Zagrepčanima pripao derbi

IHL19 TCS Jes 230202Redovni dio prvenstva IHL za juniore se približio kraju. Zagrebačka selekcija je u izuzetno važnoj zaostaloj utakmici 12. kola na Velesajmu svladala Jesenice s 3:2. Prvih dvadeset minuta obilježila je obostrano otvorena igra u kojoj su domaći poveli sredinom trećine, a "železari" izjednačili na ulasku u završnicu. Zagrepčani su imali više od igre i u nastavku, ali je tempo ipak bio nešto slabiji nego u prvoj trećini. Domaći strijelci su bili učinkoviti pa su s dva zgoditka u prvom dijelu trećine stekli prednost koju su Jeseničani tek u završnici trećine uspjeli smanjiti. Fizički bolje pripremljeni gosti su preuzeli inicijativu u trećem dijelu susreta. Međutim, unatoč velikom broju prigoda, Gorenjcima nije pošlo za rukom pronaći put do mreže. Zagrepčani su sačuvali minimalnu prednost i s velika tri boda preklizali Jesenice u poretku. Zagrebačka selekcija je sada druga na ljestvici što bi joj u doigravanju donijelo prednost domaćeg leda u prva dva kruga.

Team Croatia Select - Jesenice 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 2.2.2023.
Gledatelja: 30
Suci: Belić, Piragić, Grozaj i Knez

Strijelci:

1:0 TCS Svjetličić (Kurjaković) 9'
1:1 JES Por (Zugwitz) 16'
2:1 TCS Svjetličić (Alić) 28'
3:1 TCS Dimitrijević (Varga, Zovko H.) 30'
3:2 JES Dobravec (Pazlar) 38'

Udarci na gol:
Team Croatia 42
Jesenice 38

Isključenja:
Team Croatia 8 + 20 (Filipović) min
Jesenice 8 min

Team Croatia Select: Janjatović Lončar, Makovac - Filipović, Alić, Šimunković, Zovko B., Završki - Čeak, Slovinac L., Zovko H, Kašparek, Dimitrijević - Bestić, Varga, Kolombo, Kurjaković, Svjetličić - Meničanin, Stipković, Slovinac J. Trener: Kolombo

Jesenice: Glavič B., Slade - Seršen, Oblak, Dobravec, Miklič, Pazlar - Mlakar, Zugwitz, Glavič A., Šmid, Por -  Vidic, Svete Mičić, Šturm, Hrobat Plemelj, Rogač - Gavljak, Gruškovnjak. Trener: Sodja

Zagrepčani su na gostovanju u Kranju prekinuli sjajni niz od šest pobjeda koji je potrajao točno mjesec dana. Poraz od 8:5 ipak nije bitno naštetio ambicijama zagrebačke momčadi koja je u izravnom okršaju protiv Jesenica i dalje mogla ostvariti proboj na drugo mjesto. Zagrebački juniori su u utakmicu ušli s 37 bodova, jednim manje od Jesenica. Olimpija je s 51 bodom već odavno osigurala prvo mjesto. Igrači trenera Kolomba su u prethodna dva okršaja s Gorenjcima upisali dva poraza. Pod Mežaklom je bilo 5:2 za domaće, a na Velesajmu je zagrebačka selekcija pretrpjela još teži poraz sa 6:1. Završki je s 33 boda bio najučinkovitiji u domaćem sastavu, a slijedili su ga Šimunković s 29 i Ljubičić s 26 bodova. Alić i Filipović su sa po 23 boda predvodili braniče. Janjatović-Lončar je skupio 88,68% obrana. Zagrepčani su isklizali s četiri navale i tri branička para. Po prvi puta ove sezone je zaigrao Dimitrijević kao igrač starijeg godišta. Izostali su napadači Ljubičić i Drugović te braniči Jandrić, Polović i Kireta.

