"Klinci" nižu pobjede

IHL19 TCS Mar 230115 3Zagrebački juniori nastavljaju s uspjesima u novoj godini. Novu pobjedu su upisali na Velesajmu u utakmici protiv Maribora. Domaći sastav je preuzeo inicijativu od početka susreta no mariborska obrana se uspješno odupirala do sredine prve trećine. Zagrepčani su u drugom dijelu trećine povećali prednost pa su na odmor pošli u povoljnom položaju. Gosti nisu dobili priliku ugroziti vodstvo Zagrepčana koji su za šest minuta druge trećine dvaput zatresli mrežu. Domaći su potom aktivnom igrom održavali prednost ne dopuštajući "lisjakima" da se pokušaju vratiti u utakmicu. Zagrebačka selekcija je u posljednjoj trećine u potpunosti zagospodarila ledenom plohom. Domaći su u trećem dijelu dvoboja postigli još dva pogotka za konačnih 6:0 i nova tri boda.

Team Croatia Select - Maribor 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 15.1.2023.
Gledatelja: 50
Suci: Belić, Knez i Grozaj

Strijelci:

1:0 TCS Meničanin (Stipković, Završki) 9'
2:0 TCS Završki (Šimunković, Zovko B.) 15'
3:0 TCS Ljubičić (Šimunković, Filipović) 22' PP1
4:0 TCS Završki (Kašparek, Alić) 26'
5:0 TCS Šimunković (Završki, Filipović) 50' PP2
6:0 TCS Filipović (Ljubičić) 58'

Udarci na gol:
Team Croatia 43
Maribor 22

Isključenja:
Team Croatia 17 + 20 (Jandrić) min
Maribor 15 + 20 (Frešer) min

Team Croatia Select: Janjatović Lončar, Makovac - Filipović, Alić, Šimunković, Zovko B., Završki - Slovinac, Jandrić, Zovko H., Kašparek, Ljubičić - Čeak, Bestić, Kolombo, Kurjaković, Svjetličić - Meničanin, Stipković, Drugović. Trener: Kolombo

Maribor: Ždralović, Popovič - Vukadin, Bizjak N., Čerič, Drnda, Polonijo - Petek, Frešer, Krofl, Jančič, Robek -  Vučinić, Nylaander, Najdanović, Lazić - Ljubič Urlep, Krstin. Trener: Kadić

Zagrebačka selekcija je nakon poraza od Olimpije neposredno pred Božić nanizala tri pobjede kojima se učvrstila na trećem mjestu u poretku. Zagrebački dečki su osvojili ukupno 28 bodova, tri manje od Jesenica koje su zasjele na drugo mjesto. Olimpija je s 45 bodova već osigurala prvo mjesto u redovnom dijelu natjecanja. Zagrepčani su se već dva puta sučelili mariborskom sastavu, posljednji put prije dva kola na ledu "lisjaka". Zagrebački juniori su tada slavili s 5:2, dok su na gostovanju u Taboru u prvom kolu pobijedili s 4:1. Završki je s 24 boda i dalje najučinkovitiji u sastavu, a slijede ga Ljubičić i Hrvoje Zovko sa po 18 bodova. Filipović predvodi braniče s 15 bodova među kojima se istaknuo i Alić s 13 bodova. Janjatović Lončar je skupio 88,52% obrana. Trener Kolombo je za treći okršaj s "lisjakima" izveo pune četiri navale i tri branička para s dvojicom vratara. Od standardnijih igrača izostali su braniči Polović, Varga i Kireta.

Maribor je na Velesajam stigao kao peta momčad u poretku s 19 bodova. "Lisjaki" vode veliku borbu s Triglavom koji je trenutno četvrti s bodom više i Celjem koje zaostaje za bod. Mariborčani su 2022. zaključili pobjedama nad Slavijom i Jesenicama no u novoj godini su ugostili prvo Zagrepčane, a potom "zmajčeke" koji su odnijeli puni ulov iz Tabora. Štajerci su u Zagrebu tražili iznenađenje koje bi ih zadržalo u trci za mjesto u gornjem dijelu ljestvice. Budući da je Celje gostovalo u Beogradu, a Triglav igrao kod kuće sa Slavijom, poraz od Zagrepčana gurnuo bi Mariborčane na šesto mjesto. Branič Petek s 28 bodova predvodi strijelce Maribora, a slijede ga Polonijo s 19 i branič Vukadin s 11 bodova. Među napadačima su se istaknuli i Čerič s 11 i Drnda s 10 bodova. Ždralović je u devet nastupa zaustavio 88,98% udaraca. Trener Kadić je u Zagreb 16 igrača i dvojicu vratara, a od standardnijih igrača izostali su Apšner, Buljeta i Ilič.

