Maraton u Zalogu

IHL19 Sla TCS 230219 2Hrvatski juniori su propustili priliku za prolazak u polufinale doigravanja IHL-a. Na uzvratnom susretu u Zalogu, domaća Slavija je pogotkom u drugom produžetku izborila "majstoricu" koja će se igrati na Velesajmu. Prvih dvadeset minuta je proteklo u obostrano otvorenoj igri u kojoj su mreže mirovale sve do drugog dijela trećine kad Ljubljančani prelaze u vodstvo. Gosti su do odlaska na odmor ipak uspjeli poravnati omjer. Nastavak susreta je donio još ofenzivniju igru obje momčadi. Prigoda je bilo napretek, ali su strijelci proradili tek u završnici trećine. Zagrepčani su prvi pronašli put do mreže no ovog puta su domaći izjednačili tik prije odlaska na odmor. Prigoda za pogotke nije nedostajalo ni u trećem dijelu utakmice. Slavija se vratila u vodstvo sredinom trećine, ali su gosti za manje od minute vratili omjer u ravnotežu. Zagrebačka momčad je potom preuzela inicijativu ne bi li riješila utakmicu prije produžetka, ali joj to nije pošlo za rukom. Gosti su imali više od igre i u prvom produžetku koji se igrao punih dvadeset minuta no odluke nije bilo. Slavija je izborila pobjedu u prvoj minuti drugog produžetka pogotkom iz kaznenog udarca pa će se Zagrepčani morati još jednom sučeliti ljubljanskom sastavu.

Slavija junior - Team Croatia Select 4:3 (1:1, 1:1, 1:1, 0:0, 1:0) PP

Ljubljana, Dvorana u Zalogu, 19.2.2023.
Gledatelja: 80
Suci: Lešnjak, Javornik i Murnik

Strijelci:

1:0 SLA Turšič Sečkar (Špari Leben, Predalič T.) 15' PP1
1:1 TCS Zovko B. (Bestić) 19'
1:2 TCS Zovko B. (Kašparek) 37'
2:2 SLA Gračan (Špari Leben, Janežič) 39'
3:2 SLA Turšič Sečkar 48'
3:3 TCS Meničanin (Kireta, Kurjaković) 49'
4:3 SLA Špari Leben 81' PS

Udarci na gol:
Slavija 46
Team Croatia 62

Isključenja:
Slavija 6 min
Team Croatia 8 min

Slavija junior: Dukarič, Babnik M. - Janežič, Turšič Sečkar, Valentič, Špari Leben, Gračan - Groznik, Predalič T., Bole, Kvartuh, Bolte - Juhart, Škof, Volaj, Predalič J., Marc. Trener: Avgustinčič

Team Croatia Select: Janjatović Lončar, Zaninović - Alić, Bestić, Šimunković, Završki, Zovko B. - Slovinac L., Jandrić, Zovko H., Kašparek, Dimitrijević - Čeak, Kireta, Stipković, Kurjaković, Svjetličić - Meničanin, Slovinac J. Trener: Žibret

Slavija nije imala previše razloga za optimizam pred uzvratnu utakmicu četvrtfinala doigravanja juniorskog IHL-a. Ljubljančani su redovni dio natjecanja završili na šestom mjestu s čak 18 bodova manje od Zagrepčana koji su osvojili treće mjesto. Momčad iz Zaloga je izgubila ne samo sve tri utakmice tijekom lige, nego i prvi okršaj u ovom dvoboju. Trener Avgustinčič je za ovu utakmicu imao pune tri petorke, jer su se u sastavu pojavili napadači Kvartuh i Škof. Špari Leben je s 31 bodom i dalje bio najveća prijetnja vratima Janjatovića-Lončara, a slijedili su ga branič Turšič Sečkar s 18 te Gračan i Bizjak sa po 12 bodova. Branič Janežić je skupio 9 bodova. Vratar Dukarič je na zagrebačkoj utakmici podbacio sa samo 83,3% obrana pa ga je zamijenio Babnik no prvi vratar Slavije je ipak zadržao povjerenje svog trenera. Od standardnijih igrača u redovima domaćih nije bilo Bizjaka. 