Jesenice su bile podjednako učinkovite tijekom siječnja. "Železari" su na prijelazu iz stare u novu godinu pretrpjeli dva uzastopna poraza od Maribora i Olimpije. Uslijedile su tri pobjede za redom, a onda su Gorenjci ponovo kiksali, izgubivši u Zalogu s 3:2 u raspucavanju protiv Slavije. Da nije bilo tog neuspjeha, Jeseničani bi na Velesajam stigli s nedostižna tri boda prednosti. Vodeći strijelac Jesenica je Dobravec s 23 boda, ispred Hrobata Plemelja sa 16 i braniča Oblaka s 12 bodova. Ažbe Glavič i Miklič su pridodali po 11 bodova, a među braničima se istaknuo i Seršen s 9 bodova. Vratar Bor Glavič je u 17 nastupa obranio 93,42% udaraca. Trener Sodja je u Zagreb doveo 17 igrača i dvojicu vratara. Po prvi puta ove sezone dres Jesenica je navukao napadač Pazlar koji se vratio iz Švedske. Od standardnijih igrača u sastavu nije bilo napadača Planinšeka ni Kaltaka kao ni braniča Brgleza. Izostali su i "gosti" iz prve momčadi, Lesničar i Kumanović.

Utakmica je počela u jakom tempu s puno klizanja na obje strane i brzim izmjenama postava. Prvu prigodu imao je Šturm u drugoj minuti kad je tukao iz sredine, a vratar “crvenih” uspješno reagirao. Domaći su odgovorili tek tri minute kasnije pokušajem Lovra Slovinca iz daljine. Dimitrijević je poslije dalekometnog promašaja Filipovića u sedmoj minuti pucao bekhendom slijeva no Glavič se nije dao iznenaditi. Kašparek minutu kasnije završava protunapad udarcem sdesna. Domaći su poveli u devetoj minuti. Mlakar se u svojoj trećini pod pritiskom Svjetličića riješio paka bekhendom unatrag. Pločicu je na lijevom krilu prihvatio Kurjaković i otklizao iza gola odakle je dao povratni pak za Svjetličića u sredini koji udarcem iz prve pogađa mrežu. “Bijeli” su minutu kasnije pokušali odgovoriti udarcem Šturma s desnog krila. Alić je u desetoj minuti opalio s plave linije, a Kašparek je u gužvi pokušao ugurati odbijanac preko crte gola. Dobravec je minutu kasnije protunapad dovršio udarcem sdesna.

Janjatović Lončar je bo siguran i u 11. minuti u kojoj je Por udarcem slijeva završio svoj protunapad. Gosti su dalekometnu paljbu nastavili udarcem Vidica, a “crvenima” je tek u 12. minuti pošlo za rukom prenijeti igru u protivničku trećinu. Bruno Zovko je pucao iskosa s desne strane no Glavič je bio na mjestu. Vratar “bijelih” je odmah poslije bulija zaustavio i dalekometni pokušaj Čeaka. Alić je minutu kasnije ispalio projektil s plave linije no čuvar mreže gostiju se nije dao iznenaditi. Ništa uspješniji nije bio ni Filipović koji je poslije bulija gađao s istog mjesta. Seršen je poslije kraćeg zatišja bekhendom s plave linije pokušao iznenaditi vraara domačeg u 16. minuti. Ažbe Glavič je u nastavku napada tukao sdesna, a nakon odbijanca Por iz sredine prebacuje vrata. Zagrepčani su izbacili pak iz svoje trećine no “železari” su se brzo vratili.

Mlakar je poslao pak iza svojih vrata do Zugwitza koji dugim dodavanjem niz ogradu pronalazi
Pora. Napadač gostiju se s lijevog krila uputio prema vratima i udarcem iskosa vješto pogodio bliži kut. “Crveni” su pokušali odgovoriti minutu kasnije kad je Varga opalio s plave linije, a Hrvoje Zovko iz blizine skrenuo pak prema vratima. Jesenice su u završnici trećine nastojale preokrenuti omjer, a kad je u 19. minuti Šimunković napravio prekršaj u napadu, gosti su dobili svoju priliku. Zagrepčaini su aktivnom igrom spriječavali protivnika da na bilo koji način ugrozi njihova vrata tako da je samo Por udarcem iskosa s desne strane stigao zaposliti Janjatovića Lončara prije kraja trećine. Prvih dvadeset minuta pokazalo je kako se Zagrepčani mogu sasvim ravnopravno nositi s mladim hokejašima uglednog slovenskog kluba te da ishodi prve dvije utakmice ne pokazuju pravi odnos snaga. 