Domaći su prvi put zaprijetili već u prvoj minuti udarcem Hrvoja Zovka iz sredine. Gosti su odgovorili u idućem napadu pokušajem Jančiča s lijeve strane. Suparnici su potom zapodjenuli ravnopravnu borbu koja se vodila podalje od golova tako da prigoda nije bilo sve do četvrte minute. Bruno Zovko je tada pucao s plave linije no Ždralović se nije dao iznenaditi. Mariborčani su potom preuzeli inicijativu pa su u par navrata gađali neprecizno pema vratima. Prvu ozbiljniju prigodu imao je Lazić koji je u šestoj minuti tukao sdesna, a Janjatović Lončar je bio na mjestu. “Crveni” su potom uspostavili ravnotežu u igri no prvu idući prigodu su ponovo imali gosti. Polonijo je u osmoj minuti uputio oštar udarac iz sredine no vratar domaćih je bio siguran. Janjatović Lončar se nije dao iznenaditi ni malo kasnije kad je s plave linije gađao Bizjak. Zagrepčani su minutu kasnije pritisnuli “bijele” i pak se našao u mreži. Akcija domaćih je dugo trajala, a kad je Lazić pokušao ispucati pak iza svog gola, presjekao ga je Stipković koji pokušava uposliti Završkog pred vratima. Gosti su pokušali ispucati pak no on stiže do Meničanina na drugoj stativi koji ga iz neposredne blizine skreće u mrežu.

Prvi pogodak na utakmici je potaknuo obje momčadi na otvorenu igru. Prvi su napali domaći udarcem Ljubičića iz sredine u desetoj minuti. Novu prigodu je imao Hrvoje Zovko minutu kasnije. Prvo je obišao vrata pa pokušao bekhendom, a nakon odbijanca ponovo puca iz blizine no Ždralović je bio na visini zadatka. Vratar “bijelih” je spasio svoju mrežu i u 12. minuti u kojoj je Čeak poveo protunapad dvojice na jednog te uposlio Svjetličića koji je pucao iz sredine. “Lisjaki” su uzvratili minutu kasnije kad je Nylaander presjekla dodavanje domaćih te uposlila Robeka koji puca s lijeve strane. Janjatović Lončar odbija pak iza gola gdje ga ponovo uzima Robek i opet puca s lijeve strane no vratar “crvenih” je još jednom bio na mjestu. Meničanin je u idućem napadu pokušao iznenaditi nekadašnjeg klupskog suigrača Ždralovića udarcem s plave linije, ali bez uspjeha. Vratar gostiju je bio siguran i u 14. minuti kad je Završki izveo slalom kroz postavu “bijelih” i pucao sdesna. Zagrepčani su minutu kasnije povećali prednost u akciji u kojoj je sudjelovala cijela prva navala.

