Reprezentacija

Medalja polako izmiče

Hrv Rum 1Hrvatske hokejašice su pretrpjele drugi poraz na svjetskom prvenstvu divizije IIIA. Uspješnije su bile reprezentativke Rumunjske koje su upisale i drugu pobjedu na turniru. Rumunjke su povele sredinom prve trećine, ali je Hrvatska u drugom dijelu trećine izjednačila. Gošće su, međutim, u istoj minuti vratile prednost koju potom više nisu ispuštale. Hrvatice se u drugoj trećini više nisu mogle ravnopravno nositi sa suparnicama, ali su odolijevale rumunjskim napadima sve do pred kraj trećine kad primaju pogodak s igračicom više. Hrvatska je početkom zadnje trećine uhvatila priključak i uspostavila ravnotežu u igri. Rumunjska se oduprla hrvatskim pokušajima za izjednačenjem i sredinom trećine vratila razliku na dva gola. Domaće hokejašice se više nisu bile u stanju vratiti u utakmicu pa su Rumunjske slavile s konačnih 4:2. 

Hrvatska - Rumunjska 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Zagreb, Admiral Ice Dome, 12.3.2024.
Gledatelja: 280
Suci: Rygh, Brandon-Laux i Weegh

Strijelci:

0:1 RUM Szekeres 10'
1:1 HRV Matak 16' SH1
1:2 RUM Oprea (Csiszer, David) 16'
1:3 RUM Bende (Szekeres, Adam) 38' SH1
2:3 HRV Vukelić (Stolar, Stiperski) 42'
2:4 RUM Szekeres (Mihai, Bende) 48'

Udarci na gol:
Hrvatska 26
Rumunjska 32

Isključenja:
Hrvatska 12 min
Rumunjska 12 min

Hrvatska: Baždar, Kolar - Stiperski P., Primužak, Matak, Čavka, Marinković - Vrbančić Fabić, Lončarević, Bauman, Stolar, Vukelić - Pudina, Goršić, Stiperski M., Vugić, Vlašić - Malek, Špigelski, Šnajder. Izbornik: Valenčić

Rumunjska: Niciu, Kurko - Adam, Vasile, Vitos, Szekeres, Bende - Sarbu, Michalache, David, Csiszer, Oprea - Urus, Pandrea-Bedrosian, Simina, Mihai, Balazs - Ravasz. Izbornik: Barabas

Drugi dan svjetskog prvenstva je započeo utakmicom koja je trebala odlučiti tko će ispasti u niži razred natjecanja. Bugarska se kao peta reprezentacija iz prošle sezone sučelila novakinjama u diviziji IIIA, hokejašicama Srbije. Srpkinje su se od početka susreta nametnule protivnicama i nizale prigode za prelazak u vodstvo. Bugarska obrana je izdržala sve srpske nalete u prvom dijelu trećine, ali je po ulasku u drugi dio trećine ipak pokleknula. Srpske su hokejašice s dva zgoditka u 68 sekundi stekle značajnu prednost. Druga trećina nije donijela nikakvu promjenu u odnosu snaga. Bugarke su bile u podređenom položaju, a kad su primile i treći pogodak, Srbija se našla nadomak važnoj pobjedi. Opsada bugarskih vrata se nastavila tijekom cijele trećine, ali je i bugarska reprezentacija imala svojih prilika. Jednu takvu su bugarske hokejašice iskoristile u završnici trećine i vratile nadu u preokret. Bugarska je u posljednjoj trećini krenula na sve ili ništa, a Srpkinje su se zatvorile nastojeći izdržati do kraja. To im je naposljetku i pošlo za rukom pa su upisale prve bodove na turniru. Bugarke su se sada našle u nezavidnom položaju s dobrim izgledima da nagodinu završe u nižem razredu natjecanja.

Dok je prethodna utakmica odlučivala o ispadanju, okršaj Ukrajine i Litve je bio jedan od odlučujućih u borbi za prvo mjesto. Ukrajinke su od prve minute zagospodarile ledenom plohom zasipajući baražnom paljbom protivnička vrata. Litvanska vratarica bila je najistaknutija hokejašica u oba sastava i najzaslužnija što se na prvi odmor pošlo netaknutih mreža. Litvanke su prvi pogodak primile tek na početku druge trećine i to s igračicom više. Ukrajina je imala nadmoć tijekom cijele trećine, ali joj nije pošlo za rukom povećati razliku. Litva je u drugih dvadeset minuta imala nešto više prigoda nego u prvoj trećini, ali je i dalje bila neučinkovita. Ukrajinke su početkom zadnje trećine po drugi put zatresle mrežu poslije čega su preuzele inicijativu. Litva nije mogla ni pomisliti na povratak u utakmicu, jer se cijelo vrijeme branila od protivničkih naleta. Treći pogodak Ukrajine je u završnici utakmice otklonio svaku dvojbu oko ishoda. Litvanke su u zadnjoj minuti ipak postigle počasni zgoditak za konačnih 3:1. Ukrajina se ovom pobjedom nametnula kad favorit za zlato, a Litvankama ostaje borba za jednu od preostalih medalja.