Domaći su bez poteškoća odradili preostalih 11 sekundi s igračem manje poslije čega je Filipović udarcem s plave linije zaposlio Glaviča. Suparnici su u drugu trećinu ušli oprezno tako da je zatišje potrajalo do 24. minute i pokušaja Alića s plave linije. Završki je minutu kasnije ispalio parabolu sa sredine klizališta no vratar “bijelih” se nije dao iznenaditi. Zagrepčani su imalinešto više od igre pa su povremeno gađali prema protivničkim vratima. Dimitrijević je u 27. minuti opalio s lijevog krila no Glavič je bio na mjestu. Kolombo je malo kasnije pokušao iznenaditi jeseničkog vratara udarcem iskosa s desne strane. “Crveni” su minutu kasnije svoju bolju igru okrunili pogotkom. Alić je zaustavio akciju Jesenica na svojoj plavoj liniji poslije čega se probio po lijevom krilu odakle je ubacio pak u sredinu. Tu se našao Svjetličić koji se oslobodio svog čuvara nakon čega gromovitim udarcem zakucava pak u bliži kut. “Železari” su potom ubrzali igru no prvu sljedeću prigodu imao je Šimunković koji se našao sam pred vratima, ali je pucao pored gola. Prije nego što su Gorenjci stigli bilo što poduzeti, njihov vratar je ponovo morao vaditi pak iz mreže.

Dugo je trajala akcija domaćih da bi na kraju pak došao do Hrvoja Zovka na desnom krilu koji je pronašao Vargu u sredini. Branič domaćih puca, Glavič kratko odbija, a
Dimitrijević je iz neposredne blizine pogurnuo pak u mrežu. Lošim vijestima po Jesenice tu nije bio kraj. Pogreška pri letećoj izmjeni ostavila je u 32. minuti goste s viškom igrača na ledu. Međutim, brojčana prednost “crvenih” nije dugo trajala. Završki je samo 30 sekundi kasnije napravio prekršaj u napadu. Oblak je u 33. minuti ispalio projektil koji je Janjatović-Lončar uhvatio iznad razine gola i potom morao spustiti u gužvu pored vrata. Por i Pazlar su pokušali ugurati pak u mrežu, ali bez uspjeha. Zagrebački vratar je minutu kasnije obranio oštar udarac Oblaka iz sredine. Domaći su se uspješno branili od pritiska “bijelih”, a onda su Jeseničani ponovo uhvaćeni s viškom igrača na ledu. Filipović je u prekidu igre zaradio dvije minute zbog prigovora. Budući da nije prestao s prigovorima, suci su mu dodijelili i disciplinsku kaznu igre. Suparnici su još pet sekundi odigrali sa po četvoricom igrača na ledu, a onda je gostima preostalo pola minute brojčane prednosti.

Zagrepčani su bez poteškoća dočekali izjednačenje snaga na ledu pa su u završnicu trećine ušli s dva pogotka prednosti. “Železari” su preuzeli inicijativu no teško su dolazili u položaj za udarac. Kad bi im i pošlo za rukom pucati, u pravilu su bili neprecizni. Kurjaković je u 37. minuti prvi zaprijetio udarcem slijeva. Na drugoj strani, Por je minutu kasnije presjekao dodavanje u napadačkoj trećini i udarcem slijeva natjerao Janjatovića Lončara na odličnu obranu. “Bijeli” su u idućem pokušaju ipak pronašli put do mreže. Dobravec je osvojio pak u napadačkoj trećini i smjesta ga vratio do Pazlara na plavoj liniji. Napadač gostiju se probio kroz sredinu i vratio pak
Dobravcu koji udarcem iskosa s desne strane pogađa mrežu. Uzbuđenjima tu nije bio kraj, jer je strijelac drugog zgoditka za Jesenice stigao napraviti prekršaj 39 sekundi prije kraja trećine. Domaći su pokušali nizom dodavanja otvoriti prostor za udarac, ali im to nije pošlo za rukom prije nego što je sirena označila vrijeme za polazak na odmor. Unatoč primljenom pogotku, Zagrepčani su mogli biti zadovoljni svojom izvedbom u drugih dvadeset minuta. Stekli su minimalnu prednost i sada je preostalo vidjeti imaju li dovoljno energije izdržati očekivanu ofenzivu protivnika u zadnjoj trećini.