Šimunković je oduzeo pak “bijelima” u napadačkoj trećini i spustio ga do Bruna Zovka u lijevom kutu. Napadač domaćih ga vraća po lijevom krilu do
Završkog koji skreće u sredinu i preciznim udarcem pogađa desne rašlje. “Crvenima” se dodatno podiglo raspoloženje pa su pojačali pritisak. Poslije nekoliko pokušaja koji su završili pored vrata ili u bloku, Alić je u 16. minuti tukao s plave linije, a Ždralović je sačuvao svoju mrežu. Vratar “bijelih” je malo kasnije izašao kao pobjednik u dvoboju sa Svjetličićem koji je izašao sam pred vrata. Na drugoj strani je Janjatović Lončar zaustavio pokušaj Drnde s lijevog krila. Razigrani Zagrepčani su brzo prebacili igru u napadačku trećinu pa je Završki udarcem iz sredine u 18. minuti pogodio stativu. Bruno Zovko je u nastavku napada pucao iskosa s desne strane no Ždralović je bio na mjestu. Kašparek se u 20. minuti probio po desnom krilu, obišao vrata i pokušao “varaždincem” pogoditi mrežu no Ždralović je bio spreman. Prekršaj Vučinića je goste ostavio s igračem manje pet sekundi prije kraja trećine. Vrijeme je isteklo prije nego što su “crveni” stigli bilo što učiniti. Zagrepčani su mogli biti zadovoljni vodstvom koje su na početku druge trećine mogli i povećati. Gostima je prijeko potreban bio pogodak kojim bi smanjili zaostatak i podigli raspoloženje za ostatak utakmice.

Vukadin se odmah poslije bulija na centru probio do vrata domaćih, ali je pucao pored gola. Zagrepčani su ubrzo postavili igru u napadačkoj trećini pa je Alić u 22. minuti ispalio projektil s plave linije. Domaći su u nastavku napada iskoristili brojčanu prednost. Alić je s plave linije predao pak nalijevo do Šimunkovića koji puca i pogađa u blok. Pak je uzeo Završki i vratio ga na lijevo krilo do Šimunkovića. Napadač “crvenih” je potom uposlio Ljubičića u sredini koji bekhendom iza leđa pronalazi Filipovića na desnoj strani. Branič domaćih vraća pak u sredinu odakle ga Ljubičić skreće u mrežu. Mariborčani su počeli kliziti prema porazu no nisu odustali od borbe. Janjatović Lončar je u 23. minuti morao braniti pokušaj Ljubiča Urlepa iz blizine. Obje momčadi su se rasklizale pa se igralo čas na jednoj, čas na drugoj strani. Međutim, prigoda nije bilo. Maribor je u 25. minuti mogao popraviti omjer. Jančič je osvojio buli u napadačkoj trećini i dao pak u sredinu odakle puca Krofl no vratar “crvenih” je i dalje bio nesavladiv. Zagrepčani smjesta uzvraćaju dalekometnim pokušajem Filipovića. Kola gostiju su definitivno pošla nizbrdo u 26. minuti.

“Lisjaki” su nekoliko puta pokušali ispucati pak iz trećine, a kad je posljednji pokušaj zaustavio Kašparek, spustio se po desnom krilu odakle je pronašao
Završkog u sredini koji preciznim udarcem zakucava pak u desne rašlje. Uzdrmani gosti su se sve teže nosili s “crvenima”. Kašparek je s lijevog krila ubacio pak u sredinu za Ljubičića koji pronalazi Hrvoja Zovka između dvojice domaćih napadača. Slijedi udarac slijeva i obrana Ždralovića. Vratar “bijelih” je i dalje bio raspoložen za igru pa je u 28. minuti zaustavio bekhend Čeaka iz blizine. Vukadin je u istoj minuti projurio po desnom krilu i izašao pred vrata no Janjatović Lončar je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Branič gostiju je malo kasnije napravio grub prekršaj na sredini leda, srećom bez posljedica pa se izvukao s minimalnom kaznom. Zagrepčani su sada dobili priliku povećati prednost. Kašparek je u 30. minuti završio kombinaciju “crvenih” udarcem iskosa s lijeve strane no Ždralović je bio na mjestu. Bruno Zovko se u nastavku napada našao u neposrednoj blizini no nije mu uspjelu ugurati pak preko crte gola. Opsada mariborskih vrata je potrajala sve do izjednačenja snaga na ledu. “Crveni” su nastavili s pritiskom pa je Kolombo u 31. minuti zaprijetio udarcem iz lijevog kuta.