Gosti su na drugoj strani stigli u Zalog po pobjedu kojom bi se uvrstili u polufinale gdje su očekivali sastav Jesenica. Četiri uzastopne pobjede nad Slavijom, od kojih dvije u Zalogu nisu ostavljale prostor za strah od poraza. Trener Žibret je morao donekle izmijeniti pobjednički sastav iz prve utakmice, jer su nedostajali branič Varga, napadač Kolombo i pričuvni vratar Makovac. U sastavu nije bilo ni napadača Ljubičića i Drugovića kao ni braniča Filipovića niti Polovića. Završki je s 33 boda bio najučinkovitiji među Zagrepčanima, a slijedio ga je Šimunković s 29 bodova. Već spomenuti Ljubičić je nedostajao sa svojih 26 bodova, ali je tu bio branič Alić s 25. Izostao je i branič Filipović i njegova 23 boda. Između vratnica je stajao Janjatović-Lončar koji je u prvoj utakmici značajno nadmašio svoj prosjek obrana od 89,17%.

Prvu prigodu imali su domaći u drugoj minuti u kojoj je Turšič Sečkar pucao s plave linije, a Janjatović Lončar spremno obranio. Zagrepčani su uzvratili minutu kasnije udarcem Kašpareka iz sredine poslije čega je Hrvoje Zovko pokušao iz blizine pospremiti odbijanac u mrežu no Dukarič je bio na mjestu. Prigoda gotovo da i nije bilo tijekom idućih nekoliko minuta s izuzetkom par dalekometnih promašaja "crnih". Međutim, prekršaj Juharta u petoj minuti je gostima dao priliku za prelazak u vodstvo. "Bijeli" su smjesta postavili igru u napadačkoj trećini i u nekoliko navrata gađali prema vratima. Zagrebački strijelci nisu namjestili ciljnike pa su svi njihovi pokušaji završili pored vrata ili u bloku. Ljubljančani su u sedmoj minuti iznijeli pak iz trećine i zadržali ga na protivničkoj polovici sve do izjednačenja snaga na ledu. Suparnici su potom zapodjenuli ravnopravnu borbu bez izrazitih prigoda. Samo je Janežič u osmoj minuti zaprijetio udarcem iskosa s desne strane no Janjatović-Lončar je bio siguran. Ravnoteža snaga se protegnula i u drugi dio trećine, a pravih prigoda i dalje nije bilo, jer su pucači pogađali u blok ili promašivali vrata. Na novu priliku trebalo je pričekati do 12. minute u kojoj je Meničanin izveo "varaždinca" no Dukarič se nije dao iznenaditi.

Vratar domaćih je bio siguran i malo kasnije kod udarca Kirete iz sredine. Slavija minutu kasnije odgovara pokušajem Jake Predaliča s desnog krila. Prekršaj Šimunkovića u 14. minuti daje "crnima" priliku za vodstvo u završnici trećine. Zagrepčani su se isprva dobro branili, ograničivši domaće na jedan neprecizni dalekometni pokušaj. Gosti su u 15. minuti iznijeli pak iz trećine no Ljubljančani su protivnički izlazak iskoristili za napad iz kojeg su došli u vodstvo. Špari Leben je osvojio pak iza svojih vrata i s lijevog krila ga predao Turšiču Sečkaru u sredini. Ofenzivni branič "crnih" je poveo akciju po lijevoj strani te po ulasku u napadačku trećinu otklizao u sredinu odakle je vratio pak nalijevo za Šparija Lebena. Prvi strijelac Slavije je pričekao da se Turšič Sečkar namjesti u sredini iza obrane "bijelih", a onda mu je poslao pak poprijeko nakon čega Turšič Sečkar snažnim udarcem pogađa mrežu. Gosti su samo minutu kasnije imali veliku priliku poravnati omjer. Svjetličić je iz sredine pronašao usamljenog Završkog pred vratima no prvi strijelac "bijelih" nije uspio svladati Dukariča.

