Reprezentacija

Hrvatice uvjerljivo do bodova

Bug Hrv 1Hrvatska ženska reprezentacija je upisala prvu pobjedu na svjetskom prvenstvu divizije IIIA u Zagrebu. Hrvatice su svladale bugarsku reprezentaciju s uvjerljivih 5:1 čime su otklonile svaku bojazan od ispadanja u niži razred natjecanja. Prvih dvadeset minuta proteklo je u ravnopravnoj borbi s nizom prigoda na obje strane. Raspoložene čuvarice mreža su zaključale svoja vrata pa se ne prvi odmor pošlo bez pogodaka. Hrvatska je u nastavku susreta zagospodarila ledenom plohom nižući prigode jednu za drugom. Hrvatski pritisak je urodio plodom tek u drugom dijelu trećine kad su naše hokejašice dvaput zatresle mrežu. Hrvatska je početkom zadnje trećine povećala razliku na tri gola čime je praktički riješila utakmicu. Premda je Bugarska stvorila niz prigoda, nijedan pak nije prošao pokraj Baždar prije nego što su Hrvatice postigle još dva zgoditka. Bugarke su tek u posljednjim minutama dvoboja uspjele postići počasni pogodak.

Hrvatska - Bugarska 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)

Zagreb, Admiral Ice Dome, 14.3.2024.
Gledatelja: 193
Suci: Kauhanen, Brandon-Laux i Pavlačkova

Strijelci:

1:0 HRV Matak (Čavka) 33'
2:0 HRV Marinković (Vukelić) 36'
3:0 HRV Bauman (Čavka) 44' PP1
4:0 HRV Vukelić (Marinković) 47'
5:0 HRV Vlašić (Vukelić) 57'
5:1 BUG Asparuhova (Runevska) 58' PP1

Udarci na gol:
Hrvatska: 46
Bugarska 29

Isključenja:
Hrvatska 8 min
Bugarska 13 min

Hrvatska: Baždar, Kolar - Stiperski P., Primužak, Bauman, Čavka, Matak - Vrbančić Fabić, Stolar, Marinković, Vukelić, Vugić - Pudina, Malek, Stiperski M., Lončarević, Vlašić - Goršić, Šnajder, Špigelski. Izbornik: Valenčić

Bugarska: Nedjalkova, Dimova A. - Georgijeva M., Dikova, Runevska, Stojanova, Petrova - Bajkuševa, Georgijeva V., Asparuhova, Dimova K., Spasova - Tumbeva, Čoban, Petkova, Kozarova, Stefanova - Ličeva, Georgijeva P., Dankova. Izbornik: Blagojev

Rumunjska je u prvoj utakmici trećeg dana turnira tijesno svladala Litvu čime se zadržala na čelu poretka. Litva je povela već u prvoj minuti dvoboja no Rumunjke su do sredine prve trećine izjednačile. Premda su oba sastava nastavila s otvorenom igrom, mreže se do kraja trećine više nisu tresle. Litvanke su i u drugoj trećini pokazale da su opasne po izlasku iz svlačionice. Reprezentacija s Baltika se sada zatvorila i upornom obranom sačuvala minimalnu prednost sve do drugog odmora. Rumunjska je u zadnjoj trećini krenula na sve ili ništa. Litvanke su aktivnom obranom pokušavale zadržati stečenu prednost. Kad su u drugom dijelu trećine primile i treći pogodak, malo se kome u rumunjskom taboru činilo da je preokret moguć. Međutim, čuda se u hokeju događaju pa je tako Rumunjska u ludih 114 sekundi čak tri puta zatresla protivničku mrežu za prelazak u vodstvo. Litva se od ovog šoka nije uspjela oporaviti u završnici susreta. Rumunjska ima svih devet bodova, a Litva se s dva boda osvojenih protiv Hrvatske bori za opstanak u diviziji.

