstenjak čiji pak odlazi pokraj gola. U nastavku akcije, Mikić obilazi oko gola, pokušava izvesti "varaždinca", no Troha se nije dao iznenaditi. Uzvratio je Čanić minutu kasnije bekhendom sdesna, no bez uspjeha. Završetak trećine pripao je domaćinu. Cerovečki je dobio pak koji je putovao preko pola klizališta, tukao slijeva, ali Troha je znalački uhvatio pak. Prvih petnaest minuta zaključio je Almer udarcem s plave linije kojeg je Troha znao ukrotiti.

Rezultatski zaostatak, uz poraz u prvoj utakmici, nije ostavljao previše izbora za Medveščak. Gosti su morali krenuti u opći napad kako bi što prije izjednačili i stvorili uvjete za poravnanje u pobjedama u finalnom dvoboju. Za razliku od prve trećine, u prvih pet minuta nastavka, "medeki" su stvorili čak tri prilike za izjednačenje. Prvi si je šansu stvorio Čanić. Dokopao se pločice u trećini Mladosti, otklizao do svog "ureda" iza gola i pokušao podvaliti "varaždinca", no poput svog kolege na drugoj strani, ni Rastovski se nije dao iznenaditi.

Na ovu priliku nadovezali su se Belina udarcem s lijeve strane i Paulović pokušajem iz "trapeza", no Rastovski je u oba slučaja bio na mjestu. Inicijativu "plavih" na trenutak prekida Nikola Kramarić, no njegov udarac s desne strane završava na Trohinoj palici. Nekoliko minuta kasnije Šutevski oduzima pločicu na svojoj polovici prolazi sam kroz obranu gostiju, no udarac bekhendom nije bio dovoljno jak za Trohu.

"Medeki" su držali inicijativu u svojim rukama veći dio trećine, no nikako nisu uspijevali nametnuti svoju brzu kombinatornu igru. Mladostaši su ih pritiskali po cijelom ledu, nemilice trošeći zalihe energije, no uspijevali su u svom naumu. Naleti "plavih" svodili su se na pojedinačne pokušaje koji su uglavnom završavali na "crnom zidu" pred Rastovskim odnosno na ogradi gdje su braniči Mladosti dominirali.

Pred kraj trećine napadi Medveščaka su počeli popuštati što je ponukalo domaće na otvoreniju igru. Time su "mamutići" nehotice natjerali vodu na protivnički mlin. Prvo se u prilici našao Lopotar čiji udarac slijeva nije pronašao put do mreže. Nešto kasnije, Čanić otima pak munjevito ulazi u napadačku trećinu, no njegov udarac Rastovski odlično brani. U posljednjoj minuti u protunapad izlazi i Jerman, no i iz tog dvoboja Rastovski izlazi kao pobjednik.

Nakon dvije trećine, Mladost se i dalje nalazila u "dvostrukom vodstvu" od po 1:0. Medveščaku je ostalo samo petnaest minuta da preokrene rezultat. Gostima je trebao neprekidni pritisak prema naprijed, što su mogli dobiti razdvajanjem Čanića i Paulovića na dvije navale. Mladostaši su ostajali dosljedni svojoj igri, no kako je ponestajalo snage i koncentracije, sve ćešće je dolazilo do nepravilnih izmjena kod kojih je trebalo više od minute da se promijene sva tri napadača.

Prvu šansu ima Lopotar na samom početku, ali njegov udarac izbliza nije bio precizan. Uzvratio je u istoj minuti Šutevski samostalnim prodorom pred protivnički gol odakle nije uspio svladati vratara. Koju minutu kasnije dolazi i do prvog isključenja na utakmici. Na klupu je pošao Mikić. "Plavi" su odmah na led postavili najjače snage ne bi li što prije iskoristili brojčanu prednost. S druge strane, klupa Mladosti ostavlja istu postavu na ledu, samo bez svog isključenog centra.