Jeseničani su u treću dionicu dvoboja ušli s igračem manje zbog isključenja Dobravca krajem prethodne trećine. Gosti su sedamdesetak sekundi držali “crvene” podalje svojih vrata, a onda je Šimunković zaprijetio udarcem sdesna. Dobravec je odmah popovratku na led projurio po desnom krilu i tukao prema vratima no Janjatović Lončar je bio na mjestu. Zagrepčani su u 42. minuti imali sjajnu priliku povećati prednost. Bestić je dugim dodavanjem od ograde “izbacio” Svjetličića samog pred gol no Glavič je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. “Železari” uzvraćaju minutu kasnije udarcem Šmida iz sredine. Vratar domaćih bio je siguran, kao i malo kasnije kod pokušaja Seršena s plave linije. Zagrepčani su na pritisak “bijelih” odgovorili protunapadom Završkog koji je bekhendom iz blizine pogodio prečku. Kurjaković je u 46. minuti gađao iz sredine no Glavič je bio siguran. Alić je poslije bulija tukao “šlencom” sdesna, ali bez uspjeha.

Prekršaj Seršena poslije novog bulija dao je domaćima priliku povećati prednost. Dugo su Zagrepčani tražili prostor za udarac pa je Završki tek na izmaku 47. minute opalio iz sredine. Hrvatski napadač je malo kasnije napravio prekršaj pa su “crveni” ostali bez brojčane prednosti. Jeseničani su pričekali desetak sekundi za povratak svog braniča, a onda su krenuli po izjednačenje. Dobravec je gađao prvi s desne strane u 49. minuti, a vratar domaćih obranio. Bilo je to ujedno sve što su “železari” izveli do izjednačenja snaga na ledu. Gorenjci su uputili prvi udarac u drugom dijelu trećine. Pazlar je pokušao iz daljine no vratar “crvenih” je bio spreman. Zagrepčani uzvraćaju udarcem Šimunkovića s desnog krila u 51. minuti. Alić je poslije bulija iskušao svoj dalekometni udarac no Glavič se nije dao iznenaditi. Jesenice su i dalje imale dosta vremena za izjednačenje i preokret, ali su svejedno ubrzale igru ne bi li slomile otpor domaćih i prije same završnice.

Gruškovnjak je u 52. minuti gađao s desnog krila, ali bez uspjeha. Svete Mićić je minutu kasnije tukao s plave linije, a Hrobat Plemelj pokušao ubaciti odbijanac u mrežu. Janjatović Lončar je u oba slučaja bio siguran. Pazlar je u 54. minuti obišao vrata i pucao iskosa s desne strane no prolaza prema mreži nije bilo. Gosti su nastavili s pritiskom. Oblak je u 56. minuti tukao s plave linije, a u nastavku akcije Dobravec puca iskosa s desne strane. Vratar “crvenih” je i dalje bio na visini zadatka. Zagrepčani su naposljetku uspjeli prenijeti igru u protivničku trećinu pa je Hrvoje Zovko zaprijetio udarcem iz sredine. Poslije obrane Glaviča došlo je do gužve pred vratima, ali nikome od domaćih nije uspjelo pogurnuti pak preko crte. “Crveni” su veliku prigodu imali u 57. minuti u kojoj je Dimitrijević bekhendom iza leđa uposlio Kašpareka pred vratima koji puca iz prve no Glavič je još jednom spasio svoju momčad.

Gosti su dvije minute prije kraja trećine ubacili šestog igrača na led. Bruno Zovko je malo zatim imao prilike pogoditi nebranjenu mrežu no njegov udarac s crvene linije je završio u bloku. Oblak je u 59. minuti tukao s plave linije, ali bez uspjeha. Trener “bijelih”, Sodja, je minutu i pol prije kraja trećine pozvao pola minute predaha. Alić je po nastavku igre pucao iz svog desnog kuta preko cijelog klizališta, ali je pak za malo promašio vrata. Jeseničani su u posljednjoj minuti stvorili gužvu pred vratima, Šmid je pucao iz blizine u vratara domaćih. Posljednju je prigodu imao Pazlar koji je sa sirenom gađao iz sredine i pružio priliku Janjatoviću Lončaru za posljednju obranu na utakmici. Zagrepčani su upisali veliku pobjedu, najveću u dosadašnjem tijeku prvenstva. Mladi hrvatski hokejaši su pokazali da se i u nemogućim uvjetima mogu nositi s budućim profesionalcima i reprezentativcima države koja igra na pragu elitne skupine. Potvrda je to nevjerojatne hrvatske nadarenosti za momčadske sportove, ali i razlog za žal zbog svih prepreka koje otežavaju razvoj hokeja u Lijepoj našoj.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information