Poteškoće Rumunjski nisu utjecale na raspoloženje u taboru Ukrajine prije okršaja sa Srbijom. Ukrajinke su bile uvjerene u sigurnu pobjedu no ostale su u čudu primivši pogodak već u 11. sekundi utakmice. Ukrajina se teško oporavljala od početnog šoka tako da je Srbija zatvorenom igrom održala minimalnu prednost sve do završnice trećine u kojoj Srpkinje postižu drugi pogodak. Srpska je reprezentacija početkom trećine najavila veliko iznenađenje postigavši zgoditak s igračicom manje. Ukrajina je ubrzo smanjila zaostatak poslije čega je zagospodarila ledenom plohom. Prigode su se nizale jedna za drugom no Srbija je na drugi odmor pošla s velika dva gola prednosti. Srpkinje su početkom zadnje trećine vratile razliku na tri gola. Ukrajinke ponovo opsjedaju protivnička vrata no Srbija je unatoč kanonadi držala razliku sve do završnice trećine. Ukrajina se vratila u utakmicu u posljednje četiri minute tijekom koje je postigla čak tri zgoditka za izjednačenje. Iscrpljene i razočarane Srpkinje su pružile odličan otpor i u produžetku u kojem Ukrajina postiže pobjedu u trećoj minuti. Ukrajinke su s osam bodova i dalje u trci za zlatom, dok Srbija s četiri boda postaje kandidat za odličje.
Prekršaj Bauman je već u prvoj minuti ostavi domaće s igračicom manje. U međuvremenu je Petrova tijekom isključenja sa zadrškom pucala iz sredine no Baždar se nije dala iznenaditi. Bajkuševa je udarcem s plave linije prva zaprijetila vratima "bijelih". Baždar je bila sigurna, a sutkinjama je trebalo neko vrijeme da prvo prepoznaju da se radil o udarcu iz zaleđa te da bi igru trebalo nastaviti bulijem iz bugarske trećine. Hrvatice su smjesta navalile prema bugarskim vratima. Marinković je prva pucala iz blizine, a Vukelić je bila prva na odbijancu. Nedjalkova je u oba slučaja bila sigurna. Bugarska je do kraja kazne imala više od minute, ali nije stigla ništa učiniti do izjednačenja snaga na ledu. Bugarke su potom preuzele inicijativu pa se uglavnom igralo na polovici "bijelih". Prigoda za pogotke nije bilo na pretek, jer su udarci "crvenih" u pravilu završavali u bloku ili pored vrata. Marinković se na drugoj strani u šestoj minuti probila kroz sredinu no Nedjalkova brani njen udarac.

Bugarska je najbolju prigodu za prelazak u vodstvo imala u sedmoj minuti u kojoj je Asparuhova izvela slalom kroz hrvatsku postavu i snažno opalila iz sredine. Baždar je sjajnom obranom sačuvala svoju mrežu. Asparuhova je u nastavku napada još jednom tukla, ovog puta iskosa s desne strane no čuvarica mreže "bijelih" je još jednom bila na visini zadatka. Baždar je bila spremna i za pokušaj Dikove iz lijevog kuta. Hrvatska je uzvratila minutu kasnije udarcem Bauman s desne strane. Isključenje Primužak u devetoj minuti je Bugarkama dalo novu priliku za prelazak u vodstvo. Dikova je prva zapucala s plave linije, a Stojanova skrenula pak prema mreži. Međutim, Baždar se nije dala iznenaditi. Asparuhova se u desetoj minuti našla u prilici no Baždar brani njen udarac s lijeve strane. Hrvatice su bez poteškoća odradile ostatak kazne. Marinković se po izjednačenju snaga na ledu probila pred vrata i s koljena pucala no Nedjalkova je bila na mjestu.

Bugarska je također nastavila s otvorenom igrom pa je u 12. minuti Stojanova pucala iz blizine u dobro postavljenu Baždar. U akciji je bila i njena kolegica na drugoj strani koja minutu kasnije brani udarac Vukelić s lijevog krila. Nedjalkova je malo kasnije kranjim naporom zaustavila opasan pokušaj Vukelić iz sredine. Bauman je u 16. minuti spustila pak kroz sredinu za Čavku koja puca bekhendom iz prve no Nedjalkova je bila spremna. Hrvatska je minutu kasnije imala sreće. Spasova je došla do paka i prošla po lijevom krilu. Asparuhova je u sredini klizala sama kao duh čekajući pak na forhend no Spasova je pucala s krila, a Baždar je upisala još jednu obranu. Na drugoj strani se Vlašića našla iza gola odakle je uposlila Mirtu Stiperski koja puca iz prve no vratarica "crvenih" je također bila na visini zadatka. Bugarke su odgovorile opasnim udarcem Runevske iz sredine. Bugarski pritisak nije jenjavao. Bajkuševa je opalila s plave linije, a Petrova je skrenula pak prema vratima.