"Medeki" su brzo stvorili šansu, no Paulovićev udarac izbliza pošao je preko vratnice. Nešto kasnije, mladostaši su se uspjeli promijeniti. Mikićeva kazna polako je isticala, a obrana "crnih" uspjela je izbaciti pločicu daleko u trećinu gostiju. Za njom su pošli branič Medveščaka i Šutevski. Prvi strijelac Mladosti se uspio dokopati pločice, obići gol i ugurati pak u mrežu. Šok! S jedne strane radost, s druge uzdah. Umjesto izjednačenja, razlika se povećala, a vremena je bilo sve manje.

Srećom po "medeke", zaostatak je prepolovljen za samo pola minute. Tek što se Mikić vratio na led, Čanić je uzeo pak, projurio kroz nedovoljno postavljenu obranu domaćih i preciznim udarcem s lijeve strane lansirao pločicu u lijeve rašlje vratiju Mladosti. Bio je to trenutak kad su navijači obje momčadi osjetili da njihovi miljenici zaslužuju podršku s tribina.

Krenuli su "plavi" ponovo u napad. U 37. minuti Paulović prolazi po ogradi iza gola, vraća pak u sredinu do Lopotara, no Rastovski zaključava mrežu. Medveščak se trudi, upinje iz sve snage, no sa svakom minutom odlazila je i energija. Kako se približavao kraj utakmice, tako je Mladost preuzimala igru i počela stvarati prilike pred Medveščakovim golom.

Šutevski je u dva navrata tukao iz sredine, no oba puta pak je otišao previsoko da bi ugrozio gol Medveščaka. Situaciju je gostima dodatno otežalo i isključenje Beline pet minuta prije kraja. Svoj udarac su isprobali i Holcer s plave odnosno Grgurić iz sredine, no bez uspjeha. Navijači domaćih očekivali su da će klupa Mladosti na led izvesti najjaču moguću postavu ne bi li eventualnim golom "zacementirali" pobjedu, no štednja posljednjih zaliha snage za čuvanje gola bila je izgleda važnija.

Posljednjih nekoliko minuta prošlo je između nespretnih pokušaja umornih mladostaša da izvedu pločicu iz svoje trećine i povremenih akcija pred Trohinim golom. Pokušavali su udarcima iz sredine postići gol i Šutevski i Mikić, no rezultat se više nije mijenjao. Uz glasno odbrojavanje zadnjih deset sekundi, mladostaši su sačuvali prednost i došli do druge pobjede u ovom finalu.

Sudac Jačmenjak dobro je vodio susret, posebno vrijedi spomenuti kako su zabranjena ispucavanja bila suđena sukladno pravilima za razliku od nekih drugih utakmica u ovom uzrastu kada vikalo "Nou!" i kad treba i kad ne treba.

Mladost sada vodi s 2:0 i koliko god trener i igrači pokušavali ne razmišljati o tome, saznanje da ih do naslova prvaka dijeli jedna pobjeda neće nestati. U razdoblju do treće utakmice neće biti previše vremena ni za kakve posebne upute. Od igrača će se tražiti da i dalje igraju svoju igru, s puno klizanja i neprekidni pritisak na protivničkoj polovici kako bi se spriječili brzi izlasci protivničkih napadača odnosno oduzela pločica blizu gola Medveščaka. Pri tom će se i dalje oslanjati na pouzdanog vratara, čvrstu obranu koja se ne usteže sama iznijeti pak i proigravati napadače, te na uporni pritisak napadača na posljednju liniju "plavih" u cilju stvaranja šansi za brze pogotke.

Medveščak može birati između dvije mogućnosti. Nastaviti istom igrom u nadi da će se događaji u slijedećoj utakmici okrenuti na njegovu stranu ili pokušati nekom drugačijom taktikom iznenaditi protivnika i produžiti finalni dvoboj. Mjesta za pogrešku nema, jer slijedeći poraz znači i završetak prvenstva. Izostanak Vuglača teško je nadoknaditi, no kvalitetnog igrača može se zamijeniti samo kolektivnim pristupom. Jedan igrač, bez obzira na znanje, ne može igrati za dvojicu.

Termin slijedeće utakmice ovisi o ishodima uzvratnih utakmica polufinala doigravanja seniora. Ne bude li "majstorica", Medveščak i Mladost nastavljaju svoj finalni dvoboj u utorak, 15. ožujka u Domu sportova. Početak utakmice je u 19:15.

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information