Hrvatska se prva našla u prigodi kad je Stolar pucala iz sredine u drugoj minuti i pogodila iznenađenu Niciu u tijelo. Vukelić je malo kasnije pokušala izvesti "varaždinca" no vratarica "žutih" je zatvorila prvu stativu. Rumunjke su uzvratile protunapadom David koja se probila pred vrata, ali joj je Baždar izbila pak. "Crvene" su se ubrzo vratile u napad. Vugić je minutu kasnije pucala iskosa s desne strane u dobro postavljenu Niciu. Balasz je u trećoj minuti napravila prekršaj, a Matak je tijekom isključenja sa zadrškom pucala iz sredine. Niciu je bila sigurna, a njene suigračice je sada čekalo dvije minute s igračicom manje. Stolar je zaprijetila udarcem iz sredine u četvrtoj minuti, a Kurko je bila na mjestu. Bilo je to ujedno sve što su domaće hokejašice uspjele uraditi za vrijeme brojčane prednosti. "Žute" su brzo uspostavile ravnotežu u igri pa je Adam u šestoj minuti tukla s plave linije, a Vitos je skrenula pak koji nije uspio iznenaditi Baždar. Hrvatice su dvije minute kasnije imale sjajnu priliku kad se Vukelić našla iza gola odakle je uposlila Stolar koja puca iz prve, a pak pogađa Niciu u kacigu.

Rumunjke su povele u desetoj minuti. Szekeres je u napadačkoj trećini presjekla neoprezno dodavanje "crvenih" i prošla po desnom krilu. Napadačica "žutih" je izašla pred vrata i pucala. Baždar brani prvi udarac, ali ne i odbijanac iz neposredne blizine. Lošim vijestima po domaće tu nije bio kraj. Lončarević je minutu kasnije isključena zbog "prekršaja" koji se u muškom hokeju ne bi sudio ni mlađim juniorima. Matak je u 11. minuti iz protunapada zaprijetila udarcem sdesna. Rumunjska nikako nije uspijevala postaviti igru u napadačkoj trećini no prekršaj Vrbančić Fabić u 12. minuti je ostavio Hrvatice 25 sekundi sa samo tri igračice na ledu. Hrvatice su blokirale jedini pokušaj protivnica prije nego što se Lončarević vratila na led. Rumunjska je potom bila uglavnom bezopasna sve dok u 14. minuti Čavka nije nepropisno zaustavila protunapad Adam. Rumunjska je dobila novih 18 sekundi s dvije igračice više. Vrijeme je prohujalo rumunjskim hokejašicama od kojih je jedino Sarbu stigla opaliti "šlencom" slijeva no Baždar je sjajnom obranom sačuvala svoju mrežu. Szekeres je potom izravno iz bulija zamalo iznenadila čuvaricu mreže "crvenih".

Hrvatska obrana je uspješno izašla na kraj s rumunjskim pokušajima, a onda je u 15. minuti Stolar krenula u proboj koji su "žute" zaustavile tek u svojoj trećini. Pak je preuzela Matak koja puca sdesna, a Niciu brani. Uporna napadačica "crvenih" je potom pucala i po drugi put, da bi naposljetku "treća bila sreća" te se pak zakoprcao u rumunjskoj mreži. Međutim, radost na hrvatskoj klupi nije dugo trajala. Rumunjke su već u idućem napadu vratile prednost. Budući da je Čavki preostalo još 16 sekundi kazne, "žute" su postavile napad s igračicom više. Premda se Čavka u međuvremenu vratila u igru, David je s desnog krila spustila pak iza gola do Csiszer koja ga ubacuje pred vrata odakle je Oprea u padu pogađa mrežu. Hrvatska je u 17. minuti dobila priliku za odgovor, jer je na klupu za kažnjene morala sjesti Sarbu. Rumunjska se bez poteškoća obranila s igračicom manje, a završnica trećine je protekla u ravnopravnoj borbi bez previše prigoda. Samo je Vrbančić Fabić udarcem sdesna u 20. minuti zaprijetila protivničkim vratima. Završetak trećine zatekao je Rumunjke u boljem raspoloženju no Hrvatska je i dalje bila u igri za bodove koji bi je zadržali u borbi za odličja.