Zagrepčani su počeli opsjedati protivnička vrata ne bi li izjednačili prije odlaska na odmor. Međutim, obrana Slavije je zatvarala prostor za udarac sve do 18. minute u kojoj je Jandrić opalio s lijeve strane. Dukarič je bio siguran, a njegovi suigrači su rasčistili gužvu poslije odbijanca. Gosti su nastavili napad koji završavaju udarcem Dimitrijevića iz desnog kuta. Vratar "crnih" je propustio pak ispod sebe, ali ga je uspio zaustaviti prije nego što je prešao crtu gola. Barem suci nisu uspjeli ustanoviti suprotno. Zagrebački dečki su u 19. minuti ipak izjednačili. Bestić je poveo protunapad po lijevom krilu te odigrao dupli pas sa Šimunkovićem u sredini. Branič "bijelih" je potom pucao iskosa s lijeve strane. Dukarič odbija pak, ali samo do Bruna Zovka koji iz blizine šalje pak pod prečku. Domaćima je pogodak bio sporan no suci su ovog puta presudili u korist Zagrepčana. Gosti su u preostale dvije minute mogli preokrenuti omjer. Prvo je Kašparek izašao sam pred gol i pucao pored vrata, a nešto kasnije Alić tuče s plave linije u dobro postavljenog Dukariča. Omjer se nije mijenjao pa su suparnici pošli na odmor u rezultatskoj ravnoteži. Domaćima je ostala nada u uzvrat, a Zagrepčani su spoznali da im pobjeda neće sama uklizati u ruke.

Slovenci su u drugoj trećini zaprijetili već u 21. minuti oštrim udarcem Valentiča iz sredine, ali je Janjatović Lončar bio spreman. Alić je odgovorio dalekometnim pokušajem minutu kasnije. "Crni" su ponovo u naletu u 23. minuti. Turšič Sečkar je snažno tukao iskosa s desne strane no vratar gostiju je krajnjim naporom obranio. Ofenziva domaćih nije jenjavala. Prvo je Gračan gađao bekhendom sdesna, a u novom napadu Janjatović Lončar brani udarac Turšiča Sečkara iz sredine. Upravo kad su se gosti počeli oslobađati pritiska Slavije, prekršaj Kašpareka u 25. minuti vraća igru u trećinu "bijelih". Ljubljančanima je dugo trebalo da stvore priliku, ali je u 26. minuti Špari Leben iz lijevog kuta sjajno pronašao usamljenog Janežiča koji je doklizao s plave linije no Janjatović Lončar brani udarac domaćeg braniča. Odbijeni pak dolazi do "bijelih" pa je Završki dijagonalom "izbacio" Dimitrijevića samog pred gol. Turšič Sečkar nije imao izbora nego doslovno slomiti palicu na protivničkom napadaču.

Snage na ledu su sada bile izjednačene. Jedinu prigodu u igri četvorice protiv četvorice je imao Bruno Zovko koji je tukao iz sredine u dobro postavljenog Dukariča. Zagrepčani su povratkom Kašpareka na led imali više od minute s igračem više, ali ništa nisu uspjeli napraviti do izjednačenja snaga na ledu. Slavija se nastojala vratiti u vodstvo pa je u 29. minuti vratar "bijelih" morao braniti pokušaj Jake Predaliča s desne strane. Isti je igrač u nastavku napada pokušao bekhendom s plave linije iznenaditi Janjatovića Lončara. Domaći su u 31. minuti imali veliku priliku kad je Gračan pucao sdesna, a pak se od vratara gostiju u luku odbio u stativu. Janjatović Lončar je pokrio pak poslije čega je nastala gužva. Ljubljančani su tražili da se prizna pogodak no suci su rasčistili gužvu i nastavili utakmicu. Špari Leben je malo kasnije izašao sam pred gol i pucao pored gola. Zagrepčani uzvraćaju u 33. minuti pokušajem Čeaka s plave linije.