Gosti ne odustaju od borbe pa je u 32. minuti Nylaander opalila s desnog krila no Janjatović Lončar ponovo brani. Vratar domaćih je odlično reagirao i kod iznenadnog udarca Drnde iz sredine. Kanonada “bijelih” se nastavila pa je Frešer minutu kasnije ispalio projektil s plave linije koji Janjatović Lončar krajnjim naporom brani. Domaći su nakratko prenijeli igru u napadačku trećinu, ali se Maribor još brže vratio u protunapadu koji Krofl završava snažnim udarcem sdesna. Pritisak gostiju doveo je i do isključenja Stipkovića u 34. minuti. Štajerci su dobili priliku smanjiti zaostatak. Gosti nisu imali poteškoća s posjedom paka, ali ga nisu bili u stanju pretvoriti u prostor za udarac. Na kraju je samo Drnda udarcem s plave linije u posljednjim trenucima brojčane prednosti stigao zaprijetiti Janjatoviću Lončaru. Zagrepčani su u završnici trećine uspostavili ravnotežu, a Slovinac je u 37. minuti zaprijetio udarcem slijeva. Međutim, novi prekršaj Stipkovića u 38. minuti daje možda i zadnju priliku Mariborčanima za preokret. “Lisjakima” tijekom iduće dvije minute ništa nije polazilo za rukom. Zagrepčani su aktivnom igrom osujetili svaki pokušaj gostiju da ugroze Janjatovića Lončara. Domaći su po izjednačenju snaga na ledu mirno priveli trećinu kraju. “Crveni” su pošli na odmor svjesni da su im bodovi praktički u džepu, dok je Štajercima ostalo žaliti za propuštenim prilikama u drugoj trećini.

Prekršaj Filipovića nakon dvadeset sekundi igre u zadnjoj trećini dao je gostima tračak nade u podvig. Međutim, “lisjaki” se ni ovog puta nisu ni približili protivničkim vratima. Ishod dvoboja više nije bio u pitanju. Filipović se u 43. minuti probio po desnom krilu i izašao pred vrata no Ždralović je bio siguran. Vratar “bijelih” minutu kasnije brani pokušaj Kašpareka s lijevog krila. Procesija “crvenih” na klupi za kažnjene se nastavila u 44. minuti kad je na nju sjeo Kolombo. Mariborčani su ovog puta bili nešto opasniji po vrata domaćih, ali im i dalje nije uspijevalo natjerati Janjatovića Lončara na obranu. Pakovi su ili promašivali ili završavali u bloku. Ljubičić je u 45. minuti blokirao pokušaj Peteka i odjurio u protunapad. Napadač “crvenih” je izašao sam pred gol no Ždralović je sjajnom obranom spasio svoja vrata. Uslijedilo je zatišje tijekom kojeg se klizalo amo, tamo uz pokoji promašaj bez prigoda za pogotke. Gosti su u 49. minuti imali sjajnu prigodu za počasni pogodak. Polonijo i Čerič su krenuli sami prema vratima. Polonijo je s lijevog krila ubacio u sredinu, ali iza Čeriča pa je sjajna prilika otišla u nepovrat.

Utakmice zagrebačkih momčadi protiv Maribora nerijetko obiluju nepotrebnom nervozom pa ni ova nije bila izuzetak. Nakon prekršaja Jančiča u 50. minuti isti se igrač na trenutak pograbio s Jandrićem no suci odlučili ignorirati ovaj sukob. Na Jandrića je potom palicom naletio Vukadin što su suci ipak odlučili kazniti. “Lisjaki” su ostali s dvojicom igrača manje. Zagrepčanima je trebalo manje od pola minute da iskoriste veliku prednost iako su “bijeli” ispucali pak iz trećine odmah poslije bulija. Završki je vratio pak u napadačku trećinu i s lijevog krila ga vratio na plavu liniju do Alića. Branič “crvenih” je odigrao dupli pas s kolegom Filipovićem, a potom vratio pak Završkom u lijevi kut. Napadač domaćih ubacuje pak pred vrata odakle
Šimunković postiže pogodak. Zagrepčani su i dalje imali igrača više, a Jandrić je zaprijetio udarcem slijeva u 51. minuti. Ždralović je malo kasnije zaustavio i dalekometni pokušaj Slovinca, a odmah potom je fantastičnom obranom spriječio Bruna Zovka da postigne zgoditak iz blizine. Igru je zatim prekinuo obračun između Jandrića i Frešera.