Rumunjska je na samom početku druge trećine imala veliku priliku povećati prednost. Bende je pojurila sama prema vratima no Baždar je sjajnom reakcijom iz ovog dvoboja izašla kao pobjednica. Na hrvatsku čuvaricu mreže naklizala je Vitos, ali je u pokušaju da joj izbije pak zaradila dvije minute kazne. Čavka je prva zaprijetila udarcem s plave linije u 22. minuti. Niciu je bila na mjestu kao i malo kasnije kad je svoj dalekometni udarac iskušala Stolar. Rumunjke su potom zbile svoje redove i izdržale kaznu do kraja bez novih iskušenja. "Žute" su po izjednačenju snaga na ledu prešle u napad. Balazs je u 24. minuti gađala s desnog krila. Baždar brani, a njene suigračice čiste gužvu ispred gola. Prekršaj Bende je malo kasnije dao Hrvaticama novu priliku za izjednačenje. Prvu sljedeću prigodu su ipak imale Rumunjke, jer se u 25. minuti Csiszer probila pred vrata i pucala prije nego što ju je nadvladala obrana "crvenih". Rumunjska je, unatoč igraču manje, uspješno držala pak pa se na kraju moglo reći da se Hrvatska obranila s igračicom više.

Sporni trenutak se zbio u 29. minuti. Szekeres se probila kroz sredinu i pucala bekhendom. Baždar je zaustavila pak, sutkinja zazviždala za prekid igre, a pločica se potom nekako izmigoljila preko crte gola. U nastaloj gužvi su Rumunjke tražile pogodak, dok su ih domaće nastojale izgurati iz vratarskog prostora pa je malo nedostajalo do žustrijeg sučeljavanja. Pogodak na kraju nije priznat. Domaće su u 30. minuti izvele protunapad dvije na jednu. Vukelić je došla iza gola odakle je uposlila Marinković koja puca iz blizine no Niciu je bila sigurna. Rumunjke su se ubrzo vratile u napad. David je u 31. minuti pucala slijeva no Baždar je bila spremna. Vratarica "crvenih" je bila na visini zadatka i minutu kasnije kod dalekometnog pokušaja Urus. Uslijedilo je razdoblje ravnopravne igre u kojoj se puno klizalo amo, tamo, ali bez ijedne prigode za pogodak. Svojevrsno zatišje prekinula je Mihalache koja je u 36. minuti ispalila projektil s plave linije koji je postao plijenom raspoložene Baždar. Mihalache se malo kasnije odvažila još jednom, ali je ovog puta topovskim udarcem sdesna pogodila stativu.

Rumunjske hokejašice su potom uhvaćene s viškom igračica na ledu pa je Hrvatska dobila priliku za izjednačenje u završnici trećine. Stolar se prva iskušala udarcem slijeva no Niciu je bila spremna. Čuvarica mreže "žutih" je bila na mjestu i minutu kasnije kad je Marinković gađala s druge strane. Rumunjke su se potom oslobodile pritiska i prenijele igru u napadačku trećinu. "Crvene" su u 38. minuti pokušale ispucati pak iz trećine no ispriječila se Bende. Napadačica Rumunjske se probila do vrata te je iz neposredne blizine pogurnula pak preko crte gola. Kako je sutkinjama pošlo za rukom izmisliti ne jednu, nego čak dvije asistencije, teško je reći, a još teže je pojmiti kako je moguće da sutkinje iz Norveške, SAD i Njemačke nisu u stanju pravilno prijaviti asistencije ili njihov izostanak. Szekeres je minutu kasnije mogla povećati razliku no njen udarac iz sredine je Baždar uspjela skrenuti u stranu. Rumunjska je završetkom trećine došla korak bliže drugoj pobjedi na turniru no još uvijek nije mogla biti sigurna u ishod. Hrvatsku je samo jedan pogodak mogao približiti na minimalnu razliku što bi utakmicu učinilo potpuno neizvjesnom.