Prilike su se nizale na obje strane pa je Juhart minutu kasnije pucao iz sredine, ali se vratar "bijelih" nije dao iznenaditi. Janjatović-Lončar je u 35. minuti bio pred većim izazovom kad se pred njim našao Valentič no hrvatski vratar je i iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Čeak je u idućem napadu bekhendom s centra bez uspjeha pokušao iznenaditi Dukariča. Vratar "crnih" je bio siguran i u 36. minuti kad je iz sredine pucao Lovro Slovinac. Branič "bijelih" je u idućem napadu tukao s desnog krila no Dukarič je ponovo bio na mjestu. Zagrepčani su preokrenuli omjer u 37. minuti. Dimitrijević je s lijevog krila ubacio pak pred gol do Kašpareka koji nije stigao skrenuti pak, ali je otklizao za njim iza gola. Napadač "bijelih" je potom uposlio Hrvoja Zovka koji udarcem iz blizine pogađa mrežu. Slavija se nikako nije htjela pomiriti s neuspjehom pa je smjesta krenula u napad. Bole je odmah poslije bulija tukao s plave linije u dobro postavljenog vratara gostiju.

Zagrepčani su uzvratili minutu kasnije udarcem Završkog iz blizine. Dukarič je u nastavku napada u dva navrata zaustavio pokušaje Jandrića s plave linije. Ljubljančani su potom izveli protunapad iz kojeg su izjednačili. Janežič je osvojio pak u svojoj trećini i krenuo prema naprijed po desnom krilu. Branič "crnih" je u 39. minuti opalio s plave linije. Janjatović-Lončar odbija pak, ali samo do Gračana koji snažnim udarcem sdesna postiže pogodak. Gostima se nikako nije svidio gubitak prednost pa su u zadnjoj minuti trećine navalili prema vratima Slavije. Dimitrijević je u sredini tukao iz okreta, ali je Dukarič bio spreman. Vratar "crnih" je u nastavku napada obranio i pokušaj Alića s plave linije. Kanonada "bijelih" se nastavila no svi su pakovi završili u bloku. Završetak trećine je još jednom zateknuo suparnike u rezultatskoj ravnoteži. Domaći su osjetili svoju priliku i zaigrali su po načelu "sad ili nikad". Zagrepčani se na drugoj strani nisu bili u stanju nametnuti kao u prethodnim susretima i bilo im je jasno da će morati uložiti svu energiju za konačnu pobjedu.

Šimunković je u 42. minuti prvi zaprijetio udarcem sdesna koji Dukarič brani. Domaći su minutu kasnije uzvratili oštrim udarcem Jake Predaliča iz sredine. Veliku je priliku imao Turšič Sečkar koji je poslije bulija udarcem sdesna pogodio stativu. Obje su momčadi tražile pogodak koji bi ih pogurnuo prema pobjedi. Alić je u 45. minuti opalio s plave linije, a Dukarič je ostao na visini zadatka. "Crni" su minutu kasnije opasno zaprijetili udarcem Groznika iz sredine. Janjatović-Lončar odbija pak na stranu gdje se našao Špari Leben koji puca iz prve s lijevog krila no vratar "bijelih" još jednom obranom spašava svoju mrežu. Obostrano napadačku igru obilježilo je i nekoliko promašaja, a u 48. minuti Lovro Slovinac puca sdesna, a Dukarič je bio na mjestu. Zagrepčani su osvojili buli, ali su odmah izgubili pak. Turšič Sečkar je krenuo u prodor sa svoje gol crte, prošao cijelo klizalište i udarcem iz sredine svladao Janjatovića-Lončara. Slavija je ponovo bila u vodstvu. Međutim, gostima je trebalo manje od minute za povratak u utakmicu. Svjetličić je u svojoj trećini bekhendom uposlio Meničanina koji odmah šalje pak u sredinu za Kiretu.