Baždar je i ovog puta bila spremna. Prekršaj Asparuhove je u 18. minuti dao priliku hrvatskom sastavu da ne samo završi trećinu s minimalnom prednošću, nego i stekne veću razliku s obzirom da je najopasnija Bugarka zaradila čak pet minuta kazne. Visina kazne zorno pokazuje kako su muški i ženski hokej, barem po shvaćanju IIHF-a i ideologije koja prevladava u sadašnjem vodstvu, dva različita sporta što je sasvim u redu, dok se jedno shvaćanje ne počne na silu nametati drugom. Rukometašice bi se zasigurno samo nasmijale da im netko počne objašnjavati da je rukomet "sport bez dodira" i da rukometni navijači uživaju isključivo u brzini i tehnici. Hrvatice su žestoko pritisnule protivničku obranu. Bauman je udarcem iz sredine pogodila prečku. Odbijeni pak dolazi do Marinković koja puca iskosa s desne strane no Nedjalkova je bila na mjestu. Mirta Stiperski je zaprijetila udarcem slijeva u 20. minuti. Bugarska se uspjela obraniti pa se na prvi odmor pošlo netaknutih mreža no Hrvatska je i dalje imala više od dvije minute brojčane prednosti na početku sljedeće trećine.

Hrvatice su od prvog bulija u nastavku susreta krenule prema naprijed. Čavka je u 21. minuti opalila s plave linije, a Nedjalkova hvata pločicu u letu. Bauman je minutu kasnije iz desnog kuta pronašla Marinković koja puca iz blizine no bugarska čuvarica mreže se nije dala iznenaditi. "Crvene" su u 22. minuti imale veliku priliku za pogodak. Runevska je presjekla neoprezno dodavanje na plavoj liniji i pohitala sama prema vratima no njen udarac je poslao pak pored gola. Bauman je u idućem napadu opasno zaprijetila udarcem slijeva. Nedjalkova je rukavicom odbila pak u zrak, a Dikova ga je rukom dohvatila i zavitlala što dalje od gola za što je "nagrađena" s dvije minute na klupi za kažnjene. Hrvatice su sada imale 34 sekunde s dvije igračice više na ledu. Prva se u prilici našla Vugić no njen udarac iz neposredne blizine nije pronašao put do mreže. Procesija "crvenih" na klupi za kažnjene se uskoro nastavila. Asparuhova je provela u igri samo dvije sekunde prije nego što je prekršaj Maje Georgijeve vratio broj Bugarki u igri na tri.

Domaće su sada imale gotovo minutu i pol s dvije igračice više. Bila je to prilika koja se nije smjela propustiti. Stolar je prva iskušala svoj dalekometni udarac u 24. minuti no Nedjalkova je ostala na visini zadatka. Vrbančić Fabić je malo kasnije potegnula "šlencom" s desnog krila s istim ishodom kao i Stolar. Nedjalkova je u 25. minuti obranila i udarac Marinković s lijevog krila. Dikova se potom vratila u igru, a "crvene" iznose pak iz svoje trećine. Stojanova je čak potegnula s crvene linije ne bi li iznenadila Baždar. Hrvatice se nisu stigle vratiti u napad prije izjednačenja snaga na ledu pa je velika prigoda za vodstvo otišla u nepovrat. Bugarska je u 26. minuti zaprijetila udarcem Runevske koji snalažljiva Baždar brani kacigom. Petrova se minutu kasnije probila pred vrata i pucala, ali je vratarica "bijelih" i dalje bila nesavladiva. Runevska je u idućem napadu izašla sama pred gol, obišla Baždar i onda pucala usporedno s crtom gola. Bugarska je u 29. minuti ponovo ostala s igračem manje.