Branič gostiju je tijekom opsade svojih vrata nemilosrdno gurao Jandrića pred vratima služeći se pritom i palicom. Branič “crvenih” je odtrpio nalete, ali je potom “vratio uslugu” iza gola. Suparnici su se potom pograbili za što su kažnjeni sa po pet minute i disciplinskom kaznom igre. Jandrić je dobio i dodatne dvije minute zbog početnog naleta. Tijekom ovog okršaja su se pograbili i Petek i Hrvoje Zovko što im je donijelo po dvije minute na klupama za kažnjene. Maribor je imao igrača više pa je Vukadin u 52. udarcem slijeva promašio vrata. Pak se odbio od ograde do Šimunkovića koji ga je svom snagom ispucao iz trećine. Ljubičić je pohitao za njim, a Ždralović ga, zbog glupog enhaelovskog pravila, nije smio ispucati nego gledati kako ga uzima napadač domaćih s drugog kraja klizališta. Ljubičić je u dva navrata pucao iz neposredne blizine pa je Ždralović ipak dobio zadovoljštinu. “Lisjaki” su i ovog puta podbacili s igračem više pa su bili potpuno bezopasni po vrata domaćih. Zagrepčani su osim aktivne obrane izvodili i protunapade pa se Završki u 54. minuti probio pred vrata i pucao bekhendom iz blizine no Ždralović je bio na mjestu.

Vratar gostiju je zaustavio i pokušaj Svjetličića iz sredine odmah poslije bulija. Čeak je poslije novog bulija opalio s plave linije, ali Ždralović se nije dao iznenaditi. Tempo igre je u završnici trećine pao nakon brojnih uzbuđenja. Prigode su se prorijedile pa je tek Filipović u 57. minuti udarcem iskosa s desne strane zaposlio Ždralovića. Vratar “bijelih” se ponovo istaknuo minutu kasnije kad je Završki izveo slalom i izašao pred vrata no udarac iz blizine nije pronašao put do mreže. Domaći su u 58. minuti bili bolje sreće. Ljubičić je osvojio pak u svojoj trećini i prohujao po lijevom krilu odakle je sjajnim dodavanjem pronašao
Filipovića koji udarcem sdesna pogađa mrežu. Zagrepčani su nastavili napadati i u zadnjim trenucima dvoboja. Kolombo je iz desnog kuta pokušao iznenaditi Ždralovića u 59. minuti. Maribor je u 60. imao sjajnu priliku za počasni pogodak. Robek je izašao sam pred gol, ali je pucao preko vrata.

Zagrebački juniori su upisali četvrtu uzastopnu pobjedu no nisu se uspjeli izjednačiti s Jeseničanima koji su nanijeli prvi poraz Olimpiji. Zagrepčani su s 28 bodova ipak odmaknuli od Triglava koji je izgubio kod kuće od Slavije i ostao s 20 bodova na četvrtom mjestu. Zagrebačka selekcija je u dobroj formi i zasigurno će ostati prvi vrhu poretka. Tko god im bude protivnik u prvom kolu doigravanja, neće im biti ozbiljna prepreka, a za ulazak u finale trebat će svladati jednog od slovenskih velikana. Maribor se na Velesajmu borio koliko je mogao, ali to nije bilo dovoljno ni za jedan pogodak u mreži domaćih. "Lisjaki" su ostali na 19 bodova tik iza Triglava i s bodom više od Celja koje je je odgodilo svoj okršaj s Beograđanima. Za učinak Maribora smo zainteresirani samo u onoj mjeri koliko se tiče četvorice Zagrepčana koji trenutno nose dres momčadi iz Tabora. Zaista je šteta što su uvjeti u Zagrebu toliko loši da igrači traže mjesto za trening i nastup u sredinama koje su dokazano nezainteresirane za razvoj hokeja i iz kojih je put u profesionalizam gotovo nemoguć. Ako se već ide u Sloveniju, onda bi valjda trebalo ići u Jesenice ili Olimpiju, a ne u klub koji unatoč sjajnim uvjetima za rad nije u stanju postići pogodak momčadi koja ne trenira zajedno.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information