Pak se odbio od braniča "bijelih" do Kurjakovića koji ulazi u napadačku trećinu. Braniči Slavije su mu izbili pak no tu se našao Meničanin koji udarcem iz sredine izjednačuje omjer. Do kraja trećine je preostalo manje od 12 minuta, a suparnici su opet bili na početku. Gračan je već u idućem napadu pokušao udarcem s plave linije vratiti "crne" u vodstvo. Suparnici su u zadnjih deset minuta ušli izjednačeni, a prvi je protivničkim vratima zaprijetio Dimitrijević udarcem iz lijevog kuta u 51. minuti. Lovro Slovinac je nešto kasnije gađao s plave linije no vratar "crnih" se nije dao iznenaditi. Zagrepčani su u 52. minuti imali sjajnu priliku za preokret. Svjetličić je s lijevog krila ubacio pak pred vrata gdje se našao usamljeni Meničanin no Dukarič je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Pritisak gostiju je potrajao sve do prekršaja Meničanina u napadu početkom 53. minute. Domaći su dobili priliku napraviti iskorak prema pobjedi no obrana "bijelih" je zatvorila prostor za udarac tako da su Ljubljančani tijekom iduće dvije minute samo jednom neprecizno zaprijetili protivničkim vratima.

Gosti su u 55. minuti mogli preokrenuti omjer. Prvo je Kašparek zaprijetio udarcem iz blizine, a potom Jandrić ispaljuje projektil sdesna no mreža Slavije ostaje mirovati. Dukarič je ponovo bio na sceni dvije minute kasnije kad je obranio pokušaj Lovra Slovinca s plave linije. Dimitrijević je malo kasnije imao sjajnu prigodu za pobjedonosni zgoditak. Napadač "bijelih" je pucao neometan iz sredine no vratar domaćih je sjajnom obranom zadržao svoju momčad u utakmici. Zagrepčani su u još par navrata gađali prema vratima, ali su bili neprecizni. Slavija je odgovorila u 58. minuti izlaskom Šparija Lebena pred vrata no napadač "crnih" udarcem iz blizine promašuje vrata. Špari Leben je u nastavku igre napravio prekršaj pa je zagrebačka momčad posljednje dvije minute u trećini imala brojčanu prednost. Gosti su krenuli po pobjedu i prolaz u polufinale. Prvo je Završki zaprijetio udarcem iskosa s lijeve strane, a na odbijancu je prvi bio Kašparek čiji bekhend šalje pak u luku pod prečku no Dukarič spašava svoju mrežu. Imali su "bijeli" još par pokušaja no pak je završavao ili u bloku ili pored vrata. Ljubljančani su se obranili i izborili produžetak. Budući da se radilo o mogućoj odlučujućoj utakmici, dodatno vrijeme je trajalo dvadeset minuta u igri petorice protiv petorice.

Slavija je na početku produžetka imala igrača manje no Špari Leben je poslije samo par sekundi ušao u igru. Zagrepčani su prvi imali priliku završiti utakmicu kad je Hrvoje Zovko u 61. minuti presjekao ispucavanje "crnih" i tukao iz sredine. Dukarič kratko odbija pak do Kašpareka koji puca iz neposredne blizine, ali ne uspijeva svladati vratara domaćih. Dukarič se ponovo istaknuo minutu kasnije obranivši oštar udarac Bruna Zovka iz sredine. Pritisak "bijelih" nije jenjavao pa je Čeak u 63. minuti nastavio kanonadu udarcem s plave linije. Završki je poslije bulija odlično uposlio usamljenog Svjetličića pred vratima koji bekhendom puca u dobro postavljenog vratara "crnih". Dukarič je u 64. minuti obranio i oštar udarac Završkog iz sredine. Unastavku napada Dimitrijević puca iz neposredne blizine no vratar domaćih je još jednom sačuvao svoju mrežu. Trener Avgustinčič je shvatio da gol njegove momčadi "visi u zraku" pa je pozvao pola minute predaha. Zagrepčani su nastavili s ofenzivom pa je Hrvoje Zovko u 65. minuti zaprijetio udarcem sdesna.