Kozareva je kažnjena zbog navodnog ometanja premda je Stolar trenutak prije sudara još uvijek bila u posjedu paka. Još bismo shvatili da je dosuđen nedopušteni napad tijelom no sutkinje ionako nisu bile u formi u tim trenucima, jer su malo prije ovog prekršaja odbile dosuditi dva očigledna zabranjena ispucavanja, po jedno na svakoj strani. Vukelić se tijekom isključenja sa zadrškom probila po lijevom krilu sve do bugarskih vrata, ali nije uspjela probiti Nedjalkovu. Bugarska je imala prvi napad poslije osvojenog bulija. Runevska je pobjegla svojim čuvaricama i tukla iz sredine no Baždar brani. Hrvatice su tek u 30. minuti prvi put zaprijetile kad je Vrbančić Fabić gađala s desnog krila. Nedjalkova je bila sigurna, kao i minutu kasnije kad je Vrbančić Fabić pucala s plave linije. Bugarska vratarica je bila na mjestu i kad je Lončarević pucala s desnog krila u 32. minuti. Vlašić je malo kasnije iz desnog kuta ubacila pak u sredinu odakle ga Čavka skreće prema vratima no Nedjalkova se nije dala iznenaditi.

"Crvene" su odgovorile minutu kasnije kad se Asparuhova našla iza vrata odakle je uposlila Dimovu. Baždar brani udarac iz neposredne blizine poslije čega dolazi do gužve koju su Hrvatice uspješno rasčistile. "Bijele" su u idućem napadu konačno prešle u vodstvo. Čavka je opalila s plave linije, a Nedjalkovoj se unatoč uspješnoj obrani pak izmigoljio u stranu. Najspretnija je bila Matak koja je iz neposredne blizine pogurnula pak u mrežu. Hrvatska je napravila prvi korak prema toliko željenoj pobjedi. "Bijele" su nastavile s pritiskom pa je u 34. minuti Mirta Stiperski zaprijatila snažnim udarcem slijeva no bugarska vratarica se iskupila za lošu reakciju u prethodnoj akciji. Runevska je malo kasnije presjekla neoprezno dodavanje protivnica i pojurila u protunapad u kojem je izašla sama pred vrata no Baždar je i iz ovog dvoboja izašla kao pobjednica. Bugarke su u 35. minuti još jednom nadmudrile hrvatsku obranu pa se Runevska ponovo našla pred vratima no njen udarac Baždar sjajno brani. Petra Stiperski se u idućem napadu našla u dobrom položaju za udarac, ali je ipak dala pak nalijevo za Bauman koja tuče iz sve snage u dobro postavljenu Nedjalkovu.

Hrvatska je u 36. minuti povećala prednost. Vukelić je osvojila pak u gužvi na desnom krilu, a preuzela ga je Marinković koja se probila prema vratima i preciznim udarcem iskosa s desne strane pogodila bliži kut. Bugarska se nije predavala, nego je pokušavala uhvatiti priključak prije završetka trećine. Spasova je u 37. minuti brzim udarcem slijeva pokušala iznenaditi Baždar koja je i ovog puta bila na mjestu. Bugarski izbornik se tek sada, u završnici druge trećine, usudio postaviti treći napad u igru. Hrvatice su minutu kasnije imale sjajnu priliku riješiti pitanje pobjednika. Mirta Stiperski je odlično opalila s desnog krila no Nedjalkova spretno brani drškom palice. Bugarska vratarica je bila sigurna i u 39. minuti u kojoj je Mirta Stiperski pucala iz sredine. Hrvatski pritisak nastavila je Vrbančić Fabić neugodnim udarcem s plave linije. Drugu trećinu je zaključila Petra Stiperski udarcem s plave linije. Hrvatska je na odmor pošla s dva gola prednosti koji su joj davali razumno uvjerenje da bi dvoboj trebala završiti pobjedom. Međutim, Bugarska je i dalje bila sposobna zaprijetiti i samo jedan gol "crvenih" bi bio dovoljan vratiti neizvjesnost u utakmicu.