"Žute" su prve zaprijetile u posljednjoj trećini udarcem Szekeres s plave linije u 41. minuti. Hrvatice su smjesta uzvratile i izjednačile početkom iduće minute. Petra Stiperski je osvojila pak u svojoj trećini i prošla po desnom krilu. Stiperski je potom obišla vrata i vratila pločicu na plavu liniju do Stolar. "Crvena petica" je opalila prema vratima gdje se nalazila Vukelić koja spretno skreće pak. Niciu je bila na mjestu, ali je Vukelić bila prva na odbijancu i iz neposredne blizine pospremila pak u mrežu. Ovog puta je i sudačka trojka bila na visini zadatka prepoznavši obje asistentice. Hrvatska je uhvatila priključak što se nikako nije svidjelo Rumunjkama. "Žute" su krenule u napad pa je Szekeres u 43. minuti imale dvije prigode. Prvo je pucala u blok iz sredine, a potom je bila prva na odbijancu no Baždar je bila na visini zadatka. "Crvene" su u 44. minuti imale odličnu priliku kad je Bauman pucala iz blizine no Niciu je bila na mjestu. Hrvatice je minutu kasnije stigla dvostruka nesreća. Protivnice su krenule u protunapad koji je Marinković omela prekršajem, a pritom su naše pogriješile pri letećoj izmjeni pa je Hrvatska odjednom ostala s dvije igračice manje u razdoblju od pune dvije minute. Hrvatice su se odlično branile pa su ne samo ispucale pak iz trećine, nego je Bauman u 46. minuti izvela slalom kroz postavu "žutih" i pucala bekhendom iz blizine u dobro postavljenu Niciu.

Rumunjke uzvraćaju prodorom David koja prolazi po desnom krilu i puca iz blizine no Baždar je upisala još jednu obranu. Hrvatska se junački branila u preostaloj kazni ponajviše zahvaljujući raspoloženoj Stolar koja je bila posvuda gdje je trebalo zatvoriti protivnički prodor. Hrvatska je u 47. minuti krenula u napad koji Marinković dovršava bekhendom iz blizine. Rumunjska je u 48. minuti vratila razliku na dva gola. Akciji "žutih" prethodila je velika greška sudačke trojke koja nije dosudila očigledno zabranjeno ispucavanje procjenjujući valjda da Hrvatice imaju raspon ruku od tri metra i kližu brže od NY Rangersa. Mihai je krenula po desnom krilu, obišla vrata te se zajedno s Bende izborila za pak u lijevom kutu odakle je pronašla Szekeres koja udarcem iz blizine pogađa mrežu. Na žalost, politika je IIHF-a da na prvenstva nižih razreda šalje suce i sutkinje nedovoljnog znanja koji imaju poteškoća i u čitanju igre i prosuđivanju, ali su valjda "politički podobni". Rumunjke su u 49. minuti mogle povećati razliku kad je Mihalache opalila s plave linije u dobro postavljenu Baždar. Suparnice su zapodjenule ravnopravnu borbu s puno klizanja, ali bez previše prigoda. Na sljedeću je trebalo pričekati do 51. minute u kojoj je Bende uputila oštar udarac slijeva no vratarica domaćih je bila sigurna. 

Bende je minutu kasnije ponovo bila u akciji te je još jednom gađala s lijevog krila, ali je Baždar i ovog puta bila na svom mjestu. Položaj Hrvatica se dodatno otežao u 53. minuti kad je na klupu za kažnjene sjela Marinković. Hrvatice nisu imale vremena za gubljenje pa su morale napasti i sa igračicom manje. Vrbančić Fabić je u 54. minuti opalila s plave linije no Niciu je bila spremna. Rumunjke su potom pogriješile u letećoj izmjeni pa su preprano ostale bez brojčane prednosti. Marinković je odmah po povratku na led pucala iz sredine u 55. minuti. "Žute" odgovaraju dvije minute kasnije udarcem Opree s plave linije. Matak je u 58. minuti snažnim "bendijem" iz daljine pokušala smanjiti zaostatak no Niciu je još jednom obranom zadržala sigurno vodstvo Rumunjske. Vratarica "žutih" je bila sigurna i minutu kasnije kod udarca Vrbančić Fabić iz daljine. Baždar je u zadnjim sekundama dvoboja uhvatila pak koji je s plave linije uputila Adam, a malo kasnije i David. Rumunjke su po završetku dvoboja pohitale jedna drugoj u veliki zagrljaj kako bi počele s proslavom druge pobjede. Hrvatice su na kraju ostale kratkih rukava pa imaju za čim žaliti. Istina, Rumunjska je pokazala više u ovoj utakmici, ali su i naše hokejašice imale svojih prilika. Hrvatsku u trećem kolu očekuje važna utakmica protiv Bugarske u kojoj bi trebalo osigurati bodove spasa, a onda vidjeti može li se što učiniti po pitanju boljeg mjesta na ljestvici.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information