Dukarič je još jednom bio siguran, a malo kasnije brani i pokušaj Lovra Slovinca s plave linije. Odbijanac dolazi do Kurjaković koji puca iz blizine no Dukarič još jednom spašava svoju momčad. Opsadu Slavijinog gola prekinuo je prekršaj Jandrića u napadu u 66. minuti. Domaći su sada imali priliku pobijediti. Janežič je u istoj minuti gađao iz desnog kuta no Janjatović-Lončar se nije dao iznenaditi. Bilo je to sve što su Ljubljančani stigli uraditi prije istjeka kazne, ali su barem zaustavili nalete gostiju. Groznik se u 66. minuti probio kroz sredinu i pucao iz daljine no vratar gostiju je bio spreman. Špari Leben je malo kasnije gađao iz sredine s istim učinkom. Kašparek je u 67. minuti na drugoj strani gađao bekhendom iz blizine, ali je i Dukarič bio raspoložen za igru. Prigode su se nizale na obje strane pa je Marc malo kasnije tukao s plave linije u dobro postavljenog vratara "bijelih". Šimunkovićev udarac slijeva postao je Dukaričevim plijenom u 68. minuti. Vratar domaćih je imao više poteškoća ukrotiti Alićev projektil s plave linije. Ofenzivu Zagrepčana nastavio je minutu kasnije Kašparek udarcem iz sredine.

Prvi dio produžetka zaključio je Alić još jednim pokušajem s plave linije. Gosti su zadržali inicijativu i u drugom dijelu produžetka. Naleti "bijelih" nizali su se jedan za drugim, ali su svi udarci pogađali blok ili ogradu iza gola. Nakon nekoliko minuta zagrebačke premoći, Slavija je počela uspostavljati ravnotežu. Međutim, pravih prigoda i dalje nije bilo. Završki se naposljetku uspio u 77. minuti probiti iz bulija prema vratima no Dukarič je bio spreman. Vratar "crnih" je bio na mjestu i pri pokušaju Hrvoja Zovka s lijeve strane u 79. minuti. Na drugoj strani je Bole presjekao dodavanje gostiju u njihovoj trećini pa je pucao iskosa s lijeve strane u dobro postavljenog Janjatovića-Lončara. Završki odgovara bekhendom iz sredine u 80. minuti. Špari Leben je imao prigodu u posljednjim sekundama produžetka, ali je iz blizine pucao pored vrata. Budući da odluke nije bilo ni poslije četiri trećine, morala se igrati peta. Zagrepčani su sasvim sigurno imali za čim žaliti, jer su imali puno više prigoda za pobjedu, posebice u prvom dijelu produžetka. Međutim, domaći su sve izdržali i poslije odmora mogli krenuti iz početka.

Do odluke o pobjedniku je došlo već u prvoj minuti drugog produžetka i bila je svojevrsni antiklimaks. Turšič Sečkar je sjajnim dodavanjem kroz sredinu uposlio Šparija Lebena koji je izašao sam pred gol, a Čeak ga ruši pred vratima. Sudac je smjesta dosudio prekršaj, a poslije savjetovanja s pomoćnicima i kazneni udarac. Špari Leben je bio i izvođač. Napadač "crnih" je vijugajući stigao pred vrata i udarcem iz sredine svladao Janjatovića Lončara. Slavija je u najvažnijem trenutku izborila prvu pobjedu protiv zagrebačkih juniora i produžila četvrtfinalni dvoboj do "majstorice" u Zagrebu. Ljubljančani su izdržali sve što su Zagrepčani imali na raspolaganju i na kraju slavili. Zagrepčane sada čeka odlučujuća utakmica na kojoj će morati ponoviti igru iz prva četiri okršaja sa Slavijom kako bi izborili ulazak u polufinale u kojem su se vidjeli već poslije ove utakmice.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information