Hrvatice su namjeravale što prije otkloniti svaku dvojbu oko pobjednika pa su navalile od prve minute zadnje trećine. Odličnu su priliku stvorile poslije svega tridesetak sekundi kad se cijeli prvi napad zatekao nasuprot Nedjalkovoj. Bauman je s desne strane uposlila Čavku koja puca iz blizine no vratarica "crvenih" je spasila svoju mrežu. Prekršaj Dimove u 42. minuti dao je "bijelima" novu priliku za odlučujući udar. Međutim, prvu prigodu imale su Bugarke, jer je Runevska završila protunapad udarcem s plave linije. Domaće su se do sljedeće minute pribrale pa se Vukelić probila kroz sredinu i završila akciju udarcem iz neposredne blizine. Hrvatska je brojčanu prednost iskoristila početkom 44. minute. Čavka se probila po desnom krilu i ostavila pak za Bauman koja je prošla kroz sredinu i preciznim "šlencom" zatresla mrežu. Bugarke su se našle u teškom položaju, ali i dalje nisu odustale od borbe. Petrova je u idućem napadu bekhendom iz okreta pokušala iznenaditi Baždar koja sjajnom obranom spašava svoju mrežu. Runevska je potom odbijanac iz neposredne blizine poslala pored vrata. Hrvatska je u 45. minuti ostala s igračicom manje.

Petrova se pokušala izboriti za pak iza hrvatskog gola protiv Stolar i Vrbančić Fabić. Potonja je naklizala čvrsto na protivnicu koja se srušila uz ogradu, a sutkinja je smjesta podigla ruku za prekršaj. Da je Vrbančić Fabić kažnjena zbog nabijanja na ogradu ili "ženskog bodičeka" još bismo i shvatili, ali je naša igračica sjela na klupu za kažnjene zbog "ometanja", premda je Bugarka srušena u borbi za pak koji je ostao ispod nje. Je li sutkinja ikada pročitala pravila hokejaške igre i da li je shvatila izraz "posjed paka" koji je definirajući za kaznu "ometanja". Iz navedenog se može zaključiti da nije, poslije čega se opet postavlja pitanje delegiranja sutkinja za svjetska prvenstva? Zar doista nema boljih i iskusnijih sutkinja? A ako nema, zašto ženske utakmice ne bi sudili muški suci? Runevska se ubrzo našla u sjajnoj prilici. Pucala je iz neposredne blizine no Baždar je i dalje držala ključeve svojih vrata. Bila je to jedina prigoda "crvenih" do kraja kazne. Hrvatice su se odlično branile, a u posljednjim trenucima pred povratak hrvatskog braniča u igru, "bijele" su postigle još jedan zgoditak. Marinković je presjekla dodavanje "crvenih" kroz sredinu i ostavila pak za Vukelić. Mlada napadačica se pokušala probiti kroz postavu "crvenih", ali su je Bugarke na trenutak zaustavile. Marinković je prva stigla do paka i pucala iz okreta. Nedjalkova odbija pak, ali samo do Vukelić koja iz neposredne blizine posprema pak u nebranjenu mrežu.

Iskoristit ćemo priliku kako bi pohvalili sutkinje za pravilno upisivanje asistencije pucaču čiji udarac vratar odbija do strijelca. Na žalost, nekim hrvatskim sucima je ovo pravilo dugo bilo nepoznanicom. Hrvatska je ovim zgoditkom praktički riješila utakmicu u svoju korist. Bugarke su ostale kratkih rukava premda su više od pola vremena igrale ravnopravno. Je li im se obila o glavu odluka da igraju sa samo dvije petorke i jesu li time priznali da u cijeloj državi nemaju više hokejašica za razinu hokeja kakav se igra u diviziji IIIA? Gotovo sigurno jest, jer su i nakon četvrtog primljenog pogotka na led izašle samo igračice koje su i dotad bile u akciji. Nakon što smo sutkinjama dali zasluženo priznanje za pravilno upisivanje asistencija, morali smo ih ponovo kritizirati za nesnalaženje u 49. minuti. Dikova se zaletjela s crvene linije ravno u Bauman koja se pred vratima borila za pak s Majom Georgijevom. Ovaj nalet bi i u muškom hokeju bio kažnjen kao "nedopušteni napad tijelom" zbog zaleta koji je bio dug barem 15 metara. Ostaje nam samo zaključiti da je za ovu sutkinju i hokej ženske divizije IIIA prebrz i da bi joj bilo bolje odabrati neki drugi hobi. Bugarska je u 50. minuti imala dobru priliku za počasni pogodak. Stojanova je iz desnog kuta pucala iz okreta no Baždar je odličnom reakcijom sačuvala svoju mrežu.

"Crvene" su još neko vrijeme pritiskale, a onda je Hrvatska krenula u protunapad koji Vlašić završava udarcem slijeva u 51. minuti. Nedjalkova je bila sigurna, a dvije minute kasnije upisuje još jednu obranu poslije udarca Mirte Stiperski s desnog krila. Bugarska vratarica je potom obranila i projektil Vrbančić Fabić s plave linije. Vrbančić Fabić je krajem 53. minute izvela slalom kroz postavu "crvenih" i opalila s desne strane no Nedjalkova je bila na mjestu. Bugarska se oduprla hrvatskoj ofenzivi pa je krenula u još jedan pokušaj. Petrova je u 55. minuti osvojila pak na desnom krilu i probila se prema vratima no Baždar je i ovog puta bila uspješnija. "Bijele" su minutu kasnije ponovo bile u akciji. Prvo je Marinković pucala bekhendom iz blizine, a potom je Mirta Stiperski pokušala pospremiti odbijanac u mrežu. Nedjalkova se ispriječila oba puta poslije čegaje došlo do gužve. Na kraju su se Bugarke spašavale zabranjenim ispucavanjem. Hrvatice su u 57. minuti još jednom pronašle put do mreže. Vukelić je povukla protunapad i odvukla pažnju Bajkuševe za sobom na lijevu stranu odakle je pronašla Vlašić pred vratima koja skreće pak u mrežu. Hrvatski izbornik je potom pozvao pola minute predaha, ali ne radi nekog bitnog savjetovanja, nego kako bi dao vremena pričuvnoj vratarici Kolar da se pripremi za ulazak u igru.

Bugarke su istovremeno ostale stajati na ledu čekajući buli. Zašto iz njihov izbornik nije pozvao uz ogradu, teško je reći. Valjda čovjek zna da predah vrijedi za oba sastava, neovisno tko ga pozove? Bugarke su ubrzo dobile priliku iskušati novu hrvatsku vrataricu, jer je Stolar napravila prekršaj u 58. minuti. Kolar je malo kasnije upisala prvu obranu nakon udarca Asparuhove iz sredine. Bugarke su uskoro ipak dobile priliku za malo veselja. Runevska se našla iza gola odakle je uposlila Asparuhovu koja udarcem iz prve pogađa mrežu. Hrvatska je pokušala smjesta odgovoriti pa se u prigodi našla Stolar koja je pokušala izvesti "varaždinca" no Nedjalkova je ostala čvrsta na crti gola. Bila je to ujedno i posljednja prigoda na utakmici. Hrvatska je u trećem kolu turnira došla do prve pobjede kojom se izjednačila na podjeli trećeg mjesta sa Srbijom koja je također osvojila četvrto mjesto. Hrvatice su se riješile briga oko opstanka te su ponovo u trci za odličjem. Hrvatska reprezentacija je prevagnula nad bugarskom zahvaljujući raspoloženoj Baždar kao i napadačkoj učinkovitosti. Da su Bugarke u prvoj polovici susreta došle do vodstva, možda bi zakomplicirale razvoj događaja no Hrvatska je borbenošću zatvarala protivnicima prolaz prema bodovima. Bugarska se sada nalazi u teškom položaju i morala bi ne samo nadmašiti svoje trenutne sposobnosti, nego i navijati za povoljan rasplet utakmica drugih reprezentacija.

e

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information